Pemollow

THYB on Facebook

Thursday, June 6, 2013

People perceiving perceptions


Assalamualaikum. Hye.

*Istilah dalam entry ni mungkin tidak dihuraikan secara tepat mengikut buku2 Psikologi ke apa just my 2 cents about this matter only*

Hari ini aku nak cakap pasal manusia yang menilai persepsi. Bukan dia buat persepsi tapi dia menilai sesuatu berdasarkan persepsi yang dinilai oleh orang lain. Haa pening tak?

Ok sebenarnya, kalau kamu biasa hidup di sekolah berasrama, atau sekurang2nya pergi sekolah, maka aku jamin tentu macam2 perangai manusia yang kamu pernah jumpa kan?

Jangan perasan diri sendiri baik sangat. Kentut sendiri dari usus sendiri yang keluar dari lubang buntut sendiri busuk macam membunuh pun kita tetap boleh hidup dengan relax dan cool. Tapi kalau kentut orang lain, busuk biasa2 pun kita akan menderita.

True story, aku pernah masuk dalam tandas awam yang busuk, tetapi tiba2 ada brader dalam tandas mana tah berak ke kentut aku tak sure tapi dia punya aura tu menerpa keluar dari tandas, menuju ke hidung aku. Aku keluar tandas tu sebab tak tahan.

Agaknya kalau aku yang kentut pun orang buat macam tu. Haha.

Tapi itulah selalunya apa yang berlaku. Bila kita menilai kita, apa pun boleh. Bila kita menilai orang, semua benda salah. Bila orang menilai kita? Kita jawab "KAU SIAPA NAK MENILAI AKU HAH?!"

But then, ada satu kes terpencil, yang aku ingat dulu2 ja ada tapi sekarang dah makin menjadi2 pulak. Inilah yang aku katakan people perceiving perception.

Jujur aku cakap, aku bukanlah baik sangat pun nak bercakap baik sepanjang masa. Aku juga mampu mencarut dan memburuk2kan orang. Kalau nak sebar fitnah pun boleh cuma aku tak buatlah sebab dosa memfitnah sama seperti membunuh. Kalau mengumpat tu macam makan mayat ja. Yang bunuh tu orang lain. 

Boleh main2 pulak. Haih...

Tapi itu hakikat. Selami contoh2 dibawah :

1... Abu dan Ali bersembang di ruang tamu. Abu cakap sesuatu dengan nada suara yang agak tinggi. Ali pun berkata "Kenapa nak marah2?" sebab dia rasa Abu marah dia padahal Abu tak marah pun. Saiful tidak mendengar perbualan mereka tapi part Ali kata as if Abu marah dia tu Saiful dengar.

Ali's perception, Abu marah. Saiful perceive the perception and he thoughts "oh... Abu ni pemarah rupanya..."

2... Sarah dan Atikah bersembang pasal cikgu baru di kelas mereka. Sarah kata cikgu baru itu kuat membebel. Hajar yang tidak datang ke kelas hari itu mendengar perbualan itu dan membuat gambaran awal cikgu baru itu kuat membebel. Esoknya Hajar ditanya kenapa dia tidak hadir ke kelas.

Hajar hold on to gambaran awal tentang cikgu barunya itu dan melabel beliau sebagai pembebel kerana pertanyaan cikgunya itu dianggap sebagai soal siasat.

3... Dalam suatu komuniti online, ramai orang bersembang. Bila ada seorang (A) yang cakap sesuatu, tapi ada orang (B) tak faham, tetapi orang lain (C) yang cuba nak memahamkan (B), tapi end up memberitahu perkara yang tak betul tentang (A), maka B akan perceive A dari persepsi C.

Faham tak contoh2 aku bagi ni?

Sebab tu lah penting untuk kita kurangkan bercakap pasal orang lain. Especially orang lah takkan kucing pulak kan. Kalau nak cakap, cakap yang baik2. Biar apa yang orang fikir tentang orang itu yang baik2. Tapi jangan sampai menipu pula.

Tapi difahamilah kita bukan boleh halang apa yang orang nak cakap pasal kita. Sebab tu imej yang kita nak tunjukkan kena berpada2 dan jangan nak mulia sangat dan jangan bagi hina sangat.

Contohnya, kalau kita perempuan, Islam tapi tak tutup aurat, ambil gambar atau post video terkinja2, expect people to call you a beautiful lady, memang jangan haraplah. If people bitching about you, or call you a whore, that's because you are promoting yourself like that. Contohnya Sharifah Sakinah. Huahuahua.

Tapi bayangkan seorang gadis ayu, sopan, menutup aurat semua elok. Then still ada orang yang nak cakap bukan2, nak kutuk2 ke apa, tu bukan masalah dia lah. Orang yang tak puas hati itulah yang ada masalah.

Macam biasa, kita manusia nilai apa yang kita nampak saja. Apa yang kita tak nampak, kita jangan banyak bunyi sangat. Kalau salah persepsi kita, dan orang lain pulak ambik persepsi kita tu, maka jadilah masalah.

Jaga diri sendiri, bukan nak suruh control sangat cuma kena beringatlah. Kalau di personal space masing2 bolehlah (kot) nak buat sesuka hati. Tapi kalau dalam komuniti, kena jadi modest dan humble. Penting tu.

One exception. If you talk about public figure, like politicians or celebrities selalunya persepsi2 ni memang tak pakai sangat pun. Artis pakai baju tah apa2 pun bukan ada siapa nak bantah. Dan most of us memang address our prime minister with his name only kan? Pastu panggil bini dia pun dengan nama jugak. Memang tak boleh buat apa dah. 

Terlalu umum, terlalu susah nak jaga persepsi. Lagipun, apa yang orang2 macam tu buat, memang akan mendapat liputan. Kalau kita tak cakap pun, orang lain yang akan cakap. So tak boleh nak diselamatkan dah. Pasrah je.

Tapi kalau dalam sesama kita, kita boleh jaga supaya persepsi masing2 tak celaru. Kita boleh jaga supaya tiada buruk sangka sesama kawan2 kita, saudara mara, dan lain2.

Remember, sometimes people perceives your perceptions. 
oktengsbai


Thanks for reading. Bye ;)

2 comments:

Mufidah said...

Its the matter of how you perceive things.Others may influence your perception about things but don't blame others if you perceive things just like others. Hurm..aku pun konpius dah ;)

Hikaru Yui said...

@Mufidah kahkah aku pun pening sekali =p