Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, May 29, 2013

Tekanan belajar memaksaku menonton video random di Youtube


Assalamualaikum. Hye.

Sebenarnya aku bukanlah stadi sangat sampai tensyen ke apa saja nak buat melebih2 padahal apa pun tak ada. Dan memang kalau tak tertekan disebabkan stadi pun aku tengok jugak video2 yang ada di Youtube tu.

Mula2 ada jugak terfikir nak jadi artis Youtube tapi bila melihat muka di cermin semangat kurang separuh. Bila aku rakam suara aku nyanyi lagu Flyleaf dalam mp4 player lepas tu aku dengar, terus aku bersemangat nak jadi doktor balik. Kahkahkah.

Dan melihatkan Bobo... nauzubillah.

Anyway, aku nak sahre lah video yang aku tengok tu Sebenarnya taklah random sangat. Cuma tiba2 aku teringat lagu2 lama. So aku carilah tajuk dia dengan menggunakan lirik yang aku ingat. Well, here goes...

#3 Dendam Dalam Diam - Nora


Lagu ni lagu tema untuk cerita "Hayati" yang disiarkan di Tv berapa tah aku tak ingat. Aku rasa RTM Tv2 kot sebab waktu tu RTM memang banyak cerita2 Melayu yang best. Bukan macam sekarang. Sekarang ni bukan takat RTM tak ada cerita best. Semua saluran macam haram. Tambah2 lagi ASTRO.

#2 Asyik - Amelina


Aku bukanlah peminat dangdut tapi lagu ni macam best pulak. Especially part "ku ku kupunya cinta ku ku kupunya rindu" tu. Hahaha.

#1 Cinta Salji Cinta Api - Samirah


Samirah mana oi? Samirah mana? Kahkah. Aku pun tak kenal kamu Samirah. Tapi lagu kamu aku ingat. Ini pun lagu tema drama Tv jugak. Cerita pasal budak kolej. Aku ingat lagu ni sebab aku rasa best dan cerita tu aku dah tak ingat apa motif dia cuma yang aku ingat pelakon dia Noorkhiriah.

Cuba kamu dengar lagu2 lama ni. Best kan? Compare dengan lagu yang ada hari ini, aku rasa kualiti tak banyak beza. Makin merosot adalah kot. Lyrically, lagu2 dulu simple dan agak awkward. Cuba kamu nyanyi lagu Dendam Dalam Diam tu kuat2. Tah apa kejadah madu... madu... banyak kali sangat kan?

But the song, is not empty at least. It has something la to deliver kan. Daripada lagu yang zaman kita ni, dah la haram tak sedap. Lirik tah apa2 pulak tu. Baby baby jangan kau marah kerna ku tolak? Ahhh pergi mampus boleh tak pliss?

Sebenarnya aku konfius Alif Satar dengan Alif Aziz tapi tak apalah peduli apa aku dua2 tak best. Huahua. Nah ini hadiah kepada kamu yang membaca blog ini.


oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, May 25, 2013

Bukti aku ialah seorang yang berpandangan jauh


Assalamualaikum. Hye.

Mesir sudah masuk musim panas. Panas sungguh. Kalau dulu boleh survive mandi sehari sekali sekarang ni mandi 3 kali sehari pun dah rasa tak selesa. Apatah lagi bagi mereka2 yang mandi 3 hari sekali. Hehe.

Musim panas juga menyaksikan kipas2 digunakan secara meluas dan berleluasa. Kalau musim sejuk dulu siapa buka kipas maka dia pelik, bela jin ke apa dok rasa panas dalam musim sejuk sampai kena buka kipas.

Tapi sekarang, kalau tak buka kipas satu saat dah boleh sampai ke tahap menggelupur kepanasan macam jin dibaca ayat kursi.

Aku tengok ramai orang buka kipas pada kelajuan maksimum atau nombor tiga. Tapi aku masih guna kelajuan nombor satu. Mengapakah?

Sebab aku tahu nanti masa dekat2 bulan puasa, cuaca akan bertambah panas. Kalau sekarang panas gila, nanti kepanasan akan bertambah menjadi panas gila babi. Ya, suatu tahap kepanasan dengan suhu yang mana mampu menyebabkan babi waras menjadi gila.

Masa itu nanti, bolehlah aku tambah kelajuan kipas dan merasa nikmat kesejukan yang tak pernah dirasai sebelum itu. Bayangkan kalau aku buka kelajuan nombor tiga sejak sekarang. Bila dah makin panas, dah tak boleh nak tambah kelajuan kipas tu. Takkan nak beli kipas lagi satu kan?

Inilah buktinya aku berpandangan jauh. Bukti kedua ialah aku masih tak habiskan baca buku Patho sebab kalau aku habis baca awal, hari2 sebelum exam aku akan lengah tak ada buku nak dibaca. Lebih baik baca bagi ngam2 habis dan esok pun exam.
.
.
.
.
.
.
.
.

Mampoih jugak laaa haih. Kepada bekalan elektrik dan air, sila jangan putus.

Sekarang baru panas dunia... belum panas akhirat... -ayat ni dulu femes gila sampai overrated.

Kahkahkah oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, May 22, 2013

Let's get it started yeah!


Assalamualaikum. Hye.

Exam is near. Nak tercabut jantung aku tapi buat2 rileks saja macam tak ada apa2. Macam kepala dah sarat dengan ilmu gitu maka boleh main game selalu. Mak aku baca ni habis berderai air mata beliau. Terus aku dihukum jadi anak derhaka. Kahkah.

So preparation is done. Maybe tak semantap mereka, tapi nak buat macam mana kan... bukan semua orang Allah pilih nak nak bagi kesungguhan dalam hati. Tak pun sebenarnya orang tu sendiri kot yang pilih nak bermalas2an. Pastu nak tangisi takdir konon. Pfft. Terasa diriku begitu urban sebab mampu tulis pfft.

Aku sebenarnya ada banyak benda nak tulis ni. Pasal aku pergi melawat kawan aku yang nak kahwen, pasal aku pergi forum, pasal aku trade item DotA, alah biasalah kan semua benda nak tulis pergi kedai pun nak masuk blog padahal bukan ada apa pun.

Tapi itulah, sibuk menelaah pelajaran sampai blog pun tak sempat buka. Sesungguhnya para pendusta itu tidaklah mendapat keberkatan. Ok sebenarnya aku main game tu yang tak sempat update blog.

You know online games can be addictive, yes? Kira oklah menagih game online daripada menagih rokok ke, arak ke apa kan? Tengok tu, nak justify jugak kesalahan diri sendiri. Bila nak bertaubat nasuha?

The only time to change is now. If not now, you will never change, ever.

Oklah jom belajar. Exam aku start 3hb Jun. Bat gii lek luu~~~ lek lu pala hotak hang. Haha oktengsbai



Thanks for reading. Bye ;)

Friday, May 10, 2013

Selepas habis PRU13... maka...?


Assalamualaikum. Hye.

Beberapa hari lalu ialah keputusan PRU13.

Haaaaa kan tepat ramalan aku? Aku memang pandai bab ramal meramal ni. Ada bakat jadi tukang tilik cumanya kerja tu kan tidak halal di sisi syarak sebab tu aku tak buat. Cuba kalau dibenarkan, rasanya aku dah berhenti sekolah dan terus buka booth tilik nasib ja. Kahkah.

Ok main2 ja kat atas tu jangan serius sangat.

Well, aku dah boleh agak yang BN tetap akan reign supreme. So aku tak terkejutlah. Cuma aku terkilan juga sebab hajat di hati nak tengok pucuk pimpinan bertukar. ye lah nak jugak aku tengok macam mana PR nak laksanakan manifesto2 gempak yang dilaung2kan itu.

Pendidikan percuma, harga kereta turun, harga minyak turun, harga tol turun, semua itu meningkatkan kualiti hidup rakyat. Kalaulah dapat capai semua tu, tak payah BR1M pun tak apa.

Tapi itulah... aku pun pelik juga kenapa rakyat Malaysia tak mahu bagi peluang? Kalau nanti PR pun mangkuk 2X5, haaaa undilah BN balik masa PRU14. Sekarang ini, apa yang kita nampak selama 55 tahun, akan terus kita nampak untuk 5 tahun lagi. Boring oi.

Tapi rakyat has spoken. So dah sendiri pilih, sendiri tanggunglah baik buruknya. Tapi insya Allah semua baik2 saja kot. Isu bangla, dakwat kekal tidak kekal kerana yang kekal hanyalah Allah Azza Wajalla, Suruhanjaya Pemakan Rasuah, TNB keji potong letrik sebab tak bayar bil, dan sebagainya bolehlah letak di tepi sebentar.

Siapa boleh jamin dengan aku, kalau semua isu di atas tiada, adakah PR akan menang? Siapa boleh jamin? Tak ada kan?

Sebab walaupun kita lihat betapa pembangkang menang besar di internet, kita kena ingat media yang sampai kepada rakyat tetaplah 3 iaitu Tv, suratkhabar, dan radio. Semua tu tetap saja bersifat one sided. So tak boleh nak kata apalah sangat.

Dan teori aku, orang yang membanjiri stadium, ceramah Anwar, yang pergi himpunan2 segala bagai tu mungkin 98% berumur antara 18-20 tahun kot. So tak layak mengundi. Maka kalahlah pembangkang. Huuuhuu.

Sekarang ni dah tamat PRU13, maka hiduplah macam biasa. Semoga nanti PRU14, bebudak yang tak boleh mengundi pakat2 boleh mengundi dan cuba lagi untuk tukar. Dah kata kerajaan sedia ada ni korup sangat kan? Nanti 5 tahun lagi kita usaha lagi.

Tapi mengenangkan perangai masing2 aku rasa kena ada miracle dari langit ketujuh dulu kot baru nak boleh menjadi. Selalunya yang pedajal orang2 kita pun orang2 kita juga. Lepas tu nak main isu perkauman pulak. Sungguh seperti tidak halal (cara sopan menyebut "macam haram").

Selamat menjalani kehidupan. Buatlah apa yang patut. Join petisyen mencabar keputusan PRU ke apa kan. Tak pun joinlah apa2 kegiatan berfaedah. Main dota ke. Habis tak ada apa nak buat bolehlah baca Naruto chapter latest.


oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, May 4, 2013

Break


Assalamualaikum. Hye.

Sekarang ni cuti Easter. Lama jugak cuti. Aku bercadang nak melawat kawan aku yang bakal berkahwin tak lama lagi. Tahniah. Aku jugak yang single mingle. Huuhuu apa nak buat cinta terhalang oleh orang tua. Eh itu lagu Fauziah Latif. 

Oh dan sekarang ialah paling hangat dengan isu pilihan raya. Siapa mahukan perubahan, silalah keluar mengundi. Kalau bukan kita yang pilih pemimpin kita, siapa lagi? Dah nak sangat demokrasi, pastu komplen macam2 kan. So ada peluang ni, buatlah perubahan.

Exam aku dah bermula. Haritu dah settle practical Parasitology dan Pharmacology. Disebabkan soalan yang boleh tahan nak jawab tak rasa macam nak maki orang, maka emosi aku stabil seminggu dua ni. Tak macam masa jawab Microbiology haritu. Rasa macam nak sepak2 orang yang kalut bincang soalan depan aku. Pastu kata "Yayy yayy aku jawab betul" aku yang jawab salah ni? Terus kuciwa.

Ingat nak pergi makan2 lah. Saja nak treat diri sendiri. 

Tinggal practical Pathology yang gila payah dan dua assessment Pharmacology sebelum nak betul2 exam besar. Doa2kan aku sama.

Ok kembali kepada isu kita iaitu pilihan raya. PRU13 kali ini lain macam sikit sebab kita expect akan jadi suatu perubahan besar dalam sejarah negara Malaysia. Negara tercinta ini yang ada pelbagai kaum, bangsa, dan agama hidup bersama2 muafakat membawa berkat gitu. Susah nak jumpa di negara lain.

Tapi di Mesir ni boleh ja nak jumpa orang Cina, Melayu, Arab, Libya, Nigeria, apa semua tu kira pelbagai bangsa jugak lah. Tapi aku jarang dan boleh kata tak pernah langsung jumpa orang India di sini. Tak pasti kenapa.

Dunia menyaksikan bagaimana Dr Morsi berjaya menjadi presiden Mesir dan itu macam menjadi suntikan semangat jugaklah kepada rakyat Malaysia. Mesir boleh ubah, kenapa Malaysia tak boleh?

Tapi sampai hari ni pun masih ada (banyak pulak tu) cabaran2 dan tekanan2 kepada Dr Morsi setakat yang aku dengar2lah. Nak kata yang even bila pimpinan bertukar, kalau rakyat still macam haram, tak boleh nak buat apa jugak.

Jadi, kita dah kata pemimpin kita sekarang ni hampeh, so esok ramai2lah tukar. Bila dah tukar, kenala bagi kerjasama. Baru boleh jalan segala projek2 perubahan dan pengislahan negara.

Entah2 negara kita selama ini diterajui oleh mangkuk2 sebab yang naik jadi pemimpin pun dari kalangan rakyat yang mangkuk juga. Kita kritik pemimpin, kita sebagai rakyat ni perfect sangat ke? Haa cuba jawab sikit.

Masing2 pandai so kenalah tunjukkan kepandaian. Walaupun aku setuju apa yang "parti tersebut" buat memang bodoh2 belaka, dan "parti satu lagi" tu macam lagi ok, so silalah pilih berdasarkan penilaian masing2.

Cuma aku memang tak suka dengan politic trend di Malaysia sekarang Video seks, video sumpah, skandal sana skandal sini...What the hell, man???

Remember to change yourself for the better, first =p

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)