Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, May 21, 2014

Arjuna Arjuni Kita


Assalamualaikum. Hye.

Quick update about Fynn Jamal dan suami dia punya album. Simple ja tajuk dia - Fynn Jamal & Tri Hadzir.

Oleh kerana aku dalam keadaan yang tidak memungkinkan aku membeli album original maka aku melanun saja. Sila maafkan aku. Eleh semua album pun aku download sebenarnya. Kamu pun sama. Tak payah purak2 suci okies.

Bagi aku yang tersangatlah biased sebab aku suka Fynn Jamal, maka aku katakan album ni is a golden marterpiece. Maybe tak masterpiece sangat tapi well done jugak lah. Lyrically dan musically memang tak tersangkal lagi Fynn Jamal is one of Malaysia's bestest.

Nak quote lirik yang best is almost impossible sebab nak kena quote satu lagu terus. Fynn Jamal is superb with words. Banyak gaya bahasa yang tak terjumpakan dalam teks2 KOMSAS sekolah menengah. Haa dapat detect tak cara tulis yang cuba ditiru2 di situ?

Track listing :

Arjuna Beta
Untukmu
Lelaki
Situ
Tahu
Dengar

Aku mengambil one step further bukan saja melanun bahkan aku create album sendiri. Aku tambah lagu Terbang Tunduk, Biar, dan Sampai Tua dalam folder tu. Haha hebat tak aku? Enam lagu untuk satu album is too few. Who can get enough from Fynn, right?

Oh lupa. Ini bukan album solo Fynn Jamal tapi suami dia juga. Lagu "Untukmu" dan "Dengar" ialah nyanyian Tri Hadzir. Lagu "Situ" pula ialah duet.

Highlight album ini bagi aku ialah "Arjuna Beta", "Tahu", dan "Situ".

"Arjuna Beta" is just magic. No need further description about it. Lovely lullaby cap ibu dan anak. /Takkan kubiarkan walau ribut menyentakmu yang tidur/, Fynn Jamal memulakan lagu ini dengan lembut, tetapi membawa makna yang tegas dan jelas tentang naluri ibu untuk mempertahan anaknya. /Selama tuhanmu ada, takkan engkau tercela/ - pesanan ikhlas seorang ibu mengingatkan anaknya tentang hidup.

"Tahu" ialah lagu yang ada sedikit unsur ketuhanan, menceritakan tentang hajat manusia yang tak terpenuhkan, kerana mereka tahu apa yang mereka sebenarnya mahu, tetapi masih tetap mencari. /Apa kau cari yang sebetul-betulnya? /Kau tahu namun tak kau akukan/ Kau rindu sama tuhan/

"Situ" pula ialah lagu yang sepertinya tertulis untuk anak2 rantauan. Kiranya siapa2 yang study oversea atau jauh dari rumah boleh lah relate dengan lagu ini. /Jauh kau pergi beribu batu/ Jangan dilupa asal-usulmu/ Kau pergi, aku di sini/ Tetap ada ikut sama/ - Terus teringat rumah. Lagu ini juga menasihat agar menjaga adab dan sopan bila di tempat orang - / Di tanah orang tunduk selalu/ Jangan dibuang budi ajarmu/

Lagu lain yang notably best untuk didengar ialah "Lelaki". Walaupun album version ini kedengarannya seperti agak... hipster(?) tapi lyrical content masih relevan. Lagu ini jadi makin panjang dengan repetition tetapi verse kedua yang versi sebelum ini tak ada. Aku personally lagi suka versi yang ada 2nd verse tu.



Aku bagi 4.25/5 bintang. Macamlah bintang aku orang kesah sangat kan. Tak apa kita bajet2 best sudah lah. Bukan selalu pun kan.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: