Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, January 3, 2015

Sollu


Assalamualaikum. Hye.

Salam Maulidurrasul. Selawatlah banyak2 hari ini, dan hari2 berikutnya juga okey?

Selawat sket ;)

Aku yakin dah berlambak blog dan orang share di Fb 
pasal peristiwa ajaib sempena kelahiran nabi, fadilat selawat ke atas nabi, 
dan lain2 lagilah benda yang mungkin kamu semua lebih tahu banyak berbanding aku sendiri.

Jadi tak payahlah aku ulang itu semua. Aku tulis pasal benda lain lah ea?

Bila ditanya nabi itu siapa, selain dari nak jawab utusan tuhan, 
aku rasa ramai juga orang akan jawab nabi itu sebagai role model. 
Betul lah tu kan? Apa yang kita nak ikut di sini tak lain tak bukan ialah akhlak baginda nabi.

Kenapa akhlak? Well... nabi solat sampai bengkak kaki, 
kita pulak tak solat sebab alasan kaki bengkak. 
Kahkah so mustahillah kita nak tiru ibadah nabi. 
Eh tapi memang pun kita disuruh solat sebagaimana nabi solat. 
Maksud aku di sini kekerapan lah. Kot.

Dalam banyak2 nabi yang diutuskan, kadang2 mesti kita tertanya2 
kenapa nabi kita dikatakan ada mukjizat yang paling power di alam semesta iaitu Alquran
sedangkan tongkat nabi Musa boleh jadi ular kot? 
Nabi Nuh ada kapal besar, 
Nabi Sulaiman boleh bercakap dengan binatang, kawal angin, bagi arahan pada jin. Fuh.

Kalau nak difikirkan balik, apalah sangat sebuah buku kalau nak dibandingkan dengan semua mukjizat yang lain?

But if we take a closer look, yang mampu merentas zaman sampai kepada kita, 
yang kita boleh nampak dan sentuh, ada depan mata hari2, 
tak lain tak bukan ialah Alquran itulah.

Mana dia tongkat nabi Musa? Mana dia ular? Tak tahu.
Mana dia Alquran? *ambil tunjuk*

Bukan nak compare atau merendahkan mukjizat lain 
tapi demi langkah berjaga2 kalau ada orang pemahaman slow baca 
nanti salah faham pulak maka aku explainlah.

Mukjizat nabi kita paling special sebab nabi kita juga paling special. 
Bukan nabi kita saja tapi nabi kita SEMUA.

Macam yang aku pernah tulis sebelum ni, ada sebab yang sangat munasabah kenapa nabi kita itu kelihatannya seperti biasa2 walaupun hakikatnya baginda luar biasa. 

Islam kan sebagai rahmat. 
Nabi kita pula rahmat yang paling besar kepada seluruh alam. 
Jadi, kalau nak dituntut ke atas kita untuk mencontohi nabi, 
maka Allah dah pilih nabi dengan kriteria paling mudah untuk kita ikut.

Tapi, dalam paling mudah itu rupanya ialah yang paling susah juga. Hukhuk.

Kita tak perlu wang ringgit yang banyak. 
Kita tak perlu pangkat dan jawatan tinggi.
Kita tak perlu jadi rupawan.
Kita tak perlu ada ramai kawan atau pengikut.

Nak tuhan sayang? Cukuplah dengan beramal dengan kebaikan yang tuhan ajar, 
yang nabi tunjuk. 
Jadi orang baik, ada akhlak, cukup. 
Lain2 tu pandai2lah tambah. 
Bermanfaat kepada orang lain, tak buat kemusnahan apa semua tu kan.

Peluang menjadi baik ini, tuhan bagi kepada semua orang. 
Seee-muuu-aaa orang. Mana ada orang yang tak berpeluang jadi baik.

Hal ini tak sama macam populariti. 
Kalaulah nak masuk syurga itu menuntut kita jadi popular, 
maka susahlah orang2 yang mukanya tak hensem atau tak lawa macam aku ni. 
Susahlah kalau suara tak sedap macam aku ni. 
Susahlah kalau tak kaya macam aku ni. 
Eh semua macam aku ni. Hahaha tak bersyukur ke apa.

Tapi tuhan itu baik, dan dia menciptakan kita dengan kebaikan, 
lepastu nak kita buat baik juga. 
It's in our blood. Kita pun suka yang baik2 berbanding yang jahat2 kan?

Walaupun kadang2 (atau mungkin selalu) kita enjoy buat kejahatan, 
maksiat, kerosakan, mencarut apa semua tu, 
lama2 kita akan letih sebab jiwa kita sebenarnya tak suka itu semua. 

Macam makan sesuatu yang sedap dan mahal, 
tapi tak berkhasiat dan menyakitkan perut. 
Masa makan tu kita seronok, kita suka. 
Lepas tu kita rasa menyesal pulak makan, habis duit pulak tu.

Sebab itulah agama suruh buat baik. Buat baik itu free. 
Tak kaya pun tak apa. Tak cantik pun tak apa. 
Suara tak sedap pun tak apa orang bisu pun boleh buat baik. 
Tak popular tak apa. 
Tak apa tak apa tak apa.

Buat lah kebaikan Allah balas nanti dengan kebaikan juga.

So, bila nak start? Ikutlah masing2. Tak payah nak laju2 pun tak apa, 
tapi kalau slow2 sangat takut tak terbuat sampai ke sudah pula. 
Tak payah nak banyak2 sangat pun tak apa, 
tapi kalau sikit sangat takut tak ada beza pula.

Jadi, bermulalah. Ambil apa2 sebagai bersempena untuk buat baik tu. 
Contohnya Maulidurrasul ni. 
Sempena hari kelahiran nabi, aku juga nak berbuat baik hari ini dan hari2 seterusnya,
simbolik macam kelahiran jugak lah. Ok apa?
Sikit2 tak apa. Pelan2 tak apa.

Walaupun bila kita tengok dalam cermin betapa kita ni kadang2 ada rupa munafik, 
sebab buat baik bila orang tengok dan buat jahat bila tuhan saja yang tengok, 
ketahuilah seburuk mana kita, tuhan tetap sayang juga. 
Nabi sayang juga. Kita kan umat dia.

Jangan take it for granted lah tapi.

Tak ada siapa dalam dunia ni yang tak sukakan kebaikan walaupun kalau dia dia tak kenal tuhan itu siapa, nabi itu siapa. 
Kita yang ada sedikit ilmu, kenal sikit tahu sikit, apatah lagi kan? 
Sollu ala nabi. 

Muhammad s.a.w

oktensgbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: