Pemollow

THYB on Facebook

Monday, March 30, 2015

Money CAN Buy Happiness


Assalamualaikum. Hye.

Beberapa hari lepas, aku ada ikuti satu program ni. Ada Ustaz Zaharuddin lagi. 

Program tu cerita some stuff about kewangan, cabaran menguruskan perbelanjaan, apa benda yang sedang berlaku di Malaysia, dan sebagainya.

Aku ada jugak la catat apa yang patut tapi tak lengkap pun. Pergi program tu more like, nak tengok apa yang orang hebat kata pasal duit ni.

Nanti kalau rajin aku update kan di sini.

Dalam entry ni, aku just nak share my general opinion about money. As the title said, aku punya pendapat ialah money can buy happiness.

Those who say otherwise, sama ada dia tu miskin atau bodoh. Or both. Haha. Sounds really jahat, kan?

But come on lah. Be realistic sikit lah. Tak payah nak deep2 sangat lah. Ada duit boleh beli barang. If that cannot make you happy, I don't know what can.

Love? Oh please. Spare me that crap. Kalau nak jadi parents yang baik dan provide keperluan keluarga pun perlukan duit juga.

Hidup susah itu bahagiakah? Berkat? I refuse that answer. Kaya dan hidup berkat? How about that? Takkan tak mahu?

So just bear with me this once. Kaya itu best. Simpan lah duit mulai sekarang.

Cumanya sekarang ini, kehidupan semakin sempit. Dah jimat, dah cermat. Still tak boleh nak buat apa2. Still kena sakit ikat perut. 

Orang kaya makin kaya, orang miskin makin miskin. Cukai sana sini, naik harga sana sini, pulangan tak ada. Public service macam haram juga.

Bila kita cakap pasal apa benda pun, semua boleh jadi indah dan baik2 belaka.

Cakap pasal duit, dia jadi lain sikit.

Bodoh boleh belajar sampai pandai. Kalau hodoh boleh buat pembedahan plastik.

Nak belajar bagus2 kena ada duit untuk tuisyen, buku, apa semua. Pembedahan platik mana ada free unless nenek hang yang buat untuk hang.

Kalau miskin, nak buat macam mana?

Senyum 1000x kat peminta sedekah pun dia takkan kenyang. Simbolism kena faham, dik.

Shallow thought of mine pasal duit. Aku malas nak argue lebih2. Been there, done that. Bila aku kata money CAN buy happiness, I know what I'm talking about.

Don't try to disagree.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: