Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, April 15, 2015

Small Matter Is Still A Matter No Matter What


Assalamualaikum. Hye.

Matter is anything that has mass and occupies space. Ingat lagi tak definisi ni adik yang di bangku sekolah?

Better lah ingat definisi scientific terms daripada ingat nama pakwe, makwe semua tu.

Small matter apa yang berlaku baru2 ni? Kunci rumah hilang.

Small matter sebab, ya lah kunci rumah ja pun. Bukannya hilang kena curi lepas tu nanti pencuri tu track rumah aku yang mana satu lepas tu dia pecah masuk.

Walaupun ada possibility tapi tak jadi sampai macam tu lah kot. Kunci aku dah banyak kali hilang sebelum ni.

So hilang lagi? Apa cemerkap sangat? Tak reti simpan barang ke apa? Maybe.

Cumanya kali ni agak devastated sebab yang hilang sekali ialah keychain KREKO yang ada pita pengukur yang aku selalu guna.

Serta... serta... serta... PENDRIVE 16GB!

Hadoih.

Tekanan jiwa jugak la memikirkan kat mana la aku jatuhkan. Semalam pergi menempel adik2 buat jubah di Zagaziq. Lepas tu seluk poket eh takda kunci.

Kunci rumah hilang, boleh sepak terajang pintu. Kunci hati hilang?
Nak sepak terajang perut? :D


Selalu kalau tak ada, sama ada aku letak dalam beg atau tinggal di rumah. Tapi selongkar beg, tak jumpa. Cari di rumah tak jumpa.

Innalillahi wainnailaihi rajiuun lah wahai kunci ku dan pita pengukur ku dan pendrive ku.

Benda small matter akan jadi big matter contohnya macam kes aku ni, kunci hilang tu ok tapi hilang sekali dengan keychain dan pendrive yang aku cakap tadi.

Seolahnya, hilang satu benda, dan benda tu bawa sekali benda2 lain, yang penting, yang kita sayang.

Itu kunci, keychain, dan pendrive. Now replace it with people.

They are gone, and they took with them all the memories, laughter, shoulders we want to lean on. For example, a friend. 

So it matters after all.

Deep tak entry ni? Deep kan sampai terkambus tak boleh keluar.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: