Pemollow

THYB on Facebook

Monday, November 17, 2014

Normality, Stereotyping, Bias, Different


Assalamualaikum. Hye.

Baru2 ni kita tahu di Malaysia rupanya cross dressing tu hukumnya harus kalau mengikut perlembagaan undang2 yang sah. Isu2 yang agak lama sikit mungkin kes2 gay atau lesbo atau yang sama waktu dengannya lah.

So, putting religion aside, boleh ke tidak sebenarnya nak cross dressing ni? Berminat jugak aku nak cross dressing sebab tengok hijab tutorial kat youtube macam menarik terasa nak buat praktikal pula.

Mengikut normaliti, lelaki ada pakaian dia, perempuan ada pakaian dia. Cuba tengok di supermarket, design boxer lelaki selalunya kotak2 dan spender lelaki selalunya berwarna plain. Manakala perempuan punya benda2 dalaman selalunya ada renda2 dan beropol2.

Why the difference?

Sebab nak serve different purpose. Sebab nak tunjukkan yang lelaki itu biasanya kelihatan begini, perempuan pula biasanya kelihatan begitu. Budak lelaki biru muda. Budak perempuan pink. Selalunya macam tu. It's normality.

Melawan normaliti bukanlah sesuatu yang 100% salah. Tak salah pun nak jadi lain dari yang lain. Bahkan pada pendapat peribadi aku, be different as different as you can be. Buat apa nak jadi sama macam orang? Tuhan itu kreatif. Manusia itu tercipta dalam pelbagai.

Namun, bila normaliti cuba dicabar, maka akan terjadilah stereotyping. Kamu lelaki? Tapi kamu nak pakai baju pink? Gay. Kamu perempuan? Kamu tak suka blouse dan tak pakai jeans lady's cut? Pengkid.

Bagi sesetengah orang, ada aspek2 tertentu yang dia klasifikasi sebagai normal dan ada yang dia klasifikasi sebagai abnormal. Bila abnormal di mata dia, dia akan ikut streotype juga. Ini bias namanya.

Maka atas sebab itulah it's so hard being different. You are either normal or abnormal according to the normality, or being classed according to the stereotype, or simply judged with a biased judgment.

Orang dah buat banyak troll dan benda ni dah jadi bahan ketawa. Kalau cross dressers ni nak masuk tandas awam, dia nak masuk tandas lelaki ke tandas perempuan? Awkward rasanya kalau masuk tandas lelaki semua orang pakai t-shirt dan seluar jeans tetiba dia pakai blouse dengan skirt.

Nak masuk tandas perempuan pun awkward sebenarnya sebab orang lain tak ada batang berjuntai dan titi hayun serta sarang burung tempoa. Like seriously, tandas awam ditentukan oleh pakaian atau organ peranakan? Or both? Pening aku.

Bila orang larang, those people rasa seolah2 hak mereka dinafikan. Tapi, kalaulah ada parents contohnya, yang tak suka ada cross dressers melata di atas muka bumi ini sebab mereka tak mahu anak2 mereka terpengaruh or something like that, maka those cross dressers are a threat according to those parents.

Tak boleh nak salahkan those parents jugak. Kan?


Basically it's not a hate thing. Just something different that people can't accept. And why do we have to do so, again? Kita ada 2 jantina yang telah disahkan dari sudut sains dan agama. Kenapa nak tambah? Normaliti yang sedia ada tak memberi kesan buruk pun.

Why challenge? Because we are human and human loves drama. Sekarang ni plot drama berkisarkan tentang hak2 manusia minoriti terpencil yang kononnya tertindas. Habis tu hak2 majoriti tu macam mana pulak?

It's disturbing and it may lead to further detrimental things. We all know it but we are making ways to it.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: