Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, March 28, 2012

Nikmat Yang Dilupakan


Assalamualaikum. Hye.

Ececeh tajuk dah macam slot tazkirah Ramadan.

Ha ah tapi memang sungguh pun masa lapang dan kesihatan ialah dua nikmat yang kita sering abaikan dan take for granted. Nabi pun pernah sebut. Maka memang terbuktilah benar. Contoh terbaik ialah aku sendiri. Selalu sangat buang masa. Malu terasa di segenap sudut tubuh badanku ecewah.

Masalah manusia ialah dia tahu dan belajar dan diberitahu serta diajar. Tapi Allah kata dalam Alquran yang kita ni memang susah nak ambil pengajaran. 36 : 10

Dua perkara ini (dan banyak lagi yang lain) sudah disebut secara terang dan jelas. Memang manusia selalu buat kesalahan. Manusia tidak sempurna. Tapi itu bukan alasan untuk terus-menerus buat benda salah yang sama kan?

Ya lah kalau nabi dah kata kita selalu lalaikan nikmat sihat dan masa lapang, takkan nak stick to that word dan go on dengan hidup bermalas2an? Alasannya nabi dah cakap begitu maka itulah hakikat. Sudah pun begitu biarlah begitu. Gitukah?

No no no. Hidup ni mesti makin baik setiap hari bukan makin jahanam.

Kita...

dan bukannya...

Apa yang membezakan ialah kemampuan kita untuk memilih. Pilihlah. 

Semoga aku rajin setelah publish entry ini. Kahkah walaupun aku rasa tak mungkin tapi sekurang2nya bacalah bagi habis nota sebnelum exam hooiii. Ya Khamis ni ada exam assessment sila doa2kan macam tak biasa pulak kan?

okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

10 comments:

Muhammad Faris 'Azim said...

kita boleh membuat pilihan utnuk tak membuat pilihan. :)

Hikaru Yui said...

@Muhammad Faris 'Azim yup... apa2pun pilihan kita lah tu =p

TecerWidad said...

kalau hidup RASA macam makin jahanam, Allah nak test la tu.





Eceh, sungguh berhikmah dan positif

Kayun.Zack said...

huhuhu. nikmat dua ni akn dikenang2 apabila kita dah hilang dia. tp bila dia mai balik, kdg2 seolah2 lupa balik pulak kenikmatan tu.

Kayun.Zack said...

walaubagaimanapun, seperti kata yui, marilah kita sama2 mengambil pengajaran dan sama2 memperbaik diri. insyaAllah.

Kayun.Zack said...

heheeee. btw. all the best utk test hg. aku saja komen sampai tiga kat sini. haha

Hikaru Yui said...

@TecerWidad kadang2 sebab pilihan sendiri gak..huhuu

Hikaru Yui said...

@Kayun.Zack kahkah meriah blog aku sbb hg..terima kasihlah =p

Faiqah Umaira said...

always smile cos it helps us a lot. Help us to forget our prob for a moment, cheer us forever. Apa saya cakap ni?

Hikaru Yui said...

@Faiqah Umaira oh than ks for the support... yg tu la anda cakapkan kn? =p