Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, January 22, 2014

Expectension


Assalamualaikum. Hye.

Sometimes when we are too concerned about what people think about us, that's the time when everything gonna be wrong. So wrong that it can't be righted.

Then in your head, it will be like, the feeling you feel when an annoying fly is buzzing around your face when you're trying to sleep in the noon.

You feel like smashing it with your hand, or a book, or shoot it with a laser beam, or use a psionic wave to make it go away, never return.

Just when you really smash that damn fly, it leaves stains.

See how messed up everything is? None is gonna be good. I think that's how people invented ignorance is bliss thing. Just ignore the expectations to save yourself from the tension?

But if so, then why we are not that fly? @.@

This little bastard has a little brother named Disappointment.


p/s : More suiting Nocturnal Rants, I think? But now is mid day so how could I even view that forsaken blog? Time to rethink an old hobby, perhaps. 

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, January 19, 2014

Anak bongsu ftw!


Assalamualaikum. Hye.


Hasil taakulan dari tah mana2 dia ambik pastu share kat social media pastu aku letak sini. Kahkah



Siapa lah yg buat benda ni. Hahaha mari sini aku analyze satu2 okies... Kalau aku bagi (O) maksudnya betul dan kalau (X) maksudnya salah atau tak kena sangat dengn aku. Kalau orang lain mungkin analysis tak sama dengan aku la. Common sense la.

1. O
2. O
3. 1/2 aku masih ada kesopanan dalam diriku...
4. Boleh laa sikit2...
5. KAHKAHKAH I wish laa... 
6. O
7. O
8. Macam tak ja...
9. 1/2
10. O
11. harharhar tidak sama sekali
12. 1/2
13. 1/2  
14. OOO
15. shopping O... melancong 1/2 menghampiri X
16. X
17. XXX
18. 1/2 menghampiri O
19. 1/2 menghampiri O tengok orang jugak kot... hehe
20. O... kot?

Sekian saja sedikit sebanyak tentang aku yang aku boleh share based on this revelations (?) yang orang ni buat. Aku rasa dia kumpul 10 orang anak bongsu pastu tanya soalan random pastu dia compile masuk Fb pastu orang share pastu aku baca pastu aku share jugak.

Satu benda yang aku (rasa aku seorang saja) percaya ialah anak bongsu ialah anak paling berdikari, tabah, dan cekal hati. Sebab, walaupun menerima limpahan kasih sayang paling sedikit dari mak ayah, anak bongsu tetap survive.

Semua orang kata anak bongsu dapat paling banyak kasih sayang lah perhatian lah bagai. Tapi lupakah kamu semua anak bongsu tengok dunia paling last berbanding abang2 dan kakak2nya? Haaa sila fikir semula.

Sejak lahir mak dan ayah bagi kasih sayang dan berdoa untuk anak2. So kalau abang sulong dia berumur 30 tahun maksudnya 30 tahunlah dalam lingkungan doa mak ayah yang super berkat tu. Kalau adik bongsu dia yang baru 8 tahun?

Dan katalah mak atau ayah dia meninggal dunia, anak sulong tadi sekurang2nya dah 30 tahun tengok muka mak atau ayah dia. Dah 30 tahun berbakti. Dah 30 tahun boleh peluk cium. Adik bongsu tadi baru spend masa 8 tahun mak ayah dah tak ada. Tak sempat nak manja2 dapat tengok gambar ja lah.

Haaa logik tak aku cakap anak bongsu paling strongest? Jika anda anak bongsu sila LIKE dan share entry ini ramai2 kahkahkah sempat pulak nak memperomot. Just kidding okies.

Tapi tak kiralah kamu anak sulong ka anak bongsu ka anak tunggal ka apa, peduli apa janji jangan jadi anak derhaka sudah. Khidmat pesanan masyarakat dibawakan khas dari yui92 hanya di sesedaporen dot blogspot. Haha.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Friday, January 17, 2014

Entrance konon... kahkahkah!


Assalamualaikum. Hye.

Masa tanggal 31 bulan lapan lima puluh tujuh haribulan 12 kemain lagi aku buat entry seolah2 nak jadi rajin sangat la tahun baru ini. Selamat Tahun Baru... eh dah setengah bulan rupanya. Kahkah.

Jadi bagaimanakah azam tahun baru kamu? Sudah mencapai 1% kah atau masih berbaki tahun2 sebelumnya? 

Aku pun tak pasti apa sebab aku jadi sangat jarang update blog (which is takda siapa kisah) tapi aku rasa sebab aku sibuk buat benda lain kot. Bila hati jadi tak ada maka susah lah nak konsisten dalam nak melakukan sesuatu.

Nak tunggu hati ada, kadang2 masa buat ibadat pun cincai. Hati tak ada konon. Haish masalah manusia betul. Bila ada manusia untuk diteladankan, manusia lain juga yang jadi ikutan. Biasalah.

Aku sebenarnya ada banyak benda nak tulis, nak cerita, nak kongsi bagai tapi memandangkan tahun ini ada sedikit cerita sedih, jadi aku tak mahu nak cerita2 sangat. Takut nanti bertambah sedih pula.

Nak tunggu cerita gembira? Aku pun dah tak tahu adakah aku masih boleh rasa gembira atau happiness receptor aku dah lali. Inilah padahnya bila selalu sangat expect yang tinggi2. Hidup ni bukan baik sangat kadang2 tu. Takdir bukan selalu on our side sangat kadang2 tu.

Kangkung? Aku tak suka sayur. Tapi seingat2 aku mak aku pernah buat kangkung masak kicap (?) dan aku makan dengan sungguh berselera. Oh Malaysia tanah airku. 

oktengsbai 

Thanks for reading. Bye ;)