Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, February 25, 2012

Munakahat


Assalamualaikum. Hye.

Ada satu program aku join. Ni baru habis terus nak update. Semangat dak?

Ada dua benda aku nak cerita. Yang pasal medic ada nak buat luahan perasaan sikit so esok2 kot aku cerita. Haha malam ni nak cerita yang relaks2 saja iaitu isu kahwin.

Bila sebut pasal kahwin, perkara pertama yang akan muncul di kepala otak masing2 ialah 3G iaitu Gatai, Gedik, dan Gegeh. Tapi setelah meningkat usia, benda taboo bernama perkahwinan ini sudah menjadi antara topik lazim untuk dibincangkan apatah lagi bagi mahasiswa2 yang bakal menjadi tonggak negara lah harapannya. Ecewah tonggak negaralah sangat.

Tapi persepsi nikah dari sudut pandangan orang lama, mak bapak, remaja, dan lain2 gologan akan berbeza. Sebab tu munakahat menjadi satu benda yang kompleks hari ini. Anak2 fikir macam ini. Mak ayah fikir macam itu. Masyarakat fikir lain pulak.

Macam tadi kan, kami ada macam forum la dan antara isi forum tu ialah menyentuh bab nikah kahwin. Dan skop perbincangan tentulah dalam usaha membentuk keluarga dakwah yang berjaung demi menjulang kegemilangan Islam di seluruh alam. Tema2 macam ni banyak di Mesir. Nice, isn't it?

Maka bagi mereka yang sememangnya dah biasa dengan tarbiyah dan usrah and stuff, benda ni best la. Bagi budak yang tak berapa nak join usrah ni, lain sikit la rasanya. Haha dan aku agak tak berapa nak ikut la apa yang dicadangkan. Biasalah. Hedonisme melampau, result exam biasa2, dan qiyamullail sebulan sekali pun payah, maka inferior merajai diri.

Tapi kalau dah inferior tu lah yang patutnya menjadi pembakar semangat ye tak?


Actually, aku sendiri dah makin tak jelas dengan apa yang aku nak. Bila dengar2 perbincangan yang semacam ini, aku dah jadi keliru. Probably sebab apa yang ada dalam masyarakat tak sama dengan apa yang ada dalam forum tadi. Dan apa yang ada dalam filem2 dan drama melayu pun tak sama. Drama America lagilah lain. And I think I drenched too much inside those latter.

Sebab tu aku punya judgment pun dah clouded. Mana taknya. Bajet2 macam nak kahwin tetiba bila sebut pasal dakwah tarbiyah apa semua ni tetiba rasa tak bersedia pulak. Dengar pulak cerita ustazah2 bagi cabaran kepada bakal suami untuk keluar dakwah 40 hari baru layak kahwin ohh kecut perut aku haha.

Jadi malas nak kahwin lagi buat masa ni. Sebab orang yang macam aku, perlukan seorang yang tak berapa nak sempurna supaya boleh cope denga ketidaksempurnaan aku. Masa aku dengar perbincangan tu sebut pasal strategi dakwah ialah mengahwinkan orang yang baik dengan orang yang baik juga, pun aku dah stop and stare jap. At myself lah, bukan stare sembarangan.

Aku bukan nak kata aku ni dari keluarga yang tak baik. Oh family aku ok ja takda rekod penjenayah ke, penagih dadah, dan kakak2 makcik2 aku semua pakai tudung jadi yang basic2 tu memang takda masalah.

Cumanya aku sendirilah. Sebab orang yang aku suka tu macam terlalu perfect. Jadi aku pun rasa macam sedih la bagi pihak dia kan kalau tetiba dia kena end up hidup dengan aku yang serba kekurangan ni kan? Kahkahkah bajet macam ada calon ja padahal takda lagi la. But this is my current situation la. So takmau fikir pasal kahwin lagi buat masa ni. On off gitu.

Lagi satu, aku tak berapa nak follow la dengan cara matchmaking jenis tak kenal dulu ni tambah pulak kalau orang tengahnya itu stranger. Ya dulu mak bapak kita kahwin bukan kenal pun tapi bahagia ja sampai ke kita ni kan? Sebab tu kalau nak buat matchmaking ni aku percaya mak ayah aku saja. Sekurangnya kalau it doesn't work out, aku takkan la nak salahkan mak ayah aku kan?

Kalau entah siapa2 yang matching2 aku, tetiba rumahtangga porak peranda, tentulah aku akan mengamuk kepada orang2 tertentu. Dan ayat ini juga membuktikan aku masih belum sedia nak berumahtangga sebab kalau nak kahwin kena stabil dulu tapi kalau ada intention nak mengamuk maksudnya tu masih belum stabil maka stay single lebih baik... kot?

Berbakti kat mak ayah dulu cover balik dosa2 dulu before say bye2 and get married. Tak gitu?

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Friday, February 24, 2012

Pianist Me Not


Assalamualaikum. Hye.


Ada orang tanya aku di formspring pasal main piano. Muslimah nak belajar main piano, ok ke? sumthin like that la. Anonymous ja pun yang tanya jadi aku merasakan yang dia pun kisah tak kisah ja dengan jawapan aku. Haha kemain lagi aku nak buat entry khas sebab nak jawab padahal bukan aku tau apa sangat pun.

First, sebab dia sebut muslimah dalam soalan tu, maka aku tak dapat elak dari merasakan yang dia tanya elok tak elok tu maksudnya dia tanya pasal hukum. Jadi kalau bab hukum, aku takkan jawab sebab aku tak reti. Sejujurnya aku mengaku yang aku malas ikut kelas tafaqquh maka aku pun tak banyak ilmu dalam bab hukum2 ni.

Tapi kalau jenis kepala batu takmau tutup aurat tu aku boleh la jawab dengan yakin bahawa berdosa kalau tak tutup arat. Benda basic maka budak darjah lima pun tahu tapi yang dah umur 25, 35, 45, pun tak reti2 nak jaga aurat. Shame for those.

Tapi kan, melihatkan ustaz Azhar Idrus bermain gitar, dan memang ada banyak pun pendapat2 yang mengharuskan muzik, lagu, dan sebagainya di samping ada jugak pendapat2 yang mengharamkan, masing2 ada dalil, masing2 ada hujah, maka aku sebagai pendengar lagu dan peminat muzik pun ikut saja pendapat yang kata boleh. 

Muzik ni benda yang bukan termasuk dalam hal2 utama. Tak payah debat2 sangat la sebab selagi mana kita solat, jaga aurat, puasa, taat mak bapak, zakat, haji, et cetera kalau nak dengar lagu Avril Lavigne pun tak ada masalah. Benda universal. Suka, dengar. Tak suka, jangan dengar. Senang ja.

So kalau nak belajar main piano, aku rasa tak ada salahnya. Belajarlah. Main alat muzik kalau rasa boleh buatkan kamu happy maka buatlah. Tapi kalau dah sebut muslimah, maka secara automatik ada banyak benda yang perlu dijaga.

Maka, kalau belajar main sebab hobi, minat, dan nak latih kemahiran tertentu sudah tentu tiada masalah. Cumanya zaman sekarang ni kan banyak pancaroba dan onak serta duri (perkataan yang masa SPM dulu pun tak guna) jadi kalau kamu nak belajar main piano dengan harapan mahu upload ke youtube dan jadi artis maka tak payahlah.

Bukan apa. Mudah sangat nak jadi artis nowadays. Nyanyi dua tiga kerat lagu, muka cantik, dan suara sedap and poof now you're a singer waiting for recording a record. Cuba tengok penyanyi faveret aku iaitu Yuna. Dia dulu ok ja kan? Sekarang ni tengok tudung dia jadi macam haram jadah. Susah nak tepis godaan2 dunia seni ni. Tapi nasib baik la ada tudung lagi. And you know who's just another person making a good music in Malaysia? Fynn Jamal. Tapi dia pun ada masalah imej. Lagu2 dia banyak cerita pasal ketuhanan dan sebut pasal mati, tapi aurat sendiri tak jaga. Kesian. But I like her (music) anyway.

Yuna... wth is wrong with you?

Faham maksud aku? Kalau kita letak tuhan di atas, dan kita jaga semua perkara yang berkaitan, rasanya jangankan piano, nak belajar main gitar, biola, gong tahun baru cina pun takda masalahnya. Main piano sebagai hobi, jangan sampai leka dan lewatkan solat, tak lupa baca Alquran, kalau buat performance pakai baju tutup aurat dengan sempurna, maka tiada masalah.

Tapi apa2pun sila rujuk ulama untuk keterangan yang sebenar. Sebab, aku dah bagitahu tadi aku tak tahu secara keseluruhan. Setakat benda luaran yang shallow bolehlah aku bagi pendapat. Kalau nak cerita hukum bagai minta maaflah aku tak berani takut nanti silap pulak.

Yang paling utama, tengok balik niat. Tapi aku ada kawan yang belajar main piano, and he's one good guy better than me in  almost every aspect. One more reason for me to say it's ok to learn piano. Cool gila kot main piano. Haha

harap menjawab soalan okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Wednesday, February 22, 2012

Pretty Ugly


Assalamualaikum. Hye.

*draft entry lama lagi*

Dalam dunia ni tak ada orang yang hodoh. Tapi yang jenis bodoh ada banyak.

Entry ini ialah pendapat aku terhadap orang buruk yang nak melawa tapi melebihi batas. Kalau tak melebihi batas melawalah seadanya. Tak ada siapa kisah.

Dalam dunia ini ada dua jenis perempuan. Perempuan cantik dan perempuan buruk. Definisi cantik buruk sebenarnya bukan ada sesiapa yang bagi. It depends on how you look at it. Ada orang kata cantik itu dengan mengikut fesyen. Ada yang kata buruk itu bila muka penuh jerawat. Ada yang kata cantik itu kalau muka ceria. Ada yang kata buruk itu kalau asyik marah2. It's up to you.

Zaman sekarang ni, bahana fesyen dah meragut maksud kecantikan yang sebenar. Lelaki perempuan sama saja. Tapi terimalah hakikat orang perempuan lagi terkesan dengan virus fesyen ni ewah virus pulak ya lah sebab dia merosakkan dari dalam. Bakteria pun tak sekeji tu.

Contoh mudah. Perempuan cantik pakai baju fit dengan badan, seluar yang skinny, high heels, tudung mereka cantik2 dan berlilit2, lagi banyak yang free hair. Kulit muka mereka menghiasi iklan Tv dan majalah. Putih licin berseri.

Perempuan buruk pula memuja dari dalam rumah. 
Mereka memakai baju fit pada badan gempal mereka.
Memuatkan seluar skinny pada paha2 gemuk mereka.
Mereka sering jatuh dan seliuh bila memakai heels.
Mereka pakai juga shawls berwarna-warni sambil meniru tutorial video.
Ada lagi banyak si buruk yang biar orang nampak rambut mereka. Konon2nya cantik dan bergaya. Fashionable dan trendy. Kebebasan.

Kulit2 mereka berjerawat dan berparut. Tidak licin dan tidak berseri. Apa saja produk yang si cantik sebutkan di Tv, mereka beli dan sapu pada kulit mereka.

Padahal si cantik kalau memakai daun pisang pun tetap akan cantik.
Kalau buruk tu...

Kosmetik yang paling mujarab ada 3.
  1. Percaya pada diri.
  2. Senyuman.
  3. Menghalang orang dari melihat keaiban diri (bahasa mudahnya menutup aurat).
Kenapa nak letak agama di tepi, atas nama fesyen, trend, dan ikon?

Samalah lelaki pun. Pakai seluar 3 suku yang memang macam 3 suku yang kalau dalam loghat utagha dipanggil gelong. Kalau nak pakai ikut nabi, labuhnya sampai ke tengah betis barulah bila duduk tak nampak lutut. Ni pakai seluar takat bawah lutut seinci lepas tu jangan kata bila duduk, melangkah pun dah nampak lutut. Malu lah wey kalau aurat pusat ke lutut pun tak boleh jaga.

Lagi satu kepada akak2 yang suka pakai baju leher luas lepas tu tudung singkat. Pusing kiri pusing kanan maka leher pun nampak. Bijak sungguh. Lagi satu spesis yang suka pakai baju bercorak di dada. Ataupun ada tulisan banyak2 di dada.

Manusia ni malas baca buku tapi kalau tulisan di baju orang selalu tengok dan baca. Tambah pulak bila kanvasnya yang dotdotdot tu lagilah orang nak tengok. Lepas tu marah orang kata gila seks lah apa kejadah. Padahal sendiri yang mangkuk.

Pernah tengok Ugly Betty? Orang buruk ni selalu kena buli dan jadi mangsa keadaan kan? Jadi, silalah kembali kepada agama supaya tuhan sendiri akan jaga anda. Faham maksud aku? Kalau dah buruk tu, janganlah nak ikut perangai buruk orang cantik dalam bab2 melawa menambah dosa. Kau nampak Fasha Sendat pakai seksi misalnya dan dia nampak cantik, kau yang tak berapa nak Fasha tapi part sendat tu saja yang serupa tak payahlah tiru.

Attitude pun mencantikkan kita. Betty's lovable walaupun tak cantik kan?

Biarlah mereka yang perasan cantik itu dengan kekejian mereka. Sekurang2nya mereka cantik. Kita yang buruk ni, dah la buruk. Nak ikut berdosa sekali? Tak apalah kalau tak cantik/ kacak di dunia ni. Nanti mati kalau diizinkan Allah kita dapat pengakhiran baik masa tu melawalah sepuas2nya hati. Kalau nak kejar cantik di dunia sampai aurat tak jaga, tuhan larang tabarruj tapi yang itulah dibuat, apa setakat itu saja wawasan yang kamu ada? Shame.

Seronok jadi cantik ni sebab pakai apa pun nampak kena ja dengan diri. Kalau buruk ni susah nak bergaya. Sebab tu aku kata dalam nak bergaya apa benda ni semua jangan letak rupa atau fesyen sebagai benda utama. Pastikan yang tuhan suruh tu ikut dulu. Setakat kalau kawan2 pakai jeans ketat dengan shawl singkat tapi kamu nak pakai tudung labuh boleh ja nak hang out sama2. Looks even cooler.

Dan yang lebih best ialah pakaian yang baik dapat menjadi benteng daripada tempat2 keji. Sekurang2nya segan nak pergi tempat2 maksiat kalau pakai elok2 ni. Di kelab hiburan misalnya banyak ja shawl chicks kan? Tapi yang pakai tudung iras2 telekung tu rasaya tak pernah ada lagi la kalau ada pun jarang dan bukan majoriti. Itu dari spesis kurang kasih sayang.

It's not how I judge. It's how god and his messenger already told. Choose your clothes in you closet carefully.

p/s :: Sebagai aku juga si buruk, aku faham benar keadaannya. Aku bosan. Bosan melihat. Nak pejam mata susah berjalan pula.

okbai

Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, February 18, 2012

The Depressing News


Assalamualaikum. Hye.


Semalam aku pergi Dumyat melawat tempat menarik sambil cari kerang padahal aku main pantai ja lebih. Air sejuk sungguh dan jalan2 di pantai meranduk air sampai kebas kaki oh such a lovely feeling sebab dah lama tak jumpa laut.

Dan bila balik ke rumah sewa ustaz2 di situ, maka terburailah satu kes yang agak latest lah juga. Kes inilah yang depressing tu. Pergi Dumyat ialah satu pengalaman menarik yang mungkin akan membuatkan aku rasa nak pergi lagi lain kali bila free. Maybe bila musim panas tiba sebab pergi time winter seolah2 menziarah Sinai buat kali kedua. Sejuk, angin kuat, hujan, menggigil, tulang belakang macam membengkok, all the not so good stuff.

Pasal pantai kerang apa tu nanti2lah aku cerita. Mari sini nak share something awful.

Okies selama aku blog and share stuff about Egypt, jarang2 la aku cerita pasal benda tak best kan? Selalu cerita benda2 yang fun, pergi bergembira, bermalas2an, dan bersukaria tetapi tidaklah sampai mengabaikan perintah Allah Azzawajalla.

Tapi baru2 ni ada kes baru pulak pasal orang mesir ni buat perangai. Kali ni sampai ke tahap mencederakan. Ini sudah menyebabkan usus dan perut menjadi kecut. Kes rompaklah apa lagi. Tempat pulak asyik yang sama. Dan tempat yang sama tu ialah Haiyu Asyir, asrama Kedah ada sebijik di situ. Walaupun aku jarang2 pergi, tapi ada masanya kena pergi juga. Macam sekarang ni ada event Hari Keluarga, macam nak pergi. Tapi bila dengar benda2 tak best camni, macam malas pun ada.

Dan kisahnya, ustaz yang kena rompak ni bukan takat duit dia saja yang hilang. Takpayah aku detailkan kot, cukuplah sekadar aku cakap yang dia ada urusan yang melibatkan duit orang lain, dan duit tu besar jumlahnya, dan suddenly, kena rompak dan hilanglah.

Kawan aku selalu jugak pergi Asyir tu. Dia pun pernah kena. Tapi macam tak serik. Tak apalah sebab dia hero. Tapi bila asyik dengar kes macam ni, kita yang tak berapa hero ni risaulah jugak. Mana tak risau benda macam ni bukannya best pun kalau jadi. Tapi aku tak la tunjuk sangat aku risau. Bukannya membantu pun.

Sebelum2 ni, kes rompakan jarang la melibatkan kecederaan. Tapi ustaz ni kena jahit kepala (rasanya) sebab kena tetak gitu. Orang cerita sebut perkataan tetak. Aku dah terbayang kapak dah. Horror kot?

Thing is, aku selalu jugak jalan sendiri2 sebab malas nak ajak orang. Kadang2 mereka pun ada benda nak dibuat dan of course everyone has a life to attend to. Nak ajak orang ke sana ke mari macam meragut masa peribadi dia lah pulak. Ecewah meragut masa peribadi sejak join bengkel penulisan ni kalau boleh nak guna perkataan yang kemain saja. Padahal takda effect pun.

Mulalah aku rasa yang babi tu lagi mulia. Babi yang kuat tidak menindas babi yang lemah. Habis tindas pun dalam hal ehwal merebut kawasan saja. Biasalah binatang kan ada territory. Tu pun babi hutan ja yang buat sebab mereka spesis tinggal dalam hutan sebab tu nama babi hutan. Kalau babi pink comel2 yang dibuat lauk oleh masyarakat tertentu spesis tu tidak menindas bahkan saling memberi sokongan moral kepada babi2 lain yang bakal menjadi balu atau yatim piatu. See? Babi pun menjaga hati dan perasaan babi2 lain. Manusia?

Ok macam huduh sangat bunyinya buat perbandingan manusia dengan babi. Tapi itu hakikat kan?

Manusia ni kompleks sifatnya. Tapi jenis yang suka buat orang lain merana ni kadar kekompleksan mereka lebih daripada paras normal. Jenis2 begini wajar masuk penjara. Tapi yang susahnya, even kalau mereka masuk penjara kena hukum gantung sekalipun, kerosakan yang mereka buat tetap kekal. Bak kata orang, luka akan sembuh tapi parut akan kekal. Maka gunalah Bio Oil. Eh?

Aku tak suka hidup dalam kerisauan dan sangat2 mampu kalau aku nak pretend nothing happened dan hidup macam biasa. Masalahnya benda ni jadi semakin kerap dan semakin dekat. Faham maksud aku? Sebelum ni selalu dengar ustaz indon, orang thailand yang kena. Sekarang ni, tempat yang selalu jadi kes ialah kawasan yang aku selalu pergi, dan orang2 yang jadi mangsa mula terdiri dari kalangan yang aku kenal.

Seolah2 menunggu giliran I'm the next. Wth?


Memikirkan benda ni, maka sekali lagi aku jadi depressed. Tapi dengan jayanya facebook mengatasi depression aku. Baca komen2 status kawan, tengok post2 lawak, terus lupa jap benda ni. Ya kadang2 kemalangan boleh terjadi kepada sesiapa sahaja. Kena redhalah kalau dah nasib kan? Tapi itulah. Precautions kena jaga. Kalau nak tawakkal semata2 pun tak boleh juga. Zaman ini bukannya macam zaman dulu banyak keajaiban. Ini zaman akhir zaman. Semua orang pakat nak tunjuk diri masing2. Baik nak tunjuk, jahat pun nak tunjuk. Yang jadi mangsa, kita semualah.

Jahat pun ada kisahnya. Aku faham bukan semua orang suka buat jahat. Ada yang terpaksa dan mempunyai masalah peribadi yang memaksa dia buat benda tak elok. Tapi jenis2 yang suka buat benda keji and seems to have fun doing it, buat aku nak risau. Apa2lah. Kesimpulannya sila berhati2. Dah la aku tak reti silat. Kalaulah magic itu tidak dihukum haram, dah lama aku belajar. Sapa2 yang berani nak buat keji dengan aku siaplah kau muntah darah tapi aku yakin Allah jaga aku lagi baik daripada magic. So I'll be extra careful and He will do the rest. And one more thing...

God, can you send those evil people somewhere? Hell, for instance?

doa2kanlah ustaz tu ok danjangan lupa doakan aku jugak okbai.
Thanks for reading. Bye ;)

Friday, February 10, 2012

Kisah Dramatik Cap Ibu dan Anak 2


Assalamualaikum. Hye.

When it comes to Bree and her children, I can't help but liking, and feel like sharing. Yeah might not be the best stuff to share. But it's good. Or at least it make some senses.





One of the many perspectives about children being delinquents and parents being sad. Kinda nice, yes?

Garang salah, tak garang salah. Berlembut susah. Berkeras payah. Susah sungguh parenting ni sebenarnya. Untunglah kita anak2 sebenarnya sebab ada orang yang sayangkan kita. Kadang2 bukan anak tak sayang mak dan ayah. Dalam fasa membesar tu memang banyak salah dan silap. Bila dah besar dan boleh fikir, insya Allah boleh make up benda yang lepas2. Tapi masa tu mak ayah dah tua. So why not start now?

I love my mak and ayah. Although I don't call a lot. I do pray a lot. Hehe.

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, February 5, 2012

Assalamualaika


Assalamualaikum. Hye.

Salam Maulidurrasul walaupun macam dah agak lewat tapi tak apalah lagipun kita berusaha mahu meraikan baginda nabi setiap hari bukannya setahun sekali dok gitu?

Mari berselawat. Allahumma solli ala sayyidina Muhammad.

Ok bila bercerita tentang Maulidurrasul, dulu2 mesti nak cerita pasal perarakan, buat sepanduk, selawat ramai2 and stuff like that. Lama sikit selepas itu, mula timbul isu perlu sambut ke tak perlu sambut Maulidurrasul. Masa ni hot pasal bidaah. Semua benda nak bidaah. Last2 apa pun tak payah buat. Then after that orang pun dah tak argue pasal benda ni sangat. Zaman social network tengah meletup2 so banyaklah benda2 pasal nabi junjungan dikongsi bersama which is good. Sebab jarang orang nak saja2 buka internet cari pasal sirah. So ada orang share tu kira besar rahmatlah.


Tapi one of the most remembered stuff is the video yang pasal Lau Kana Bainana tu yang ada perempuan tu bila ditanya "Jika anda ada seminit untuk bercakap dengan Nabi, apa yang akan anda cakapkan?" something like that lah.

Then perempuan tu jawab sampai nangis2 dan aku yang tengok pun rasa sebaknya tapi takdalah sampai nangis. Iman kulit bawang hati berkerak macam mana nak nangis? Huu malu dengan diri sendiri. Tambah2 pulak bila nak mengaku yang diri ini menyayangi nabi tapi perangai macam tak pernah kenal nabi. Macam mana tu?

Aku suka tengok orang pakai jubah, kepiah ketayap serban lilit kepala tapi aku tak lilit kepala. Aku lilit tengkuk dengan muffler adalah. Aku suka tengok orang join usrah dan aku suka tengok orang solat dhuha. Cuma aku sendiri jarang2 buat benda tu. Tambah lagi usrah2 ni atau dalam blog Angelpakaigucci disebut sebagai bulatan gembira hoyeah osem apa semua tu memang aku kalau join pun mata asyik tengok jam saja bila lah nak balik tanya hatiku.

Kadang2 aku sendiri pun hairan. Betul kah aku sayang nabi?

Solat sehari semalam alhamdulillah penuh dan kalau tertidur pun insya Allah tak sampai kena qada. Solat jemaah di surau dan masjid pun boleh tahan la walaupun tidaklah sempurna 5 waktu berjemaah di masjid tapi masih berjemaah di rumah atau solat sendiri. Kalau tak solat hati gelisah tu maknanya ada iman lagi la kan?

Sedekah... ada la jugak bagi segenih dua kat makcik2 jual tisu tepi jalan tu. Tapi nak bagi lebih rasa macam tak boleh. Nanti aku nak makan apa? Opppsss hubbuddunya detected.

Nak kata personaliti baik tu memang bukan aku la tapi kalau bab berpakaian insya allah aku jaga betul2. Rasanya tak pernah lagi aku pakai seluar pendek keluar rumah atau keluar rumah tak pakai baju. Aku rasa malu dan malu itu sebahagian daripada iman.

Yang tu sajalah kot. Aku tak bangun qiyam, aku tak pergi talaqqi, aku tak cakap ana anta bila sembang, dan aku tak pakai kopiah masa solat. Aku dengar lagu Avril Lavigne masa main laptop dan aku menyanyi lagu Fully Alive masa tengah masak.

Agak2 nabi akan suka aku?

Takut sungguh bila fikir2 balik akhirat nanti bila sampai masanya. Semua manusia dibangkitkan dan menunggu syafaat baginda, tapi aku layak ke nak dapat? Dengan amalan tak seberapa. Selawat sehari tak sampai seratus kali pun tapi mengidam macam2.

Imagine kalau nabi masih hidup dan hidup dalam kalangan kita. Agak2 ada tak orang yang sanggup jadi rakyat Malaysia bila mendapati nabi tinggal di Madinah? Agak2 ada tak blogger sanggup dedah aurat dalam blog dan mencarut sakan? Agak2 ada tak dalam dunia ni filem2 lucah?

But nabi is not here anymore. Baginda serah tugas tu kepada kita untuk teruskan. Dan ini pun satu hal juga. Apa sumbangan aku kepada Islam pun aku tak tahu. Tulis entry pasal aurat dikira jugak kot mudah2anlah. Nak kawen cepat2 bina keluarga bahagia menambah zuriat dan bilangan umat Islam di mukabumi pun belum tentu aku mampu buat. Ye lah kalau aku jenis dengar Avril tak ubah perangai sampai ke tua, anak aku nanti ikut sama menyanyi What The Hell dengan aku. Hampeh sungguh aku.

Ya betapa kerdilnya aku.

Tapi untuk menyedapkan hati, dalam sirah ada menceritakan bagaimana baginda merindui umat akhir zaman yang tak pernah tengok baginda secara live tapi beriman dengan baginda dan mengamalkan ajaran baginda. Aku tak sembah tokong apa so maksudnya aku ikut ajaran baginda lah walaupun tak sempurna. Dan dalam ayat2 Allah yang diturunkan kepada baginda dan disampaikan kepada kita semua ada satu ayat tu kata kita buat kebaikan yang kecik pun ada bahagiannya nanti untuk kita. 99 : 7

Dan aku pasti kalau nabi boleh maafkan dan sayang orang yang buat jahat kepada baginda contohnya orang yang buang najis depan rumah baginda, orang yang cuba meracuni baginda, orang yang menjerut leher baginda dengan serban, dan kaum Taif kot yang melempar baginda dengan batu sampai Jibril marah gila lalu offer untuk hempuk mereka2 yang kurang ajar itu dengan gunung apa aku tak ingat, maka dengan keperibadian itu aku berharap agar kasih sayang baginda akan tumpah kepada aku juga. 

Setitik pun jadilah.

Kita semua umat Muhammad. Nabi Adam pun jeles sama kita. Kita hidup dalam zaman yang lebih dahsyat daripada umat2 dahulu. Zaman dulu punya umat, sekalipun ada Firaun yang super duper kejam dan berkuasa sampai mengaku tuhan, mereka ada Nabi Musa. Walaupun zaman dulu ada banjir besar, tapi Allah tolong Nabi Nuh dengan kapal besar. Zaman kita ini, nabi tinggalkan bekalan yang dah lebih ceri cukup tapi banyak yang kita sia2kan. Yang aku sia2kan. Dengan masyarakat huruhara aku memang berharap ada superhero dari kalangan aktivis dakwah untuk buat perubahan. Aku tak mintak la perubahan drastik sampai semua orang pakat jadi ahli ibadah tapi sekurangnya biarlah nampak jelas Islam tu.

Mari perlahan2 menjadi lebih baik. Tak nampak perubahan pun tak apa. Perubahan tak semestinya benda yang orang mesti nampak. Allah tahu usaha kita. Kan?

Oh pasal Lau Kana Bainana tu, kalau aku ditanya soalan itu, aku akan jawab yang aku tak mahu cakap apa2 dengan nabi. Sebab cuma ada satu minit. Lebih baik kalau aku dengar nabi cakap. Lainlah kalau sejam. Bolehlah sembang2. Dan kalau dapat sejam dengan nabi, aku nak mintak baginda doakan aku ada pengkahiran yang baik dan mak ayah aku, adik beradik aku, keluarga, kawan2, guru2, dan seluruh manusia. Doa baginda Allah tak tolak kan?

Habis di sini. How do you like my new template? Aku sendiri pun macam tak berapa berkenan tapi aku stick with this for a while. Nanti2 aku tukar balik jadi yang macam sebelum ni.

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)