Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, December 31, 2016

If Two Thousand Is A Sweet Seventeen


Assalamualaikum. Hye.

No it's not sweet. It's tasteless.

Ok would it be too early to reduce the whole year into a word describing my feeling now at the end of 2016? Or would be unfair, even.

Yesterday, i spent some time with some old friends. Today, i met some more. The feeling was warm. And fuzzy. It was good. Maybe nicer than that. I described it perfectly in my heart. I just can't put it in here for some reasons.

However, i must be honest with myself, how i hate remembering some of the things. Ah, people. How people remembered. And they always remember the worst, of the worst.

:)

It was not surprising for me to already anticipate that. From everyone. I just hate it. But it happened. And i can do nothing to stop it. But why would i?

How bad the years could be? How bad they could make you feel? Make me feel. Am i that weak? To be affected by time like that? I thought i was stronger and still am, and will forever be.

Seems like i was wrong, yet again.

Things in the past, how people still remember who i was, yet forgotten what have i become, just to laugh at me when they recalled. Oh, you become this. Pity.

Was i hurt by the laughter? Fuck you bet i was. But sooner that i thought, i started to realize that's just part of it. It's beyond my capacity to do anything about it. So why don't i be indifferent about it, and laugh at it, too?

At least by laughing, it doesn't sound too bad in the end. Yeah we're not great. So what? Ha-ha.

Of course, if you used to be finer than you currently are, people will compare. Now add those who are not that fine before but now they are radiant. Ok you can excuse yourself now.

Was it that bad? Was it that bad to be bad? Was it that bad to be bad, so bad you couldn't keep what you had, and losing more than you gain. Two hands are not enough to hold on, and you just keep on letting go.

Was it that bad? Or was it sweet? Sure you feel that fuzzy warmth, again. But with a different vibe. The vibe you had before was tickling. Now it makes you wanna puke.

So it was bad. Yes it was.

I can keep on saying it. How bad it was. How bad it will be? Why me...?

Or i can try to follow what was written in many books. Be positive blahbahblah.

I don't know. I just wanna be fine, trying to keep things in order, while still being realistic. Things went wrong so far i can't handle it no more. But that doesn't mean it was really that fucking bad, right?

It's still, kinda fine. I'm still alive, am i not? Maybe i am dead inside but still i am alive.

And being alive means i'm eligible to be hopeful. The greatest motivation no books can ever give. To make someone believe in futures.

It's not that bad. Even if it is, i will still try. Gotta live this life before i die, huh?

yes it is and i'll forgive myself :)




Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, July 6, 2016

8 Sebab Ramadan 2016 Sangat Berbeza Dari Sebelumnya. Nombor #6 Pasti Membuatkan Anda Terkesima!!!


Assalamualaikum. Hye.

Tajuk dah serupa blog cari duit dengan sensasikan benda tah apa2 demi nak dapatkan trafik. Kahkah.

Ok mulanya aku nak tulis panjang2 dengan details tapi berlaku sesuatu yang tak dijangka maka aku pendekkan jadi entry ringkas sajalah.

Saja nak rakamkan perkara2 yang berlaku sepanjang ramadan tahun ini sebab banyak sangat drama especially di twitter silalah folo @hikaru875 kahkah promote twitter sendiri.

Not in particular order tapi sort of dari awal ke akhir ramadan lah.

#1 Orlando shooting

Kes orang tembak orang. Christina Grimmie pun terlibat dan meninggal dunia. Satu benda yang mengejutkan sebab berlaku awal2 ramadan. Isu LGBT naik mendadak lepas insiden ni. Aku pun baca banyak artikel pasal LGBT melalui tweeps yang aku folo dan honestly, ada jugaklah POV baru yang aku dapat.

#2 Makan Secara Terbuka Di Bulan Puasa

Isu yang dihangatkan oleh Mrym Lee, dengan misi membanteras moral policing yang menghalang orang yang tidak wajib berpuasa daripada makan secara terbuka di siang hari. Aku rasa dia ada point tapi cara dia apply tu tak best. Benda takda masalah kalau orang yang tak puasa reti sorok2 sikit makan tu dan orang yang puasa reti bertenang tak menggelabah kalau ada orang yang tak puasa nak makan. Chill lah sikit.

#2(extra) Denda Kalau Tak Tutup Aurat

Isu hampir sama, pasal moral policing. Sebab aurat tu hal sendiri dan bukan tanggungjawab kerajaan katanya. Aku rasa pakaian tu biarlah sopan dan tutup aurat tapi kalau sampai nak paksa dan denda, aku rasa tak berapa kena. Tambahan pulak peraturan jenis target rakyat marhaen ja. Cuba denda Rosmah tu dulu baru la rakyat takut dan ikut.

#3 Hafiz Mahamad Birthday Surprise

Tak best isu ni saja letak sebab nak bagi banyak. Setakat nak suwiit2 belanja makwe. Tak realistik sebab tak semua boleh buat pun. Cuma annoying bila makwe2 mula tag pakwe masing2 sambil compare itu ini. Bosan. Tak payah nak makwe pakwe sangatlah, dik.  

#4 Difteria

Antivaxxers bebal dan bodoh jenis tak mahu belajar dan tak sudi diajar. Silalah berbangga atas pencapaian anda dalam meningkatkan jumlah pesakit difteria di Malaysia. Penyakit yang sepatutnya boleh dicegah dengan vaksin, dengan peratus keberkesanan yang tinggi.

Taapiii, nak jugak ikut kepala sendiri. Lepastu manipulate sunnah dan agama. Haih. People already died because of this stupidity that spread in the society kot tak reti2 nak ambik pengajaran lagi.

#5 Anti Grooming Law

Benda ni agak merisaukan juga. Ada orang share pasal kanak2 dah tak selamat sebab sexual predators dan grooming sedang berlegar2 di internet. Mereka akan mendekati kanak2 sampai kanak2 tu jadi selesa, lepas tu mulalah buat benda2 pelik. Mak ayah kena pantau lebih anak2 masing2 dan tak payahlah nak provide sangat smartphone. Tunggu sampai anak2 tu cerdik sikit.

#6 Anak Dara Stress Basuh Pinggan

Ini mungkin benda paling lawak dalam dunia. Bila isu basuh pinggan pun disensasikan sebagai masalah gender role dalam masyarakat. Aku rasa minah yang buat benda ni jadi isu ada hujah yang solid juga tapi tetaplah tak relevan sebab hal dalam rumah sendiri tak payah nak salahkan masyarakat sangat lah kot.

#7 Arlina Banana Nak Bunuh Diri

Entahlah nak komen apa. Ada yang kata dia nak cari perhatian. Ada yang kata dia memang betul2 bermasalah. Tapi aku lagi berat dengan, kalau sungguh ada masalah mental, takdanya nak seronok main twitter bagai. 

#8 Madinah Kena Bom

Benda paling mengejutkan. Selain Madinah, sebenarnya banyak lagi bandar lain yang kena. Apa nak jadi dengan dunia sekarang. Lepas tu tentu2lah islam dihentam dari semua sudut. Paling banyak kecaman keganasan tu bermula dari agama sendiri. Makin ramai pulak yang kritik isi kandungan Alquran. Tapi semua yang kritik tu macam cerdik pandai belaka takkan tak faham konteks?

***

Ok itulah saja ringkasan benda2 yang aku folo di dunia maya ini sepanjang bulan puasa. Sampai tak terfokus buat ibadah yang lebih dituntut. Semoga tuhan ampun. Hukhuk.

Rasanya banyak ja lagi tapi tak tercukupkan pulak. Jadi lah banyak ni. Google sendiri lah kalau nak yang lain2 tu. Haha.

Lepas ni dah nak exam. Dah tak boleh nak folo sangat benda2 ni semua. Puasalah sekejap lagi. 

Lepastu nampak apa terus nak respon bajet orang kisah sangat kahkahkah

Doakan aku rajin oktengsbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, May 25, 2016

Arabisashit


Assalamualaikum. Hye.

Lamanya tak update blog. Mesti ramai yang rindu. Ok boleh muntah sekarang.

Sekarang ni banyak lepak twitter ja. Malas nak taip panjang2. Meroyan di twitter mudah sikit. Tak leceh macam nak tulis blog dan audiens tak ramai macam di Fb. Ya di Fb juga audiens aku tak ramai sebab siapalah aku tapi ada jugak yang dok tengok dan komen so rasa tak secure gitu.

Di twitter, aku ada folo manusia2 femes yang kata2 mereka jadi keramat oleh follower2 mereka yang ramai tu. Dalam banyak2 tu ada feminis2 dan social justice warrior (SJW baru google tadi) dan forumnis2 dan macam2 lah jugak.

Kiranya aku cuba nak explore benda lain sama la selain dari merepek pasal diri sendiri dan maki hamun team mates dota yang noob.

Enough with the intro nobody cares about. Aku nak tulis pasal forum arabisashit yang aku baca baru2 ni. Forum tu aku tak tengok pun lagi sebab tak jumpa rakaman tapi snippet2 forum tu aku dah tengok dan mostly cakap pasal bangsa melayu yang nak sangat jadi arab.

So here's my 2 cents.

Bab pakaian.

Arab punya pakaian ialah jubah, kain tutup kepala, dan kalau perempuan ada tambahan lagi purdah, niqab, burqa, dan seumpamanya.

Kita pula, sebagai bangsa melayu yang kaya dengan budaya, ada baju melayu, baju kurug, batik, pelikat, songkok, dan macam2 lagi lah.

Kalau masalah arabisashit ialah kita kemaruk nak pakai jubah, aku rasa tak adil lah. Soalan aku cuma satu. Bila sangat kita pakai jubah pun?

Dalam permasalahan kain baju, sebenarnya yang didewa2kan ialah pakaian dari barat. Sedar tak dari sekolah rendah lagi kita diajar pakai pakaian yang dinampak segak menurut barat?

Baju kemeja dengan necktie untuk pelajar lelaki terutamanya. 

Sampai besar pun macam tu juga. Asal ada majlis rasmi (lah konon) atau interview, mesti disuruh pakai begitu. Berdosa kalau selekeh. Haram mutlak. Wajib pakai baju kemeja dengan tali leher, kasut hitam bertutup. Afdal pakai blazer untuk pahala sunat. Baru professional.

Untuk orang perempuan yang melayu, dilonggarkan sikit peraturan ini. Tak wajib pakai macam perempuan barat pakai. Baju kurung pun dah kira cukup formal. Tapi mereka masih boleh meraih pahala sunat dengan memakai blazer juga.

Tapi kalau nak diikutkan, banyak juga orang perempuan yang mula berpakaian seperti barat juga. Masih atas alasan yang sama. Untuk tampil kemas dan professional. Kemeja dan seluar, pakai dengan jaket. Kasut mesti tumit tinggi. Barulah jalan bunyi keletak keletuk.

Di manakah jubah? Dekat masjid, di hari raya. Ada orang bagi pakai jubah masa acara rasmi? Aku jamin perdana menteri pun takut nak pakai sebab tak mahu dikecam tak cukup segak dan professional.

Ya. Jubah2 ni semua tak lebih sekadar fesyen semata2. Arabisashit dari sudut pakaian, dari mana datang pun aku tahu.

Bab bahasa.

Bahasa arab juga menjadi topik dalam arabisashit. Ahlan wasahlan saya ucapkan kepada anda semua. Syukran sebab sudi baca Sesedap Oren. Jazakallah kerana sudi meluangkan masa. Apa khabar? Kheir? Eh anda sakit? Syafakallah saya ucapkan. Saya doakan awak sihat seperti sediakala, biiznillah.

Ramadan dah dekat. Pasti ramai yang teruja untuk bersahur dan kenikmatan iftar. Malam akan diisi dengan solat tarawih dan aktiviti qiyam di masjid. Kemudian kita akan bersama2 menyambut kegembiraan eidul fitri selepas sebulan berpuasa.

Jangan lupa jalankan tanggungjawab zakat fitrah. 

Dapat kan tujuan aku tulis perenggan kat atas tu?

Ada sesetengah pihak menyatakan penggunaan perkataan2 arab dalam perbualan seharian sebagai suatu bentuk arabisashit juga.

Bahasa melayu merupakan bahasa yang hidup. Setiap tahun, ada ja perkataan baru diserap menjadi kosa kata. Tatabahasa juga berubah2. Aku ingat lagi masa sekolah dulu sementara nak tulis karangan dalam PMR, sempat jugak lah kena suruh sekejap2 tulis imbuhan "memper-" jika selepasnya adjektif tidak boleh diletak imbuhan "-kan" selepasnya.

Memperkasakan - salah. Memperkasa - betul.

Lepas tu tiba2 boleh pulak.

Kata penguat tak boleh lebih dari satu. Dipanggil lewah.

Saya berasa amat gembira sekali - salah.

Lepas tu tiba2 ter-, paling, dan amat boleh digabung pulak.

Dan macam2 lagi.

Satu benda yang aku ingat sampai sekarang, cikgu bahasa melayu aku cakap, "bahasa, kalau sampai suatu ketika ia terlalu sempurna, sampaikan tiada ruang untuk penambahan, maka ia akan menjadi statik dan mati, kerana dunia ini bersifat dinamik, dan akan sentiasa berubah".

Cikgu aku kata bahasa sanskrit pupus sebab ni lah. Sila tanya beliau. Aku cerita balik saja.

Jadi, apakah arabisashit ini suatu bentuk penjahanaman bahasa? Atau ia sebenarnya menjana evolusi bahasa melayu untuk menjadi lebih kaya perbendaharaannya?

Kalau nak diikutkan pun, perkataan bahasa arab yang dimelayukan tidaklah sama seperti perkataan2 baru yang dicipta anak2 muda yang tiada asalnya pun.

Kalau sembahyang disebut solat, sekurangya maksud sebenar masih merujuk kepada benda yang sama.

Cuba bandingkan perkataan2 arab tadi dengan istilah2 yang terkenal dalam kalangan anak2 muda misalnya sado, pishang, dan payung.

Bab agama (dan budaya).

Aku tak pandai nak hurai benda ni sebab kurang membaca, mungkin. Tapi pokok pangkalnya, arabisashit dalam perkara ini ialah apabila arab dipandang lebih islam berbanding yang lain.

Asal apa yang arab itu, maka ia terlebih islam berbanding apa yang lain.

Ini merangkumi semua di atas. Bahasa dan pakaian terutamanya.

Baju kurung? Baju melayu? Tak cukup islam. Kena pakai jubah baru cukup islam.

Nak pergi mana tu? Sembahyang? Tak cukup islam tu. Nak pergi solat. Ok baru cukup islam.

Malam ni nak berbuka makan apa? Apa? Berbuka? Tak cukup islam betul. Iftar lah. Baru lebih islam.

Nampak tak apa masalahnya? Sebab aku tak nampak.

Tapi disebut juga hal2 wahabi dan salafi dalam permasalahan arabisashit. Mungkin sekadar bahasa tiada masalah tetapi corak fikir dan pemahaman agama? Ok ini benda besar.

Sepertinya, kita melihat arab sebagai contoh terbaik dalam memraktikkan islam. Tetapi, negara2 arab sendiri banyak kucar-kacirnya. Antara perkara yang dibangkitkan ialah penindasan wanita dalam dunia arab.

Contohnya, wanita di negara2 tertentu tidak dibenarkan memandu dan diwajibkan berpakaian dengan cara2 tertentu.

Sebagai manusia yang hidup pada tahun 2016, yang mana hak asasi manusia ialah suatu benda yang wajib diperjuangkan, dan kebebasan ialah hak milik setiap insan, maka sebarang bentuk ideologi yang membelenggu manusia dalam apa jua bentuk wajiblah ditentang.

Jadi, kalau jubah arab tu bersifat menutup seluruh badan, maka ia perlu dilawan. Arabisashit mengongkong umat manusia. Kita mahu bebas. Tudung kepala pun penindasan. Mana ada kewajipan tutup rambut dan kepala. Semua tu arab, bukan islam.

Aku tak mahu sentuh banyak sebab aku sendiri tak cukup maklumat. Tapi, isunya sama. Arabisashit ialah ancaman kepada islam dan pengamalannya.

Persoalan.

Apa yang aku hairankan ialah, apa sebenarnya masalah dengan arabisashit ni?

Orang melayu hilang apresiasi budaya kerana takjub dengan arabkah? Atau benda ni berlaku lamaaa dulu lagi?

Sejak bila kita dah tak pakai baju melayu? Sejak trend berjubah datang, atau kita yang mengagungkan baju dari budaya lain dulu?

Dulu masa kecik2, aku suka tengok cerita pendekar2 yang ada disiarkan di Tv2 dan Tv3. Semutar Hitam tajuk ceritanya. Kalau yang perempuan tu, walaupun pakai baju kurung dengan kain batik tutup kepala, masih boleh berpencak silat tau.

Tapi sejak bila kain batik ni menjadi bahan berkemban semata2?

Kita sebenarnya hilang selera dengan budaya sendiri sebelum datang arabisashit lagi. Kita dah lama give up apa yang kita ada dengan apa yang ada di barat.

Dari segi bahasa dan pakaian, sememangnya kita mendewakan barat dari arab.

Dari segi pengamalan agama, bukankan arabisashit sebenarnya membantu kita lebih dekat dengan islam? 

Alquran diturunkan dalam bahasa arab. Nabi diutuskan dari bangsa arab. Aku tak katalah menjadi arab tu bermaksud menjadi islam. Cumanya, bukankah lebih mudah untuk mempelajari sesuatu dengan bahasanya sendiri?

Bukan kita ganti bahasa melayu dengan bahasa arab pun. Istilah2 tertentu saja. 

Sedangkan bahasa inggeris (walaupun aku sangat2 suka bahasa ini) diangkat menjadi bahasa kedua dan bertutur dengan bahasa inggeris dipandang sangat intelek. Acara rasmi wajib cakap omputeh baru nampak professional.

Pakaian arab juga tidaklah menyalahi konsep berpakaian dalam islam pun. Pakaian melayu pun dah cukup elok sebenarnya. Tapi kenapa kita takutkan arabisashit sedangkan kita menerima seadanya fesyen2 barat yang terang2an tidak menutup aurat bagi wanita, dan berlebih2an menutup aurat bagi lelaki?

Dari sudut geografi pula, apa bangang nak pakai kemeja, necktie, degan blazer? Kita warganegara Malaysia yang beriklim khatulistiwa. Bawah sikit dari monsun tropika. Negara kita panas nak mampos kot. Nak jugak pakai berlapis2 siap ikat leher dengan tali. Professional konon.

Tapi boleh pulak nak suruh orang perempuan pakai tudung? Ok ini dah masuk bab feminism.

Malas nak sembang bab feminism ni satgi panjang sangat pulak.


Kesimpulan.

Orang malaysia yang berbangsa melayu terutamanya, menyerap budaya macam span. Apa saja yang ada, orang melayu akan cepat adapt dan terbiasa, seterusnya diangkat menjadi trend.

Arabisashit ialah benda yang baru kelihatan. Mungkin ia bermula sejak sekian lama tapi dalam bentuk yang tidak kelihatan seperti cara fikir atau pemahaman dan pengamalan agama islam.

Bentuk fizikal arabisashit seperti pakaian dan bahasa, aku rasa baru2 trending saja.

Tetapi, ketaatan orang melayu mengikut apa saja yang ada di barat, sepertinya wahyu baru turun. Dalam segenap aspek kita berkiblatkan barat tapi tak ada siapa nak bising pun.

Bahkan cara berpakaian dan pergaulan yang kebaratan, iaitu terlebih bebas, yang sama sekali bertentangan dengan budaya timur (dan islam) tidak diendahkan bahkan diangkat menjadi kebiasaan.

Kerosakan bahasa melayu dengan penggunaan bahasa rojak yang berlebihan, atau mengeja dengan gaya yang tidak sepatutnya, aku rasa tiada kaitan pun dengan arabisashit.

Budaya dan trend dari mana pun, menjadi kegilaan orang melayu. Contohnya K-POP dan hipster. Berapa ramai yang terjebak?

Aku di sini menyatakan pendapat, selagi mana apa yang dibawa arab itu tidaklah menyalahi syariat pun, sekadar berbeza bentuk budaya, maka tiada masalah pun.

Arabisashit yang superfisial, seperti pakaian dan bahasa, tidak menjejaskan langsung kemelayuan sesiapa.

Arabisashit yang deep, seperti pemahaman dan pengamalan agama pula, aku berlepas diri sebab tak pandai sangat.

Tapi, setakat pemahaman aku yang cetek ini, kita masih boleh menapis apa yang kita mahu ambil. Kita bukannya bangsa yang bodoh sangat pun mengkaji. Jadi sepatutnya tiada masalah.

Adakah budaya kita terancam dengan arabisashit? Pendapat aku, tidak. Kita lebih terancam dengan westernisashit. Tapi kita buat2 buta.

Berapa banyak ideologi dan fahaman2 dari barat yang datang dan menyebabkan masalah dalam pelbagai bentuk? Namun, dengan keterbukaan yang kita ada, banyak perkara baru yang kita pelajari.

Maka, aku rasakan arabisashit ini pun ada satu dua perkara yang boleh kita ambil manfaat.

Adakah arabisashit perlu diperangi demi kemaslahatan budaya melayu, sedangkan nazak budaya melayu sejak sekian lama tidak dipeduli kerana kita sibuk menyembah barat?

My point being, budaya melayu terhakis dengan pembaratan sejak sekian lama, dan arabisashit tak menjejaskan sangat pun budaya melayu bahkan masih ada persamaan2 tertentu yang bersesuaian antara keduanya.

Dipersilakan untuk tidak bersetuju. Sebarang pendapat lain boleh diberikan sekiranya ada.

Thanks for reading. Bye ;)

Tuesday, March 29, 2016

Join The Rebel Army


Assalamualaikum. Hye.

Lama tak update blog. Banyak benda nak tulis tapi malas nak tulis sebab banyak jadi bahan repek Twitter saja. Pegilah folo @hikaru875 kalau ada masa nak dibuang.

Jadinyaaa, aku bermodalkan sebuah buku yang baru habis dibaca mahu update blog yang hidup segan mati belum waktu ni dengan sebuah book review. Teruja tak?

Aku lah sebenarnya yang teruja. Buku ni member aku yang tulis tau. Selain teruja, aku juga ada sedikit jeles gittew.

Inilah bukunya. Rebel Dengan Tuhan by Ibnuddin.

Jangan risau buku ini tidak menggugat akidah.

First of all, aku kagum la dengan kawan aku ni sebab dah mampu hasilkan buku. Power2 jugak budak sekolah aku. Ada yang jadi selebriti youtube, ada yang mengasaskan universiti terbuka, ada yang jadi pengkaji, macam2 lah.

Tinggallah aku di sini habuk pun tarak tapi bernafas lagi kira oklah tu kot.

Ok now let's talk the book.

Buku ni of course lah bukan nak ajak kita lawan tuhan ke apa. Logic sikit lah kan. Rebel Dengan Tuhan is a catchphrase, a metaphor.

Apa yang kadang2 kita rasa bila kita berhadapan dengan musibah ke, rancang sesuatu tapi tak jadi ke, kena marah ke apa? 

Perasaan tak puas hati semacam kan? Rasa nak protes kan? Rasa geramnya la haih. Kan?

That's sort of the synopsis lah.

Dari sudut content, aku rasa Ibnuddin berjaya sampaikan mesej dengan berkesanlah juga. Isu yang dimuatkan dan kisah2 pengalaman dia sebagai pelajar, ada pasal perniagaan sikit, dan yang paling penting, sebagai hamba tuhan. Gittew.

Kita sebagai manusia kan ada jatuh bangkitnya. Apa jadi pun, Ibnuddin ajak kita kembali kepada tuhan. Jangan sesekali berpaling. Biarpun kadang2 rasa nak rebel. 

Antara part yang aku suka ialah bila Ibnuddin selit cerita pasal famili dia. Pesanan2 ayah dia dan kata2 nasihat mama dia, touching jugak lah.

Chapter Menanggung Tunggu aku rasa menarik sebab cerita pasal ragam manusia yang selalu sangat kita nampak. Pasal ketepatan masa.

Buku ni best sebab cara penyampaian dia. Kira lunak lah. Penulisan Ibnuddin pun memang aku dah folo lama. Ayat dia sedap dan tak poyo sangat. Ada part yang sentap tanpa perlu tryhard untuk menyentap. 

Diselitkan juga dalil2 ringkas yang berpadanan untuk menguatkan mesej yang ingin disampaikan. Maksudnya bukan tulis kosong ikut kepala sendiri la, which is a good thing to look up to. Sebab sekarang banyak sangat orang yang menulis purely based on pendapat sendiri semata2.

Mesej2 Ibnuddin ringkas tapi mendalam pada masa yang sama. Isu yang disentuh pada aku cukup relevan dengan kebanyakan pembaca. Terdapat beberapa chapter yang terasa seperti filler tapi masih sarat dengan isi, which is nice lah.

Kompelin aku cuma satu. Design. Aku tak prefer font yang bukan berwarna hitam sebab aku rasa susah nak baca. Lagi satu, kalau nota2 dalam buku ni seragam, lagi best aku rasa. Nampak fancy sangat. 

Ok inilah sahaja review. Silalah support penulis2 tempatan especially yang tulis buku bukan bertajuk suamiku sekian sekian.

Aku nak rate pun serba salah sebab member kan hewhew biarlah rahsia.

Pergilah beli dan baca. Recommended.

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, February 15, 2016

Lovely Lace-y


Assalamualaikum. Hye.

This is Lovely Lace. Kat City Stars ada bolehlah pi aku pun tak pernah masuk.


And this is the lovely Lacey Sturm.


Dua tiga hari lepas aku melanun album beliau. Biasalah tak ada duit nak beli physical album mahupun digital.

Lacey Sturm ni dulu vokalis band Flyleaf lepas tu dia step down lepas ada orang mati dan dia macam fikir what am I doing my entire life lepas tu dia macam nak fokus kat family dia lepas tu tiba2 ada album solo.

BUT THAT'S A GOOD THING!

Come on, it's Lacey Sturm kot. One of the best female voice in my opinion.

Lagu2 Flyleaf semua aku layan walaupun terdapat unsur2 Jesus yang ketara but good music is good music no matter what.

Album baru Flyleaf dengan vokalis baru tak la teruk ke apa tapi memang terasa lah kelainannya. Lain yang tak berapa nak best sangat.

Now she's back, people. As good as ever.

Album baru dia ni mengingatkan aku kepada album kedua Flyleaf; Memento Mori.

Satu album yang sangat versatile dari segi komposisi muzik, dan lirik pun ada makna lah bukan semata2 nak jiweng. Kalau jiweng pun jiweng yang bersinar dan bukannya berkarat macam lagu2 melayu setahun dua ni.

Kelebihan Lacey ialah dia punya wide vocal range so suara dia sedap sama ada dia menyanyi lantang atau buat suara lembut atau menjerit pun.

Oh dan dia ni memang suka jerit2 pun masa dalam Flyleaf dulu. Cumanya, satu benda yang agak disappointing ialah dia punya jerit dalam album ni tak raw and powerful macam dulu lah. Dia pun dah tua. Haha.

Setakat yang aku dengar, dia takda sebut Jesus dalam album ni so syariah compliant la untuk didengar tapi based on reviews, memang insipration dia tulis lagu ialah dari Bible pun.

That aside, aku rasa album ni banyak mesej positif. Lirik dia power. Dia menyanyi ada tujuan. Bukan setakat nak memuja cinta semata2. 

Ada sebelas lagu, termasuk satu live performance. Aku pelik kenapa The Reason tak masuk dalam album ni.

Satu benda ja yang aku rasa nak komen ialah lagu You're Not Alone dengan lagu Feels Like Forever yang bagi aku basically a same song with different lyrics. Chorus lain2 lah cuma part yang mula2 tu serupa ja aku rasa. Interchangeable.

Kalau aku nak tweet lirik yang aku rasa best dari album ni, possibly I will end up tweeting the whole album.

Aku suka semua lagu dalam album ni tapi lagu yang aku rasa faveret ialah Faith, Life Screams, dan Run To You. Tiga2 lagu tu agak slow berbanding lagu lain dalam album ni. Kalau nak ikut, walaupun aku suka bila ada part Lacey menjerit, aku lagi suka bila dia nyanyi lagu slow sebenarnya.

To my personal liking, aku rasa cover album ni huduh. Kahkah.

Aku bagi album ni 4.5/5 bintang. Probably sebab aku memang biased dengan Lacey atau mungkin sebab memang album ni sedap dan kena dengan citarasa aku kot.

Highly recommended.

Thanks for reading. Bye ;)

Tuesday, February 9, 2016

Rontua 2


Assalamualaikum. Hye.

Untuk membaca Rontua bahagian satu, sila klik sini macamlah orang nak baca sangat.

Sekarang sedang cuti winter. Banyak benda aku nak tulis sebenarnya tapi aku tangguh dan bermalas2an sampai semuanya pun tak jadi. Habuk pun tak ada.

Tambah pulak Dota ada winter compendium dengan misi2 untuk diselesaikan lagilah haram aku nak buat benda2 yang berfaedah. 

Tapi ini aku tulis sebab aku rasa macam sudden realization lah, sort of.

Entry kat atas tu aku tulis dalam round Geriatrics. Masa tu aku ada la tertanya2 dalam kepala kenapa soalan cases pasal orang tua ni selalu sangat ada kaitan dengan jatuh (dalam tandas, dekat dapur, jatuh tangga, dan sebagainya) lepas tu ada tulang patah.

Fragile sungguh.

Memanglah osteoporosis. Belajar ja tapi tak boleh nak imagine terjatuh pun boleh patah tulang.

Sampailah tadi malam. Segala2nya berubah sekelip mata. Ok actually beberapa kelip jugak lah.

Nak ceritanya, aku jatuh dalam bilik ayaq tadi. Sebelum ni pernah ja jatuh tapi sempat tahan dengan tangan, atau jatuh landing lawa tak sakit apa. Lagi selalu macam nak jatuh tapi sempat rebalance diri sendiri dan tak jatuh pun.

Tapi tadi... tadi... aku jatuh buntut dulu. Tangan tak sempat nak hadang. Selalu jatuh nampak lantai, tadi jatuh nampak siling.

Sakit. Gila. Babi.

Time jatuh tu memang bunyi macam nangka busuk jugak la. Aku pun terkejut. Tak pernah jatuh lagi macam ni kat sini. Selalu sikit2 ja.

Aku bangun. Pegang singki. Buntut tu memang sakit gila lah. Area ada tulang tu. Tulang pinggul kot haha malas nak check.

Lepas tu aku jalan masuk bilik. Time jalan tu memang tak straight la. Lepas tu mata jadi kabur2 sikit. Macam nak pitam tu. Tapi aku sempat la duduk atas katil.

Time tu aku perasan masa aku batuk dan berdehem, telinga rasa bengang. 

Belakang baju basah sikit. Sejuk. Dan sakit. Makin lama makin gelap. Pastu aku baring. Tak kisah sangat sebab basah sikit2 saja.

Lepas tu vision jadi ok balik. Nampak clear balik. Lepastu member aku masuk bilik. Aku cakap2 dengan dia. Rasanya dia tak perasan apa2 kot. Maksudnya takda lah teruk sangat. Jatuh sikit ja lah.

Tapi sebab aku tak biasa. Sakit gila lah rasanya. Rasa macam dah tak mau masuk tandas dah.

Lepas tu aku cuba tunduk, ginjat, berjalan, angkat kaki tinggi, berdiri sebelah kaki, gerak2kan area tu. Sakit, tapi takda limitation of movements lah. Masa solat tu, rukuk, sujud, duduk tahiyyat semua tu ok cuma sakit sikit. 

Dan aku rasa impak jatuh tu telah kacau saraf kentut ka apa aku rasa macam nak kentut ja lepas tu. La ni sambil tulis ni pun tengah kentut la ni. Kahkah.

Then I started to think,

Aku muda lagi. Minum susu selalu. Nak kata calcium deficient tu tak la kot insya allah. Tulang kuat lagi la kan. Tapi sakitnya ya robbi. Ada kemungkinan aku yang mengada tapi mengada aku berasas kot. 

Sapa yang dok cakap banyak tu cuba hang pi punggai diri sendiri bagi jatuh dalam bilik ayaq tengok sakit ka dak. Haih.

Itu aku, yang usia belum suku abad pun gila tua bunyinya suku abad. Macam mana kalau yang jatuh tu mak ayah kita yang umur 50 tahun, 60 tahun, atau tok kita yang 70 tahu, 80 tahun tu?

Tambah pulak kalau yang jatuh tu obese ka, memang ada osteo ka, bukan semua orang BMI ideal dan bukan semua orang minum Anlene Gold.

Bukan ditaja oleh siapa2.

It makes sense now yang jatuh ialah satu benda yang bapak serius. Dalam kelas bila dokter ajar pasal tajuk Fall Injuries, aku rasa macam dahsyat sangat ka jatuh sampai nak patah tulang bagai?

Lantai simen, ada possibility terhantuk kepala kat lantai ka apa, atau singki, atau tub mandi, atau apa2 lah.

Sekarang ni, buntut aku masih terasa sengalnya. Aku rasa (mudah2an) ni trauma biasa saja kot sebab kalau ada tulang retak ka apa mesti aku tak boleh duduk kan mesti aku pergi hospital sambil meraung2 kan. Ni macam ok ja ni aku doakan tak ada apa2lah.

Aku mula rasa alas lantai tu tak payah tunggu tua baru nak pasang, dan bolehlah mula cuci lantai bilik ayaq sekarang kot.

Thanks for reading. Bye ;)

Friday, January 29, 2016

Kematian Seorang Bujang dan Ini Ialah Lakonan


Assalamualaikum. Hye.

Januari 2016 agak aku nanti2kan sejak tahun lepas lagi sebab ada dua penyanyi kegemaran nak keluarkan album baru.

Macam biasa, aku justify pelanunan muzik sebab miskin takda duit nak beli album ori maka melanunlah saja.

Mula2 sekali ialah album Cemas! Di Disko Itu bertajuk Kematian Seorang Bujang.


Band ni aku tak layan sangat sampailah tahun lepas yang mana aku join debat dengan budak Syahmy ni dan dia kata band ni best. Ok best lah juga sampai aku cari balik album lama dan layan dari awal kononnya nak melihat progress band tersebut.

Album ni best sebab semacam experimental sikit la banyak jenis lagu jugak lah maka tak bosan. Tapi formula lagu masih lagi sama macam yang band ni selalu buat. Boleh detect persamaan dengan album sebelum ni tapi masih fresh dan terasa baru gittew.


Lagu yang bukan single dan aku rasa best ialah Gila Bererti Bijak.


Next ialah album Ini Ialah Lakonan daripada Sia, penyanyi kegemaran yang suaranya sangat distinctive dan kalau ada siapa2 yang kata suara Sia tak sedap, maka ketahuilah aku label dia kurang pendengaran tapi dalam hati sajalah sebab malas nak gaduh kan. Hehe.

Cumanya album ni, aku berbelah bahagi juga sebab ada beberapa lagu pelik. Well, to Sia's defence, album ni ialah lagu2 reject dari artis lain. Dia tulis lagu2 ni semua tapi artis lain reject so dia ambik buat album sendiri.

Ramai juga pemuji pemuja Sia di Youtube kata artis2 tu semua reject sebab tak mampu nak nyanyi sebagus Sia tapi sebagai peminat yang pada masa yang sama ada rational judgment, aku rasa takdalah semua lagu2 tu best. 

Promotional single semua aku dah layan awal2 lagi iaitu Bernyawa, Burung Dilepaskan Bebas, Kejutan Murah, Sejuta Peluru, Tak Boleh Dihentikan, dan Dewa Maut.

Lagu yang bukan promo tapi aku dengar sekali terus jatuh cinta ialah Rumah Terbakar. Selalunya aku ambik masa sikit nak suka lagu2 baru bak kata orang putih it's growing on me.

Tapi lagu ni sekali dengar ja terus aku suka sebab dia ada feeling lagu2 lama Sia zaman sebelum dia dikenali sebagai penyanyi jerit2 thanks to David Guetta's Titanium.

Aku syak ramai yang kenal Sia dengan lagu Titanium lepas tu senyap jap lepas tu kenal balik sebab lagu Chandelier. Well, nope Sia has been around since your grandmother's hair is still black.

Lama dah dia ni dan lagu dia dulu2 macam tu lah rilek2 ja tak jerit2 pun. But still nice and pleasing to the ears, or my ears at least.

Lagu lain yang aku suka ialah Gelas Pecah, Ruang Di Antara, dan Gerakkan Badan Awak. Lagu yang aku rasa pelik dan bukti takdalah semua lagu Sia best ialah Rekaan Manis. Tah apa2 lagu ni. Pelik yang amat. Aku tak suka.

Lagu Kesan Tapak Kaki pulak serupa gila dengan Burn The Pages. Nice, tapi redundant semacam.

Sekian sahaja review album lanun saya. Tekanlah link2 berkenaan untuk test dengar. Ada lagu yang masih belum masuk Youtube nanti2 aku tambah link kalau rajin. Sebenarnya takda link sebab album tu tak rilis pun lagi tapi aku melanun awal sangat peminat lah katakan.

inb4 "kalau minat belilah album ori" nak buat macam mana lah kan tak ada bajet mencukupi. Nak makan pun kena catu, inikan nak beli album original. Kirim salam lah.

Itulah saja nak update pun kali ni okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Friday, January 8, 2016

Endoscopy dan Sedikit Unsur Kejakunan


Assalamualaikum. Hye.

Disebabkan bukan selalu aku nak pergi hospital dan ward sebab diriku malas sejak azali, maka bila ada sesi yang memang dalam jadual kelas kena melawat ward atau tengok doktor2 buat kerja aku pun jadi seronok lah.

Hari tu ada masuk tengok doktor buat endoscopy. Jakun jugaklah sekejap sebab tak pernah tengok pun sebelum ni depan mata.

Ada komputer, skrin, dan doktor yang buat tu macam tengah main game ja aku tengok. Hahaha. Lepas tu ada doktor yang bagi2 arahan dan guide doktor yang tengah main game tu. Tengah training kot. Agaknya lah.

Best round Tropical Medicine ni. Doc Enas siap ambik satu sesi untuk semata2 nak explain jadual dan aktiviti2 padat round ni. Kena buat report bagai untuk 0.5 markah hahaha semangat betul beliau.

Sempoi2 ja bilik dia pun.

Colonoscopy. Itulah rupanya ruangan dalaman buntut anda sekalian (dan saya).

Procedure ni terpaksa terminate sebab taik banyak sangat tak boleh nak teruskan. Doc kata patient tu mungkin tak betul2 ikut arahan sebelum mulakan procedure tu sebab tu ada banyak najis lekat2 dalam saluran usus dia.

Sebelum colonoscopy, kena makan apa-benda-glycol tah untuk kosongkan perut tu. Ada banyak lagi tapi aku kan bajet2 cucu Imam Syafie maka tak salin apa benda. Lepas tu lupa.

Tapi aku ingat laa doc cakap dulu2 pakai mannitol sekarang ni dah tak pakai dah sebab ada side effect. Benda glycol tadi tu selamat lagi la.

Lepas tu ada sorang doc ni, budak2 tu kata muka dia macam Najib. Kahkahkah maafkan kami doc sebab membuat penghinaan sedemikian rupa menyamakan anda dengan Najib tak guna tu.

Nak letak side by side comparison tapi tak sanggup.

Tiga procedure jugaklah hari tu. Endoscopy untuk biopsy stomach, colonoscopy untuk biopsy colon tapi tak jadi sebab taik melekat, dan endoscopy untuk dilate-kan cardiac achalasia.

Menurut doc, biopsy tu kan kita cobek2 sikit tisu usus tu sort of menyebabkan luka jugak lah. So kalau preparation dia tak cukup bersih, berpotensi menyebabkan infection pulak nanti. Tak pasal2 dapat penyakit iatrogenic caused.

Lepas habis, bergambarlah. Terbaca jugak orang share pendapat murid2 zaman sekarang ni suka bergambar dengan cikgu, sampai dah macam hilang hormat terhadap guru.

Entah lah aku rasa ok ja nak ambik gambar. Haha tapi kalau cikgu dok berposing melawa atau budak2 dok buat lebih kurang dengan cikgu time bergambar, maybe yang tu kena kawal lah.


Kalau ada yang folo twitter aku, aku cakap pasal doc mengantuk tu ada dalam ni. Hahaha maafkan saya doc. Anda dah okey sebenarnya kami yang lalai dalam melawan hawa nafsu ketika belajar.

Tapi nak katanya, aku siap sempat la berangan2 drama2 kehidupan dalam kepala, cerita pasal doc tu ada masalah dengan gepren dia dan gepren dia nak mintak putus sebab dia bosan. Kahkah teruk sangat dah tu.

Hai anak2 murid. Sampai bila baru nak faham betapa perlunya terima kelemahan cikgu kita sebab kita sebagai murid pun takda lah cerdik mana.

Apa nak buat. Kelemahan masing2. Sama2lah baiki.

Ok itu saja lah nak cerita. Aku rasa macam kerap pulak update blog. Mungkin boleh dibuat misi tahun ini nak update blog sekerap mungkin.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, January 4, 2016

Of Growing Old and Growing Tired


Assalamualaikum. Hye.

Tahun sudah baru. Diri masih lama. 

Setiap tahun ada azam tahun baru. Malas pulak nak berazam apa2 tahun ni. Move on lah dan terimalah hakikat diriku ini bukan spesis ada matlamat. Kahkah sedih.

Entahlah nak disempenakan apa lagi. Tahun baru dah lepas beberapa hari. Nak bagi alasan apa lagi? Hari jadi?

Ya. Tak lama lagi. Tak best birthday awal2 tahun ni. Orang sibuk. Tak macam dulu2 mesti celebrate, mintak hadiah, macam2 lah. Tak malu betul.

Mungkin makin tua ni, makin penat. Masa muda2 dulu, rasa macam hidup tu kena ada roller coaster, kena ada drama, baru best. Sekarang ni rasa macam nak duduk rumah dan tidoq. Jangan ada orang kacau.

Hidup tak berkat agaknya. Takut juga.

Entahlah. Bila fikir apa aku buat setakat hidup ni, macam tak ada apa. Angan nak jadi penulis buku, sejak sekolah dulu dah berangan tapi usaha zero. Malas tu kalau boleh tukar jadi duit, jutawan dah aku ni kot.

Sekurang2nya aku nak repair apa yang boleh. Benda2 external yang boleh aku pegang. Ruang yang menempatkan aku. Orang yang aku jumpa. Cuma tak tahu nak mula dari mana.

Atau orang yang aku pernah sayang, yang sekarang ni dah ke mana perginya. Depan mata tapi tak ada.

Selagi mana boleh, aku sentiasa ingat, walaupun aku cuba2 untuk buat2 tak nampak.

Betapa besar salah setiap tahun, bila asyik teringat nak sukakan hati manusia. Termasuklah hati sendiri.

Lupa pulak tuhan tu.

Ada.

Kahkahkah

Thanks for reading. Bye ;)