Pemollow

THYB on Facebook

Sunday, July 1, 2012

Debate Much? : Comparing Much?


Assalamualaikum. Hye.

Aku dah pernah buat prediction suatu ketika dulu. Sebenarnya tak sampai 2 minggu pun aku rasa. Suatu ketika dulu macam dah lama sangat ja. Hahah.

Selepas kemenangan Morsi dalam pilihanraya Mesir, maka facebook akan dibanjiri status2 dan share2 pasal kemenangan Morsi. Semua orang akan bergembira, bersyukur, mengucapkan tahniah, melaungkan takbir, mengucapkan Alhamdulillah, dan sebagainyalah.

Dan sungguh benar tilikan aku. Layak jadi tukang tilik tapi apakan daya ianya haram. Anyway, that's a positive thing. So far so good macam stiker di kereta PKHEM aku dulu Cikgu Mohd Amir Abdul Hamid. Tak pasal2 nama beliau disebut di sini. Sila sedak. Hahah.

Tapi yang lama2 membuatkan aku rasa annoyed ialah, sikap sesetengah orang ni la. Aku bukan tak suka Morsi. Aku suka beliau tu pemimpin yang baik. Tapi yang aku tak suka ialah sikap membandingkan antara Morsi dan Najib tu. Part comparison ni aku cukup tak suka.

Sebabnya ialah, manusia ni bukan semuanya tulus mulus dan kudus. Ada kudis, sadis, dan prejudis juga.

Faham maksud aku? Maksud aku, akan ada ramai orang yang mula jadi allergic dan menyampah dan mula berburuk sangka. Sama ada dia berburuk sangka dengan apa yang ada depan mata, atau dia berburuk sangka dengan tukang share, atau even dengan benda baik itu sendiri.

Bila kita terlalu konsisten membandingkan Najib dengan Morsi, Rosmah dengan Naglaa, maka rakyat Malaysia yang kebanyakannya memang berpegang teguh dengan fatwa facebook akan mula biased dan membenci pemimpin sendiri.

Aku tak nafikan yang Najib tu banyak sungguh lompangnya. Banyak sungguh lopeknya. Banyak sungguh kebabian yang dia buat yang orang jadi marah dan benci. Jadi, kita pun bertindak menambah kebencian itu dengan cara mencanang kebaikan Morsi?

We hate the wrong things la. Tak salah kalau kita nak membenci pemimpin yang salahguna kuasa. Tapi to spread the hatred is one different thing. And it is wrong too.

Ok semua orang tengah bersemangat pasal PRU 13 (ke yang ke berapa tah) yang bakal mengubah sejarah Malaysia lah so to say kan, dengan ura2 PRU tu bakal dibuat di musim haji maka makin ramailah yang raaageee!!!! dan semakin membenci si Najib dan taktik kejinya.

Dan makin bersinarlah peluang pembangkang untuk menang. Haaaa tengok kan aku dah jadi prejudis? Nampak tak apa yang aku cuba sampaikan?

Kalau aku ni jenis yang pro kerajaan misalnya, maka aku akan nampak yang orang yang share pasal Morsi tu bukannya apa, semata2 nak burukkan Najib lettew, lepas tu nak semua orang benci Najib lepas tu sokong si Anwar kaki liwat tu.

Nampak? Boleh jadi satu commotion di situ. Padahal Morsi bukan ada kaitan pun. Tapi persepsi mata yang melihat tu akan jadi berbeza2. Dan kita pun tak tahu apa akibatnya.

Sebab tu kalau kita nak menaikkan imej seseorang atau sesuatu, buatlah promosi. Bukan buat perbandingan yang kontroversi.

Contohnya, kalau nak bagi nampak Anwar itu hebat, Nik Aziz itu bagus, Lim Guan Eng tu berwibawa, tunjukkanlah yang mereka itu memang layak dipuji. At the same time, tak payahlah nak kutuk Najib. Faham?

Dia macam ni lah, dulu aku pernah keluar statement yang KFC sedap. Then ada orang kata makanlah RFC. Bila aku tanya kenapa, dia bukan nak jawab kelebihan RFC, tapi yang disebutnya ialah pasal KFC tu haramlah, boikotlah, yahudilah, membunuh warga palestinlah apa semua tu.

Bukan itu yang aku nak dengar. Kalau aku jenis makan KFC, kau tunjuk depan mata aku video keganasan di Palestin pun aku boleh tonton sambil minum Pepsi. Sebab aku ada pendapat sendiri. Bukan sebab aku tak ada hati perut. Bukan sebab aku tak ada iman. Bukan sebab aku tak sensitif masalah umat Islam.

So kalau nak aku makan RFC, please come out with the idea yang RFC tu sedap, fresh, banyak variety, best, puas hati, dan benda2 macam tu lah. Sebab kalau asyik sebut pasal Palestin, nanti aku akan berburuk sangka.

Kau ni berapa RFC bayar kau ni? Yang kau dengki sangat dengan KFC tu kenapa? Contohnya lah.

So silalah spread the love instead of hatred. Kalau nak share kegemilangan Morsi, sharelah dan tak payah nak compare2 sangat dengan sesiapa. Rosmah dengan Naglaa memang sungguh berbeza tak perlu nak buat perincian khas.

Benda2 macam ni orang boleh nampak dan nilai. No need to spark things up. And true, people can be ignorant. Don expect everyone is clever enough to filter. Sometimes they just don't.

Comparison.

Someone told me that I can't compare KFC to RFC. They're just different.
Tell me how comparing Najib to Morsi is justified, then?

Oh don't get me wrong. I love good people and I hate bad people.
But I hate comparisons even more.


okbai

Thanks for reading. Bye ;)

2 comments:

Naja Naja said...

Akak suka entry awak yang ini... :)

Hikaru Yui said...

@Naja Naja ya ka? hehe terima kasih =p