Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, July 19, 2014

Bila cina kutuk melayu


Assalamualaikum. Hye.

Ada cina kutuk Melayu dan Islam di Fb, lepas tu ada pulak yang suruh masyarakat react macam time Kiki Lala minah gengster steering wheel tu.

Apalah punya bangang.

Dah tahu (that particular) cina tu rasis bodoh, hina bangsa dan agama lain, yang pergi ajak orang ramai mengutuk dia balik tu dah kenapa? Nak ikut jadi bodoh sekali?

Kiki Lala mengamuk, orang marah. Bagus lah. Dia tu muslimah, pakai tudung, bawak imej Islam. Dah meroyan tengah2 jalan tu layak la orang marah.

Ni cina rasis buat status facebook yang pakat2 nak terasa juboq tu dah kenapa? Lantak dia lah. Tak terjentik pun arasy tu kalau ada makhluk yang hina Islam, hina tuhan.

Tahu tuhan murka benda apa? Tu, minah2 tak tutup aurat, jantan2 bawak gf naik motor ke sana ke sini, arak judi apa semua tu. Haa yang tu baru tuhan marah.

Kesah apa non muslim nak cakap tak elok pasal Islam dah muslim pun bukan tunjuk perangai elok sangat. Lagipun dah dia tu non muslim, nak expect apa?


Dan lagi satu, tak payah nak defensive sangat kalau orang cakap2 pasal agama kita. Kita pun bukan hari2 puji agama orang.

Kalau nak jadi keybod warrior sangat, jadi sorang2. Ni siap buat gambar lah apa nak reveal konon orang yang mengutuk Islam bagai. Pastu ajak orang ramai2 kutuk dan marah. Ni dakwah jenis apa ni? If it's a dakwah at all lah kan. Aku nampak macam hasutan ja. Layak didakwa di bawah akta hasutan ni.

Kesedaran lah sangat. Sensitiviti lah sangat. Kalau dah melatah serupa mak nenek, memanglah orang suka cucuk. Ngok.

Orang bersusah payah nak spread love and truth, benda2 hatred ni jugak yang orang dok suka propagate. Tah apa2 betul lah.


oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: