Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, December 31, 2014

The Unhappy Ending Of 2014


Assalamualaikum. Hye.

Tak lama lagi tahun baru.

:)

Cuma aku rasa sedikit tak best bila ada orang share artikel ini. Entah kenapa rasa ada some part yang tak betul. Maybe tak sepenuhnya, maybe aku tak faham certain part, maybe maybe tapi still... entah.

Sebab dia kata, 

“We have to do it ‘grandly’. We have to spend ‘huge cost’ to re-invite the lost blessing of Allah,” he added. 

“The blessing and love of God are expensive. He is taking his blessings away from us. The floods might be one of the signs of his wrath that he made real.
“Frankly speak [sic], actually 200,000 is very ‘cheap’ if compared to the price of his blessings,” Asraff claimed, comparing it to billions of ringgit in property damage and losses during the floods.
He also claimed that spending billions to mitigate floods would be useless unless Malaysians fix the problem at its “source”, which is with Allah, rather than anywhere else.
He also claimed that spending billions to mitigate floods would be useless unless Malaysians fix the problem at its “source”, which is with Allah, rather than anywhere else.
Asraff also suggested that it is hard for prayers done by common Muslims to be “approved” by God, urging instead that faith followers use a so-called “shortcut” by offering praises to Prophet Muhammad, whom he claimed is a “main point” towards God.
“The logic is like this: if you want to ask for projects from an ‘orang besar’ (important person), it is confirmed you would not get it because he doesn’t even know you. Even if he knows you, you’re not in his ‘circle’.
“So, if you ask through somebody else who is close to the ‘orang besar’. God willing, the chances of getting it would be greater, right?” he said in an analogy.

Kamu rasa bagaimana?

:(

Kalau tak termampu hadir, cinta rasul ada cara lain yang boleh buat di rumah :)

Rahmat tuhan itu mahal? Kalau rahmat boleh dihargakan, maksudnya ia mahal? Orang kaya saja yang layak dirahmat? Orang miskin perlu bersusah kalau nak rahmat?

Aku faham konsep tawasul, minta orang soleh berdoa, sandarkan pada amalan, etc tapi adakah kita nak nafi yang doa kita sebagai hamba biasa yang berdosa tuhan dengar sama macam tuhan dengar doa orang2 soleh?

Apa beza benda ni dengan surat2 pengampunan yang semua orang pernah belajar dalam subjek Sejarah sekolah menengah?

Nabi Sulaiman itu raja. Nabi Yusuf itu menteri.  Nabi Sulaiman boleh berbahasa dengan binatang. Nabi Yusuf mentakwil mimpi. 

Nabi kita pengembala kambing.  Nabi kita tidak tahu membaca dan menulis. Nabi kita tidak kaya. Nabi kita selalu berlapar. Nabi kita tidak pakai yang mewah2. 

Nabi kita semulia2nya, tetapi apa yang ada pada baginda tak lain ialah yang paling mudah untuk kita sebagai umat untuk mahu ikut sunnahnya.

Kalau nabi kita kaya, maka menjadi kaya itu sunnah. Orang miskin takkan mampu nak mengikut sunnah.

Kalau nabi kita cendekiawan, maka menjadi pandai itu sunnah. Orang yang tak mampu mendapatkan pendidikan takkan mampu mengikut sunnah.

Keturunan nabi kita itu bangsawan, tetapi baginda sentiasa sederhana. Kalau status hidup itu sunnah, maka malanglah kita yang lahir sebagai rakyat biasa.

That's the whole point of nabi kita being the most modest, paling senang diikut. Kita tak semuanya terlahir dalam keadaan cukup serba-serbi. Tetapi kita sentiasa mampu dan berpeluang untuk mengikut sunnahnya.

Tapi kenapa ada orang2 tertentu yang mahu kata, kita perlu berbelanja besar untuk merayu rahmat tuhan? Kenapa kita perlu orang2 tertentu, untuk jadi perantara kita dengan tuhan? 

Munginkah doa kita selama ini tuhan tak degar? Kerana doa kita selama ini murah dan kita bukan siapa2?

Entahlah aku pun tak pasti.

Cuma yang aku nampak, betullah kalau dia kata, bila ada program macam ni, ramai orang yang akan turut serta. Datang ramai2 dan berdoa. Ada majlis yang proper, dan nanti akan dikutip derma so basically RM200,000 tu nanti akan covered bahkan mungkin dapat lagi banyak.

kalau duduk doa di rumah solat hajat 3 minit doa lebih kurang lepas tu tengok Tv, main Fb, gosip dengan jiran. Mungkin sebab tu doa tak sampai kot. 

Setakat itu saja aku mampu nak berbaik sangka dengan program2 seumpama ini. Bagi aku, secikai mana doa kita, tuhan tetap dengar. Sehina mana kita dengan dosa maksiat kita, tuhan tetap sayang.

Tuhan takkan pilih untuk makbulkan hanya doa nabi2. Doa kita2 pun tuhan dengar dan consider. Doa binatang teraniaya pun tuhan dengar tahu? Apatah lagi doa kita yang tuhan sendiri angkat sebagai sebaik2 kejadian.

Tapi aku tetaplah puji dan sokong program sebegini daripada sambutan tahun baru yang tah apa2 kalau setakat nak berhibur dengan orang yang tak tutup aurat, lebih baiklah buat program yang da unsur keagamaan.

Walaupun nampak macam agama itu diletak harga, dinilai dengan nilaian dunia.

Mungkin bermula dari situ orang ramai boleh sambung beramal di rumah, siapa tahu kan? Mudah2anlah. What do you think? Kongsilah pendapat. Kalau ada salah di mana2, boleh betulkan.

Entahlah entah oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: