Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, February 25, 2015

The Thoughts Inside


Assalamualaikum. Hye.

Be careful. Just be.

Pernah lah kan, aku tengok ada kawan aku di Facebook ni, selalu sangatlah nak share benda2 putus harapan, patah hati, kecewa kecuwi semua lah. Lepas tu nak move on.

Punya lah lama proses moving on dia tu sampai berbulan2 jugaklah. Dan tak move on lagi rasanya tu. Still sharing all those kind of posts and quotes and stuff.

Dalam hati aku macam "eh dia ni dah putus harapan katanya nak move on so move on saja lah kenapa dok share benda2 feeling macam meroyan ja aku tengok haih" something like that.

And guess what???

What you just thought, not yet give, but you already get them back. Karma, bitches.

Rasanya tuhan nak ajar, supaya jangan busy body kisah orang atau nak fikir sangat pasal hal orang sebab nanti bila kita kena hadapi situasi yang sama, rupanya manusia tend to do the same thing every time. Stuck in place, can't move on, lepas tu meroyan di mesia sosial.

Dulu2 maybe tak ada wall Fb nak luah perasaan so conteng dinding atau toreh pokok. Baguslah dengan perkembangan teknologi gejala vandalisme dan kezaliman alam sekitar dapat dikurangkan.

Tapi kita boleh belajarlah. Bila nampak spesis2 begini di mana2, tak payah judge laju sangat. Bukan nak suruh empati ke apa, just try not to be nosy. 

Cumanya kalau kita rasa dia macam merepek dan buat benda sia2, try not to do the same thing when we are given the same problem later in life.

These thoughts inside, banyak ja lagi contoh2nya cuma tak perlulah detailkan di sini sebab tadi kan dah kata tak mahu jadi busybody menyusahkan diri dengan urusan orang so lantak lah orang nak buat apa pun.

Selagi mana tak mengganggu kitaran tidur, atau proses perkumuhan harian, maka bolehlah kita abaikan dan tak serabutkan kepala dengan hal2 tak penting tersebut.

Please shut up :)

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: