Pemollow

THYB on Facebook

Thursday, June 28, 2012

Saya dah pakai jubah tudung litup siap berpurdah tapi masih diganggu nak buat macam mana ek?


Assalamualaikum. Hye.

Aku sungguh tak suka bila baca pasal isu aurat dan pemakaian yang sepatutnya dipakai oleh orang perempuan, lepas tu ada komen yang kondem pakaian sopan. So to say, aku justify pakai seksi tu kalau kamu pelakon cerita omputih watak bitch saja.

Di dunia nyata, tak payah nak bitchy sangat. Kamu bukan Avril Lavigne. Dia tak apalah, bitchy2 dia pun dia comel, kaya, suara sedap, dan ada branding sendiri. Kamu? Pakai macam bitch habuk pun tak ada. Menyalak pun belum tentu mampu.

Nak letak yang lagi bitchy tapi macam over sangat pulak. Yang ni sudah lah.

Sila pergi blogserius dan baca entry pasal orang cina protes pervert dengan cara memakai hijab apa camna tah pergilah tengok sendiri. Aku rasa ok ja entry tu tapi bila baca komen penulis dan respons pembaca, rasa macam eiiii geramnya akuuuu nak mencarut boleh tak? Tak boleh sebab exam tak habis lagi nanti tak berkat.

Eleh berkat konon, bitch kat atas tu apa? Kahkahkah.

Dalam dunia ni, memang akan ada balance between both. So kalau ada orang baik, adalah orang jahatnya. Bukan aku nak justify the evilness tapi nak buat macam mana dah memang betul. Sebab tu ada undang2. Dan dalam hal ni, undang2 manusia dah jadi macam haram. Paling haram ialah equality dalam bab2 yang tak sepatutnya contohnya yang inilah.

Faham maksud aku? Dunia ni ada dua spesis yakni lelaki dan perempuan. Lelaki ni, makhluknya ada satu tabiat iaitu suka makhluk yang satu lagi iaitu perempuan. Perempuan ni, tabiatnya tak suka diganggu makhluk lelaki tapi suka sungguh tarik perhatian lelaki. Sungguh gatal dan taktahu jaga diri.

Maka, adalah seorang invisible man up up in the sky, in case ada atheist baca entry ni, aku nak sebut Allah nanti dia tak percaya pulak. So invisible man ni ciptalah satu peraturan. Perempuan kena bungkus2 lelaki tak payah bungkus.

Sebabnya perempuan kena bungkus ialah, kalau dia tak bungkus, dia akan vulnerable untuk dirosakkan oleh sejenis senjata lelaki. Sebenarnya senjata tu takdalah bahaya sangat pun. Potong kertas pun tak makan. Kalau ditoreh pun boleh berdarah nampak sangat dibuat dari kulit.

Tapi dah nature lelaki ni kuat, maka dia boleh overpower perempuan dengan mudah sekali, dua kali, tiga kali, etc. Dan jangan tak tahu. Senjata itu, kalau menembusi perempuan, berupaya menghasilkan tumor yang mampu membesar dalam jangka masa singkat. Tak sampai 10 bulan, tumor itu boleh menendang2 perut dan menerobos keluar. Siap kena bagi makan. Ngeri tak?

Eh jap tadi kata potong kertas pun tak makan. Dah tu nak tembus kot mana? Entah mana aku tahu. Ha ah laa ya tak ya jugak kan? Hummm...

Okies back to the invisible man. Invisible man ni bijak. Dia tak suruh lelaki yang bungkus. Sebab kalau lelaki bungkus2 pun, dia nak jaga dari siapa? Perempuan kalau nampak lelaki hensem, rasa nak rogol lelaki tu pun, dia nak rogol dengan apa? Dia bukan mampu.

Kalau kamu kata, eh bagus juga lelaki bungkus2. Mesti lambat dia nak bukak satu2 baju dia, tudung apa semua tu. So sempatlah perempuan lari dari dirogol. Kahkah pakai otak boleh? Kalau lelaki wajib pakai jubah dan purdah pun, kalau dia rasa nak rogol boleh ja dia ambik kayu, tak pun guna tangan ja hentak perempuan bagi pengsan. Pastu bukaklah satu2 lepas tu rogol lah.

So prevention care dilakukan oleh perempuan. Pakailah sopan dan tak menarik perhatian. Bila bercakap, suara tu jangan lunak2 sangat. Bukan nak suruh buat garau macam hantu Kak Limah tapi cukuplah sekadar tidak menggedik.

Senang ja indicator dia. Kalau bersembang dengan lelaki, perkara penting yang sepatutnya 30 saat, berlanjutan jadi 30 minit, maksudnya gedik la tu. Secara anggaran kasarnyalah.

Eh tapi ada perempuan yang memang semulajadi lemah lembut dan lunak bersuara. Bukan gedik tapi natural. Ok nak buat macam mana kan. Sediakan pepper spray dalam handbag tau dik. Just in case.

Sungguh, kalaupun perempuan pakai jubah tudung litup siap berpurdah tapi masih diganggu nak buat macam mana ek? Ok mari sini aku bagi satu analogi.

Suatu hari, Ani keluar rumah tak pakai kasut. Dia terpijak paku. Maka mak dia suruh pakai kasut. Ana keluar rumah tak pakai kasut. Tak kena paku pun. Ani keluar pakai kasut, terpijak paku jugak.

Maka kalau Ani keluar statement "Baik tak payah pakai kasut, pijak paku jugak." Adakah wajar?

Dah nampak paku, gatai nak lalu kat situ buat apa? Mata tu pulak dok kuyu sampai apa pun tak nampak dah. Sayang diri ke tak sampai semua benda nak redah ja? Kalau macam tu punya perangai, pakai baju besi pun boleh mati.

Ya macam tulah situasinya. Hijab dan menjaga aurat itu prevention. Memang mereka yang berhijab pun diganggu. Habis tu? Mari berbogel beramai2 sebab pakai hijab pun kena ganggu alang2 kena ganggu, biar bogel terus lah senang ye tak?

Ahhh bodoh. Kalau aku kata orang perempuan bodoh, tau nak marah pulak.

Cuba tengok balik yang diganggu tu adakah dia pakai hijab sempurna? Adakah dia berada di tempat yang selamat? Kalau pakai burqa pun, dok meregeh dengan lelaki tak guna jugak. Sebab tu ada orang ajar batas2 pergaulan. Ikut ke tak?

Kalau cuba nak rogol orang yang pakai macam ni, belum buka seluar dah sempat kena terajang.

Baik baik. Andai kata, semua dah dijaga. Pergaulan ok, ikhtilat jaga, berurusan dengan lelaki jika ada urusan, selalu berada di rumah, dah jaga habis la ni. Tapi kena ganggu jugak.

Ini maksudnya yang ganggu kamu itu syaitan durjana. Lelaki, sejahat2nya dia, kalau takdak pasai dia tak kacau orang. Sekeji2 lelaki, kalau kamu berpakaian sopan dan berada di tempat yang baik2, takkan dia nak pergi ganggu. Kalau dalam diri dia ada genetik jin ifrit, maka itu kes lain.

Lelaki jenis ini, layak direjam dengan batu. Tak pun buang negeri. Kita serah kepada Allah saja. Nanti pandailah Allah nak balas perbuatan keji dia tu.

eh eh jap...
Kalau pakai seksi diganggu = Sebab tak ikut syariat.
Pakai tutup aurat diganggu = Takdir?

pffft...

WHATTT?! UNFAIR!!! OHHH PANDAI NAK SURUH ITU SURUH INI!! JAGA ITU JAGA INI!!! KALAU JADI JUGAK, NAK KENA PASRAH JAA!! WHAT THE HELL?!

This is the final argument. Memang. Seriously aku pun rasa tak adil kalau kita kena ambil ini sebagai langkah terakhir. Tapi, inilah benda yang membezakan kita umat bertuhan dengan umat yang tidak.

Kita percaya apa yang berlaku kepada kita ialah ketentuannya. Kita cuba sedaya upaya untuk jadi yang terbaik. Tapi kalau jadi yang tidak baik, kita akan jadi marah dengan ketentuan. Seolah2 lupa siapa yang menentukan.

Memang kita umat Islam, kena jaga itu ini, buat itu ini, tapi bila things still gone wrong, kita akan pasrah dan bersabar atas ketentuan. Habis kamu nak buat apa? Maki tuhan?

Bezanya kita dengan orang yang tak ada Tuhan, ialah benda ni lah. Benda ini. Pasrah dengan ketentuan ni. Yang kita rasa tak adil ni. Kita, kalau benda dah jadi out of control, macam dah nak mati menanggungnya, tapi kita still percaya Tuhan ada dan sedang melihat kita. Menguji kita, dan akan memberi ganjaran atas kesabaran kita.

Tak macam atheist, bila desperate, putus asa, bunuh diri. Sebab dia tak ada the invisible man to hold on to. Kita ada Allah. So sila bersyukur menjadi orang Islam dan jangan nak hesitate sangat mengikut apa yang dianjurkan  agama.

Dan lagi satu, jangan lupa yang kita percaya adanya akhirat. Ada syurga neraka. So janga lupa yang kita boleh dakwa mereka2 yang mengganggu kita di dunia ni. Manalah tahu kamu berdosa dan si pengganggu kamu dah bertaubat dan menjadi orang soleh.

Maka nanti dakwa dia "Dia ni ganggu aku dulu." Dia jawab "Tapi aku dah bertaubat." Cakap "Tak kira tak kira tak kira." Who knows Allah akan ambik sikit kebaikan orang tu dan beri kepada kamu, ampunkan dosa kamu. So dua2 dapat kebaikan in the end. Contohnya lah.

Believe. Bukan believe contoh aku bagi kat atas tu. Tapi believe in Allah, what he told us to do and everything. He knows. And he knows best.

Kalau rajin bacalah entry2 ini. Hahaha promote entry sendiri takmalu puuiii.
Yang ini.
Dan yang ini.
Yang ini pun.

okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, June 6, 2012

Weenie Whiny Woe


Assalamualaikum. Hye.

Memetik kata2 terakhirku dalam entry lepas. Terakhir apanya? Selagi mampu, aku akan potpet2 di dunia nyata dan di dalam blog. Kata2 terakhir aku harapkan sebelum mati ialah kalimah syahadah. *Mood insaf*

Cerita exam physio aku cerita nanti okies. Bersedialah para TYM sekalian akanku kutuk kamu habis2an sebab buat aku rasa annoyed.
Harharhar okbai.

Ok apakah cerita itu? Biasalah kan lepas exam benda wajib dibuat ialah mengadu domba di blog. Bagitahu dunia yang aku ialah insan termalang dalam dunia. Dapat soalan paling susah, doktor paling strict, dan feng shui yang salah maka semua benda jadi berterabur.

Eh kau percaya feng shui, yui92? Haram boleh syirik wooo cheh aku tulis ja terus maksudnya aku percaya kah? Patutlah banyak sangat kes kafir mengkafir di negaraku tanah tumpahnya darahku. Senang sungguh nak syirik rupanya.

To the main point. Soalan2 physio sangat senang. Masalahnya aku careless dan tembakan tidak mengena. Hahah bila soalan2 yang kita konfius A dan B, tetiba kita pun jawab la B kan contohnya. Bila bincang jawapan dia A. Siap kawan tu bagi dalil lagi. Maka kita pun rasa nak pitam.

That happens a lot. Hampir semua soalan yang aku come across masa bincang oral dengan kawan2 aku, aku jawab salah. Sob sob sob. Usob? Kau ke tu? Kau kat mana tu Usob? Ahhh aku dah mereng.

Lepas tu jawab esei dengan idea semata2 dan sungguh banyak fakta dan istilah medicine yang sepatutnya aku tulis, aku tinggal. Harap2 dapat la markah kesian tanda aku faham doktor ajar apa dalam kuliah. Hehehe.

Masa oral pun sama. Kantoi bab swallowing memang aku blank terus sebab tak tumpu bab tu. Aku ada la cerita pasal makanan masuk mulut, kunyah, telan apa semua tu tapi tanpa menyebut phase2 terlibat, dan sungguh tiada istilah medic di situ.

Lepas tu boleh pulak aku argue dengan doktor tu pasal siapa lagi dominan antara feeding center dengan satiety center. Aku kata feeding center sebab dia akan sentiasa bagi discharge lapar kepada kita. Dan bila kita makan, glucose masuk ke sel2 satiety center lalu mengeluarkan impuls2 inhibition yang akan suppress feeding center. So kita rasa kenyang.

Kalau satiety center rosak, maka kita mampu makan sebanyak2nya tanpa heti maka jadi gemuk, diabetes, darah tinggi, dan sebagainya. Itu apa yang aku faham lah. Tapi dah beliau kata bukaannnn satiety center lagi dominan wahai anakku yang comel maka aku iakan saja. Beliau lebih tahu. Beliau kan doktor?

Tapi aku cuba la nak positifkan diri. Berharap yang markah aku nanti tak sampai kena reseat paper. Tahun dua ni sakit banyak. Kalau tak lepas paper reseat tu, kena repeat the whole year. Sungguh nauzubillah kan?

Maka, apabila warga2 TYM mula menonjolkan airmata plastik masing2, aku rasa macam nak bagi penampar percuma sorang satu tapi apalah hak aku kan? Maka aku biarkan saja hatiku membarah sendiri. Ecewah ayat... pui!

Actually, aku dah tulis panjang lebar pasal TYM dalam entry ni tapi aku tukar. Sebab dah bunyi macam cari gaduh. Kahkah jadi biarlah mereka nak TYM pun asal jangan depan aku sudah. Kalau buat jugak depan aku, maka aku akan react. Don't try to test me coz I'll give a reaction, bak kata Lily Allen.

Nak tahu kawan kamu tu, dia TYM ke tak senang ja. Lepas exam, tanya soalan ni : Exam tadi macam mana?

Kalau dia jawab boleh laa ok la soalan dia ada yang boleh jawab ada yang konfius insya allah ok ja kot doa2la maka kemungkinan besar dia tidaklah TYM. Alhamdulillah.

Kalau dia jawab susaahhh soalan dia pening koottt aku buat macam hentam ja semua soalan tu maka kemungkinan dia ada TYM tapi masih belum kronik. Nauzubillah.

Kalau dia jawab matilah aku, habislah aku, salah semua, apa pun tak baca, aku akan fail, rosaklah rancangan, gelaplah masa depan, punahlah impian, hancurlah harapan maka sila siap sedia. Budak ini ada penyakit TYM. Haram alaik. Innalillahi wainnailaihi rajiuun.

Kalaulah TYM itu dosa besar yang ada dalilnya, maka orang jenis ini memang layak kita sebat. Nak rejam lagi bagus. Kahkahkah. Tak pun buang negeri ke *Banjaran Himalaya biar dimakan yeti. Yeti tau. Bukan Yati! Yati tak makan orang.

*Thanks to Azam Hadi sebab betulkan fakta. Kahkahkah dia geologis. Haruslah dia tahu bab2 kependudukan ni lebih dari aku.
Ini Yeti.

Ini pulak Yati. Aku google image saja. Tiba2 keluar muka dia.

Ada la dua tiga orang yang tanya, TYM tu apa? Aku tak boleh bagitahu di sini sebab paradoks sangat. Kalau aku kata BHD maksudnya babi halal dimakan, kan itu sungguh kontroversi bunyinya. Tak pasal2 kena bagi hujah bagai, jadi susah.

So biarlah rahsia. Siapa yang tahu, tahulah. Diam2 sudah yer. Tidak kuredhai kalau kamu sebar2 benda ni. TYM ni walaupun aku yang mulakan, tapi aku tak buat. Kamu, kamu, dan kamu yang menjadikannya amalan harian sama ada sedar atau tidak. Kahkahkah.

Ni haa ada entry ringkas pasal TYM. Bacalah dan fahamkan. Atau kalau nak penerangan bergambar, sila lihat gambar rajah di bawah :


And last but not least, recycled from this entry, this epic honest words I really wish to say but tak sampai hati sebab member kan?


Faham dah? Kalau tak faham baca lagi tiga empat kali sampai faham. Jangan lupa LIKE sekali sebab aku tahu kamu pun benci orang TYM ni cuma kadang2 tanpa sedar kamu juga TYM. Kan? Dah dah dah pyhisio dah lepas doakanlah yang terbaik. Biochem pulak lepas ni. Jom study! Hehehe.

okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Monday, June 4, 2012

God knows all, but it's okay to be more specific anyway.


Assalamualaikum. Hye.

Ok musim2 exam ni kena banyak berdoa.

Haritu aku ada baca status cikgu aku ni. Aku rasa cam menarik dan nak la tulis entry pasal tu. Siap inform cikgu aku tu lagi habaq kata nanti teacher mai baca taw...kahkah punya la excited nak menulis waktu tu. Sekali pressure gila aku main dota je tak tulis apa pun.


Then tetiba rasa macam nak tulis.

Ok camni. Status teacher aku tu cakap pasal doa kita kepada Allah. Instead of mintak something as a whole, umum, dan terlalu general idea, apa kata kita mintak sesuatu yang lebih khusus, lebih senang nampak, dan lebih jelas.

Ia akan bagi kita satu semangat dan as if ada jalan la nak dituju kalau kita mintak dengan Allah secara detail instead of gitu2 ja.

Contohnya kan, kalau kita mintak "Ya Allah bagilah aku cerdik kepala otak nak exam esok lusa."

Why not make it "Ya Allah, bagilah aku cerdik kepala otak baca physio senang faham nak exam esok lusa aku target jayyid habis rendah kalau boleh nak jayyid jiddan."

Kahkah ini contoh aku la. Aku nak exam ni esok lusa. Sila doa2kan tau. Secara spesifik. Hehe.

Maka kalau aku dah mintak nak pass physio, takdalah aku nak pulun tengok movie marathon. Walaupun 3 minggu lepas aku khatam cerita xxxHOLiC sampai habis tak sempat tunggu cuti summer pun.

Begitu juga kalau minta diampunkan dosa. Instead of "Ya Allah ampun2kan dosa2ku yang lalu" apa kata kita mintak "Ya Allah ampunkanlah dosa aku mengumpat kawan aku, dosa aku tengok cerita lagha, dosa aku solat lewat waktu, dan dosa aku abaikan pelajaran" misalnya.

Maka lepas tu, kita nampaklah sikit apa yang kita dah mintak Allah ampunkan dan mudah2an dia ampunkan, dan kita pun akan berusaha la nak elak dari melakukan kesalahan yang sama berulang2 kali.

Haaa yang ni best. Kita selalu doa "Ya Allah bagilah aku jodoh yang baik, yang beriman, dan yang beramal soleh pandai masak pandai bergurau lawa sedap mata memandang pandai mengaji blablablabla" sampai tak menang tangan kalau nak dicatatnya.

Jadi kalau ada berkenan di hati, doa je lah macam di atas dan tambah sikit lagi "Ya Allah jodohkanlah aku dengan si dotdotdot sebab aku suka sangat dia tu tapi kalau takda jodoh takpa lah orang lain pun boleehhh."

Ya Allah, jodohkan lah aku dengan dotdotdot. Amiin.

Doa ni, macam sembang dengan Allah. Kita kalau mintak duit dengan mak, kita sebut ja "mak nak duit" so nampak macam tak mesra gitu. Cuba kalau "mak nak duit nak beli buku matematik cikgu kelas suruh beli dia kata blablabla" maka mak kita pun dapat semua info yang diperlukan dan lagi senang la nak bagi kan.

Well kalau main mintak duit je entah2 kita pergi beli rokok ke apa mak kita pun jadi suspicious kan? Hehehe.

Las but not least, kita mintak keampunan Allah dan dijauhi dari azab api neraka. Dan kita minta syurga. Dulu ustaz aku pun pesan kalau nak mohon syurga, mohonlah Firdaus. Something like that la. Hadis nabi kalau tak silap aku. Sila check.

Sebab tu ada orang kata zikir ilahi lastu lil firdaus tu tidak boleh diamalkan. Tapi yang itu pun sebenarnya perbezaan pendapat saja. Zikir tu bukan nak kata kita tak mau masuk syurga tapi sebagai malu kepada Allah. Tell me, siapa yang rasa dia layak masuk syurga dengan amalan dia?

Tapi kita berhak mintak. Allah yang kata mintak lah kat aku, nanti aku bagi (40 : 60) siap ada sambungan belakang tu kalau kita sombong dengan Allah nanti Allah murka. Maka mintaklah banyak2 sebanyak yang mungkin.

Bukan susah pun berdoa. Mulakan dengan pujian2 kepada Allah sikit, selawat nabi sikit, dan berdoalah. Habis malas doa ja dalam bahasa mudah macam bersembang dengan Allah. Boleh ja macam tu pun.

Cumanya doa ni, bukan Allah jawab on the spot untuk semua keadaan tau. Kadang2 lambat sikit. Biasalah bukan kita seorang saja yang reti berdoa. Kadang2 masuk dalam waiting list. So bersabarlah.

Mitak tolong dengan cara sabar dan solat. (1 : 45) Jangan lupa tu.

Atau sebelum doa kita dimakbulkan tu, macam2 benda kita kehilangan. Percayalah yang Allah nak bagi sesuatu kat kita besar nak mampus sampai kita kena kosongkan tangan dulu sebelum dapat. So jangan putus asa dengan doa. Keep on praying and believing.

Oh just in case, silalah berdoa dengan bersungguh2. Aku agak nanti ada orang yang tak setuju dialog2 aku guna dalam entry ni yang nampak macam main2 pulak masa berdoa. Aku berpendapat, doa ni ada dua masa dia.

Kalau lepas solat tu nak berdoa memanglah kena serius. Ada pernah kamu nampak orang bagi salam pastu baca doa gelak2 ke?

Tapi kalau tengah berangan sorang2 nak jadi jutawan, then nak doa agar Allah mudahkan urusan kerja dan luaskan rezeki sambil2 teringin itu dan ini apa semua tu, you can make it as if you're talking to him.

Curl your hands, smile at the sky. Talk with him as if you hear him replying. And indeed he listens to every single word you talking. Pray, God listens to your prayer.

Tuhan tak marah aih. Dia maha penyayang. Dia cool kalau kita nak melawak2 pun. At least that's how I see him. Correct me if I'm wrong by the way.

Physio nanti dalam 10 jam lagi (waktu tempatan Mesir) sila doa2kan saya dan kawan2 agar dapat jawab dengan lancar.

Doa secara spesifik tau hehehe okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Friday, June 1, 2012

JOM Pakai Tudung (revised edition)


Assalamualaikum. Hye.

Oleh kerana akta keterangan yang baru dipinda dan aku baru tahu tadi sebab ada orang share di facebook, maka tak bolehlah nak gigih menulis pasal KPOP yang sedang hangat diperkatakan ramai. Nak jugak aku tulis panjang2 tapi mode examlah katakan, maka boleh publish draft saja.

Memang itu pun plannya. Untuk meminimumkan masa blogging, maka publish draft cukup. Tapi 5 hari aku tak update blog just reply komen ini sangat bagus menunjukkan aku boleh study tinggal blog demi pelajaran.

Padahal aku dok kelebek facebook dengan 9gag. Kahkah sila luku kepala aku beramai2 secara maya. Kalau luku real, aku balas balik. Here goes. Memandangkan buat masa ini tak boleh sentuh politik bagai, kita cerita pasal topik ini je lah yer.

Entry ini aku tulis selepas membaca entry ini. Sila ambil perhatian, tudung dalam entry ini merujuk kepada hijab seluruhnya. Untuk (lelaki dan) perempuan khususnya.

Masa tu baru2 lagi tulis entry so bahasa tunggang-langgang dan sengal sikitlah. Dengan segala ke-fancy-an yang ada. Sakit hati nak baca. Haha.

Mari aku tulis semula dengan beberapa tambahan, ejaan penuh, extra twist, serta approach yang lebih direct. Here goes...

Entry ini tidak ditujukan kepada sesiapa secara spesifik. Entry ini umum. Tetapi memang diharapkan agar entry ini dapat diterasakan oleh segelintir pihak yang bajet best mudah2an berubah. Jangan cakap pasal hikmah atau sinis. Nabi dah berdakwah sehabis hikmah pun masih kita tak ikut. Dan kalau benda aurat pun tak jaga, rasanya pendedah2 aurat sekalian lebih sinis dari aku. Aku sinis dengan mereka. Mereka sinis dengan Allah. *If art is to artist, and artist is to artis, then sin is to sinist, and sinist is to sinis. Understand?*

Allah telah berfirman dalam Surah At-Tiin. Manusia dicipta dalam sebaik2 kejadian. Jadi semua orang itu sempurna. Baik. Tak kiralah apa yang dibuatnya.Atau dipakainya. Tidak timbul isu siapa baik dan siapa jahat. Kita sedang membicarakan antara yang baik dan yang lebih baik. Memang nyatalah perempuan bertudung lebih baik dari yang tidak.

Mungkin ramai yang akan argue tentang adakah kebaikan dinilai melalui tudung? Sedangkan banyak perempuan2 bertudung tetapi jahat hati, mulut berpuaka, kurang ajar, couple, dan yang lebih dahsyat membeza2kan antara yang bertudung dengan yang bertudung. Sedangkan juga ramai perempuan2 yang tidak bertudung tetapi berbudi bahasa, solat, hormat ibu bapa, isteri yang baik, dan kawan yang setia.

Itu benar. Tudung tidak dapat menutup busuknya hati. Tetapi jangan lupa, ada juga perempuan bertudung yang berhati baik. Perempuan bertudung yang berbudi bahasa, solat, hormat ibu bapa, isteri yang baik, dan kawan yang setia. Ada juga perempuan tidak bertudung yang jahat hati, mulut berpuaka, kurang ajar, couple, dan yang lebih dahsyat membeza2kan antara yang bertudung dengan yang bertudung.

Ada yang berkata saya selesa tidak bertudung bahkan suami saya suka saya tidak bertudung. Wahai, taat suami itu wajib. Tetapi taat Allah lebih2 lagi wajib.

Aurat itu hal yang kecil tetapi menjadi besar kerana kita berurusan dengannya sehari2an. Setiap hari kita bercampur dengan orang ramai. Aurat mesti dijaga. Lelaki mahupun perempuan, telah ditetapkan had aurat yang tertentu. Aurat lelaki dari pusat hingga lutut dalam semua masa dan keadaan tetapi aurat perempuan berubah2 dan yang paling biasa ialah seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.

Perempuan sangat sinonim dengan kasih sayang. Segala2nya yang lembut, halus, dan cantik selalu dikaitkan dengan perempuan terlebih dahulu sebelum lelaki. Sifat cinta yang ada dalam diri perempuan menjadikan mereka lebih setia dalam perhubungan. Tetapi sedarkah yang dalam diam, mereka mengotori kasih sayang yang ditinjukkan? Mungkin tidak sedar.

Menjadi perempuan itu indah dan menggoda. Oleh kerana terlalu mudah untuk perempuan itu membinasakan atau dibinasakan dirinya sendiri, maka diwajibkan kepada lelaki untuk memimpin mereka agar selamat, atau sekurang2nya tidak terang2an binasa.

Dosa seorang perempuan sebelum berkahwin ditanggung oleh ayahnya. Sesudah berkahwin nanti, akan ditanggung oleh suaminya pula. Jika tidak bertudung, dan hidup setiap hari dengan menambah dosa mendedahkan aurat, bayangkanlah berapa banyak dosa ditanggung dua lelaki itu? Tidak cukup ayah dan suami menanggung dosa, seorang perempuan akan menarik saudara lelaki dan anak2 lelakinya pula.

Di manakah kasih sayang?

Jika perempuan menyayangi keluarganya, dia akan sedaya upaya menjaga diri daripada melakukan dosa dari jenis ini kerana tidak menutup aurat ialah dosa yang sangat ringan. Jika dosa itu seperti batu, tidak menutup itu seperti pasir. Ringan, kecil, dan selalu diabai2kan.  Seorang perempuan yang mengaku sayang akan suami dan anak2nya, saudara dan ayahnya, tetapi selesa ke sana ke mari menunjukkan aurat kepada yang tidak berhak sebenarnya telah melakukan violation yang sangat keji.


Ya kalau aku kata perempuan tak pakai tudung tu keji boleh tak? Haha.

Memang bukan tugas aku untuk menilai. Tetapi aku manusia. Aku melihat yang zahir dan aku berhak menilai yang zahir. Sebagaimana aku dikatakan macam2 bila menulis tentang hal ini, aku tak kisah kerana memang aku menzahirkan begitu. Nilailah aku melalui yang itu.

Dan benarlah Allah itu maha pengampun. Syurga Allah lebih luas dari nerakanya. Tetapi ingatlah keampunan itu untuk orang2 yang layak. Sekurang2nya hal aurat itu, sempurnakanlah.

Bab nak pakai tudung apa, fesyen atau tidak, labuh atau singkat, itu bukan hal aku. Seperti orang bersolat sama ada khusyuk atau tidak, baca fatihah atau tidak, itu bukan hal aku. Itu hal dia dan Tuhan dia. Tetapi jika dia tidak solat, aku jadi terlibat. Samalah dengan isu tudung. Aku tidak berhak menilai tudungnya. Tetapi jika tudungnya tak ada, aku boleh bersuara. Melalui penulisanlah. Setakat masa ini, ini saja yang aku mampu.

Tak perlulah memikirkan soal perlu atau tidak bertudung, atau apakah penerimaan kawan2 dan keluarga dengan tudung kamu. Hiraukan nasib sendiri. Dan nasib ayah, saudara lelaki, suami, dan anak2 lelaki yang dilahirkan atau bakal dilahirkan dari rahim kamu.

Kalau kamu tidak mahu bertudung atas alasan apa pun, aku doakan umur kamu panjang agar sempat juga bertudung. Atau umur pendek supaya tidak terlalu lama kamu hidup mempamerkan aurat yang Allah wajibkan untuk kamu tutup. Mana satu yang lagi best?

Dan sebenar2nya, tiadalah satu alasan pun untuk menidakkan kewajipan. Bertudung bukannya seperti umrah dan haji yang memerlukan kemampuan luar biasa. Hanya sehelai kain untuk menutup rambut, kepala, dan tengkuk serta belahan leher baju. Dipakai dengan pakaian yang sesuai dan mematuhi tuntutan. Susahkah?

Seronokkah berpakaian yang cantik pada manusia tetapi membawa kemurkaan tuhan? Tahu, tapi sengaja menolak. Kerana apakah? 

p/s :: Jangan tiru artis. Mereka bertudung sebab pengarah. Bertudunglah kerana Allah.

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)