Pemollow

THYB on Facebook

Thursday, January 8, 2015

Twenty-two No More


Assalamualaikum. Hye.

Lagu mainstream yang aku tahu bertajuk "22" ada dua iaitu lagu Taylor Swift dan Lily Allen.

Aku rasa lagi ramai orang tahu lagu TS berbanding LA. Sebab TS kan macam lagi popular. Ke macam mana?

Kalau dengar lagu TS tu, rasa macam umur dua puluh dua itu sesuatu yang enjoy, seronok, happy, berjimba, berjoli, sakan baq hang.

Lagu 22 yang LA nyanyi tu agak lama sikit. Aku rasa tak ramai yang tahu sebab LA tak berapa nak se-mainstream TS. Betul tak?

Bagi TS, umur 22 itu untuk pakai macam hipster, menari2, apa semua. LA pulak more like dealing with life.

Well, isi lagu LA agak negatif juga tapi boleh faham lah mesej dia apa. It's not a young age anymore. Dah tua. Nak mati dah pun. Haha.

Umur 22 aku akan expired pagi esok. Lagu ini akan jadi lagu kenang2an apa yang terjadi sepanjang setahun ini. Sayangnya, not everything is good lah kan. Life's like that, gitu.

Bye.

Mungkin juga memang umur 22 itu ialah untuk bersuka ria sebab aku rasa ramai ja manusia yang ada di sekeliling aku hidup seronok di umur 22 ni. Mungkinkah aku yang tak reti nak enjoy life?

Kalau tak enjoy life dan pulun akhirat, bagus juga. Ni tak, dunia tak enjoy akhirat pun tak cemerlang mana. Apa tujuan hidup aku ni? Haih.

Apparently I am still in the searching phase while I should already be figuring out my own self and my own life. Susah juga bila jasad dah tua tapi masih berjiwa anak2 ni. Kalau muka pun anak2 tap apa juga. Haih lagi sekali.

Cuma yang aku rasa aku akan buat setelah esok ialah, untuk cuba betul2 buat apa yang dikatakan berhenti memberikan tahi kepada semua benda di sekeliling aku. Direct translation that sounds not too friendly especially to pembaca yang berakhlak taraf tinggi. Kahkah.

Makin tua makin deteriorate pulak rasanya. Mungkinkah inilah masa untuk cari tuhan sampai jumpa? Sebab walaupun tuhan depan mata tapi tak nampak. Sebab hati pejam.

Tak apalah. Bak kata LA dalam lagu 22 dia tu, there's nothing to do, and there's nothing to say. Oh well. Just live now, maybe. We can all die later.

Dua puluh tiga.
Semoga tuhan ampun dan beri apa baik yang aku minta.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: