Pemollow

THYB on Facebook

Monday, July 1, 2013

Kids on the road


Assalamualaikum. Hye.

Tadi lepas solat Zohor, aku singgah kedai beli aiskrim. Musim panas sementara belum bulan puasa maka afdal untuk makan aiskrim. Nikmatnya fuuuhhh tak terkata tak tehingga tak tercapai akalmu wa cakap lu.

Pastu, ada budak arab ni, melawak2 dengan kawan dia kot. Tetiba ada motor lalu. Brek mengejut bunyinya sampai aku yang tengah berjalan ni berhenti pusing belakang tengok apa yang jadi. Terkejut jugak aku. Selalunya dengar bunyi brek kecemasan ni sayup2 dari kejauhan saja tapi kali ni belakang telinga kot.

Telinga? Oh merujuk kepada status aku sebelum ni di Fb pasal telinga bernajis tidak simetri tu, aku sebenarnya bangun pagi (dekat tengah hari dah pun sebenarnya) dalam keadaan telinga tak selesa sebelah kanan. Terus aku ambik mp4 letak di earphone di telinga kiri.

Dengar. Ok. Telinga kanan pulak. Saspens terasa di hati begitu ketara.

Sumbat earphone. Dengar. Alhamdulillah. Fuuhhh lega. Tak pekak lagi aku rupanya. Tapi memang tak selesa gila rasa macam mana tah. Macam sebelah telinga tak ada.

So aku pun pergi mandi titik air sikit dalam tu untuk melembutkan taik telinga la kononnya tapi haram tak jadi apa pun. Lepas tu aku ambik putik kapas letak minyak Johnson's baby oil. Hasilnya sungguh memeranjatkan. Seingat2 aku, kalau aku korek telinga, mesti dua2 belah sekali tapi kenapa semalam tu sebelah ja yang jadi macam tu? Adakah ada tumor taik telinga? Earshitoma? Mungkin.

Pastu ramailah yang euuww lah geli lah kotoq lah bagai kan? Eleh telinga hangpa pun korek2 pakai putik kapas lepas tu buang tong sampah jugak. Bukan boleh sapu kat roti pun. Apa nak geli? Samalah kes kentut. Jijik sangat kentut orang. Kentut sendiri pun bunyi macam kompang bau macam longkang. Nak banyak bunyi pulak. Kahkahkah.

Sambung cerita. Budak tadi selamat... selamat dikebumikan. Ok tipu. Tak ada apa2 pun sebenarnya. Cuma budak tu cuak la jugak. Dia macam "sorry2 tak segaja lintas time hang tengah bawak motor" or something like that la.

Teringat zaman dulu2 masa aku kecik main dengan kawan2 depan rumah. Masa tu duduk di Taman Aman lagi. Kami main atas jalan tu sambil mak2 brsembang pagar ke pagar. Rumah taman kan macam sebelah2 pagar dawai. Zaman dulu muhibah. Pagar dawai tu berlubang ja senang nak keluar masuk sesama jiran.

Rumah sekarang dah tak macam tu. Ada tembok besar lagi sikit nak jadi Tembok Besar China. Prejudis sungguh dengan jiran tetangga. Tapi melihatkan kes sosial makin teruk hari ni, memang wajar lah pun.

Masa tu main atas jalan, macam2 boleh main. Garisan2 putih atas jalan tu dieksploitasi untuk menjadi macam2. Kalau main buaya2, garisan itulah titinya. Kalau main apa lagi? Entah aku ingat buaya2 tu saja. Kahkah.

Pastu kalau ada kereta lalu, maka mak2 tadi akan masing2 menjadi announcer. "Keretaaa!!!" "Motorrr!!!" "Dok tepi sikit!!!" Pastu bila kereta dah lalu, sambung gosip balik. Hewhew.

Rindulah nak duduk situ balik. Rumah aku sekarang lagi muhibah tak ada pagar langsung rumah kampunglah katakan pola petempatan berselerak kalau ikut istilah Geografi. Tapi nak buat macam mana duduk rumah menghadap laptop tak keluar bersosial. Salahkan laptop pulak padahal aku yang malas nak melibatkan diri dengan human interaction. 

Nak balik rumah. Tapi exam macam haram. Tapi nak balik jugak. Ahhh tension. Ok sambung baca buku. Saja nak update. Tengok2 balik entry aku bukan Jun ada tiga saja? Kahkah it's something. Doa2kan exam aku sama tau.

oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

No comments: