Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, January 14, 2015

Boom, Boom, Boom, CLAP!


Assalamualaikum. Hye.

Ini bukan pasal lagu Charlie XCX okies.

Aku rasa semua orang pun tahu trending sekarang tak lain tak bukan Charlie Hebdo dan bagi kita rakyat Malaysia yang aman sentosa tu, tentulah cerita K-POP peluk minah tudung atas pentas kan.

Pasal Charlie tu, aku rasa tak ada benda baru pun. It's always the same thing over and over again. Jadi sensasi sebab yang "jahat" itu ialah Islam, muslim. 

Kebebasan bersuara kononnya. Bila kutuk yahudi, dikata anti-semitic lah bagai. Tapi kalau kutuk Islam, freedom of speech pula. Freedom of speech my ass.

Freedom. Konon. Puiihhh.

Kristian? Kristian paling rileks aku rasa. Tengok sajalah berapa banyak kartun Jesus di mana2 pun ada. Tak ada pula yang melenting? Entah. Sama ada dah tak ada sensitiviti atau mungkin ada tapi aku yang tak tahu.

Cumanya betul lah seperti yang di kata, keganasan tak menyelesaikan apa2. Nabi dan tuhan tak suruh pun kita bela agama dengan cara mengasari apatah lagi membunuh mereka yang buat palat dengan agama kita.

Sebenarnya, kalau ada orang lukis kartun nabi, nabi tak marah pun. Aku rasa nabi lagi marah bila umat dia tak solat, tak tutup aurat. Aku rasalah. Tuhan pun sama, kot.

Kalau umat dia naik atas pentas peluk mamat Korea, nabi marah tak? Haaa.

Isu sekarang ni makin lama makin merepek. Banjir belum surut habis, dah tenggelam dan timbul yang lain pula. Haih.

Lelaki2 kacak, boleh buat minah tudung naik beraksi atas pentas. Itu pun nak kata orang lelaki gatal lah apa. Aku rasa sekarang ni dah sama level dah kegatalan semua manusia tanpa mengira jantina.

Mari sini aku ulang.

Manusia dan dosa, boleh setel dengan tuhan sendiri. Apa yang susah nak setel ialah bila melibatkan manusia.

Kalaulah kamu, minah tudung ke, minah free hair ke, mamat sangap ke apa, nak buat apa dengan siapa pun, silalah sila. Tapi sembunyi2 sikitlah.

Bila orang tak nampak, senang sikit taubat tu. Bila orang nampak, orang judge. Bila orang judge, kamu nak marah. Bila kamu marah, tak pasal2 kena deal dengan orang pulak.

Susah.

Ok lah. Aku pun tak tahu nak tulis apa lagi dah pasal benda ni. Entah nak buat macam mana. Cakap banyak tapi kosong tak guna juga oktengsbai.

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: