Pemollow

THYB on Facebook

Sunday, January 25, 2015

Cerpendra : Balik Malaysia dan Kesengalan


Assalamualaikum. Hye.

Soalan karangan cerpendra (cerpen drama) ala2 UPSR : Tulis sebuah karangan yang diakhiri dengan ayat cliche "walaupun penat, aku berasa sangat gembira".

Ok here goes.

23 Januari ialah tarikh aku balik Malaysia untuk cuti winter walaupun ada exam lepas cuti wajiblah aku balik juga sebab nak uruskan passport dan juga hal2 dalaman yang tak enak diceritakan di sini nanti termencarut banyak pula.

Aku balik dengan Hafif (bukan nama sebenar) dan Abu (bukan nama sebenar juga). Di airport, tetiba nampak Nazirah Sukainah eh lupa pulak dia pun balik hari ni flyte yang sama pulak tu.

Mula2 tu ada budak2 universiti Kahiro kena tahan masa scan beg sebab bawak balik Baraka banyak sangat. Tapi tak apa sebab last2 setel tak kena rampas pun.

Masa nak check in, terjadilah sesuatu yang TAK DIJANGKA (baca dengan nada iklan Fair and Lovely lakonan Melisa Maureen dan Azizan Nin...ja turtle hiks bajet lawak lettew kalau ada siapa2 yang ingat).

Akak Etihad yang sepatutnya check in beg2 kami telah buat benda lain iaitu bagi offer jadah apa tah yang telah mengubah segala2nya pada hari itu. 

Katanya, flyte overbooked so kami kena transfer naik flyte lain dan oleh kerana masing2 baik hati luhur budi peribadi terpuji bagai so kami dengarlah makcik tu explain. Terus jadi makcik dari akak sebab tengah tension kan.

Mula2 tu dia offer flyte Egyptair diract flyte ke KL, sampai dalam pukul 5:30 petang which is not bad la sebab flyte ke Penang kan pukul 7 malam.

Tapi dalam offer dia tu pun rupanya banyak merepek juga. Bukannya semua orang dapat flyte yang sama pun. Lepas tu mulalah dia nak pergi buat benda lain dulu lah apa meninggalkan aku, Hafif, Abu, dan Nazirah tertunggu2.

Dalam pada itu, ada sepasang kekasih baru kawen (bukan fakta) datang join the club of the chosen ones... more like the fucked ones sebab kena transfer flyte bagai. Lelaki itu bernama Ibrahim Fitri (bukan nama sebenar) dan isterinya bernama Salimah Humaira (sudah pasti bukan nama sebenar juga sebab bunyi macam watak novel Alaf21 sangat).

So, kami semua pun berbual2 rancak untuk menunjukkan seolah2 kami ni peramah sangat padahal cakap sepatah dua saja tapi Ibrahim Firti itu agak peramah juga. Dia sebaya aku tapi macam matured la gaya dia aku pulak dengan rambut ala shaolin maka malu2lah aku yang memang sedia pemalu kerana malu itu sebahagian dari iman.

Maka bermulalah drama.

Suasana semakin mendebarkan dan semua orang sudah tensyen sebab sikap berlembut2 sangat. Patutnya, masa makcik kaunter tu (kita letak namanya Latipah) nak offer tu we should say "NO!" firmly and whatever comes next from her mouth will be replied with "Fuck you, bitch" from us. Baru mudah cerita.

Ini tak, kami dengar explanation dia, dia punya offer, compensation yang tak berapa nak compensate, siap dia lobi dengan hotel bagai pastu aku laju ja tanya "with food?" sebab masa tu memang lapar macam nak gila sebab sarapan cereal semata2 dan burger yang ditempah pun tak sampai sebab delivery jenis lambat orang dah bagitahu kata ada flyte pun tak boleh nak kawtim hantar awal padahal bukan rumah jauh sangat pun.

Lepas makcik Tipah explain semua benda, kami pulak dok sembang sesama sendiri kononnya nak discuss pros and cons padahal kalau dah biar lama2 macam tu memang maksudnya "you heard it all so it means you're taking it and fuck you all" lah kan.

And we were fucked for sure. Mula2 kami tiga orang saja. Pastu aku pun tak sure kenapa tiba2 Nazirah pun ikut join sekali jadi the chosen ones. Lepas tu tak pasal2 pasangan merpati dua sejoli tu join jugak. 

Apakah mereka ternampak ganjaran yang besar oleh Allah azzawajalla ka apa. Aku dengan Abu memang mencarut macam machine gun. Nasib baik Hafif cool. Bagus2 dia kena ada check and balance.

Tiba2 kesunyian airport dipecahkan oleh jeritan seorang makcik berbaju biru. Baju biru dia ketat standard orang arab la kan tapi zip dia di belakang as if dia pakai sweater terbalik it was funny like shit. Dah la buruk. Cantik lagi jaket Afif Ruhaifi aku. Apa jadah jaket Afif Ruhaifi? Malas nak cerita.

Aku syak dia pun sama macam kami lah jenis kena tukar flyte. Masa tu aku dah bebel sama Hafif patutnya kita pun buat macam tu, be firm and strong to say NO bukan jadi baik hati sangat nak dengar dululah apa dan seperti biasa Hafif buat pasrah dia kan lebih beriman berbanding aku.

Sambil2 tu makan marshmallow yang Hafif beli di kedai sebelum datang airport. Aku melantak paling banyak sebab aku kan tak berapa nak kenal erti kemaluan bila bab makan so aku makan ja lah dah orang offer.

Salimah Humaira siap bagi snek roti kering berperisa MSG (sebenarnya aku tak sure siapa yang bagi sama ada Salimah Humaira atau Nazirah Sukainah tapi budak perempuan la yang bagi dan aku ambik buka dan makan dengan Hafif sebab lapar. Abu tensyen sampai hilang selera makan dan dia hilang beberapa gram berat badan.

Lama sikit baru diketahui bahawa makcik berbaju biru ala2 sweater terbalik tu rupanya bukan nak kena tukar flyte ka apa tapi sebab dia datang lambat dan gate dah tutup. And I was like, "ooo..." padahal dia punya fight macam dia innocent sangat padahal dah lambat check in gate dah closed ka apa memang salah dia lah kan. Bising pulak makcik tu.

Sekejap2 dia macam cakap baik2 mungkin dia merayu kot tapi sekejap2 dia jerit2 tinggi suara aku syak makcik ini sedang PMS. Boleh jadi Premenstrual syndrome atau postmenopausal stress.

Biarlah kat dia. Lepas tu tiba2 ada satu lagi drama iaitu rupanya flyte direct ke KL pun tak cukup juga. Babi sungguh tadi cakap lain tetiba jadi lain. Dah la orang ada flyte nak kena catch up. Oh cakap pasal catch up flyte, flyte aku, Hafif, dan Abu ialah pukul tujuh, dan flyte Nazirah pukul lapan. Pasangan merpati baru kawen takda flyte domestic rasanya so mungkin atas dasar itulah mereka ambil jugak offer yang tah apa2 tu. Mulia sungguh.

Drama semakin kompleks bila flyte direct ke KL hanya ada tiga dan oleh kerana sebelum itu makcik Tipah dah kawtim sama kami siap cakap "don't tell other people" mula2 aku ingat dia nak reserve flyte Etihad yang asal tu rupanya dia dia reserve yang flyte direct Egyptair sebab ada kosong tiga saja.

Maka, Nazirah pun dilema sebab flyte dia kan pukul lapan tapi flyte yang dia kena ambik ni bawak ke China dulu dan sampai pukul berapa tah tapi yang pasti dia akan miss flyte domestic dia.

Dan, pasangan baru kawen juga terpaksa bercerai sekejap sebab flyte ke China cuma ada dua maka sang suami pun beralah dan pergi ke Turki sendirian sebab takkan dia nak biar Nazirah pergi China sorang pulak kan.

Kami tiga orang pun ok ja lah time tu dan tak terfikir pulak nak split ka apa sebab oh well, we have flytes to catch too so just get on with it lah kot.

Lepas dah agak2 pasrah tetiba ada orang cakap flyte asal Etihad tu ada satu kosong dan kami bersepakat memilih Nazirah untuk take that flyte sebab dia kan seorang. Pasangan bahagia boleh sama2 pergi honeymoony kat Chinatown ka apa dan kami tiga orang stay with Egyptair.

Rupanya kata2mu hanya mimpi di siang hari winter yang tak berapa nak sejuk sebab masing2 tengah panas hati agaknya. Last2 tak dapat pun flyte tu. Aku syak tu seat perempuan meroyan berbaju biru ala2 sweater terbalik tapi dah kalau dia tak dapat masuk, kenapa pulak Nazirah boleh masuk kan? 

Apabila sudah malas nak cakap banyak, kami pun setel tiket dan passport, dan gerak untuk pergi makan. Tak dapat hotel pun. Penipu punya makcik Tipah. Dasar lidah bercabang. Tudia sampai macam tu sekali aku geram dengan makcik Tipah.

On the way nak pergi makan, kami berenam a.k.a the chosen ones telah melalui suatu tempat yang tak pernah dilalui mana2 rakyat Malaysia di Mesir or so I thought lah dan kami dapat melihat bagaimana beg2 kargo dipunggah dah macam lawatan sambil belajar kanak2 sekolah pula.

Sampai tempat makan, dia bagi sandwich sorang satu, roti sesej sorang satu, air mineral sorang sebotol dan air gas sorang setin. Nazirah dan Salimah Humaira tak minum air gas sebab mereka kata nanti perut kembung maka kurang kejelitaan so kami pun dapat 2 tin extra. Terima kasih banyak.

Masa ini, Ibrahim Fitri sudah tidak bersama kami. Dia punya flyte agak awal so dia pergi check in siap2 kot. Aku kan kurang keramahan so aku pun tak tanya banyak. Tengok2 dia dah tak ada di situ so aku assume dia dah gerak la kot.

Dalam tandas masa nak ambil wuduk, ada pakcik hulur tisu eh baik hati pulak pakcik ni nak berhulur tisu bagai bukannya aku nak pakai pun tisu tu sebab aku ada handkerchief tapi dah dia hulur aku ambil lah juga rupanya nak mintak duit. 

Hamboih huloq tisu buleh segenih mudahnya hidup hang. Oleh kerana aku ni kedekut taik hidung _____ (tak sure sebab tak pernah rasa) maka aku pun tak bagi. Tapi aku senyum2 lah sebagai ganti sebab senyum kan sedekah. Literalis sungguh.

Lepas tu nak pergi ke Terminal 3 dari Terminal 1 rupanya jauh juga. Mulalah datang syaitonirrojiim yang menawarkan teksi tapi harga mahal gila babi. Jenis sial suka nak ambil kesempatan aku doakan mereka sempat bertaubat sebelum mati. Aku doakan aku yang bermulut puaka ini juga sempat bertaubat sebelum mati.

Lepas tu jumpa juga shuttle bus yang free orang Malaysia kan suka benda2 free so kami pun naik dan Terminal 3 here we go!

Drama seterusnya takes part there. Dia ada melepasi beberapa terminal sebelum nak sampai ke Terminal 3. Salah satunya ialah Seasonal apa tah. Lepas tu kami pun sampai di Terminal 3.

Tiba2, Nazirah Sukainah menjerit sekuat hati "Salimah Humaira! Salimah Humaira hilang!!!" dan dalam kekalutan itu, kami semua bergegas mendapatkan Nazirah dan cuba menenangkannya. Ok tipu mana ada dia menjerit bagai. Nazirah itu cool orangnya.

Rupanya Salimah Humaira sudah tersilap turun dan dia turun awal. Memang masa sampai di Seasonal tu kami macam buat gaya nak turun tapi dah tak tulis Terminal 3 so kami tak jadi turun lah. Mungkin Salinah Humaira nampak macam kami nak turun so dia pun turun laju2 sebab siapa yang sampai dulu di terminal akan mendapat hadiah misteri. Ok itu juga tipu.

Maka, Hafif yang memang sudah dikenali dengan sifatnya yang heroic telah memecut laju ke Seasonal untuk mencari Salimah Humaira. Abu mengikut sebab dia sudah lama tak exercise. Aku duduk situ saja dengan Nazirah takkan nak tinggal Nazirah sorang2 pulak kan eceh padahal sebab aku malas nak ikut lari.

Di suatu tempat yang lain :

"Oh tuhan, mengapakah aku diuji sebegini? Sudahlah kau pisahkan aku dengan suamiku, kini kau pisahkan aku dengan kawan2 baruku?"

"Apalah dosaku, tuhan? Apakah?"

Salimah Humaira menangisi nasibnya yang sudah macam cerita Adam dan Hawa. Sudahlah baru kawen, kena berpisah pula. Lepastu tertinggal group pula. Aduh malangnya nasib haih.

"Tu laa... nak sangat hadiah misteri konon. Kan dah terkalut turun bas sampai turun kat tempat lain." Salimah Humaira bermonolog. Dia tunduk mengambil sebatang kayu lalu dicoret2kan di tanah dengan simbol2 ala hieroglyph yang dia sendiri tak faham satu habuk.

tut tutt tuttt... tut tutt tuttt... 

Salimah Humaira menelefon Ibrahim Fitri, bukan mencarut. Asal tut ja mencarut eh?

"Hello, bang. Emma tersesat ni. Nak buat macam mana ni?"
"Hello, yang. Macam mana Emma boleh sesat? Bukankah Emma berpegang kepada AlQuran dan hadis?"
"Ahak... ahak... ahak... habis lawak lettew?"

Salimah Humaira sudah annoyed dan dia mematikan telefon. Dia bertekad untuk berjalan kaki sampai ke Terminal 3. Jadi apa pun jadi lah. Aku wanita kuat. Independent woman kot. Jangan main2 baqhang!

Baru selangkah, tiba2 muncullah kelibat dua jejaka dari kejauhan. Hafif dan Abu sampai. Salimah Humaira rasa lega sedikit.

"Lambat sungguh awak berdua ni sampai? Sikit lagi saya nak berjalan kaki, tahu?" Salimah Humaira merengus. Hafif dan Abu tergamam bagai tidak percaya.

Apa yang TIDAK berlaku :

"Oh tuhan, mengapakah aku diuji sebegini? Sudahlah kau pisahkan aku dengan suamiku, kini kau pisahkan aku dengan kawan2 baruku?"

"Apalah dosaku, tuhan? Apakah?"

Salimah Humaira menangisi nasibnya yang sudah macam cerita Adam dan Hawa. Sudahlah baru kawen, kena berpisah pula. Lepastu tertinggal group pula. Aduh malangnya nasib haih.

"Tu laa... nak sangat hadiah misteri konon. Kan dah terkalut turun bas sampai turun kat tempat lain." Salimah Humaira bermonolog. Dia tunduk mengambil sebatang kayu lalu dicoret2kan di tanah dengan simbol2 ala hieroglyph yang dia sendiri tak faham satu habuk.

tut tutt tuttt... tut tutt tuttt... 

Salimah Humaira menelefon Ibrahim Fitri, bukan mencarut. Asal tut ja mencarut eh?

"Hello, bang. Emma tersesat ni. Nak buat macam mana ni?"
"Hello, yang. Macam mana Emma boleh sesat? Bukankah Emma berpegang kepada AlQuran dan hadis?"
"Ahak... ahak... ahak... habis lawak lettew?"

Salimah Humaira sudah annoyed dan dia mematikan telefon. Dia bertekad untuk berjalan kaki sampai ke Terminal 3. Jadi apa pun jadi lah. Aku wanita kuat. Independent woman kot. Jangan main2 baqhang!

Baru selangkah, tiba2 muncullah kelibat dua jejaka dari kejauhan. Hafif dan Abu sampai. Salimah Humaira rasa lega sedikit.

"Hai cik adik, sorang saja ke?" Hafif berkata sambil bersiul.
"Nak abang temankan?" kata Abu pula.

Salimah Humaira terkaku sebentar sebelum dia memecut laju tanpa arah tujuan.

Kahkah itu sudah jadi cerpen picisan cliche perempuan diganggu di jalan. Ok sebenarnya mana aku tahu jadi apa sebab bukan aku yang pergi tapi semuanya selamat Alhamdulillah. Salimah Humaira selamat tiba ke Terminal 3 sambil dimusyrifkan Hafif dan Abu. 

So kami pun tunggu di situ sampai tiba waktu berlepas. Dalam flyte, macam biasa aku tidur dan bangun untuk makan saja. Tapi dalam flyte tu aku tengok cerita Maze Runner wah cambest juga cerita ini. 

Aktiviti wajib setiap kali naik flyte ialah ambik selimut flyte. Selimut Egyptair yang baru ni cantik ada corak2 burung helang dewa Horus. Kira ok lah untuk ditambah ke dalam koleksi selimut.

Aku sempat berteka-teki dengan Abu. Benda apa yang mula2 kempis, lepas tu kembung? Jawapan dia ialah beg aku bila naik flyte. Kahkah.

Naik dari Egypt dan turun singgah Bangkok, masa masuk tandas dia dan tak ada paip, aku terus tak jadi nak buang air sama ada besar, kecil, atau sederhana. I feel grossed out. Mungkin sebab aku jarang travel dan tak tengok dunia luar kot.

But honestly, aku rasa tandas yang tak ada paip ialah antara benda yang bodoh dalam dunia.

Dan ada seorang pakcik yang bersembang dengan janitor perempuan dalam tandas tu. Rupanya dia mintak botol. Aku ingat dia peramah. Lepas isi botol dengan air, dia pun do his business.

Baru aku perasan yang janitor perempuan boleh masuk tandas lelaki. Dulu sekolah aku pun, makcik2 cuci dan makcik dobi bebas keluar masuk asrama dan tandas lelaki. Cuba kalau pakcik cuci masuk asrama puteri, konferm kecoh lepas tu kena tangkap masuk lokap. Double standard ka apa ni?

Bila masuk balik flyte, aku tengok ada selimut baru di seat aku. Aku membayangkan mesti pramugari yang letak tu sudah judge aku kenapa tempat dia tak ada selimut? Ni mesti jenis blanket thief ni. Kahkahkah.

Setibanya di Penang, drama masih belum habis tahu? Aku call ayah aku atas ehsan Hafif yang sudi pinjam henset abang dia untuk aku call ayah aku. Guess what? Ayah aku still di rumah.

Oleh kerana aku malu2 alah, aku cakap yang mereka on the way. Hahaha. Lepas tu teringat yang masa sebelum sampai Hafif telah bergurau2 sambil mendoakan yang ayah aku tak sampai lagi sebab aku dah cakap besar kata yang ayah aku tak pernah lewat ambik aku di airport. Sekali doa dia dimakbulkan. Buntut betul.

Ini semua disebabkan oleh kecelaruan maklumat. Aku sambil2 nak tunggu flyte tu aku ada mesej2 dengan kakak aku. So aku cerita lah betapa fakapnya Etihad dengan nak kena tukar flyte lain apa semua.

Tapi aku tak sebut pun flyte delay ka apa so macam mana dia faham flyte aku sampai lambat pun taktahu lah. Maka aku pun tunggu di situ selama beberapa ketika. Sambil2 tu makan roti sosej dengan air milo yang bekas dia tu lagi pendek dan kecik dari tapak tangan aku.

Tapi harga sampai berbelas ringgit. Mahal gila babi ok dalam airport kan nak expect kuih seringgit dapat empat biji memang haram lah.

Selepas penantian yang tidak menyeksakan pun sebab ditemani Momo dan novel kawan aku Aizat Zihan yang aku punjam dah 9 bulan kalau orang mengandung dah beranak pun aku tak habis baca lagi ok tak lah selama tu maybe 3-4 bulan saja kot.

Rupanya on the way nak datang tu ada accident. Masa balik pun jalan sesak lagi. Aku bersyukur sebab perjalanan mak dan ayah aku selamat2 tadi. Alhamdulillah.

Singgah makan roti telur kedai mamak pastu sampailah rumah. Sampai2 di rumah, aku terus pasang laptop sebab walaupun penat aku berasa sangat gembira.

Maka kenalah online kahkah oktengsbai

Home, again. I will heal. I know I will.


Thanks for reading. Bye ;)

6 comments:

Naja said...

Serious aku stress baca entry hang kali ni Dik Yui.. wakakakaka. Noktah !

Hikaru Yui said...

@Naja yg menulis ni pun tgh stress baguih la kira emosi penulis sampai la kpd pembaca. hehe

Muhammad Iqbal said...

panjang gilaa, penuh emaosi ^^

jangan lupa bawak buku yang ada cerpen daripada Ahmad Solihin dan Madam Hajar, saya nak satu, hoho. Plisss.

Hikaru Yui said...

@Muhammad Iqbal haih baru nak buat2 lupa.

=p

btw buku yg ada madam hajar tu aku xdak.

Muhammad Iqbal said...

Takpa, hat Ahmad Solihin pun jadi la, haha 😉😜

Hikaru Yui said...

@Muhammad Iqbal tgklah klu xlupa. hehe