Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, March 2, 2013

Tembak


Assalamualaikum. Hye.

Oleh kerana aku tak ada internet di rumah sekarang ini, sebab ada masalah apa entah dengan line ke server ke aku pun tak pasti.

Sampaikan ada senior kawan aku dari universiti Azhar meninggal pun aku baru2 tahu sahaja. Alfatihah untuk arwah.

Cerita sikit la. Arwah meninggal dunia orang tak tahu sebab dia duduk sorang2 kat rumah. Lama tak pergi kuliah bila ada kawan yang nak tengok2kan tetiba dah berbau dari luar rumah lagi. Tiga hari dah meninggal katanya lepas bedah siasat.

Seriau. Bayangkan kita mati dalam rumah sorang2. Walaupun nanti di kubur sorang2 juga tapi sementara belum masuk kubur silalah bermasyarakat.

Ok sambung cerita tembak. Insiden Lahad Datu pun aku tak tahu juga dan baru2 tengok. Bila sebut Lahad Datu, aku teringat HKSBP zaman dulu2 masa aku muda remaja belasa tahun sekarang sudah tidak belasan lagi dah puluhan dah.

Dah macam cerita perang. Ada yang terbunuh. Orang dari Sulu menceroboh perairan negara. Sulu tu wujud lagi kah? Aku ingatkan negara zaman nenek moyang dalam buku teks sejarah saja.

Aku di Mesir. Sungguh jauh. Tak terasa apa pun.

Tapi aku membayangkan perasaan orang yang terlibat, atau anak2 mereka yang terbunuh. Apa rasanya bila negara berperang? Apa pulak agaknya rasa mereka yang dah lama berperang macam di Palestin?

Negara kita aman damai tapi pemerintah dan rakyat sama2 bodoh asyik nak timbulkan rasa tak puas hati, marah, dan benci dalam diri masing2. Kerajaan annoying, pembangkang pun annoying juga. Rakyat yang banyak suara dari tindakan itu paling annoying.

Hidup aman damai tak seronok ke? Akal pendek sungguh. Ke memang susah nak kekalkan keamanan dunia? World peace tu memang fantasi sangat kot? Aku rasa memang macam tu lah. Aman sejahtera tu berada di syurga. Bukan di dunia fana ini yer adik2.

Dah dekat2 pilihanraya ni, makin banyak pulak cerita. Macam plot cerekara di Tv3.

Kalaulah nanti negara betul2 perang, adakah aku mampu nak angkat senjata? Mahu, tapi takut itu ada. Sebab sakit itu bukan semuanya nikmat.

Kadang2 bila sakit dan perit, tak semua orang kuat untuk bangkit. Ada yang lemah dan mengalah. Moga kita bukan orang yang macam itu.


oktengsbai

Thanks for reading. Bye ;)

2 comments:

twinkle twinkle said...

student yg meninggal tu duk sorg sorg?tak ada housemate?peliknya,ade juga ye student duk sorg2

Hikaru Yui said...

@twinkle twinkle ummm xpasti lah cerita penuh dia sama ada ada housemate tp housemate dia xdak di rumah time tu (balik msia atau g jejalan) atau mmg dia duduk sorang tp time kejadian tu mmg dia saja di rumah.