Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, January 30, 2013

Pengumuman! Pengumuman!!


Assalamualaikum. Hye.

I have an announcement to make. Hehe.

Okies aku nak cerita yang aku telah join satu projek ni. Produksi BukuHitam Press gitu. Well, simple ja dia punya projek tu. Ramai2 tulis cerpen pastu kumpulkan yang terbaik dan bukukan.

Nak ceritanya my story is chosen lah jugak.

Aku rasa cerita aku tu merepek2 ja dan sebab tulis dalam Bahasa Melayu. Bukan nak bajet poyo tapi memang aku punya penulisan sungguh hampeh. Tak caya tanya Cikgu BM aku kat sekolah. Kahkah.


Jadi aku pun memikirkan teori2 berikut :

  1. Target nak 20 cerpen. Yang hantar tu memang cukup2 elok 20 saja. So nak tak nak kena include aku punya.
  2. 40 orang join tapi 20 saja yang sempat hantar on time.
  3. Cerpen aku last choice sebab 19 terbaik dan lain2 semua meraban.
Tapi mungkin juga cerita aku memang best. Kahkah tapi aku tak yakin sangatlah. Cerita aku based on real stories dan digabung2 dengan some fiction. Certain part is true and certain part is not true.

Cerita mengisahkan sekumpulan remaja yang bekerja di kelab bogel tetapi sudah insaf dan mahu kembali ke pangkal jalan. Bolehkah mereka menemui kebenaran? Apakah mereka akan benar2 insaf lalu menjadi orang2 yang beriman dan beramal soleh?

Ok merepek. Well kalau nak tahu aku tulis apa, silalah beli buku ini. Expect none from me lah tapinya pun. Tapi the other 19 stories worth your money so I thought.

Nah teaser.

Malam itu, Adam tidur awal. Peristiwa tengah hari tadi nyata memenatkannya. Sewaktu dia sedang tidur, tiba-tiba dia terjaga tidak seperti selalunya. Dia buka mata dan nampak ada sesuatu di atas badannya. Lebih tepat lagi, seseorang.
"Kau..."

“Ariff ingat tak abang cakap apa haritu?” Aiman berkata kepada Ariff.
“Tak ingat. Haha ada apa tengah-tengah malam ni, bang?” Ariff masih menggosok mata.
“Jom ke bilik abang.” Aiman memimpin tangan Ariff ke biliknya.

“Sebab kaulah aku dengan Adam tak bercakap sampai hari ni!” Sebiji penumbuk singgah ke muka Ariff. Sebiji lagi menyusul kemudian di perut. Ariff dibelasah Akmal. Ariff terduduk. Dia rasakan sakit yang amat. Dalam kegelapan bilik itu, dia cuba lari namun terus-menerus menerima berdas-das tumbukan dan sepak terajang dari Akmal.

“Ayah sedar tak apa ayah buat ni?” Aiman menangis. Dia cukup tidak menyangka sebegitu sekali ayahnya bertindak. Ibu Aiman muncul di muka pintu. Seketika kemudian polis tiba dan membawa ayah Aiman ke balai. Aiman dan ibunya keesakan di rumah.

Adam membuka bajunya. Ariff tersentak. Ini kali kedua dia melihat tubuh Adam tanpa baju. Dia kelihatan gementar.
“Mari sini peluk aku. Cium aku. Kalau kau nak, aku nak bagi.” Adam mencabar.

“Kita sebagai manusia memang selalu melakukan kesilapan. Kadang-kadang kita tenggelam dalam lautan dosa silam kita sampai kita lemas dan hampir mati. Tapi ketahuilah rahmat tuhan  itu sentiasa ada. Hulurkanlah tangan. Pasti ada yang menyambutnya dan menyelamatkan kita.”

I think you can guess kot apa aku punya cerita. Silalah dapatkan buku koleksi cerpen ini untuk full story dan additional 19 great stories to feed on. Aku segan sebenarnya sebab rasa macam noob gila bab tulis2 ni tapi dah dia nak pilih aku bagi ja lah. 


Kira ok lah tu kan? Ada komen apa2 bagilah boleh aku improve untuk next time. Eh ada next time ka mudah2anlah. Haha.


oktengsbai


Thanks for reading. Bye ;)

12 comments:

Shaqir Ir Manz said...

wah...bestnya terpilih masuk.. :)

Hikaru Yui said...

@Shaqir Ir Manz alhamdulillah =p

||Sis aLeaSaRa|| said...

wah tahniah ye!hepi tgk ramai rkn blogger yg kreatif!kalau sempat nnt akk g pwtc :)

Hikaru Yui said...

@||Sis aLeaSaRa|| thanks.. best la akak dapat g pwtc.. saya xsempat kot =p

Ukhti Hana said...

tak sangka hang ada bakat yg boleh menyinar sampai mcm tu.ecece..siap ada nama di cover bulu tu(eh!mestilah kena ada kan?)

nak cari lah buku ni nanti,InsyaAllah.mahai tak??

Hikaru Yui said...

@Ukhti Hana serius segan dgn yg lagi 19 tu nanti..

nama di cover bulu? kahkah typo yg lain mcm betul bunyinya.

btw bukuhitam press ni publication kawan waktu sekolah dulu2 ni.. buku2 depa RM20 sebuah kot..

Kayun said...

tahniah yui, saya tumpang bangga. :D

Hikaru Yui said...

@Kayun thank you kayun =p

Hana Amylia said...

kena songlap satu ni..hahah

Hikaru Yui said...

@Hana Amylia sila =p

shandye. said...

congrats!
hiks.
baca teaser pn dh interested gle nk baca the whole story.
musti rembat satu naskah ni!

=)

Hikaru Yui said...

@shandye. ya ka? hahaha