Pemollow

THYB on Facebook

Monday, February 15, 2016

Lovely Lace-y


Assalamualaikum. Hye.

This is Lovely Lace. Kat City Stars ada bolehlah pi aku pun tak pernah masuk.


And this is the lovely Lacey Sturm.


Dua tiga hari lepas aku melanun album beliau. Biasalah tak ada duit nak beli physical album mahupun digital.

Lacey Sturm ni dulu vokalis band Flyleaf lepas tu dia step down lepas ada orang mati dan dia macam fikir what am I doing my entire life lepas tu dia macam nak fokus kat family dia lepas tu tiba2 ada album solo.

BUT THAT'S A GOOD THING!

Come on, it's Lacey Sturm kot. One of the best female voice in my opinion.

Lagu2 Flyleaf semua aku layan walaupun terdapat unsur2 Jesus yang ketara but good music is good music no matter what.

Album baru Flyleaf dengan vokalis baru tak la teruk ke apa tapi memang terasa lah kelainannya. Lain yang tak berapa nak best sangat.

Now she's back, people. As good as ever.

Album baru dia ni mengingatkan aku kepada album kedua Flyleaf; Memento Mori.

Satu album yang sangat versatile dari segi komposisi muzik, dan lirik pun ada makna lah bukan semata2 nak jiweng. Kalau jiweng pun jiweng yang bersinar dan bukannya berkarat macam lagu2 melayu setahun dua ni.

Kelebihan Lacey ialah dia punya wide vocal range so suara dia sedap sama ada dia menyanyi lantang atau buat suara lembut atau menjerit pun.

Oh dan dia ni memang suka jerit2 pun masa dalam Flyleaf dulu. Cumanya, satu benda yang agak disappointing ialah dia punya jerit dalam album ni tak raw and powerful macam dulu lah. Dia pun dah tua. Haha.

Setakat yang aku dengar, dia takda sebut Jesus dalam album ni so syariah compliant la untuk didengar tapi based on reviews, memang insipration dia tulis lagu ialah dari Bible pun.

That aside, aku rasa album ni banyak mesej positif. Lirik dia power. Dia menyanyi ada tujuan. Bukan setakat nak memuja cinta semata2. 

Ada sebelas lagu, termasuk satu live performance. Aku pelik kenapa The Reason tak masuk dalam album ni.

Satu benda ja yang aku rasa nak komen ialah lagu You're Not Alone dengan lagu Feels Like Forever yang bagi aku basically a same song with different lyrics. Chorus lain2 lah cuma part yang mula2 tu serupa ja aku rasa. Interchangeable.

Kalau aku nak tweet lirik yang aku rasa best dari album ni, possibly I will end up tweeting the whole album.

Aku suka semua lagu dalam album ni tapi lagu yang aku rasa faveret ialah Faith, Life Screams, dan Run To You. Tiga2 lagu tu agak slow berbanding lagu lain dalam album ni. Kalau nak ikut, walaupun aku suka bila ada part Lacey menjerit, aku lagi suka bila dia nyanyi lagu slow sebenarnya.

To my personal liking, aku rasa cover album ni huduh. Kahkah.

Aku bagi album ni 4.5/5 bintang. Probably sebab aku memang biased dengan Lacey atau mungkin sebab memang album ni sedap dan kena dengan citarasa aku kot.

Highly recommended.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: