Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, July 20, 2013

Emoh Teews Emoh


Assalamualaikum. Hye.

I'll be home. Oh sweet.

Exam finally ended walaupun aku tak yakin aku boleh cuti panjang tapi asalkan balik dulu, dan beraya dengan famili, duduk Malaysia setel apa yang nak dibuat biar habis selesai, then kalau perlu, balik sini awal.

Nak beli macam2 ni. Haha bajet duit banyak. Baju bundle kena ganti. Baju Snoopy faveret dah 3 tahun. Ada yang siap terkoyak sebab dilanggar lori (?).

Dan maybe akan banyak masa untuk menulis. Haha ada orang kisah kah? Draft pun dah banyak balik. Dulu macam nak habis dah. 

Teaser for my mak and kakaks.
oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, July 14, 2013

Entry Emo Edisi Ramadan - Erti Sebuah Penyesalan


Assalamualaikum. Hye.

Haa tajuk dah macam cerpen budak sekolah rendah. Sebab budak sekolah rendah saja yang makan cerita penyesalan2 ni semua. Cerpen orang dewasa semua pasal nak rebel, hiburan, cinta, lari dari rumah, kawen lari, dan isu2 yang entah apa2. Bila aku baca Doraemon banyak la pulak mulut berbunyi.

Hari ini exam yang tertunda 5x sudah akhirnya berjaya dijawab dengan tenang. Walaupun tenang tapi aku jawab exam tadi dah macam status daging babi yakni haram. Macam haram. Tension memikirkannya. Tapi itulah yang dikatakan Erti Sebuah Penyesalan. Masa study punya banyak dok buat apa? Kelebek teloq?

Huuuhuuu.

Aku rasa apa yang aku patut buat sekarang ialah list semua benda yang aku nak buat, nak beli, nak siapkan, nak apa semua bagi lengkap sebelum balik. Lepas tu bila sampai ja Malaysia terus setelkan benda2 tu. Lepas raya terus siap2 balik sini balik. Prepare.

Itulah yang terbaik kot. Seriously, Pharma... errghhh...

Aku sebenarnya tadi nak meniru kawan aku sebab kami dah pakat. Tapi apakan daya tuhan tak mengizinkan. Masa aku dah gundah gulana tengok jawapan aku memang berbeza langsung dengan dia, aku nak padam lah tukar jawapan. Sekali pemadam tak ada.

Aku cari kot tapi tak jumpa. Nak mintak pemadam orang entahlah tetiba rasa macam tak terdetik nak pinjam. Just mencari2 pemadam sendiri. Last2 kertas pun dikumpul. Tak apalah aku pasrahkan saja. Hantar2 kertas, terus peewww nampak pemadam depan mata. Haiz. Nampaknya exam Parasit nanti akanku genggam pemadam itu sampai jadi getah skrap balik. 

Last2 aku pakai teknik blind pigging. Amalan sejak zaman berzaman.

Semoga berkat. Haha. Exam oral ok lah bolehlah tahan tak teruk sangat tak gilang gemilang sangat. Sederhana wasatiah gitu. Bukankan kita dianjurkan untuk bersederhana?

Lepas tu golongan yang sentiasa berkeliaran selepas exam walaupun di bulan yang serba mulia ini mereka2 yang bertanduk semua tu dirantai rapi, tapi spesis bertanduk yang khusus ini masih bebas merdeka. Tak lain tak bukan ialah... haaa pandai2lah. Kalau follow blog aku ni sejak sekian lama, aku rasa sedia maklum dah kot golongan mana merayap time2 lepas exam ni.

"Matilah aku... matilah aku..." mereka meratapi nasib. Geli telinga aku macam ada orang garu2 dengan bulu anak ayam. Anak ayam yang belum baligh pulak tu.

Tolong jangan nak jaja cerita sedih depan muka aku. Aku pun tengah sakit hati. Kalau aku dengar luahan2 perasaan yang macam tu, maka akan kutitipkan kalimah babi untukmu. Tapi aku titip dalam hati sajalah. Bulan puasa lah katakan. Ganaz tak? Emo tak? Habis emo dah la ni. Haha. 

Semakin dekat dengan rumah. I'm luvin it.

Lepas exam oral tadi, aku calonkan nama2 untuk AJK batch tahun depan kot. Siap aku tulis sebab2 kenapa aku pilih orang2 tu lagi. Pergghh memang complete set aku bagi. Mudah2an tak rosak undi tu. 

oktengsbai

*siapa yang rasa pahala puasa dia berkurang sebab baca entry penuh kebencian ini, anda dianjurkan untuk solat sunat taubat 2 rakaat sebelum berbuka*

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, July 11, 2013

Recap sehari semalam sebelum dan selepas 1 Ramadan


Assalamualaikum. Hye.

Pagi tu, aku temankan kawan aku pergi City Stars sebab ada urusan. Naik teksi sebab kononnya nanti naik tremco kang ada jalan kena tutup lah apa susah pulak. Tapi naik teksi dia pusing2 jalan lain pun tiba2 eh lagi murah dari jalan biasa? Kahkah.

Aku temankan tu sebab kawan aku tu risau katanya nak keluar. Keadaan Mesir kan sekarang ni sedang kritikal. Perempuan pulak tu. Tapi bila sampai CS tu aku tengok orang still shopping macam biasa. Macam tak ada apa2 berlaku pun. 

Pas siap convert duit apa bagai, makan2 sikit di food court. And guess what? Jumpa kawan aku lagi segerombolan (perempuan jugak) pergi CS jugak tak gaduh siapa teman pun. Advance gitu. Tahniah diucapkan. Report JAKSI nak? Haha.

Di CS tu kami singgah jap ETIHAD Airlines sebab nak tanya pasal tiket. Katanya tak boleh buat open ticket. Entahlah.

Balik dari CS, aku ingat nak contact kawan2 aku yang pindah rumah hari tu. Ya lah nanti kata tak pergi tolong pulak kan. Haha. Tapi disebabkan henset aku tak ada kredit sejak sekian lama, aku malas nak pergi kedai topup pulak, so aku hantar mesej Fb ja sebab ada sorang ni online. Dia tak reply2 last2 aku tertidur.

Bangun tu dah Asar. Rupanya pindah rumah tak habis lagi. Lori tak datang berkhidmat. Sungguh hampeh. Kalau ikutkan boleh setel cepat tapi sampai ke Isyak baru setel. Lepas habis pindahkan barang (aku tolong kecil2an saja) dan makan2 sikit, aku balik rumah. 

Dalam perjalanan nampak kucing sedang berbuat maksiat perzinaan di jalanan. Terus aku sound kucing2 tu. Tapi kawan aku kata "Tak apa. Ni malam". Oh dan terus aku macam "ya tak ya" dan betapa sungguh alam terbentang menjadi guru. Faham tak maksud aku?

Solat Isyak aku di rumah saja sebab aku balik siap2 nak mandi apa semua masa tu orang dah azan pun. Lepas tu pergi masjid sempat lah solat terawih. Kalau agaknya pindah tadi tak siap2, maybe berjemaah di rumah saja terawih malam pertama Ramadan.

Habis solat, aku melawat rumah baru. Tengok apa budak2 tu buat. Beli lempeng arab makan dengan asal iswid. Sedap jugak. Tak pernah makan walaupun dah duduk sini 3 tahun. Aku memang malas sikit nak mencuba benda2 gini. Apa nama dia qataif ka apa? Entah.

Sahur dengan nasi dan ayam dinner semalam. Boleh la. Air aku telan bergelen2 jugak sebab takut nanti dahaga. Pagi ini pergi Tahrir untuk setel tiket. Last pilihan kami buat ialah open ticket. Semalam di ETIHAD tu kata tak boleh aku agak dia ingat kami nak beli tiket baru kot tapi di Venus Tours tu boleh ja pulak.

Berbuka puasa dengan penuh kesyukuran. Mesir pun macam dah ok. Tapi still ada redline apa tah Jumaat ni kawan aku post di Fb. 7-12hb katanya. 13hb exam Pharma. Aku expect akan tunda lagi exam. Sungguh khanazir. Tapi mudah2an semua ok, tak tangguh dah, dan aku bole buat elok2 exam serta pass dan boleh cuti lama di Malaysia. Amiin. Doa2kan.

Kalaulah di Mesir cuma ada unta, macam mana nak study medic kat sini? Tapi on the bright side, tak ada lah tamarrud jadah tu semua kalau unta2 ni yang dominate.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, July 7, 2013

4 times of the same joke and it's not even funny anymore.


Assalamualaikum. Hye.

Mesir mesir mesir awat banyak krisis sangat oi?

Sepatutnya 30 Jun kami dah buat exam Pharma. Tapi tunda ke 1hb kira Alhamdulillah aku baca pun tak habis lagi jugaklah. So dalam tengah prepare2 nak exam 1hb tu, tiba2 ada suatu andaian, sebab 28-30 Jun ada tamarrud jadah apa tah orang Mesir nak buat. Katanya 30hb tu acara kemuncak so 1hb tu aman damai kah nak exam?

Maka... exam tunda lagi. Yay! Huray!

Tunda ke 3hb Julai maka ada masa extra nak main Dota. And guess what's next? Tunda lagi ke 7hb pada pagi2 buta hari nak exam. Ya pagi nak exam berapa jam lagi sepatutnya masuk exam hall, ada announcement pasal exam tunda ke 7hb. Aku tahu awal sebab aku jenis berjaga tak tidur. Musim panas kalau tidur malam nanti subuh pukul lima padahal pukul tiga dah masuk waktu maka jadilah aku spesis nocturnal.

30-1-3-7 dan sepatutnya nanti beberapa jam lagi aku akan ambil exam tapi ada ura2 lagi exam akan ditunda ke tarikh yang akan diberitahu kemudian. Hamboi dia dulu tunda ada tarikh la ni tunda buat suspens pulak? What the...?

Sebagai manusia yang terlahir dengan sifat malas sejak azali, aku suka la dengan tunda2 exam ni. Orang khatam silibus 4 kali sebab exam tunda 4 kali aku punya 1st reading pun tak habis2 lagi. Sungguh kejadahan apakah dengan diriku ini? Aku pun tak pasti.

Tapi, dalam malas2 aku pun, aku tak senang duduk dengan kes tunda2 sesuka hati mak nenek hang ni. Tengok, sampai tahap aku pun dah tak larat nak menunda, bayangkanlah perasaan bebudak yang cemerlang gemilang terbilang tip top tu rasa macam mana? Mesti mereka seperti cacing kepanasan. Aku tak sampai la tahap cacing panas. Cacing suam ja kot? Hehe.

Mesir oh Mesir. Dulu kemain lagi nak tumbangkan rejim Mubarak ececeh guna perkataan rejim terasa diriku bagai menulis artikel surat khabar pulak. Ahhh kira si Hosni murtabak tu dulu hangpa dok benci sangat? La ni dah ada pengganti baik punya, yang dilantik oleh hangpa sendiri, pastu nak demo2 lagi apa kejadahnya?

Dr Morsi tu sikit punya bagus, bagilah dia peluang. Dia nak repair kerosakan 30 tahun dalam masa setahun memang tak boleh la. Dia manusia. Bukan dewadewi tokong hindu ada lapan tangan senang nak buat kerja 4x kelajuan manusia biasa buat kerja.

Tapi itulah. Negara still bergolak sesama sendiri. Siap ada yang terbunuh. Aku takda la empati sangat benda2 gini tapi bagi aku nyawa tu mahal. Jangan senang sangat nak ambil dari orang. Buat apa berkumpul2 sampai ada yang mati? Kalau rasa ada point tak apalah maybe aku yang tak faham kot tapi still kalau ada nyawa melayang, itu sudah melebih2. Benda melebih2 ni jangan dok amal sangat. Munafik. Tuhan benci.

Buat mereka yang tertanya2 apakah situasi di Mesir, sila baca berita tapi pastikan mindset kena betul. Kalau berita tunjuk ada bom sini sana, orang mati sini sana, kebakaran apa jadah semua tu berlaku tapi di tempat yang tertentu saja. Tak adanya semua tempat macam tu. Shopping mall City Stars tu kawan aku kata sihat ja pun still beroperasi macam biasa.

Rumah aku ni, ok ja tak ada apa aman damai boleh main Dota hari sebab exam tunda. Kalau dalam kepala kamu ada andaian Mesir ini dah jadi padang jarak padang tekukur maka silaplah andaian itu. Padang tekukur apa burung tekukur sekoq pun takdak. Atau aku yang tak kenal kot burung tu rupa macam mana. Hehe.

Tapi kalau kerajaan Malaysia nak buat evakuasi, kami menantikan dengan hati yang lapang. Sapa tak mau balik free walaupun aku dah beli tiket segala. Adoi exam tunda ni menggendalakan plan2 yang telah dirancang teliti. Kesian kawan2 aku yang beli tiket 10hb, 11hb sebab kena tukar tarikh. Tak pasal2 kena bayar lebih.

Tiket aku 15hb kalau ikutkan tarikh exam final paper 13hb maka mungkin sempat aku nak balik tapi kalau kes tunda menunda ini berterusan, maka tiketku terancam dan aku kena tukar tarikh. Arrgghhh tidaakkk!

Apa2pun Pharma aku baca tak habis lagi 2-3 topik. Setiap kali aku dengar announcement tunda, kelajuan bacaan aku menjadi slow daripada 10m/s sehari kepada 2.5 m/s sehari. Haa gitu.

Doakan aku rajin dan mengambil iktibar perjuangan rakyat Mesir dan berkobar2 dalam pelajaran. Doakan Mesir aman. Doakan Malaysia aman. Doakan aku berjodoh dengan si dia... eh eh apa ini? Haha. Paling penting, doakan kami semua selamat naik ke tahun empat pada sesi berikutnya.

Aku rasa Morsi ada imej baik. Kalau di Malaysia susah nak cari yang imej baik. Ada, tapi tak banyak. Yang jenis imej muka penyapu, skandal sana sini, rasuah, haaa puak2 turun bala tu banyak. Sebab tu aku suka Morsi. Dan aku sedih jugak la ujian macam ni jadi kat dia. Rasa macam rakyat Mesir ni keji sangat.

Hangpa nak tamarrud jadah apa? Penumbuk mau? *dialog rekaan semata2*

Oh lagi satu, kepada mereka2 yang tertentu yang menempah barang2 tertentu dari aku, maka di sini aku nak buat announcement yang aku tak berani nak jamin sama ada aku boleh belikan atau tak. Bukan apalah. Pekeliling keluar katanya jangan merayau tak ketahuan so sebagai pelajar yang patuh aku pun tak berani la nak lawan arahan. Hehe. 

Nanti kalau exam dah setel ke apa, aku try lah cari barang2 itu semua tapi kalau keadaan tak mengizinkan, aku mintak maaf siap2 la noh. Takpa aku di Mesir lagi 3 tahun kalau tahun depan aman damai aku belikan ea? Aku boleh ambik tempahan tapi aku tak jamin boleh setel atau tak. Tapi tempahan dah ditutup dah kecuali untuk sahabat handai dan ahli keluarga terdekat saja. Huahua.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, July 1, 2013

Kids on the road


Assalamualaikum. Hye.

Tadi lepas solat Zohor, aku singgah kedai beli aiskrim. Musim panas sementara belum bulan puasa maka afdal untuk makan aiskrim. Nikmatnya fuuuhhh tak terkata tak tehingga tak tercapai akalmu wa cakap lu.

Pastu, ada budak arab ni, melawak2 dengan kawan dia kot. Tetiba ada motor lalu. Brek mengejut bunyinya sampai aku yang tengah berjalan ni berhenti pusing belakang tengok apa yang jadi. Terkejut jugak aku. Selalunya dengar bunyi brek kecemasan ni sayup2 dari kejauhan saja tapi kali ni belakang telinga kot.

Telinga? Oh merujuk kepada status aku sebelum ni di Fb pasal telinga bernajis tidak simetri tu, aku sebenarnya bangun pagi (dekat tengah hari dah pun sebenarnya) dalam keadaan telinga tak selesa sebelah kanan. Terus aku ambik mp4 letak di earphone di telinga kiri.

Dengar. Ok. Telinga kanan pulak. Saspens terasa di hati begitu ketara.

Sumbat earphone. Dengar. Alhamdulillah. Fuuhhh lega. Tak pekak lagi aku rupanya. Tapi memang tak selesa gila rasa macam mana tah. Macam sebelah telinga tak ada.

So aku pun pergi mandi titik air sikit dalam tu untuk melembutkan taik telinga la kononnya tapi haram tak jadi apa pun. Lepas tu aku ambik putik kapas letak minyak Johnson's baby oil. Hasilnya sungguh memeranjatkan. Seingat2 aku, kalau aku korek telinga, mesti dua2 belah sekali tapi kenapa semalam tu sebelah ja yang jadi macam tu? Adakah ada tumor taik telinga? Earshitoma? Mungkin.

Pastu ramailah yang euuww lah geli lah kotoq lah bagai kan? Eleh telinga hangpa pun korek2 pakai putik kapas lepas tu buang tong sampah jugak. Bukan boleh sapu kat roti pun. Apa nak geli? Samalah kes kentut. Jijik sangat kentut orang. Kentut sendiri pun bunyi macam kompang bau macam longkang. Nak banyak bunyi pulak. Kahkahkah.

Sambung cerita. Budak tadi selamat... selamat dikebumikan. Ok tipu. Tak ada apa2 pun sebenarnya. Cuma budak tu cuak la jugak. Dia macam "sorry2 tak segaja lintas time hang tengah bawak motor" or something like that la.

Teringat zaman dulu2 masa aku kecik main dengan kawan2 depan rumah. Masa tu duduk di Taman Aman lagi. Kami main atas jalan tu sambil mak2 brsembang pagar ke pagar. Rumah taman kan macam sebelah2 pagar dawai. Zaman dulu muhibah. Pagar dawai tu berlubang ja senang nak keluar masuk sesama jiran.

Rumah sekarang dah tak macam tu. Ada tembok besar lagi sikit nak jadi Tembok Besar China. Prejudis sungguh dengan jiran tetangga. Tapi melihatkan kes sosial makin teruk hari ni, memang wajar lah pun.

Masa tu main atas jalan, macam2 boleh main. Garisan2 putih atas jalan tu dieksploitasi untuk menjadi macam2. Kalau main buaya2, garisan itulah titinya. Kalau main apa lagi? Entah aku ingat buaya2 tu saja. Kahkah.

Pastu kalau ada kereta lalu, maka mak2 tadi akan masing2 menjadi announcer. "Keretaaa!!!" "Motorrr!!!" "Dok tepi sikit!!!" Pastu bila kereta dah lalu, sambung gosip balik. Hewhew.

Rindulah nak duduk situ balik. Rumah aku sekarang lagi muhibah tak ada pagar langsung rumah kampunglah katakan pola petempatan berselerak kalau ikut istilah Geografi. Tapi nak buat macam mana duduk rumah menghadap laptop tak keluar bersosial. Salahkan laptop pulak padahal aku yang malas nak melibatkan diri dengan human interaction. 

Nak balik rumah. Tapi exam macam haram. Tapi nak balik jugak. Ahhh tension. Ok sambung baca buku. Saja nak update. Tengok2 balik entry aku bukan Jun ada tiga saja? Kahkah it's something. Doa2kan exam aku sama tau.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)