Pemollow

THYB on Facebook

Tuesday, May 19, 2015

Bad Habits, Good Habits


Assalamualaikum. Hye.

Sebagai manusia, biasalah kalau ada masalah nak hilangkan bad habits atau nak mulakan good habits.

Sebabnya, kita memang diprogram untuk suka benda2 seronok yang bersifat short term which is bad habits. Salahkan nafsu. Kahkahkah.

Tapi, kita boleh bentuk semua habits ni dengan mengulang benda yang sama banyak kali. Lama2 nanti biasa. Baik atau buruk, lama2 akan biasa.

Bezanya, lama2 nak bentuk bad habits itu sesingkat tiga hari. Lama2 nak bentuk good habits tu, tiga bulan, tiga tahun, pun kadang2 tak cukup.

Hidup ini sungguh keji. Atau mungkin kita yang tak cukup berusaha agaknya.

Mari aku share kisah aku secara ringkas.

Kelas ophthal ada interactive session yang tak berapa nak active. More like, interpassive atau inter-irreactive sebab budak2 lengai kecuali mereka2 yang pulun.

Aku sebut pulun sebab aku jeles. Bahasa yang lebih indah ialah rajin berusaha. Kahkahkah.

Cuma dua kali aku menyekip kelas dan sekarang aku dah terbiasa untuk balik rumah bila doc masuk lambat. Padahal aku pergi kelas pun bukan awal sangat.

Pulak tu, selama tiga round tu aku ada jugak datang kelas awal tapi still tak boleh konsisten. Sekali dua terdatang awal itu pun sebab salah tengok jadual.

Nampak tak betapa kejinya?

Tipu.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: