Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, April 26, 2014

Kami Histeria Melawan Hantu Tanpa Memerlukan Bantuan Ustaz


Assalamualaikum. Hye.

Aku baru download cerita ni semalam. Tengok pagi tadi. Best cerita dia. Mila sangat gedik tapi tak sakit hati sebab gedik dia berlapik dan tak over.

Tapi, di sebalik cerita ini best kataku tadi, aku rasa filem ni mengandungi beberapa perkara yang aku rasa...

B...
O...
D...
O...
H...

...dan membodohkan penonton, masyarakat, mempersenda agama, dan sebagainya lah. Oh satu lagi, aku semakin tak percaya akan "hijrah artis". Dalam kes ini, Afdlin Shauki. Hahaha.

Sebagai material hiburan, aku bagi cerita ni 3.5/5 bintang. Sebab lawak2 dia agak fresh. Idea2 dia kelakar. Jalan cerita pun sweet. Tapi dari segi content, cerita ni sampah. Sampah sarap. Sampah sarapan pagi. Certain part lah bukan semua.

Ok mari aku cerita beberapa merit cerita ini. Aku puji lah dia punya idea of girl band sebab Malaysia memang pernah ada beberapa girl band yang best2. Contohnya Elite, Juliet de Orange (lamaaa dulu), dan... aku dah tak boleh bagi contoh sekarang sebab aku ingat dua ni ja. Kalau kumpulan nasyid Solehah tu boleh dikira sekali, kira ja lah sekali.

Tapi band2 ni dah tak ada. What a loss. So kalau nak dibuat cerita pasal girl band, watak2 yang ada tu kira cukup sesuai la sebab banyak kepelbagaian perangai, citarasa, dan keistimewaan masing2.

Aku suka watak Peanut tu sebab unik. Sapa tah pelakon dia. Dialog dia aku rasa jerit2 ja time ada hantu dan "LAILAAA" masa dia nak lemas dalam swimming pool. Lain2 scene dia diam ja. Masa perkenalkan diri di radio pun Laila yang perkenalkan.

Diana Danielle sesuai jadi Laila tu sebab dia nampak paling matang and well composed. Mula2 aku rasa kenapalah tak ada Liyana Jasmay dalam cerita ni. Tapi bila dah tengok cerita tu baru aku rasa nasib baik bukan LJ yang berlakon. Haha. LJ kiut sangat. Watak Laila tu tough sikit. Sesuai lagilah DD.

Then we have Sara Ali sebagai Bad, one of my favourite new young actress. Try tengok dia berlakon dalam Songlap (kalau tak silap). Watak degil, suka buat keputusan sendiri, terburu2, dan bodoh(?) sebab buat pilihan tak bijak dan tak fikir panjang.

Mila sebagai Airin yang sangat menjengkelkan dan gedik tapi gedik dia tak plastik dan nampak natural kalau nak dibandingkan dengan watak2 gedik orang lain dalam cerita lain. 

Lepastu watak Jo yang dah semacam boifren si Airin. Lesbo ke apa? Lakonan siapa aku tak pasti. Tapi menjadi la. Basically semua pelakon dalam cerita ni menjadi.

Fazura sebagai Cik Lang. Kahkah. Langsuir loghat utara. Ni nak habaq kata kat utagha ada banyak langsuir ka apa ni? Kahkahkah. Boleh nampak la beza mutu lakonan Fazura dengan budak2 tu dalam cerita ni. Cuma slang utara dia tu agak kurang menjadi dan berbunyi fake.

Izzue Islam sebagai Pit. Aku assume nama dia Hafiz kot. Haha. Afdlin Shauki... hummm... hmm... mmm... nanti aku cerita.

Pertamanya, konsep cerita dah ada. Babak seram pun boleh tahan. Dalam lima orang tu, Airin, Jo, dan Peanut ja yang kena kacau. Airin kena kacau dengan hantu dalam cermin di bilik air. Aku tak pasti kenapa mesti ada babak mandi tu. Kan lagi elok dan sopan kalau terus buat scene cuci muka. Hantu dalam cermin tu agak menyeramkan bagi aku.

Jo pulak dah macam masuk dalam dunia game. Ni tak lain tiru Kick Ass lettew. Haha tak kisah janji mejadi. Dia cuba tembak zombie macam yang dia main dalam game tapi rupanya tertembak kawan sendiri. Nice jugak scene tu.

Peanut yang lepak2 di swimming pool terdengar bunyi kucing jatuh dalam air. Dia cuba nak selamatkan last2 dia pulak yang kena kacau dengan hantu air. Part ni la dia jerit "LAAILAAAA!!!" dan itulah satu2nya dialog dia. Kahkah.

Bad dan Laila macam tak kena kacau tapi masa kawan2 mereka diganggu, both Bad dan Laila sembang dengan Pit. Laila di kedai makan, Bad di kedai buku. Mula2 aku ingat Pit tu hantu. Tapi sampai last cerita tak cerita pun pasal Pit. Kot ada kembar ke apa. Tak juga. Tah lah bagi aku watak tu agak tergantung.

Scene seram, scene lawak Kit Kat, scene Cik Lang, semua aku bagi rating tinggi. Pandai olahannya dan lawak yang tidak se-cliche cerita2 arahan Ahmad Idham dan David Teoh.

Here comes the bad part of the movie. Ok selain daripada mesej hiburan, apa lagi yang cerita ni ada? Almost NONE.

Misconception pasal bomoh2 atau mintak bantuan makhluk ghaib yang sangat obvious dan tak boleh nak cover2 lagi. Memang dah biasa kalau filem ada hantu2 mesti nak ada babak lawan hantu apa semua kan.

Pada pendapat aku lah, guna Kit Kat dan paku tengkuk pontianak dengan stapler gun (?) lepas tu balut dengan pembalut tengkuk patah (so that paku tu tak boleh ditarik dan tak boleh kembali ke bentuk asal) tu dah cukup BRILLIANT tapi kenapa kena nak masukkan jugak unsur2 "Islamik" dalam part tu? Macam tak kena ja.

You know what I'm talking about. Babak bawak surah Yasin (agaknya lah) dan guna sebagai alat melawan jin jembalang. That's lame dan memberi imej negatif kepada agama. Especially guna surah Yasin sebagai spell tag? Like, seriously??? Letak surah Yasin di rambut hantu, hantu sakit lepas tu cengkaman rambut hantu pun terlepas. 

Ada kawan kena ikat kaki oleh rambut hantu. Letak surah Yasin kat kaki? Ffs... Sejak bila gunanya ayat2 suci kita macam spell tag filem hantu cina? Maybe ada yang explain benda tu bukan surah Yasin pun. But still, the message is there. Apa lagi yang remaja2 Islam nak guna melawan pontianak? Komik Naruto?

Obviously the message sent to viewers ialah, kalau nampak hantu setan, bawak ja surah Yasin/ Alquran, letak di badan hantu dan hantu akan sakit. Pastu mati. Sad... so sad...

Walaupun cliche yang lebih annoying (ustaz berjubah putih pakai serban baca ayat kursi tunggang langgang lepas tu bertakbir kuat sikit dari bunyi mercun pop pop) dapat dihindarkan, tapi mesej yang buruk itu tetap propagated.

Seolahnya ayat suci itu untuk ditampal2 bukan diamalkan. Aku ingat lagi ada scene Bad kata "Kita bawak lah pendinding" as if pendinding itu sesuatu yang berbentuk fizikal dan bukannya amalan.

Sejak dari mula, kalau konsep "mintak tolong dengan jin setan" itu dibuat bahan ketawa, lawak, dan parodi, especially Cik Lang dan Kit Kat, cara menyeru Cik Lang, dan sebagainya diguna pakai sampai ke akhir cerita, this movie akan jadi lebih baik dan kurang menghampakan.

Keduanya, aku agak annoyed dengan penampilan watak "seolah2" lesbo Jojo dan Airin. Dan macam yang aku sebut tadi, babak bilik air Airin yang tak perlu pun nak diadakan.

Di Malaysia, isu LGBT dan cukup panas dibincangkan. Kita tak perlu filem untuk tunjuk as if benda itu cool. Perempuan berpakaian dan bergaya ala2 lelaki, semua tu tak perlu disajikan secara sembunyi2. Kalau nak sangat buat cerita lesbo, make a different film.

Ketiga, Afdlin Shauki. Haha. Aku pun tak tahu nak cerita macam mana sebab benda ni agak personal. Personal? Aku ada jumpa Afdlin secara personal ke? Tak lah. Maksud aku pendapat peribadi lah.

Afdlin pernah datang Mesir masa misi keamanan ke Gaza. Masa tu dia ada bagi talk. Dengan dia masa tu ialah Zain Saidin dan Bront Palarre. Masa itu, they are the best people Malaysia will ever have. Dan Afdlin pun ada cakap yang dia nak improve filem2 arahan dia apa semua. Kira macam insaf2 gitu.

Tapi bila berlakon, tetaplah pengarah itu tuhan dia. Bergolek2 dengan perempuan, pegang tangan, all those stuff seem so wrong. Especially after what he had said. Again, ini personal opinion. Aku tak maksudkan kalau dah pergi Palestin kena balik jadi Imam Muda.

Zain Saidin pun, bini dia pakai tak tutup aurat juga masa kahwin. Baru kawen dah kena tanggung dosa isteri tak tutup aurat. Maybe it takes time. But still, it seems wrong. As if, dia tak kotakan apa yang dia kata. As if lah.

Dan siapalah aku nak judge dosa pahala orang kan. Sebab tu aku tegaskan personal opinion. Aku tak hukum mereka sebagai berdosa ke apa (bukan hak aku) cumanya common sense lah kan pergaulan bebas dan tak tutup aurat tu mengundang dosa.

Menonton Kami Histeria tu pun dosa juga sebab tengok orang tak tutup aurat pun dikira dosa jugak. Tapi melihatkan keadaan hari ini tengok berita pun berdosa, jalan2 di tepi jalan pun berdosa, maka kita bersangka baiklah kepada tuhan bahawa dia akan ampunkan dosa2 berterabur itu sebab tak terkawalkan. Takkan nak jalan tutup mata kan? Takkan tak tengok tv tak tengok movie?

Ok dosa pahala kita sembang di lain entry. Dah tulis pun dalam draft. Nanti aku update.

Berbalik kepada cerita Kami Histeria, aku rasa cerita ni cukup menghiburkan tetapi ada certain part aku rasa cerita ni tak lain tak bukan cuma mempamerkan kebodohan kepada penonton.

Nah video lagu Muzik yang ada suara Cik Lang tu.



If you are concern enough, jangan tengok video tu. Tak pun lepas tengok pandai2lah istighfar ke, berzikir ke apa. Kan menyusuli kebaikan selepas keburukan itu mensucikan dosa2 kecil?

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, April 17, 2014

Surat terbuka kepada penulis, penerima, dan pembaca2 surat terbuka


Assalamualaikum. Hye.

Jikalau anda mengikuti perkembangan di internet pasal isu ustaz sensasi dan statement beliau yang juga ada sedikit sensasi, lepas tu ada teguran2 yang sepatutnya bersifat normal tapi oleh kerana masyarakat Malaysia kan suka akan kesensasian maka menjadilah perkara tersebut sesuatu yang sensasi jua.

Proses ini dinamakan sensasifikasi.

Apabila sensasifikasi bermula, susah untuk ia berhenti. Namun, ada satu cara yang efektif untuk menggentikannya iaitu dengan mengsensasikan perkara lain pula. Haaa gitu.

Oleh kerana aku ini tak siapa nak pandang, maka coretan2 aku bolehlah disifatkan sebagai pendapat peribadi individu yang tidak signifikan maka kalau aku nak tulis macam mana pun tak kisah. Tak macam penulis2 surat terbuka yang sifatnya agak terkenal. 

Setiap baris ayat mau ada lapik2 macam alas meja pengantin. Beropol2 dan beralun dengan tenunan awan larat berselirat berbirat berkarat.

Contohnya,  Ustaz sensasi kata zoi zozoi zozoi zozoizoi zoi zoi zoi zoi zoi (sila baca mengikut rentak lagu Oggy and the Cockroaches).

Maka sebagaimana penulis surat terbuka, sekiranya zoizoizoi itu salah maka ayatnya berbunyi seperti berikut :

Ingin saya tegaskan bahawa saya bukanlah mahu mengkritik ustaz, namun sebagai insan yang berilmu cetek tetapi masih mampu mengkaji sedikit sebanyak akan isi kandungan yang cuba ustaz sampaikan, saya dapati bahawa, terdapat sedikit perkara yang tidak boleh saya setujui. Maafkan saya jika kenyataan saya berbunyi seperti mahu mengkritik tetapi saya perlu jelaskan juga. Bukan niat saya mahu menunjuk pandai sedangkan ilmu saya cuma secetek berbanding ilmu ustaz yang saya segani, tetapi pada pandangan saya yang serba kekurangan ini, blablabla blablabla blablabla blablabla... blabla... blablabla blablabla... bla... blabla... zoizoizoi...

Sepuluh ayat untuk sampaikan satu perkara. Semuanya sebab nak tunjuk respek, atau rasa rendah diri, atau mahu menyampaikan dengan hikmah agaknya.

Berbanding kalau kata2 manusia tak terpandangkan seperti aku ni, senangnya aku cakap terus saja "Ustaz, statement kau haritu macam ada kekeliruan. Check balik boleh? Atau bagi rujukan kau dari mana. Aku nak kepastian sebab ramai yang rasa pelik dengan apa yang kau cakap haritu."

Aku pun cakap saja pandai sebenarnya. Tapi untuk make a point sounds like a point, tak payah nak meleret sangat lah. Nak bertapis apa sangat. Oh lupa pulak aku sekarang manusia hidup ada darjat di mata manusia. Okie okie got it.

Disebabkan hal semudah ini, perkara jadi berlanjutan dan berpanjangan. Umumnya nak menegur seseorang lepas tu buat surat terbuka. Cara dah berhikmah, bahasa dah berhemah, fakta dah berilmiah. Tetapi...

Penulis surat terbuka terlupa satu perkara paling besar dalam dunia tegur menegur ini ialah bukan cara teguran atau orang yang ditegur. Tetapi reaksi para penonton di luar sana yang menyaksikan teguran. 

Nak pulak yang ditegur itu ialah orang2 kesayangan. Maka reaksinya berbeza2 juga. Di sinilah sensasifikasi bermula.

Orang ramai, masyarakat, atau senang cakap kepochi2 murahan yang tak ada kerja lain selain daripada mengkritik kerja orang lain dan bagi judgment yang tak ada siapa minta (macam apa yang aku sedang buat ini) tak akan pernah berhenti melakukan rutin2 menganyam ketupat mereka. Mind the metaphor.

Kalau tegur kasar, dikatanya tak berhikmah. Dicarutnya lagi lepas itu.
Kalau tegur lemah lembut, disuruhnya inbox lah, tegur secara peribadi lah, bersemukalah bagai. Dicarutnya lagi lepas itu.
Kalau tegur berdepan, disuruhnya pula dibuat live di kaca televisyen, atau sidang akhbar, supaya orang tahu apa yang dibincangkan. Dicarutnya lagi lepas itu.

What the hell, people? What else do you need to satisfy your insatiable hunger of criticizing others?

Macam kamulah yang lagi ustaz dari ustaz. lagi sarjana dari sarjana. lagi ilmuwan dari ilmuwan. Lagi lagi dari lagi.

Dalam dunia ini, apabila dikatakan nasi lemak itu makanan paling sedap di Malaysia, akan ada yang setuju dan akan ada yang tidak. 

Akan ada golongan yang mengemukakan bukti nasi lemak itu sedap. 
Ada golongan yang mengemukakan bukti roti canai yang paling sedap.
Masing2 mengemukakan hujah dan bukti menyokong pendapat masing2.

Tidak ramai juga yang akan bangkit mengatakan Mak Limah penjual nasi lemak itu jongang dan obesiti. Tidak sesuai dijadikan mertua. Harun penebar roti canai itu suka korek hidung merata. Pengotor.

Dan golongan inilah yang paling ramai.

Padahal nasi lemak dan roti canai itu memang sedap pun. Dua2 halal dimakan. Dua2 menyebabkan kadar kenaikan kolestrol dalam badan. Dua2 boleh didapati di kedai2 mamak dan mahal nak mampos sekarang berbanding sepuluh tahun lalu.

Dua2 sama. Dua2 betul. Kenapa perlu ditelagahkan? Dan yang lebih kronik, kenapa perlu dibincangkan hal peribadi Mak Limah dan Harun? Again, mind the metaphor.

Surat2 terbuka tujuannya baik dan selalunya ada isi2 konstruktif sebab surat terbuka biasanya bersifat "lebih sempurna" berbanding surat2 biasa apatah lagi kalau nak dibandingkan dengan surat berantai.  

Tapi, penerimaan masyarakat, atau kadang2 yang lebih menyedihkan, target surat terbuka itu sendiri yang tidak sewajar yang diharapkan. Sensasifikasi ja lebih.

Konsep surat terbuka itu pun sebenarnya cacat juga. Dah kata surat, sepatutnya memag seorang saja penerima. Tetapi jika dibuat terbuka, maka ramailah yang suruh tegur secara peribadi, bersemuka, dan sebagainya.

Cuma perlu diingatkan, surat tu bukan untuk dibaca oleh orang itu sangat pun. Ada beberapa perkara yang nak disampaikan kepada umum sebab itu surat itu dibuat terbuka. Tetapi tetap menjadi bualan orang ialah kerana nama2 akan terjaja di situ.

Dengan nama2 itulah ramai yang memuja, ramai yang memuji, ramai yang mencerca, ramai juga yang memaki.

Manusia, selagi mana namanya manusia, tak kiralah dia ustaz kah, artis kah, penulis blog popular kah, pendakwah tahap tinggi kah, professor kah, tukang cuci jamban kah, maka selagimana dia manusia, dia tidak sempurna.

Allah sebut manusia itu sebaik2 kejadian tapi itu ada maksud yang perlu kita pelajari. Bukan sempurna mutlak. Manusia mana ada yang sempurna secara mutlak. Nabi yang iman penuh di dada pun ada ditegur. Inikan kita manusia biasa yang iman setakat paras buku lali pun tak sampai.

Jadi, bersifat terbukalah dalam menerima teguran dan memberi teguran. Aku yakin yang memberi dan menerima teguran itu tiada masalah. Tetapi yang bermasalah dan menjadikan perkara itu berlanjutan ialah penonton2 yang kepochi2 di luar sana. Ramai yang ada masalah hati dan suka sensasifikasi.

Yang tak habis2 memanjangkan hal2 yang tiada penyudah. Selalu2 menambah2 perisa untuk menyedapkan cerita. Mengadu domba mereka cerita menambah minyak ke dalam bara.

Chewah bahasa... padahal berterabur. Sila hargai usaha aku.

sOErat terbOEka baq hang... kemaih habih...

Sebagai penyudah kepada entry tak bermanfaat ini, aku serukan kepada pembaca2 di luar sana agar bermula dengan diri sendiri untuk tidak menjadi pembawa berita sensasi dan cukuplah sekadar bersensasi dengan rakan sebilik sahaja. 

Tak perlulah menjadi pengulas2 media massa yang dah cukup banyak dan memeningkan kepala. Kalau nak berdiskusi jugak, sila buang jauh2 unsur sensasi sebaliknya lebihkan fakta dan isi.

Apa yang boleh dibaiki, maka baikilah. Bukan ada yang rugi pun kalau mengakui kesalahan atau meminta maaf. Mungkin diakui, terasa seperti reputasi tergugat jika mengatakan "aku salah" tetapi itulah ruangnya untuk menambah kredibiliti.

Aku akhiri dengan wassalamu alaikum warahmatullahi wabarakatuh. 

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, April 12, 2014

Mewsix


Assalamualaikum. Hye.

Mew is old. Mewtwo is too small of a number. Hence Mewsix. Please LOLz for the lame joke as a sign of support.

Sebenarnya tak ada apa nak cerita tapi ada orang sudi tanyakan aku pasal blog yang hidup segan mati tak mahu ini. Maka aku rasa terharu dan sebagai tanda penghargaan, aku pun tulis entry ni. Choi.

Nak ulas isu semasa terasa semacam orang lain dah buat. Nak ulas pasal muzik lah sebab aku pun sedang melayan beberapa suara baru. Album2 penyanyi kegemaran juga sedang menunggu masa untuk keluar. 

Inb4 haaiii dnia akhir zaman orang baca quran banyak hang pulak dok kalot dengaq lagu? Well... hobi... kot? Entahlah. 

Di sini akanku senaraikan 6 lagu/penyanyi/artis yang aku sedang dengar on repeat peat peat peat peat peat bak kata Selena Gomez dalam lagunya yang berjudul Love You Like A Lesung. Tapi jadahnya aku nak list Selena dalam list aku ni. Tak layak. Kahkah. Sori mori Selenators (or whatever the hell the fans wanna call themselves). Ngehngeh.

Here goes the list. Make sure to check them out because they are awesum. Comel tak eja awesome macam tu? Apa? Tidak comel? Tidak mengapa bukan aku kisah pun.

#6 Melanie Martinez


Melanie Martinez ialah peserta The Voice season 3 kalau tak silap. Coach dia Adam Levine. Adam Levine sama sekali tiada kaitan dengan Avril Lavigne tengok nama bapak pun dah tahu so please stop making lame jokes mengatakan Adam ialah abang Avril atau Avril kakak Adam or whatever. Betul. Percayalah cakap aku. Masih ada manusia yang buat lawak itu. Tapi aku puji la tujuan murni nak mewujudkan suasana humor. Next time, choose less lame jokes okies.

Melanie tak menang pun The Voice tu. Ura2 mengatakan Christina Aguilera yang suka jerit2 tidak suka sama Melanie yang suaranya cool dan relax. Maka Melanie pun tersingkir. Apa kaitan Christina dalam hal ini aku pun tak tahu.

Lagu Melanie bertajuk Dollhouse. Sangat unik. Suara dia lain dari yang lain. Lirik lagu ni pun best dan tak macam lagu2 tipikal yang hampeh dan pointless. 

#5 Flyleaf with the new vocalist Kristen May


Flyleaf, band favourite aku. Lacey Sturm yang best itu sudah melangkah pergi. Dah jadi artis solo (kot?) atau mungkin dia nak jadi pendakwah bebas dengan suami dia sebagai The Whosoever. Aku pun tak pasti sangat. 

Kristen May sangatlah dikutuk peminat setia Flyleaf bila menyanyikan lagu2 lama band itu sebab terkenangkan Lacey. Tapi lagu2 baru yang fresh, ditulis untuk album baru, setakat ini semuanya boleh tahan juga. Boleh cari lagu Marionette, Set Me On Fire, Thread, Well of Lies, dan my favourite among those, City Kids.

#4 Holly Henry


Holly Henry, seorang lagi peserta The Voice yang tersingkir di pusingan awal2. Bangang betul Blake Shelton. Aku terus tak follow season 5 lepas Holly tersingkir. Tapi tengok juga sebenarnya sebab ada lagi Caroline Pennel. Lepas Caroline keluar jugak baru aku stop tengok. Haha.

Maybe dia tak pergi jauh dalam The Voice, maybe dia underdog, tapi Holly Henry ialah seorang penyanyi yang superb. Dia cover lagu Say Something pun dapat nombor dua dalam rancangan Ryan Seacrest apa tah. Kira power la.

Suara dia lembut, soothing, dan dia bole cover lagu rock kapak menjadi lullaby. Dia ada mini album yang lagu2nya fresh dan sedap juga didengar. Latest cover, The Scientist.

#3 Lily Allen - Sheezus


Tahun ini, Lily akan mengeluarkan album ketiga. Lama menyepi sebab lepas kawen dan beranak pinak. Walaupun aku agak disappointed lagu2 yang dia dah keluarkan setakat ni agak lame lyrically and content agak lopek berbanding album 2nd dia, tapi bila dengar on repeat macam best pula.

Mungkin sebab aku biased kot ya lah Lily Allen kan, siapa tak minat Lily Allen tapi mengaku suka pop music maka aku sarankan pergi check telinga. Daripada mendengar lagu2 pop boyband tah apa2 atau KPOP yang setakat jual muka, lebih baiklah dengar lagu Lily Allen.

Tapi itulah. Album latest ni aku rasa tak akan menjadi sebest album 2nd. It's Not Me, It's You sangat superb dari segi lagu dan lyrical content. Ada banyak mesej dan sarkasm. Lagu2 baru dia macam agak shallow sikit tetapi masih best contohnya Our Time

Still anticipating, though.

#2 Fynn Jamal


Selain dari Yuna, Fynn Jamal ialah artis Malaysia yang aku paling suka. Dia tak ada album (lagi) tapi lagu2 di Youtube banyak. Baru2 ni aku tengok di Youtube dia bakal keluarkan album. Siap ada laki dia dalam album tu. Huuiii lakibini menyanyi. Suwiit gitu.

Dah dengar Arjuna Beta? Perlukah aku cerita apa bakat yang dia ni ada? Please make more music and save Malaysia's music industry please.

#1 The Venopian Solitude



The number one on my list today. Takahara Suiko, atau Venopia, atau The Venopian Solitude which aku assume as nama dia dan band dia sekali.

Di Youtube, takaharasuiko buat cover, lagu2 original, dengan equipment yang bermacam2 dan berbentuk experimental. Lirik2 dia power. Bahasa dia kadang2 sampai tak faham. Haha. The best part is she is so herself.

Aku tak sangka in the end dia akan ada label sendiri dan keluar album. Tapi kira bagus lah sebab hasil dia sangat superb. Album yang ada 8 lagu tu sangat refreshing dan berbeza dari apa yang kita dengar hari2 di radio ERA.fm, hot.fm, apatah lagi IKIM.fm atau Klasik Nasional.

Oleh kerana aku tak berduit nak order album tu, maka aku dengar online saja. Lepas tu ada software download audio from website lalu terhasillah album itu dalam laptop aku tanpa disengajakan. Huahua.

Semua lagu best tapi aku shortlist lagu Khilaf Ratna, Mahar, dan Kembang Bunga. Versi album punya Kembang Bunga agak slow dan mellow. Aku lagi suka versi ori tapi it's not that bad. Selain 8 lagu yang best2 belaka tu, aku harap nanti di masa akan datang dia akan buat more studio recording lagu2 yang dia nyanyi di Youtube seperti Jerayawara Orang Berjaur, Cahaya Bulan Lima, dan banyak lagi.

Just watch this and be impressed.

Ok itulah saja new music yang aku sedang dengar2kan. Aku sebenarnya layan ja lagu apa pun asal aku rasa sedap. So it depends on my ears. Avril Lavigne tetap the best cuma kena jugak dengar benda baru kan? Hahaha.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)