Pemollow

THYB on Facebook

Friday, June 12, 2015

Projek Sains (lah sangat)


Assalamualaikum. Hye.

Seminggu dua ni, masa dekat2 nak end round, aku tiba2 menggedik nak buat projek sains konon sambil mengumpul gambar2 member kuliah.

Pakai henset biasa ja. Tak cun sangat lah gambar tu pun. Tapi pointnya bukan nak tengok gambar cantik atau tak. Benda lain okies.

Ok aku rasa ramai ja yang tahu atau pernah dengar pasal antara beauty standard yang dipopularkan ialah facial symmetry. 

Selain dari special feature yang ramai orang cakap cantik atau hensem seperti hidung mancung, kulit cerah, tinggi, prominent jawline apa semua tu.

Projek sains (lah sangat) yang aku buat ni ialah pasal facial symmetry tu lah.

Apakah betul kalau kita kelihatan sama di kiri dan kanan maka wajah kita lebih kacak dan cantik serta memukau pandangan?

Atau semua itu tetaplah relatif?

Yes. Beauty has some standard set by society, age, and place. But in the end, beauty still lies in the eye of the beholders.

Here are some of my friends' faces yang aku dah kerat2 dan cantum2kan dan inilah outcome projek sains (lah sangat) aku tu.

Tapi oleh kerana aku bukanlah photoshopper handalan, dan gambar yang aku ambik pun ada yang lighting buruk, so outcome nya tak lah perfect sangat ok.

Tapi cukup kot kalau nak gambarkan what would your face looks like if you are totally symmetrical left to right. Here they are. Enjoy.

Aidil.

Akram.

Zulfalhie.

Hafiz.

Hanif K. Bad lighting. Nanti kita buat lain k :)

Hasyim.

Hayyan. Pun agak bad lighting.

Kamil. Lagi satu bad lighting.

Aizad.

Rahman.

Rahim Rahman. Tiada talian darah dengan Rahman di atas sama sekali.

Syafiq.

Zaim murobbi pun join projek sains (lah sangat) ni tau. Kakaka. 

Dafi. Kucing pun tak terlepas dari menjadi spesimen kajian.  

Nazim, with special mention. Note the left-right tak berapa nak jauh beza.
So by standard, dia ni dikira hensem. Nohomo. Kahkah.

Sebenarnya semua hensem2 belaka. Faktor yang mempengaruhi outcome ialah gambar, lighting, posture, dan expression. Sorrylah kepada yang bad lighting.

Sebab tu aku suruh ambik gambar straight, senyum jangan nampak gigi apa supaya minimize factors affecting. Gittew.

Kesimpulannya, beauty is not defined by facial symmetry alone. Everyone's beautiful in a way or more. Bak kata James Blunt, "You're beautiful".

Banyak pahala James Blunt sebab selalu puji orang. Kakaka.

Ok lah itulah saja pun so called projek sains (lah sangat) aku. Ada yang teka aku nak main apps teka umur apa barang lah nak teka umur ambik gambar sendiri baik aku stalk Fb.

Bulan puasa pun dah dekat ni. Semoga kita dapat menjadi cantik di dalam juga. Ok aku terasa dengan benda yang aku tulis sendiri.

*gambar sendiri ada jugak tapi tak masuk sini. segan hewhew*

inb4 OooOoOoo gambaq orang nak ambik sangat gambaq sendiri simpan
pastu aku jawab biaqpila kakaka.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: