Pemollow

THYB on Facebook

Friday, January 29, 2016

Kematian Seorang Bujang dan Ini Ialah Lakonan


Assalamualaikum. Hye.

Januari 2016 agak aku nanti2kan sejak tahun lepas lagi sebab ada dua penyanyi kegemaran nak keluarkan album baru.

Macam biasa, aku justify pelanunan muzik sebab miskin takda duit nak beli album ori maka melanunlah saja.

Mula2 sekali ialah album Cemas! Di Disko Itu bertajuk Kematian Seorang Bujang.


Band ni aku tak layan sangat sampailah tahun lepas yang mana aku join debat dengan budak Syahmy ni dan dia kata band ni best. Ok best lah juga sampai aku cari balik album lama dan layan dari awal kononnya nak melihat progress band tersebut.

Album ni best sebab semacam experimental sikit la banyak jenis lagu jugak lah maka tak bosan. Tapi formula lagu masih lagi sama macam yang band ni selalu buat. Boleh detect persamaan dengan album sebelum ni tapi masih fresh dan terasa baru gittew.


Lagu yang bukan single dan aku rasa best ialah Gila Bererti Bijak.


Next ialah album Ini Ialah Lakonan daripada Sia, penyanyi kegemaran yang suaranya sangat distinctive dan kalau ada siapa2 yang kata suara Sia tak sedap, maka ketahuilah aku label dia kurang pendengaran tapi dalam hati sajalah sebab malas nak gaduh kan. Hehe.

Cumanya album ni, aku berbelah bahagi juga sebab ada beberapa lagu pelik. Well, to Sia's defence, album ni ialah lagu2 reject dari artis lain. Dia tulis lagu2 ni semua tapi artis lain reject so dia ambik buat album sendiri.

Ramai juga pemuji pemuja Sia di Youtube kata artis2 tu semua reject sebab tak mampu nak nyanyi sebagus Sia tapi sebagai peminat yang pada masa yang sama ada rational judgment, aku rasa takdalah semua lagu2 tu best. 

Promotional single semua aku dah layan awal2 lagi iaitu Bernyawa, Burung Dilepaskan Bebas, Kejutan Murah, Sejuta Peluru, Tak Boleh Dihentikan, dan Dewa Maut.

Lagu yang bukan promo tapi aku dengar sekali terus jatuh cinta ialah Rumah Terbakar. Selalunya aku ambik masa sikit nak suka lagu2 baru bak kata orang putih it's growing on me.

Tapi lagu ni sekali dengar ja terus aku suka sebab dia ada feeling lagu2 lama Sia zaman sebelum dia dikenali sebagai penyanyi jerit2 thanks to David Guetta's Titanium.

Aku syak ramai yang kenal Sia dengan lagu Titanium lepas tu senyap jap lepas tu kenal balik sebab lagu Chandelier. Well, nope Sia has been around since your grandmother's hair is still black.

Lama dah dia ni dan lagu dia dulu2 macam tu lah rilek2 ja tak jerit2 pun. But still nice and pleasing to the ears, or my ears at least.

Lagu lain yang aku suka ialah Gelas Pecah, Ruang Di Antara, dan Gerakkan Badan Awak. Lagu yang aku rasa pelik dan bukti takdalah semua lagu Sia best ialah Rekaan Manis. Tah apa2 lagu ni. Pelik yang amat. Aku tak suka.

Lagu Kesan Tapak Kaki pulak serupa gila dengan Burn The Pages. Nice, tapi redundant semacam.

Sekian sahaja review album lanun saya. Tekanlah link2 berkenaan untuk test dengar. Ada lagu yang masih belum masuk Youtube nanti2 aku tambah link kalau rajin. Sebenarnya takda link sebab album tu tak rilis pun lagi tapi aku melanun awal sangat peminat lah katakan.

inb4 "kalau minat belilah album ori" nak buat macam mana lah kan tak ada bajet mencukupi. Nak makan pun kena catu, inikan nak beli album original. Kirim salam lah.

Itulah saja nak update pun kali ni okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Friday, January 8, 2016

Endoscopy dan Sedikit Unsur Kejakunan


Assalamualaikum. Hye.

Disebabkan bukan selalu aku nak pergi hospital dan ward sebab diriku malas sejak azali, maka bila ada sesi yang memang dalam jadual kelas kena melawat ward atau tengok doktor2 buat kerja aku pun jadi seronok lah.

Hari tu ada masuk tengok doktor buat endoscopy. Jakun jugaklah sekejap sebab tak pernah tengok pun sebelum ni depan mata.

Ada komputer, skrin, dan doktor yang buat tu macam tengah main game ja aku tengok. Hahaha. Lepas tu ada doktor yang bagi2 arahan dan guide doktor yang tengah main game tu. Tengah training kot. Agaknya lah.

Best round Tropical Medicine ni. Doc Enas siap ambik satu sesi untuk semata2 nak explain jadual dan aktiviti2 padat round ni. Kena buat report bagai untuk 0.5 markah hahaha semangat betul beliau.

Sempoi2 ja bilik dia pun.

Colonoscopy. Itulah rupanya ruangan dalaman buntut anda sekalian (dan saya).

Procedure ni terpaksa terminate sebab taik banyak sangat tak boleh nak teruskan. Doc kata patient tu mungkin tak betul2 ikut arahan sebelum mulakan procedure tu sebab tu ada banyak najis lekat2 dalam saluran usus dia.

Sebelum colonoscopy, kena makan apa-benda-glycol tah untuk kosongkan perut tu. Ada banyak lagi tapi aku kan bajet2 cucu Imam Syafie maka tak salin apa benda. Lepas tu lupa.

Tapi aku ingat laa doc cakap dulu2 pakai mannitol sekarang ni dah tak pakai dah sebab ada side effect. Benda glycol tadi tu selamat lagi la.

Lepas tu ada sorang doc ni, budak2 tu kata muka dia macam Najib. Kahkahkah maafkan kami doc sebab membuat penghinaan sedemikian rupa menyamakan anda dengan Najib tak guna tu.

Nak letak side by side comparison tapi tak sanggup.

Tiga procedure jugaklah hari tu. Endoscopy untuk biopsy stomach, colonoscopy untuk biopsy colon tapi tak jadi sebab taik melekat, dan endoscopy untuk dilate-kan cardiac achalasia.

Menurut doc, biopsy tu kan kita cobek2 sikit tisu usus tu sort of menyebabkan luka jugak lah. So kalau preparation dia tak cukup bersih, berpotensi menyebabkan infection pulak nanti. Tak pasal2 dapat penyakit iatrogenic caused.

Lepas habis, bergambarlah. Terbaca jugak orang share pendapat murid2 zaman sekarang ni suka bergambar dengan cikgu, sampai dah macam hilang hormat terhadap guru.

Entah lah aku rasa ok ja nak ambik gambar. Haha tapi kalau cikgu dok berposing melawa atau budak2 dok buat lebih kurang dengan cikgu time bergambar, maybe yang tu kena kawal lah.


Kalau ada yang folo twitter aku, aku cakap pasal doc mengantuk tu ada dalam ni. Hahaha maafkan saya doc. Anda dah okey sebenarnya kami yang lalai dalam melawan hawa nafsu ketika belajar.

Tapi nak katanya, aku siap sempat la berangan2 drama2 kehidupan dalam kepala, cerita pasal doc tu ada masalah dengan gepren dia dan gepren dia nak mintak putus sebab dia bosan. Kahkah teruk sangat dah tu.

Hai anak2 murid. Sampai bila baru nak faham betapa perlunya terima kelemahan cikgu kita sebab kita sebagai murid pun takda lah cerdik mana.

Apa nak buat. Kelemahan masing2. Sama2lah baiki.

Ok itu saja lah nak cerita. Aku rasa macam kerap pulak update blog. Mungkin boleh dibuat misi tahun ini nak update blog sekerap mungkin.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, January 4, 2016

Of Growing Old and Growing Tired


Assalamualaikum. Hye.

Tahun sudah baru. Diri masih lama. 

Setiap tahun ada azam tahun baru. Malas pulak nak berazam apa2 tahun ni. Move on lah dan terimalah hakikat diriku ini bukan spesis ada matlamat. Kahkah sedih.

Entahlah nak disempenakan apa lagi. Tahun baru dah lepas beberapa hari. Nak bagi alasan apa lagi? Hari jadi?

Ya. Tak lama lagi. Tak best birthday awal2 tahun ni. Orang sibuk. Tak macam dulu2 mesti celebrate, mintak hadiah, macam2 lah. Tak malu betul.

Mungkin makin tua ni, makin penat. Masa muda2 dulu, rasa macam hidup tu kena ada roller coaster, kena ada drama, baru best. Sekarang ni rasa macam nak duduk rumah dan tidoq. Jangan ada orang kacau.

Hidup tak berkat agaknya. Takut juga.

Entahlah. Bila fikir apa aku buat setakat hidup ni, macam tak ada apa. Angan nak jadi penulis buku, sejak sekolah dulu dah berangan tapi usaha zero. Malas tu kalau boleh tukar jadi duit, jutawan dah aku ni kot.

Sekurang2nya aku nak repair apa yang boleh. Benda2 external yang boleh aku pegang. Ruang yang menempatkan aku. Orang yang aku jumpa. Cuma tak tahu nak mula dari mana.

Atau orang yang aku pernah sayang, yang sekarang ni dah ke mana perginya. Depan mata tapi tak ada.

Selagi mana boleh, aku sentiasa ingat, walaupun aku cuba2 untuk buat2 tak nampak.

Betapa besar salah setiap tahun, bila asyik teringat nak sukakan hati manusia. Termasuklah hati sendiri.

Lupa pulak tuhan tu.

Ada.

Kahkahkah

Thanks for reading. Bye ;)