Pemollow

THYB on Facebook

Monday, June 10, 2013

Vaksin oh Vaksin...


Assalamualaikum. Hye.

... Kenapa engkau Vaksin?
Macam mana aku tak Vaksin..
Memang aku Vaksin... Menang aku Vaksin...

(Tajuk entry disambung terus dengan mukadimah entry mengikut rentak lagu "Bangau oh Bangau")

Semenjak dua menjak tiga menjak empat menjak lima menjak ok tipu sebenarnya baru dia tiga hari banyak orang share pasal vaksin. Aku rasa isu ni dah lama cuma dihangatkan kembali biasalah kan orang Malaysia tak boleh hidup dengan selesa kalau tak ada isu yang nak diketengahkan. 

Nak cakap pasal Sharifah Sakinah kang nampak macam low level sangat. Apa nak kecoh pasal minah tu? Biarlah dia nak meroyan dah kalau itu yang boleh buat dia bahagia. Huahua.

Kalau kita baca orang share, maka banyak benda yang mengerutkan dahi aku. Eceh walaupun aku bukanlah pakar sangat pasal vaksin2 bagai tapi dah belajar medic kan, maka ada lah dia punya gambaran dalam kepala.

Well, parents cakap no vaccination sebab ada masalah lah, complication lah, side effect lah, segala gejala2 penyakit apa semua tu. Logiknya memanglah sebab dah vaksin tu kan salah satu unsur dia ialah weakened bacteria/virus untuk induce immune system. 

Ada pulak yang kata seperti di bawah...


Aku bukan nak kata pakcik ni salah ke apa. Kang nanti geng2 usrah kata aku tak percaya perubatan sirah pulak. Aku yakin dengan apa yang nabi ajar. Sebab tu aku follow perubatan nabawi. Dah kita kan di zaman moden. Haaa tang fesyen nak sangat moden tapi bila bab kesihatan tak mau pulak? 

Betul lah tu. Madu, Habbatussauda, garam, pil Barakah (eh?) semua tu disarankan oleh rasul junjungan. Tapi itu tak bermakna kita tolak habis segala yang baru datang lepas zaman nabi ni. Tak payah nak wahabi sangat lah kan?

Kita kaji, kita belajar. Vaksin2 tu semua fungsinya nak bagi sistem imun badan kita alert dengan virus2 dan bacteria2 yang keji lagi jahat yang tak lain nak bagi orang sakit demam saja. Pastu berjangkit pulak tu. Sungguh yahudi.

Part of the bacteria or virus yang masuk dalam badan, activate sistem imun kita untuk menghasilkan antibodi. Sebab tu kita boleh selamat almost 100% daripada Rubella, Tetanus, chicken pox apa semua tu. Ni aku main sebut saja jangan percaya sangat. Sila kaji.

Tapi kalau kita bergantung dengan madu semata, habbatussauda semata2, dari mana datangnya memori sistem imun kita untuk melawan anasir2 jahat yang bernama dengan nama orang putih?

Bukan nak kata madu tu tak berguna. No no. madu tu banyak khasianya. Siap ada cerita dalam AlQuran. Terbukti secara santifik dan klinikal lagi. Bahkan apa yang nabi amalkan semuanya selari dengan ilmu2 perubatan yang ada hari ini.

Jadi apa masalahnya kalau kita integrate antara kedua2 unsur ini? Agama dan Sains tak boleh dipisahkan. Kenapa kalau politik dan agama kita bermati2an nak suruh disatukan tapi bila bab Sains pandai pulak nak asing2? Sekular sungguh.

Betul aku faham Sains tak dapat menerangkan perkara2 ghaib tapi itu lain punya cerita. Dah nama pun perkara ghaib nak hurai panjang2 kenapa? Tapi ini kita cakap pasal ilmu perubatan. Ilmu yang dikaji. Tokoh ilmuwan Islam pun berlambak2 dalam bidang ni. 

Penyelesaiannya mudah. Jangan generalize. Jangan sesekali. Kalau ada kes berkaitan "budak ini dapat penyakit selepas disuntik vaksin" maka aku jamin mesti ada juga kes "budak ini disuntik tapi hidup sihat aman damai sejahtera sampai besar".

Dan begitu juga kalau ada "budak yang tak pernah mendapat vaksin tapi hidup bahagia" maka mesti ada "budak ini tidak diveri vaksin maka hidupnya merana". Mana2 pun sama la. Sebab tu jangan generalize. Vaksin2 ni semua usaha kita. Kenapa nak putuskan usaha? Bukankah usaha itu tangga kejayaan? 

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, June 6, 2013

People perceiving perceptions


Assalamualaikum. Hye.

*Istilah dalam entry ni mungkin tidak dihuraikan secara tepat mengikut buku2 Psikologi ke apa just my 2 cents about this matter only*

Hari ini aku nak cakap pasal manusia yang menilai persepsi. Bukan dia buat persepsi tapi dia menilai sesuatu berdasarkan persepsi yang dinilai oleh orang lain. Haa pening tak?

Ok sebenarnya, kalau kamu biasa hidup di sekolah berasrama, atau sekurang2nya pergi sekolah, maka aku jamin tentu macam2 perangai manusia yang kamu pernah jumpa kan?

Jangan perasan diri sendiri baik sangat. Kentut sendiri dari usus sendiri yang keluar dari lubang buntut sendiri busuk macam membunuh pun kita tetap boleh hidup dengan relax dan cool. Tapi kalau kentut orang lain, busuk biasa2 pun kita akan menderita.

True story, aku pernah masuk dalam tandas awam yang busuk, tetapi tiba2 ada brader dalam tandas mana tah berak ke kentut aku tak sure tapi dia punya aura tu menerpa keluar dari tandas, menuju ke hidung aku. Aku keluar tandas tu sebab tak tahan.

Agaknya kalau aku yang kentut pun orang buat macam tu. Haha.

Tapi itulah selalunya apa yang berlaku. Bila kita menilai kita, apa pun boleh. Bila kita menilai orang, semua benda salah. Bila orang menilai kita? Kita jawab "KAU SIAPA NAK MENILAI AKU HAH?!"

But then, ada satu kes terpencil, yang aku ingat dulu2 ja ada tapi sekarang dah makin menjadi2 pulak. Inilah yang aku katakan people perceiving perception.

Jujur aku cakap, aku bukanlah baik sangat pun nak bercakap baik sepanjang masa. Aku juga mampu mencarut dan memburuk2kan orang. Kalau nak sebar fitnah pun boleh cuma aku tak buatlah sebab dosa memfitnah sama seperti membunuh. Kalau mengumpat tu macam makan mayat ja. Yang bunuh tu orang lain. 

Boleh main2 pulak. Haih...

Tapi itu hakikat. Selami contoh2 dibawah :

1... Abu dan Ali bersembang di ruang tamu. Abu cakap sesuatu dengan nada suara yang agak tinggi. Ali pun berkata "Kenapa nak marah2?" sebab dia rasa Abu marah dia padahal Abu tak marah pun. Saiful tidak mendengar perbualan mereka tapi part Ali kata as if Abu marah dia tu Saiful dengar.

Ali's perception, Abu marah. Saiful perceive the perception and he thoughts "oh... Abu ni pemarah rupanya..."

2... Sarah dan Atikah bersembang pasal cikgu baru di kelas mereka. Sarah kata cikgu baru itu kuat membebel. Hajar yang tidak datang ke kelas hari itu mendengar perbualan itu dan membuat gambaran awal cikgu baru itu kuat membebel. Esoknya Hajar ditanya kenapa dia tidak hadir ke kelas.

Hajar hold on to gambaran awal tentang cikgu barunya itu dan melabel beliau sebagai pembebel kerana pertanyaan cikgunya itu dianggap sebagai soal siasat.

3... Dalam suatu komuniti online, ramai orang bersembang. Bila ada seorang (A) yang cakap sesuatu, tapi ada orang (B) tak faham, tetapi orang lain (C) yang cuba nak memahamkan (B), tapi end up memberitahu perkara yang tak betul tentang (A), maka B akan perceive A dari persepsi C.

Faham tak contoh2 aku bagi ni?

Sebab tu lah penting untuk kita kurangkan bercakap pasal orang lain. Especially orang lah takkan kucing pulak kan. Kalau nak cakap, cakap yang baik2. Biar apa yang orang fikir tentang orang itu yang baik2. Tapi jangan sampai menipu pula.

Tapi difahamilah kita bukan boleh halang apa yang orang nak cakap pasal kita. Sebab tu imej yang kita nak tunjukkan kena berpada2 dan jangan nak mulia sangat dan jangan bagi hina sangat.

Contohnya, kalau kita perempuan, Islam tapi tak tutup aurat, ambil gambar atau post video terkinja2, expect people to call you a beautiful lady, memang jangan haraplah. If people bitching about you, or call you a whore, that's because you are promoting yourself like that. Contohnya Sharifah Sakinah. Huahuahua.

Tapi bayangkan seorang gadis ayu, sopan, menutup aurat semua elok. Then still ada orang yang nak cakap bukan2, nak kutuk2 ke apa, tu bukan masalah dia lah. Orang yang tak puas hati itulah yang ada masalah.

Macam biasa, kita manusia nilai apa yang kita nampak saja. Apa yang kita tak nampak, kita jangan banyak bunyi sangat. Kalau salah persepsi kita, dan orang lain pulak ambik persepsi kita tu, maka jadilah masalah.

Jaga diri sendiri, bukan nak suruh control sangat cuma kena beringatlah. Kalau di personal space masing2 bolehlah (kot) nak buat sesuka hati. Tapi kalau dalam komuniti, kena jadi modest dan humble. Penting tu.

One exception. If you talk about public figure, like politicians or celebrities selalunya persepsi2 ni memang tak pakai sangat pun. Artis pakai baju tah apa2 pun bukan ada siapa nak bantah. Dan most of us memang address our prime minister with his name only kan? Pastu panggil bini dia pun dengan nama jugak. Memang tak boleh buat apa dah. 

Terlalu umum, terlalu susah nak jaga persepsi. Lagipun, apa yang orang2 macam tu buat, memang akan mendapat liputan. Kalau kita tak cakap pun, orang lain yang akan cakap. So tak boleh nak diselamatkan dah. Pasrah je.

Tapi kalau dalam sesama kita, kita boleh jaga supaya persepsi masing2 tak celaru. Kita boleh jaga supaya tiada buruk sangka sesama kawan2 kita, saudara mara, dan lain2.

Remember, sometimes people perceives your perceptions. 
oktengsbai


Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, June 5, 2013

Flipper hitam bertali pink, masjid, dan Pathology


Assalamualaikum. Hye.

Aku tak sure bila aku beli flipper tu. Rasanya masa jalan2 shopping2 di Jusco dengan kakak2 dan abang2 aku kot. Tak pun di TESCO Extra yang dekat Bakar Arang tu.

Tapi rasanya aku tak pakai dah flipper tu sebab tali dia putus. Ya sekalipun aku bukanlah lasak sangat tapi aku ada kuasa destruktif yang boleh tahan kuatnya. Selalunya pegang apa sikit mulalah nanti nak rosaklah apa semua. Haih.

Di masjid itu, aku keluar masuk. Tak sure nak panggil masjid atau surau. Di Mesir ni, kadang2 masjid dia saiz kecik ja macam surau tapi orang solat Jumaat dalam tu. Dan aku pun tak pasti Mesir atau Malaysia cuma kawan aku yang ada sekali tu ialah kawan yang aku kenal di Mesir. Dan aku pun tak ingat dia siapa.

Aku tak bercakap dengan suara. Instead, guna speech bubble. Dan aku doodle flipper tu. Doodle bodoh ja. Ada tapak hitam, lepastu aku lukis tali dia kaler pink.

Flipper aku tu sebijik macam ni tapi warna tali dan tapak tu inverted.

Pakcik tu senyum. Dia ambil flipper tu dan bagi aku. Masa tu aku seronok gila. Sebab aku ingatkan flipper tu dah hilang. Dan aku cari kat mana nak letak selipar buruk siapa tah yang aku tengah pakai. Aku letak ja atas rak yang ada di situ.

Pening tak cerita nih? Haaaa inilah mimpi aku malam sebelum exam oral Pathology.

Oh patho... rasa macam nak menangis. Carry marks aku dah lah tak banyak mana. Written exam boleh2lah tahan. Paling hampeh ialah bila orang check soalan yang ramai2 salah, maka aku pun salah sekali. Bila yang aku salah, aku salah sorang2. 

Dan exam oral yang aku harap boleh cater markah yang tak cukup telah end up menjadi the worst oral exam ever. Like, ever. Bila aku dengar kawan2 cerita doc yang test tu tanya soalan susah, bila tak boleh jawab dia tukar soalan lain. Pastu ada dua doc sorang senang sorang lagi susah.

Well... not in my case. Maybe aku yang tak cukup preparation tapi kalau dah kita faham dan mampu nak hurai pasal certain2 topic, tapi yang ditanya topic lain. Apa nak buat kan? Kalau nak bagi hadam semua topik, memang tak lah kan.

Sooo, aku punya plan bercuti dah menjadi kelam kabut sikit ni. Nanti nak kena call rumah tanya macam mana. Yang pasti aku akan balik seawal mungkin so that boleh jugak balik in case jadi apa2 aku dah selesaikan unfinished business di rumah. Heehe unfinished business lah sangat.

Bak kata seorang senior, kalau dah down sangat dengan exam pertama ni, pastikan pulun exam seterusnya. So that kalau jadi apa2 pun dengan exam pertama ni, biar satu ni saja. Jangan drag yang depan2 sama. Rugi.

Yup. Aku takut kena 2nd exam tapi kalau nak kena pun biarlah subjek Patho ni saja. Yang lagi tiga, pulun lebih sikit la supaya tak rasa macam nak terajang orang sangat. Padahal salah sendiri. Huhu.

Anyway aku doa2kan supaya pass jugak biarpun gred paling bawah. Errgghh you know how terrible reseating for exam is? And how depressing when it goes "not" according to your plan? Ya aku tahu everything is arranged dan salah akulah kalau aku tak perform dalam exam sebab tak rajin.

But I still hope, nonetheless.

Even if sometimes we don't see it,  hope is still there. 

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)