Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, November 30, 2013

Blogpatch


Assalamualaikum. Hye.

Haha jarang dah aku update blog rupanya. November dah nak habis pun tak sampai 5 entry aku tulis untuk bulan ni. Fasa malas sudah mari.

Tapi aku decide untuk tukar nama blog. Saja suka2. Aku sayang nama Patience and Prayers tu tapi entah saja nak tukar angin kot.

Ingat nak tukar segala layout design apa semua sekali tapi malas lah nak susah2. Tengoklah kalau rajin nanti aku buatlah tapi kalau ada yang sudi nak codingkan untuk aku pun aku alu2kan. Cuma aku tak bayarlah sebab miskin. Huahua.

Aku stalk seorang kawan aku ni semata2 sebab nak tukar nama blog ni tau. Dulu nama blog dia pun Keep Calm jugak tapi asyik tukar2 delete tukar2 delete. Kahkahkah. Aku stalk Fb dia sebab nak tengok blog dia nama apa sekarang.

Ya lah nanti jadi isu copyright pulak kan cik kesuma? Haha. Ceh nama blog ja pun. Dan kepada seorang kawan aku yang lain, Happy birthday to you kalau hang baca lah blog lopek ni lah kan. 

Hahaha oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Tuesday, November 26, 2013

Of dreaming and a smile I don't usually get when I wake up


Assalamualaikum. Hye.

Minggu lepas ada dua mimpi aku yang aku tak boleh lupa. Aku memang selalu mimpi dan selalu ja aku ingat mimpi2 aku especially yang mengarut dan merepek. Ada orang kata mimpi tu tak ada makna lagipun aku bukan wali keramat (macam tuan rumah aku) so mimpi aku kosong.

Tapi aku still value apa yang aku experience semasa aku tak sedar. Bagi aku mimpi tu macam suatu bentuk hiburan untuk kita seorang. Special and exclusive. Kalau mimpi ngeri tu macam hiburan tengok movie seram la. Something like that. zaim

Oh before anything, mimpi ngeri aku minggu lepas ialah ada jadi macam litar pintas dengan extension aku dan semua yang aku cucuk kat situ semua shot karan. Laptop, kipas semua rosak dan yang paling nightmare ialah skrin laptop aku terpatah dua. Aku macam nak gila sebab aku dah cuba bangun dari tidur dan bila buka mata apa semua tu laptop aku still macam tu. Kiranya movie Inception mimpi dalam mimpi tu betul la. Aku dalam limbo stage 2 gitu. Bangun kali kedua baru normal balik.

Tapi mimpi tu tak best. Aku mimpi pasal beberapa orang kawan aku. Kawan2 yang jarang2 aku mimpi. Bukan best friend sangat pun dulu. Maybe betul cakap ustazah aku. Kalau kita mimpikan orang maksudnya kita dah lupakan orang tu sebab tu dia masuk mimpi kita. azwan

Tapi yang dok mimpi artis pujaan tu tak pulak dia lupa, tapi masuk ja mimpi ea? Entahlah.

Aku nak sebut nama satu2 kalau boleh tapi macam tak appropriate pulak. Haha tapi mimpi ni best dan awesome lah jugak. Aku mimpi aku naik sort of kapal angkasa, yang ada banyak bilik, banyak kabin, atau apa saja yang sesuai atau betul istilah dia kan, kapal tu luas sangat. Dan Islamik pulak tu sebab ada surau. Aku ingat aku ada masuk situ tapi tak pasti aku solat atau tak. Rasa macam tak.

Kalau ikut tafsiran ustazah aku, maybe masjid rindu aku kot sebab tu dia masuk mimpi aku. Haha yang tu kita cerita entry lain. naem 

Kawan aku yang maksudkan ada tiga orang. Tiga2 lain orang lain perangai dan aku kenal pun lain2 masa. Bukan serentak la. Tapi klu kalau nak teka ialah 2 daripada tiga tu kawan aku di SBPIKP. Huahua sila teka. 

Salah satu dari tiga itu, aku pernah tulis dalam blog ni. Dua tiga kali jugak aku tulis pasal dia. Kawan baik yang tak berapa nak baik sangat lah tapi kawan baik lah jugak.

Those peple, sangat baik dengan aku. Dalam mimpi tu lah. Dalam dunia nyata tak berap baik sangat. Hahaha suka hati aku ja tah2 aku yang jahat tak hargai mereka in real life. If so, I'm sorry I really don't mean it.

Tapi yang aku betul2 senyum bila aku terjaga ialah sebab senyuman ketiga2 orang itu. Aku jarang spend masa dengan mereka bertiga especially sekarang. Seorang sibuk, seorang di lain negara, seorang lagi entah kenal aku lagi entah tidak.

They smile brightly on that plane (?) to me. Kami borak2, sembang2, jalan2, dan pergi masuk ke masjid yang aku cakap tu. Aku tak pasti sebenarnya apa benda tapi aku rasa masjid atau surau sebab aku ingat ada karpet jalur2 dan dua orang kan kawan sekolah maybe aku teringat surau sekolah kot? Entahlah.

I'm not sure about me having ablution or not, tapi ada bayang2 macam bulan dan bintang tapi tu pun fade ja aku tak ingat sangat. Dalam kapal terbang tu aku jumpa orang tua, ramai, ohh dalam mimpi tu aku nampak banyak orang cuma yang aku kenal tiga orang itulah.

Dan aku tengok satu macam pertunjukan dengan kawan aku yang aku kata entah dia kenal aku lagi entah tidak tu. That special person. To be exact, senyuman dia lah yang aku kata buat aku tersenyum masa terjaga dari tidur tu. 

It's a weird dream tapi aku ingat sebab ada kawan2 kot. Dan mereka semua baik2 aku ja yang tak berapa nak baik. Malu jugak kalau bertemu empat orang di dunia betul ni. 

Sebenarnya aku nak update pasal review album tapi tak terbuat2 sampai sekarang. November dah nak habis tapi baru satu entry haha mungkin aku sempat membanyakkan publsh entry sementara ada lagi tiga empat hari. Eleh macam ada yang tunggu sangat aku update entry. Kalau ada alangkah indah. Haha.

Sebab aku rasa distant kot sebab tu tuhan bagi aku mimpi kawan2. Tak ramah di dunia ramah dalam mimpi pun jadilah kan. Oh aku peramah sebenarnya tapi ramahku annoying dan aku pendiam dengan strangers. It's complicated. I decide to have my self time more lately.

Biasalah tu kan oktengsbai



p/s : Aku tulis nama kawan2 aku tu. Dalam entry ni jugak. Boleh cari kalau jumpa biar jangan buat apa2 komen ke apa kalau tak aku sumpah jadi pokok periuk kera. Kahkahkah.

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, November 7, 2013

Tuan rumahku wali keramat


Assalamualaikum. Hye.

Sebelum mula bercerita, aku nak ucapkan selamat menyambut Maal Hijrah (betul kah ucapan itu?) walaupun dah terlampau belated nampaknya. Tak apalah.

Aku nak bercerita pasal rumah aku sekarang. Sebelum itu, mari cerita pasal rumah aku di Mesir ni secara general. Obviously, "rumah aku" merujuk kepada rumah tempat aku berteduh dan bukannya hakmilik aku ke atas sesebuah rumah. Buat apa nak beli rumah kat negara orang. Bukan aku nak kawen beranak pinak kat sini pun. Kahkah.

Masa mula2 datang sini, aku duduk di Rumah Kedah di Haiyu Sabek. Rumah tu overcrowded tapi meriah in the good way. Bila dah tahun dua, pindah rumah sewa. Di Abbasiah, rumah sewa aku yang mula2 sangat tinggi tingkat paling atas dan rumah sempit tandas huduh memang sungguh menyedihkan.

Bila kawan2 aku jumpa satu rumah di tingkat ground floor, rumah lebih lebar, kosong tak ada perabot tuan rumah which means kami boleh customize seindiri nak letak apa yang patut, it was so much better.

Tandas dia luas boleh buat lompat bintang tak macam tandas rumah sebelum ni nak ketuk ketampi pun tak muat aku rasa. Buntut akan terlanggar dinding atau sinki. Jubin tandas baru juga bersih dan bila berdaki boleh sental tak rasa awkward sangat. Rumah sebelum ni jubin dia dah berkulat dan berkulapuk. 

Haaa demikianlah penghinaan demi penghinaan terhadap rumah lama. Tapi rumah tu berjasa besar. Kalau tak ada rumah tu, merempatlah kami selama nak mencari rumah baru. It's not that bad actually saja nak exaggerate untuk menyedapkan cerita.

Kewalikeramatan tuan rumah terbukti melalui peristiwa berikut :

Rumah baru aku ni roughly beginilah rupa plannya. Aku kata roughly tu sebab aku tak pandai melukis plan rumah. Aku bukan arkitek. Aku fotografer (tipu).



Mula2 pindah dulu, aku rasa macam rumah ni ada sedikit unsur bengong sebab pintu bilik dia ada kaca yang dia cat dengan warna putih bagi matching dengan pintu agaknya. So pintu tu betul2 legap la dan tak boleh intai dari luar.

Tapi, pintu bilik air tu, dia punya kaca tu tak pulak dia cat. Dibiarkan transparent. Ok takda lah transparent sangat cuma kaca dia tu tak bercatlah so possible untuk cahaya menembus masuk. Selama 2 tahun aku hidup di rumah tu dengan bilik air semi transparent. Kahkah macam lucah ja bunyinya. 

Tapi tahun ini, lampu bilik air itu menjadi bengong. Bila tekan suis tak menyala. Dia punya soket tu berfungsi. Mesin basuh dengan heater masih berfungsi dengan baik. Pehhh ayat skema gitew.

Tapi lampu tak menyala. Kena tekan soket dia ke bawah baru nak hidup. Bila lepas, dia mati. Mula2 aku lekat selotep tapi tak kuat sebab selotep jernih tu memang tak lekat kuat pun. Nak guna duct tape tak ada kat rumah la pulak.

So aku pun terai selak dengan kertas. Lipat2 sampai jadi tebal pastu selak biar soket tu jadi macam mana pun aku tak reti nak describe tapi lampu tu menyala lah. Cuma lately cara tu pun tak menjadi dah.

Maka sila scroll up ke atas dan lihat ke tempat yang aku suruh pay attention tu.

Itulah bukti tuan rumah aku ni wali keramat. Dia boleh nampak masa depan. Sebab kenapa dia renovate rumah ni, cat dinding warna putih apa semua, sekali pintu bilik punya kaca tu dia catkan tapi kaca di pintu bilik air dia tak cat.

Benda kuning dalam pelan rumah tu ialah LAMPU HALLWAY! Kahkah hallway lah sangat.

Bila lampu tu dipasang, kaca pintu bilik air yang semi transparent memungkinkan untuk bilik air diguna walaupun pencahayaannya kurang memuaskan tapi setakat nak gosok gigi atau mandi dan tak salah picit pencuci muka ke berus gigi tu boleh lah.

Dengan kaca pintu bilik dicat putih, so bila tutup pintu, bila lampu hallway dipasang, takdalah mengganggu orang nak tidur. Oh sungguh genius tuan rumah aku ni. Kalau dia masuk Akademi Fantasia nescaya aku vote. Kahkah.

Inilah cerita tentang tuan rumah wali keramat. Mesej tersurat entry ini sangat obvious. Mesej tersirat pula tersembunyi disebalik puji2an terhadap tuan rumah wali keramat. Apakah itu?










ELECTRICIAN NEEDED!

oktengsbye

Thanks for reading. Bye ;)