Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, April 25, 2012

The Shitty Ritual


Assalamualaikum. Hye.

Google image kata ini moon ritual. Apakejadah kah itu? Dan apakah hukumnya meletak gambar ritual di dalam blog?

Macam dah jadi satu ritual untuk aku. Update entry lepas exam especially Anatomy. Ya tadi baru selesai exam Anatomy tapi assessment saja lah bukan yang final lagi. Tapi assessment pun sepatutnya orang score kan apakan daya aku masih macam ni.

Tak lain tak bukan nak mengadu nasib memohon simpati dan sokongan moral dalam bentuk "tak apa jangan risau sempat lagi nak pulun hang dah ok teruskan usaha jangan malas baca buku jangan sedih" dan yang sama waktu dengannya.

Check pasal embryonic derivatives, palatine tonsil daripada pouch kedua. Hentaman mengena. Stylohyoid daripada arch kedua. Hentaman tidak mengena. Masalah muncul apabila hentaman tidak mengena melebihi hentaman mengena dengan kadar nisbah 4 : 1. Mungkin juga 5 : 1. Ini sangat disastrous.

Entahlah. Setiap kali exam kata nak berubah. Nak baca buku. Nak target tinggi. Nak itu nak ini, nak begitu nak begini. Tapi setiap kalinya macam haram juga.

Sedih dengan diri sendiri. Setakat sedih saja aku boleh buat.

Bukan apa. Kadang2 nak juga TYM macam sebilangan kawan. Habis exam dia akan merungut tak dapat jawab, salah banyak, tak cukup baca. Tapi markah keluar dialah juara.

Hehehe aku jeles sebenarnya. Deep inside, aku pun teringin nak TYM. Lepas habis jawab soalan periksa, aku nak menangis. Nak kata soalan susah, nak kata peperiksaan musnah, masa depan menjadi gelap, dan kiamat akan menjelang tiba.

Tapi yang buat aku frust ialah, markah aku memang mengiakan apa yang aku kata. Maka itu bukanlah TYM. Itu namanya pathetic.

Takkan kamu tak pernah merasa? Menjadi orang yang terkedepan selalu dalam kelas, dan bila sudah jawab periksa, tiba2 kamulah orang yang paling bodoh dalam dunia. Itu susah ini susah. Tapi hati suka sebab dapat jawab. Markah keluar kamu teratas.

Atau kamu yang satu lagi, selalu rasa susah belajar. Bila periksa maka tak keruan. Lepas habis, cari jawapan dalam buku. Bila jumpa hati rasa hampa. Salah banyak dari biasa. Kemudian bila markah diumum, memang selari benar dengan apa yang disemak itu.

Masalah jiwa muncul bila golongan yang satu lagi merasakan yang golongan terkedepan seolah2 mempermainkan perasaannya. Aku ingat kita sama2 bodoh. Rupanya aku sahaja kau bukan. Cisciscis. Rasa macam nak buat benda ni.

Haaaaa inilah situasi yang selalu jadi sekarang ni. Bukan apa. Salah golongan yang satu lagi juga. Kenalah sentiasa berusaha keras dan berlapang dada. Golongan terkedepan pula bukanlah 100% innocent. Kalau boleh tak payah nak TYM sangatlah. Menyampah tahu?

Aku tengah tekanan jiwa. Bila tekanan jiwa rasa nak makan. Malam ni nak keluar makan krib di kedai Crepe. Tapi aku maintain slim bermaksud aku mampu mengawal tekanan dengan baik. Hakikatnya aku dah gemuk sedikit. SEDIKIT SAJA dan itu ialah disebabkan tekanan nak exam final. Rasanyalah kot.

Oh tadi ada Doctor Hany Shawqy mintak kertas exam pass ke depan. Dia kata "Please pass the sheets in front of you."

Maka balik rumah aku buat benda ni :


Lawak dak? Boleh hantar masuk 9Gag dak? Kahkah takpayahlah biarlah benda alah ni eksklusif di SesedapOren sahaja okies. Lalala.

By the way kepada orang yang mungkin rasa blog aku ni baik2 entrynya maka maaflah aku tak konsisten menulis benda baik2. Kadang2 merapu juga. Eh silap sebenarnya selalu merapu merepek inikan kenangan di hari tua. Hehe.

Baiklah pasal study tu mari kita berusaha lebih keras. Lepas ni ada exam mengeluh lagi. Haish.

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Monday, April 23, 2012

Lelaki Yang Sukakan Perempuan


Assalamualaikum. Hye.

Kalau dia tak suka perempuan, maka dia gay. Easy maths.

Ok kali ini aku tulis pasal satu benda yang normal la dalam masyarakat kita. Tudung. Ya tudung lagi balik2 tudung kan aku ni? Suka sangat tudung agak2nya kalau lelaki disunatkan pakai tudung akulah yang paling banyak dapat pahal sunat tu. Tetapi apakan daya tidak.

Sebenarnya bukan nak cerita pasal tudung sangat pun lah. Tetapi nak cerita pasal lelaki tertarik kepada perempuan (mainly) dan perempuan tertarik kepada lelaki (sampingan).

Apa kena mengena dengan tudung? Haaa itu nanti tengah2 entry kamu akan tahu. Nak habaq kata entry ni panjang berjela la tuh. Sila teruskan pembacaan dengan hati tenang.

Aku ni, walaupun taklah pandai berkawan sangat, dan aku rasa dalam kalangan circle of friends tu, aku konferm2 la bukan the star. Popular pun tidak. Tapi satu benda yang kalau nak kaitkan mesti kena dengan aku. Suruh kawan2 follow blog. Kahkah yang ni aku juara. Bukan apalah tapi bila kawan kita follow blog kita rasa syok. Follow je pun macam kena bayar pulak kalau nak follow. Tak pun kalau nak follow tu kena pergi pejabat peguambela baru nak sah menjadi follower. Saja nak protes beberapa kenalan yang kata aku ni keji sebab paksa orang follow. Kahkah adakah benar aku keji?

Biarkan. Cuma nak kata, dalam tak pandai berkawan tu, aku still ada banyak jenis klik la kalau kat sekolah menengah dulu. Nak kaitkan dengan tudung, maka bolehlah aku bahagikan kepada dua kelompok utama. Satu, jenis yang bila nampak perempuan cun dia akan react begini ; weyy awek cunn awek cunn weyy tengok tu awek cunn gila bak hang. 

Lelaki jenis ini tiada masalah komunikasi dengan perempuan. Mereka cool. Senang diajak berbual dan senang mengajak berbual. Pandai mengayat dan buat perempuan berasa selesa berurusan dengan mereka.

Golongan kedua ialah jenis yang bila melihat perempuan bertudung labuh atau berjubah dan berpurdah maka akan memberi reaksi ; cantiknya dia tu sejuk mata tengok aku suka sebab nampak sopan dan ayu gilerr kalau lah dapat buat isteri alangkah bahagiaaaa.

Lelaki jenis ini juga tiada masalah komunikasi dengan perempuan. Cuma selalunya mereka mengelak jika tiada urusan yang dirasakan penting. Tetapi kadang2 mereka akan menjadikan sesuatu urusan itu penting jika perlu.

Golongan ketiga bukanlah golongan utama tetapi masih ada aku jadikan kawan iaitu jenis yang tak memberi reaksi kepada perempuan sama ada disebabkan tidak bernafsu, bernafsu songsang, atau sekadar malas nak ambil tahu pasal nafsu. Macam keji pulak perenggan ni.

Golongan ini kadang2 takut dengan perempuan. Ada harapan menjadi mangsa queen control kelak di masa hadapan setelah berkahwin dan beranak dua. Kenapa dua? Biarlah aku nak tulis berapa pun kahkah.

Kawan dari golongan pertama itu majoriti. Jadi senang cerita memang selalulah aku akan mendengar reaksi2 begitu bila sembang pasal pelajar perempuan di asrama. Yaaa hangpa ingat budak laki tak bergosip ka kat asrama? Kahkah karut semua tu. Sama naik ja aku rasa lelaki dan perempuan bila sembang pasal awek atau pakwe.

Jadi bila selalu dengar yang dia ni cun dia ni lawa dia ni suka pakai stokin singkat pastu duduk silang kaki dan sebagainya maka aku rasa normallah mereka ini menyukai perempuan jenis yang lawa2 dan berfesyen mengikut trend semasa arus pemodenan era globalisasi masa kini.

Satunya cerita pasal kes yang lain sikit melibatkan seorang kawan aku. Dan juga seorang lagi kawan aku yang perempuan. Oh dia ni ada blog tapi haram tak update. Dah jadi budak bisnes lah katakan.

Kisahnya begini... Pada suatu hari...

Tempat ialah C-Mart di Changlun. Kalau tak salahlah. Sebenarnya aku lupa tempatnya tapi yang pasti itu ialah sejenis supermarket. Kalau tak supermarket maka hypermarket. Yang pasti bukan Kedai Runcit Pak Abu.


Ada kawan aku ni membeli-beleh bersama kawan2. Entah cerita dia camna tapi apa yang berlaku ialah ada seorang akak/adik perempuan berpurdah lalu situ. Kaler biru tua purdah dia haaa yang tu aku ingat. Then dia pun beri reaksi golongan kedua seperti yang telah dinyatakan di atas.


Then kawan aku yang perempuan yang malas update blog tu kata "Dia tu pakai purdah jubah tudung labuh sebab nak melindungi diri dari dipandang lelaki. Tapi hang pi usha purdah dia pulak. Haishhh" sambil merengus hampa. Ok tak pasti dia merengus atau tak cumanya ada lah unsur2 sedemikian. By the way usha bermaksud tengok, mengendap, skodeng, dsb.

Nak bagitahu apa?

Ok sebenarnya perempuan, pakailah apa sekalipun. Kamu akan tetap menjadi buruan mata lelaki. Ecewah ayat sastera gitu. Pakailah baju dalam ke, baju luar ke, jubah labuh, tudung telekung, bikini, legging, seluar straight cut, shawl, pashmina, jeans, baju kurung, hatta baju perisai pun, lelaki tetap akan memandang kamu. Pakai kain kapan pun lelaki akan tengok. Ya lah kalau tak tengok nak solat jenazah macam mana ye tak?

Sedari hakikat itu. Maka kamu pun buatlah keputusan.
Q : Keputusan apa pulak dah?
A : Keputusan untuk memakai apa untuk menarik mata lelaki yang bagaimana. Faham maksud aku?

Kalau kamu memilih untuk free hair, pakai short sleeve, seluar ketat bila duduk nampak bontot, maka lelaki yang jenis bagaimana yang akan memandang kamu, kamu boleh fikir sendiri.

Kalau anak aku pakai camni, aku bagi penampar.

Kalau kamu memilih untuk bertudung singkat, seluar jeans ketat, tidak berstokin dan berbaju lengan singkat, maka lelaki jenis bagaimana yang akan memandang kamu, kamu boleh fikir sendiri.

Personally aku tak suka gaya ini. Aku rasa... menyampah?

Kalau kamu memilih untuk bertudung lilit, berfesyen muslimah moden, berpakaian material lembut yang menampakkan bentuk badan sekalipun longgar, maka lelaki jenis mana yang akan memandang kamu, kamu boleh fikir sendiri.

Aku minat Maria Elena, nonetheless =p

Kalau kamu memilih untuk berbaju longgar dan tebal, bertudung labuh menutup dada, bersarung kaki dan tangan, dan menutup muka, maka lelaki jenis mana yang akan memandang kamu, kamu juga boleh fikir sendiri.

Cantik je pun kalau pakai tudung labuh.

Mana2 pun pilihan kamu, jika namanya kamu itu perempuan, maka lelaki akan melihat kamu. Dengan penuh minat. Cara approach saja yang berbeza. Itulah yang aku beritahu. Kamu nak yang bagaimana?

Perempuan bertudung labuh selalunya jarang diganggu. Bahkan aku memerhati dulu, kawan2 aku yang cool itu bila ada perempuan bertudung labuh didepannya, dia akan lebih behave. 


Perempuan yang bertudung singkat pula, selalu diusik nakal, dan mudah didekati. Mereka cool dan pandai berkawan. Lelaki selesa berkawan dengan mereka.

Yang tidak bertudung atau seksi pula aku tak pasti. Sebab tak banyak kenalan aku yang berasal dari spesis ini.

Bukan aku nak kata aku tak berkawan dengan minah free hair. Cumanya minah free hair la yang tak kawan dengan aku. Aku kan suka suruh orang pakai tudung. Misalnya dulu blogger fofuler yang gaduh dengan aku dulu2 tu. Kahkah lawak pulak bila dikenangkan. Semoga dia mendapat hidayah Allah. Amiin.

Sebab tu pakaian itu penting dalam kehidupan seharian. Cuba kalau selama ni kamu (perempuan) pakai baju biasa2 dengan seluar ketat dan tudung singkat tetiba tukar pakai baju longgar seluar straight cut dan tudung dilabuhkan sedikit.


Mesti ada yang akan tegur perubahan itu. Kata dapat hidayah la, baru balik Mekah la, ada wahyu baru turun, dan sebagainya.


But it's cool kan? Try it and you'll feel the difference. Tak payah sombong sangat untuk mengakui yang bahawa sesungguhnya pakai longgar dan labuh itu lebih selesa daripada pakai ketat2 dan singkat. Kan?


Faham ke tidak dengan apa yang aku cuba sampaikan ni? Tak faham tu maknanya baca skip2 lah tu. Haaa cepat baca semula dari atas. Hehe.

Tak payah tengok trend sangat kalau bab berpakaian ni. Sebenarnya trend tu manusia yang nak tengok. Sebenarnya artis2 dan model bra dalam majalah tu tahu benar yang pakaian dia tu Allah tak suka jika dipakai di khalayak. Jadi dia buat macam pakaian dia tu paling trendy sebab nak tarik kamu masuk dalam kemurkaan Allah sama2 dengan dia. Maka silalah jadi bijak.

Wardina Safiiyah selebriti jugak apa. Tirulah fesyen dia. Nampaklah macam diredhai sikit. Baru2 ni tengok dalam blog mana tah Ekin punya tudung pun dah nampak tengkuk. Dulu ok ja kini dah lingkup. Mawi sila ambil perhatian. Maksud tersirat aku ialah suatu hari nanti isteri2 akan terbabas juga. Maka suami kenalah pandu betul2.


Gambar di atas ini sarkastik. Dua2 tak tutup aurat sempurna sebenarnya. Cuma bagi akulah, yang tak pakai tudung tu lagi baik sebab dia abaikan aurat kepala dan rambut dia saja. Yang lagi dua orang tu pulak tutup rambut pun tak sempurna dengan baju seluar ketat lagi dan mengabaikan aurat seluruh badan pula.

Oh by the way lelaki pun samalah. Aku tak pernah jadi perempuan tapi aku sebagai lelaki pun sejuk mata bila tengok lelaki yang berkopiah, sopan, tak hisap rokok, dan sebagainya yang baik2 tu. So aku rasa perempuan pun rasa yang sama kot?

Entahlah cuma extra point untuk lelaki, aku berpendapat kalau dia jenis sempoi2 tu akan lebih disukai. Ya lah tak keras sangat dan tak lembut sangat. Boleh diajak berbincang lah kiranya. Lelaki cool yang berbaju cantik, suka pakai ketat2, hisap rokok, sembang macam meriam, aku tak prefer sangat la. Tak tahulah perempuan macam mana. Perempuan, kamu sukakah?

And please be humorist. Everyone can use a little laughter. Tak payah lebih2 sangat. Sekadar untuk mencipta suasana selesa dan menunjukkan yang kita tidak sombong.

gambar digoogle kredit kepada tuan gambar sori kalau ambil tanpa kebenaran okbai.
Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, April 12, 2012

They say it's logic. I say they're stupid.


Assalamualaikum. Hye.


Because God CREATED people in the first place. The food, too. That's simply why. If someone ever asked this question again, it's either ignorance or stupidity. You choose.

I don't know if that stuff up there is made by an atheist. But I know there's no atheist who read my blog. Thing is, I really hate them. Hate here means that I don't like their way of dealing with their theophobia. They're just being denial. They fear God so much that they defy to believe His existence. This is called chronic absolute theophobic syndrome.

I fear my God too but I deal with it very differently. Maybe because I have some reliable references. Those atheist, they only use their head. It's not God's fault that they choose to be a dickhead and live with it.

I thank both. But I never say 'Thank you farmers, thank you chefs, thank you whatsoever' since they are not replying my thanks and they certainly not be doing all those good deeds for nothing. They rear cattles and they get money. They plant rice and they sell those rice. They sow and they reap. That's logic.

But can anyone tell me what we give to God for showering us with rain? For drying our clothes with his sun? For letting us use the water for free but sadly the government makes us pay for every gallon. It's okay however, since maintenance costs money.

How about the growth of the oak from an acorn, the wheels that bring them anywhere, the wool woven into clothes, the sound of birds chirping and the melody of a singing?

Meanwhile, those atheists, thinking that life can exist so magically by an atom duplicating into organism that mutates into a fish then it grow legs so that it walk and later developed hands and brains and then poofff here are the atheist!

Or simply an explosion god-only-know-how it happened then the vast universe is magically come to existence. Eh wait, if they are atheists, there is no god-only-know-how. What should it be? See, laughable they are.

My biggest sin is that I know how pity the atheists are, but I can do nothing to help. I never reach them, never tell them the words of God, and never actually really care. God, please forgive me for that.

okbai.
Thanks for reading. Bye ;)

Monday, April 9, 2012

Origin of Argumentation 2


Assalamualaikum. Hye.

Here goes...

Sila dalami erti mendalam kata2 hikmat berikut :

Beginning of an argument is when the world around you contradicts the world inside you.


Sebenarnya ni aku yang reka sendiri. Kata2 hikmat lah sangat. Ada lah kot sikit2 lama jadi bukit kehikmatan dia. Okeyh kenapakah aku mengeluarkan kata2 sedemikian?


Sila teliti setiap kali kamu bertekak, apakah puncanya? Apakah yang ditekakkan? Mengapakah tetiba kamu bertekak? Kenapa kita salah guna tekak? Contohnya mencarut dan berbalah tanpa keperluan. Sekadar hobi? Apakah hukumnya? Ecewah nak tanya hukum bagai baru tamat Diskusi Fiqh Perubatan lah katakan.

Sebenarnya kan, kita ada sejenis pendirian yang aneh sifatnya. Sebelum kita bertanya soalan, sebenarnya kita dah ada suatu jawapan dalam kepala kita. Jawapan yang kita akan suka apabila orang jawab yang sama, dan bila orang jawab yang lain dari itu, kita akan argue. Itulah origin of argumentation nya pun.

Contohnya lagi, kalau kita pakai baju kemeja corak kotak2 dengan seluar yang ada corak kotak2. Lepas tu kita tanya kawan kita "cantik tak?" dan kawan kita pun jawab "tak" lepas tu kita kata "eh tapi aku rasa ok ja" then kawan kita kata "banyak sangat kotak serabutlah" lepastu kita jawab "tapi kotak2 pun cantik apa macam geometry" lepas tu kawan kita kata "tak ada geometrynya macam kertas grid berjalan adalah" lepas tu kita kata "hang saja jeles" then kawan kita kata "bab* la tadi hang" kita pun emo "hang la bab* hutan belantara amazon" blablablabla pastu gaduh.

Faham situasi di atas? Ini berbeza dengan devil's advocate. Devil's advocate ialah istilah catchy untuk berbincang secara kritis dan kreatif. Kalau dalam bahasa intelek dipanggil debat dan dalam istilah arab yang disebut sebagai munaqasyah. Haaa gitu.

Kalau devil's advocate, memang kita akan open to opinions, suggestions, dan different ways out. Ni yang jenis minta pendapat orang tapi bermati2an nak tegakkan pendapat sendiri. Nak lagi sakit hati, memang seolah2 dia dah ada jawapan untuk soalan dia sendiri. Bila ditanya juga dan dijawab juga, maka berbalahlah atas sebab2 yang tak munasabah dan layak diberi selipar jepun di kepala... kedua2nya.

Nak salahkan yang bertanya 100% pun tak boleh juga. Kadang2 yang menjawab pun sengaja jawab macam nak minta penampar. Dua kali lima ja sebenarnya.

Ini yang aku nak bagitahu, kalau dalam kepala otak tu dah ada jawapan, maka jangan ditanya soalan itu. Dan bagitahu siap2 apa jawapan yang kamu hendakkan. Misalnya yang berlaku baru2 ini dengan kawan aku. Okies dia tanya aku apakah patut untuk dia beli *kept secret* dan aku pun jawablah patut. Beli sajalah kalau hang nak beli. Lepas tu dia kata pasal hargalah, tak banyak pakailah, payah nak simpanlah, laaaa kalau dah memang takmahu beli, tak payah tanya.

Sebab manusia ni, kalau dia dah bagi pendapat, maka dia akan ada tendency untuk menjadikan pendapat dia tu sebagai pendapat yang paling bagus dalam dunia. Aku pun selalu buat camtu. Maka aku telah defend point2 aku dengan bersungguh2 dan kalau diteruskan sikit lagi nescaya boleh bertengkar sampai esok pagi. Nasib baik masing2 sensible dan tahu berhenti dan beralah.

Ya percayalah sekiranya ada dalam kepala kamu untuk tanya sesuatu kepada orang, pastikan kamu memang tiada pendapat sendiri dan sekiranya pun ada, jelaskan siap2 tujuan kamu tanya tu ialah untuk mendapatkan pendapat semata2. Maka setelah mendengar pendapat orang itu, jangan persoalkan kenapa dia kata begitu atau nak cuba patahkan pendapat dia atau kompelin kenapa dia bagi pendapat begitu.

It will only crack into a fight. Lagi satu tabiat manusia ni kan, bila ada benda yang dia tak puas hati, maka itu akan menjadi modal untuk dijadikan argument. Bila saja dia nakkan sarapan nasi goreng misalnya, tetiba yang dihidangkan ialah roti, maka itulah yang akan dikompelin seterusnya dijadikan tajuk argument.

"AKU KATA NASIK GORENG HANG MASAK MI KARI BUAT APA?!" "MASAK SENDIRI LAA OII!!!"

I think I explained enough okbai

p/s :: I mean... you really understand, yes?
Thanks for reading. Bye ;)

Tuesday, April 3, 2012

Wasn't Meant To Be For Me


Assalamualaikum. Hye.

Tajuk macam orang putus cinta kan?

Nope aku tak bercinta so memang bukan pasal benda tu lah. Lagipun aku tengah tak boleh tidur ni takkan tetiba nak cerita pasal cinta? It's sooo not logical.

Come to think of it, aku dah makin kerap tidur lewat2 lepas pukul 12. Lepas tu esok kadang2 terlepas solat subuh berjemaah di surau. Hahaha sila kantoikan aku sekarang. Keadaan sebenar ialah kadang2 saja aku sempat berjemaah di surau.

Percaya takdir tak? Kadang2 kita selalu mempersoalkan takdir kan? Padahal dah terang2an dalam rukun iman yang ada enam benda tu, kita kena beriman dengan qada dan qadar Allah tapi ada masanya terwujud dalam diri ni pasal kenapa benda ni macam tu dan kenapa benda tu macam ni kan?

Aku rasa benda ni normal. Manusia memang selalu tak puas hati dan ada ja benda nak question. Sesama manusia pun tak letih nak mempersoalkan dan jadi judgmental. Sebab tu kadang2 sampai dengan tuhan pun nak  question macam2 dan jadi judgmental jugak.

Mata aku akan nampak apa yang aku nak dan sayang seribu dua ribu tiga ribu kali sayang tangan aku selalunya tak dapat pegang apa yang aku nampak tu. Faham tak situasi aku?

Kadang2 aku terfikir jugak adakah tak cukup syukur dalam hati aku? Adakah tak cukup redha? Adakah aku tamak sangat?

Nanti suatu hari akan mati dan aku pernah have this thought in my head yang aku nak buat benda2 yang aku nak buat sekurang2nya sekali. Contohnya makan kat restoran mewah ke, beli Mac Air ke, naik rollercoaster kat Disneyland ke, atau pergi melancong ke Langkawi dengan kawan2. Kenapa Langkawi? Sebab aku pernah pergi sana masa tingkatan lima so senang sikit nak imagine. Kalau dengan family aku paling ingat Teluk Batik. Tak pun Cameron Highlands. Ahh tak kisahlah mana2 pun.

Tapi kadang2 aku cuma boleh tengok. Dan aku cuma boleh enjoy melihat apa yang aku nak pegang dengan tangan. Sebenarnya aku boleh outstretch and reach out. Cumanya aku sendiri tak tahu apa yang tak kena dengan diri aku dua tiga minggu lately.


Antara benda yang aku cuma boleh lihat ialah nombor2 yang besar jumlahnya yang bukan di sebelah nama aku. Dengki tu memang ada cuma aku tak buat apa2lah. Entah, sebab tu aku kata something's wrog and I don't do anything about it. Salah aku lah kan? Takdir pulak jadi mangsa.

Tak apalah. As long as I live. Duit? Bukanlah. I'm talking about examination marks!

Sila mari nasihat aku supaya rajin belajar okbai.
Thanks for reading. Bye ;)