Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, September 19, 2015

Buhulan Mahadu


Assalamualaikum. Hye.

Antara benda pertama yang aku check di internet sejak balik rumah ialah album baru Lana Dey Rey, Honeymoon.

Maka bila dah ada dan jumpa, aku pun melanun lah apa lagi.

Lirik dan tema dia agak kureenggg tapi lagu dia tu best.

Lana punya muzik dah jadi semacam sikit sejak Ultraviolence.

Masa mula2 dulu, suara dia macam clear dan jelas jugak lah. 

Tapi semenjak dua menjak tiga menjak ni, dia suka buat suara kecik-mengilai-haaaa~huuuu aku pun tak tahu nak describe macam mana.

Dengar lah lagu2 album ni dan album Ultraviolence lepas tu compare dengan album Born To Die atau Paradise EP.

To make it short, lagu2 dalam album baru ni taklah sesedih Ultraviolence tapi nak kata kembali ke Born To Die pun tak berapa juga. A bit of both lah kot.

Aku tak berapa suka Ultraviolence sebab album tu macam slow gila. Honeymoon pun slow tapi lagu dia best dan layan jugak la.

Honeymoon dimulakan dengan "we both know that it's not fashionable to love me" sebab aku rasa dia pun tahu tak semua orang suka dia buat lagu2 macam ni termasuklah peminat dia pun.

Lagu slow is good tapi kalau satu album macam tu dia jadi sengal jugak la sikit.

Tapi selepas first listen, aku rasa album ni best. Tak macam Ultraviolence aku boleh pilih lagu apa ja yang aku suka.

Album ni aku rasa semua lagu boleh tahan lah sedapnya.



Lagu best : Terrence Loves You, Freak (paling best aku rasa), Art Deco, The Blackest Day

Lagu bulehlah gagah : High By The Beach, Music To Watch Boys To, Salvatore

Repetition dalam album ni sangat ketara. Perkataan blue, ice, California, banyak gila diulang. Aku perasan dalam album artis mana pun mesti ada satu dua perkataan yang berulang. 

Tema kot?

My verdict is, Honeymoon brings forth the good melody of Born To Die with the atmosphere from Ultraviolence, creating a great combination of both.

Sesuai didengar kalau nak layan2, nak feeling2, atau sebagai lullaby.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: