Pemollow

THYB on Facebook

Monday, February 16, 2015

Sakit, Penat, dan Berpeluh


Assalamualaikum. Hye.

Benda apakah yang kalau kita nak bagi jadi best, 
kena buat sampai sakit, penat, dan berpeluh? 
Tekalah teka.

Beberapa menjak yang lalu iaitu semenjak, dua menjak, tiga menjak dan lebih, 
aku perasan sesuatu yang selama ni pun aku dah perasan tapi aku buat tak tahu.

Aku lihat ada beberapa orang, kawan2 aku jugak pun, 
yang mana mereka ini aku tengok selalu sibuk dan nampak penat. 
Muka cengkung, mata lebam, badan macam tak cukup zat, dan lain2 ciri berkaitan.

Aku nampak mereka ni sakit. 
Aku nampak mereka ni penat. 
Dan of course, mereka ni selalu berpeluh2.

Bukan, mereka bukan ada penyakit jantung, 
atau tekanan darah tinggi atau darah gemuruh jiwa semangat membara ka apa. 
No.

Mereka ni kuat berusaha. Itu kot sebabnya.

Contoh mudah ialah, bila ada apa2 program atau majlis, 
mereka ini buat kerja banyak. 
Aku bila habis program, aku pecut balik rumah. 
Mereka ini tunggu dan kemas tempat program. 
Kalau ada masak2 guna kawah, merekalah pembasuh kawah.

Nope, not me. Them.
:)

Bagus tak mereka ni? Bagus kan? 
Aku selalu nak jadi macam tu. 
Teringin tapi tak terjadi2 sampai hari ini. 
Hihi.

Kalau ada benda nak buat, kena sungguh2 dan put some effort in it. 
Kalau nak selesa all the time, memanglah takkan sakit, penat, dan berpeluh. 
Tapi nanti ada something yang, what word to describe it... 
lacking?

Benda yang lacking tu, aku tak pernah kisah selama ni. 
Tapi mengenangkan apa selesa yang aku ada, 
ialah disebabkan ada orang lain yang terpaksa bersakit, berpenat, dan buat kerja sampai berpeluh, 
aku rasa kesian pulak dengan diri sendiri.

Why can't I have perseverance in me? 
Why do I always have to run from difficulties?
Why am I so weak? 
Why it's hard for me to do that?

Tapi disebabkan darah bermalas itu sebati dalam diri, 
memang sampai masa entry ni aku tulis pun, 
aku tak rasa pulak nak jadi AJK ka apa. 
Kahkah no way never ever. 
Harap maaf. 
Kirim salam.

Cumanya ketahuilah betapa aku sanjung dan puji, 
segala jasa kamu, tak kisahlah kawan2 aku, atau cikgu2 aku, 
abang kakak aku, mak ayah aku lah especially.
Maafkanlah aku.

Now this is me.
:D

Be it in study, atau kerja2 amal, atau persatuan, atau apa saja lah,
usaha kena lebih sikit sampai badan terasa sakit penatnya dan berpeluh setitik dua.
Mungkin aku patut mula dengan diri. 
Tapi bukan sekaranglah. Eh pulak?
:)

Doakan aku rajin suatu hari nanti oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: