Pemollow

THYB on Facebook

Friday, January 27, 2012

Orang Perempuan Kurang Bijak?


Assalamualaikum. Hye.

Entry ini mengandungi unsur gender inequality yang tidak keterlaluan. Pengamal feminisme, pejuang ekualiti gender, Akak-akak Dalam Islam, dan mana2 individu yang mempunya persepsi berlebihan tidak digalakkan membaca entry ini. Tapi ok ja kot sebab aku bukan encik Obe. Tak pandailah nak troll ke ogre ke apa kebenda. So I think this entry is still (memang) untuk tatapan umum kot.

Well it's always hated by many women that the world is dominated somehow by men. But today, the wolrd has witnessed that not only man can stand up high. Even a woman has her place up up and away ahead. Women capabilities are indeed remarkable. They can even do men's stuff, like engineering and playing rugby. And in the end, men still can't menstruate and give birth. So ability-wise, women got extra marks.

But to the surprise of many, women are weak. Especially when it comes to their emotions. If they know how to control the emotions, I believe they'll be the kind that hold the upper hand. However, they just don't. Seems like they are designed to be prone to emotions and emotion related distress.

A man can be defeated by a woman's seduction, and as such, a woman can be defeated by a man's seduction. Crushed, like how a boulder turns to pebble, then to debris.

Perhaps women are not that weak. However we can see how the world portrays women as objects. How could this possible? By fashion, consumerism, and emotion (especially towards men) influences.

First, if we take a closer look on who are the people of the big names behind fashions, mostly they are men. I can't quote since I am not really into fashion stuff and am lazy enough to not use wikipedia for it, but watching channel E, Starworld, and any entertainment show, whenever fashion is talked about, men are more likely to speak than women. Even if there are women, they are only the tools of displaying their skin more than displaying the clothing. They walked like a cat, even more degrading as they are human but is made to walk like an animal. They show then they go. Then they disappear and reappear in magazines and TV. Then men watch them. The every inch of them. And the cycle continues. More and more fashions are created by men (some are by women but with the same consequences) and more and more women are binding themselves to this kind of slavery.

Slavery?

Yes. Women thought by doing fashions they can be free from the domination from men. This is when religion (I will stress more about Islam) interfere and tried to save them with hijab concept. However the power of fashion overpowered hijab and women then see hijab as a way of men dominating women.

Truthfully, no one feels good while their skin is being shown to public and watched by many. They want to be secured with proper attire. But things turned all around when (some of the bad men) succeeded in changing the mindset of many women into accepting fashion as freedom. That's how women gradually termed as sex symbols and always be portrayed in films and advertisements wearing strings and a piece of cloth to cover the whole body. Do you think women enjoy seeing naked women? Hell no unless they are lesbo. It's all about men. Men created the fashion. Women fall for it. They love it for an unknown reason. Time changes women to whore without them realising it.

When the Islam-introduced-hijab is opposed even by muslimahs themselves (as we can see today) can you imagine what kind of power fashion has? What will it take to reset this trend? There are many words describing how a woman (and a man) looks. Hot and sexy are two common words that are known by many. Ironically those words are self explaning as sexy is formed when the word sex is combined with the suffix -y. As waxy means resembling wax, sexy should means resembling sex, shouldn't it? Hot is obviously the feeling of FIRE. A sexy and hot woman (or man). You can figure out what I am trying to say by now, yes?

We admire the looks without thinking of the reasons why religion wants it to be in the different way. No wonder why people nowadays especially women are very destructed by the very harmless piece of cloth. People are weakening. Women are already weak. They then become what? Frail, fragile, debris, dust. Blown away by wind.

While Islam shows how to be revered and safe, women tend to look the other way. They often say they want to be free from the domination of men. Perhaps since prophet Muhammad pbuh is a man, they thought the hijab stuff is a way of oppressing women. Then they take the different path of disobeying hijab, wearing the small piece of cloth that will one day drag them to hell, without really knowing that all those fashion are created by men too. Even worse, men with bad intentions.

They feel proud when their hair is swaying when the wind blows. They don't secure their hair with a jilbab. They feel good when men look at them with a smile. They forgot that the smile might be accompanied by intentions. Those kind of women, they are sorry to say, idiot.


Tengok gambar ini dan imagine mereka buat perkara2 berikut dengan pakaian yang sedang mereka pakai itu. Imagine they are moslems.
  1. Pegang daun semambu dan pukul sesama sendiri menggunakan daun semambu, sekuat hati, sepenuh rasa.
  2. Merangkak bawah dawai kokot berduri.
  3. Berdiri di atas lantai kaca yang transparent dan sekumpulan lelaki tak senonoh dan perempuan tak senonoh ada di bawah.
  4. Lelaki itu terangsang dan cuba buat yang tak elok kepada perempuan itu. Perempuan itu berakhlak mulia dan beriman dan tidak mahu buat jahat. Kedua2nya bersungguh2. Agak2 apa jadi?
  5. Perempuan itu terangsang dan cuba buat yang tak elok kepada lelaki itu. Lelaki itu berakhlak mulia dan beriman tidak mahu buat jahat. Kedua2nya bersungguh2. Agak2 apa jadi?
  6. Katakanlah mereka Islam dan sedang travel di sebuah padang pasir. Tetiba ada oasis dan masuk waktu (tengok matahari) dan mereka mahu solat.
  7. Kedua2nya masuk hutan. Dan berjaya keluar selepas semalaman.
  8. Duduk di dalam kelompok warga tua.
Aku tak kesah la kamu nak jawab apa. Tapi ini skema jawapan yang aku sediakan. Nak guna jawapan sendiri pun boleh. kalau tak setuju laa.

  1. Perempuan itu akan calar balar. Lelaki itu cool.
  2. Perempuan itu akan luka2 di seluruh badan bajunya akan koyak sampai menampakkan kulit. Lelaki itu kotor bajunya dan koyak sikit2 tapi tak nampak sampai kulit sebab banyak lapis an lapisan luar tebal.
  3. Lelaki tak senonoh di bawah lantai kaca dapat menjamu mata melihat apa yag ada di bawah kain perempuan itu. Perempuan tak senonoh di bawah lantai kaca tidak dapat menjamu mata. Nampak tapak kasut saja cisss.
  4. Dengan senang lelaki itu boleh lucutkan pakaian perempuan itu membiarkannya dalam keadaan menyedihkan. Selepas itu lelaki itu boleh *ditapis* *ditapis* *ditapis* *ditapis*.
  5. Dengan susah payah perempuan itu cuba menanggalkan kot lelaki itu. tetapi lelaki itu boleh menolak perempuan itu sampai pengsan dan lari dari situ.
  6. -Lelaki itu boleh ambil wuduk dan kalau dia panas dia boleh tanggalkan kot dan sinsing lengan baju. Bila malam menjelma, padang pasir menjadi sangat sejuk kerana tiada liputan awan (geografi tingkatan satu) maka lelaki tadi boleh memakai semula kot tadi.
    -Perempuan tadi boleh ambil wuduk dan dia terpaksa pinjam seluar dan baju lelaki tadi. Baju dia mungkin boleh digunakan untuk balut kepala. Bila malam menjelma, dia terpaksa menyusahkan lelaki itu sekali lagi dengan meminjam kot lelaki tadi sebab sejuk.
  7. Lelaki itu keluar dalam kepanasan. Perempuan itu keluar dengan penuh calar, bengkak digigit nyamuk, dan anemia kerana dihinggap pacat.
  8. Lelaki itu akan dipuji segak. Perempuan itu akan segan tertunduk malu dan kalau ada kuali nescaya dikualinya muka sendiri kerana tak tertanggung azab malu.
The second half of this entry is ridiculous but I am sure you understand what I am trying to convey. Fashions introduced by those people are more ridiculous than my entry. Open your eyes, women, especially those who are called muslimahs.

p/s :: Pasal consumerism dan emotion towards men aku sambung lain entry.

*Okies ini entry lama dalam draft. Aku dah baca sekali lalu dan English dalam entry ni memang tunggang langgang habis. Malas edit. Maaflah*

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

Monday, January 2, 2012

20 Years of Living and Learning and Watching My (beloved) Malaysia As It Is


Assalamualaikum. Hye.

*Setelah di preview, aku katakan entry ini tidak best macamlah entry aku yang lain best kan?. Sila baca atas pilihan sendiri*

Aku sebenarnya bukanlah cakna sangat dengan isu semasa. Tapi disebabkan aku selalu online baca blog dan buka facebook, maka aku tahu jugaklah apa yang berlaku di Malaysia tanah air tercinta ececeh bajet sayangkan negara sangat.

Agak baru ialah isu mahasiswa. Adam Adli, Saiful Anang (betul ke tak tah?), Saiful Bukhari, eh?

Sebagai budak baik yang selalu mengikut peraturan sekolah dan just follow the flow, aku sememangnya tak selesa dengan apa yang berlaku. Zaman sekarang ni memang ramai2 nak merusuh ke apa? Pergi sekolah untuk belajar. Ke belajar merusuh? Masuk sekolah kerajaan pastu nak melawan kerajaan yer? Amboi amboi amboi. Bijak sangatlah tu kononnya.

Ok perenggan di atas sebenarnya aku nak sarkastik saja.

Seriously, aku agak malu dengan diri sendiri sebab dalam pada orang sibuk berjuang menegakkan kebenaran, aku nak bejuang melawan facebook pun tak mampu. Wajarlah aku malu kan? Nak turun demo pun serba salah. Kang kena tangkap masuk lokap aku bukannya cekap nak cari jalan keluar. Nanti menusahkan mak bapak pulak nak kena risau2 pasal aku. Baik aku update blog tak payah jalan2, tak payah jerit, tak payah takut risiko ditangkap.

Yes I am devil advocating.

Aku tidak kata yang berdemo tu salah, dan aku tak kata yang tidak berdemo itu bacul, pengecut, dayus, atau ayam. Nope. Everyone has his/her own ground to stand on. Walaupun aku sendiri tergolong dalam golongan yang prefer untuk tidak berdemo.

Aku tak faham banyak benda. Sejak dulu lagi sebenarnya aku dah dengar pasal perjuangan, mujahadah, menegakkan Islam, dan sebagainya. Sejak itu juga aku selalu kata tegakkan Islam dalam diri dulu. Dan sampai sekarang alasan itu sudah basi sepatutnya. Sepatutnya aku dah utuh dalam beragama dan mula menegakkan Islam di luar diri pula. 

Cerita mahasiswa UPSI berdemo dan kena belasah tu akan ditafsir dengan penuh kepelbagaian. Ada yang sokong, ada yang tidak sokong. Ada yang suka dan ada yang benci. Ada yang memanggil mereka wira dan ada yang memanggil mereka babi. Macam2. Perception is reality, and thus very diverged.

Ada yang kata mahasiswa mengganas, ada yang kata polis mengganas. So siapa yang mengganas sebenarnya? Ombak mengganas masa musim tengkujuh. Ombak Rindu?

Tujuan berdemo? Aku tak cukup tahu untuk cakap. So biarlah malas nak ambil tahu. Pasal polis guna kekerasan, aku tak mahu komen banyak juga. Sebab nanti kalau ada masalah apa2 cari polis juga.

Bila tengok kes Khir Toyo dan desperate father, yang ni rasa macam nak berak dalam mulut orang yang tetapkan hukuman tu. Ada ke patut menipu berjuta2 kena denda sikit, curi susu untuk anak kena denda berat. Haram jadah.

See? Banyak benda di Malaysia berlaku dan sangat2lah wrongly oriented. Apa yang berlaku di Malaysia sebenarnya? Mahasiswa kerja nak merusuh. Polis kerja nak mengganas. Menteri kerja nak menipu. Rakyat kerja nak bonus. Eh?

Aku duduk di Mesir ni rasa bahagia tau? Boleh gelak2 hari, study, update blog, main dota blablabla tapi bila tengok current issues di negara sendiri rasa macam haram. Nasib baik kat Malaysia tu lah rumah aku, dan Malaysia tidak sesejuk dan tidak sepanas Mesir. Maka aku mahu balik. Ok sebenarnya memang aku suka Malaysia lagi.

Why can't people live in peace? Mari aku nak bukak persoalan. Adakah perlu mengubah kerajaan? Kerajaan sekarang ni babi sangat kah? Ya in some senses aku rasa memang betul pun. Kalau rakyat yang menutup aurat kurang daripada rakyat yang tidak menutup aurat maka aku kata kerajaan fail. Samalah kalau dalam family tu ada 10 orang kalau 2 orang saja yang tutup aurat maka aku kata parenting fail. Sorrylah tapi it's the truth. Bukan aku nak kata aurat tu meter kewibawaan kerejaan yang memerintah. Itu sebagai misal perbandinganlah. Look at Malaysia, orang Malaysia dirogol di Malaysia oleh rakyat Malaysia, kena rompak, kes buang anak, perasuah, kemiskinan, penindasan, dan segala mak nenek. Ya aku tahu di mana2 pun ada benda ni. Tapi Malaysia dah merdeka selama 50 tahun. At least live peacefully lah. Tapi peacefully apanya kalau asyik ada kes merusuh, kes mengganas, kes penipuan, kes tidak mengikut agama.

TEEETTTTT!!!!!

Agama.

Orang Malaysia rata2nya agama apa? Tapi banyaknya ada agama kan? Tapi setakat mana agama itu diikut? Maybe sebab tinggal tuhan kot sebab tu banyak masalah sangat. Haaa dah makin lari dari fokus asal entry tapi tak apa lah. Kisah apa sangat kan?

Cakap pasal agama, rasanya kalau ikut agama mana pun semuanya promote keamanan. Sepatutnya yang beragama Islam tu lagi2lah sebab Islam itu sendiri membawa maksud sejahtera. Tapi sebab ketidakfahaman agama atau kekurangan ilmu atau kejahilan maka seolah2 mengikut agama tidak menjamin kesejahteraan. Sebab tu ramai dan makin ramai orang yang jauh dari agama. masing2 guna kepala sendiri, yang sebenarnya kepala tu bukan sendiri punya tapi pinjaman daripada Allah.

Oklah nak berhenti.

Satu cadanganlah aku bagi. Daripada berdemo pastu kena belasah, sakit dapat dan bukan membuktikan apa2 pun. Mari sini aku cadangkan sesuatu. Apa kata buat konspirasi mahasiswa? Komplot mahasiswa? Bukan nak merancang pembunuhan ke apa. Maksud aku, buat saja apa yang patut. Join politik perlahan2. Jilatlah buntut kerajaan sampai kering lidah kamu. Masuk dan ikutlah telunjuk. Biar ramai2 mahasiswa join parti kerajaan. Bila menteri2 korup yang dah tua kutuk tu mampus seekor demi seekor, maka tampuk pimpinan dah dipegang oleh generasi baru, jangan buat apa2 lagi. Biar dulu. Sampai semua generasi lama yang spesis keji menemui ajal, dan semua yang di atas kini generasi baru mahasiswa yang berkesedaran, haaaa masa tu tukarlah negara ini dari neraka menjadi utopia. Lambat sikitlah. Well everything comes with price. So kalau nak laju2 memang kena harapkan keajaiban. Dan keajaiban dah tak wujud sekarang ni.

Bernas tak cadangan aku?

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)