Pemollow

THYB on Facebook

Saturday, March 24, 2012

Mari Hilang Beramai2 dan Jangan Percaya


Assalamualaikum. Hye.

Aku sangat sedih melihat keadaan yang berlaku kepada ramai perempuan2 di Malaysia sejak dua tiga minggu ni. Pasal tudung tu satu hal lah dah tua bangka tak pakai tudung tu memang cari bala. Tak apa katanya tuhan tu maha pengampun memang pun maka carilah kesempatan taubat. Takut mati esok lusa tutup aurat first time guna kain kapan terus. Tak romantik langsung.

Tapi bukan pasal tudung aku nak cakap hari ni. Dah banyak entry aku pasal tudung. Kali ni nak cerita pasal kes kehilangan.

Ha ah. Kes hilang memang banyak sekarang ni kan? Dulu ada kawan aku kata, berita2 sensasi di Malaysia ni jenis bermusim. Kalau ada berita siar pasal kes rompak nanti banyaklah kes rompak akan disebarkan. Kalau lepas tu isu harga barang, maka seminggu lebihlah berita pasal harga barang. Kalau banjir, banjirlah. Petrol,  politik, hudud, apa semua tu akan jadi berjela dan diulang sampai ada isu baru tak pun sampai ada orang boring dan call stesen tv bagitahu 'hoi aku dah boring isu ni cari isu lain' dan lepas tu Karam Singh Walia pun pergila cari berita lain.

Ok merepek.

Dan sekarang ni isu orang hilang. Bukanlah aku nak menidakkan hak orang2 yang hilang tu atau cuba memperlekeh perasaan ahli keluarga tersayang sebab bila ada ahli keluarga hilang wajarlah kita rasa sedih dan risau. Kalau tetiba ada ahli family aku hilang pun aku risau.

Cumanya bila isu ni dah dirajalawakkan oleh segelintir pihak sampai jadi benda yang dah orang tak hirau dah. Benda serius dah jadi macam pementasan drama. Kamu tahu pementasan drama? Scrypted.


Aku suka komen yang dia kata muak tu. Ya kenapalah berlaku kes budak lari rumah, mak bapak risau macam nak mati, jadi kes polis, tetiba end up lari dari rumah. Tekanan perasaan katanya. Ah aku pun tak tahu apa usul cerita tapi bila baca macamtu panas hati lah juga.

Dia macam cerita pengembala kambing dengan serigala tu la. Sekali jadi kes camtu maka orang pun dah jadi sangsi betul kah hilang atau lari dari rumah? Atau mak bapak risau sangat kenapa? Setakat tak balik rumah tu biasalah. Anak muda zaman sekarang bukan lekat di rumah pun.

Aku risau juga. Kalau tak balik rumah tetiba bila jumpa dan tak ada nyawa. Memang sedihlah. Tapi kalau hilang tetiba jumpa di rumah boyfriend, rasa macam nak putuskan nyawa budak tu pula. Susah sungguh bila melibatkan hati dan perasaan ni.

Jadi nasihat aku, kepada anak2...

Silalah jangan lari dari rumah. Senang ja kalau nak hilangkan keraguan antara lari rumah atau keluar balik lambat. Bagitahu kat mak ayah kita nak pergi mana. Balik dalam pukul berapa. Kalau ada masalah, call. Habis takda kredit henset, guna public phone. Public phone pun tak ada? Hantar merpati.

Lagi satu, kalau setakat nak tekanan perasaan kejadah itu semua tak payah nak lari dari rumah sangatlah. Macam besar sangat ja masalah kau kan? Sedar tak dulu kau lahir mak kau yang teran sampai putus urat apa semua. Lepas tu dah besar, stress sikit lari tinggal mak. Perangai macam *ditapis* lah kau ni. Kalau aku jadi mak kau, aku tahan kau masa tengah deliver tu biar kau membesar dalam perut ja. Tak bebas. Bila besar tak menyusahkan aku nak lari dari rumah bagai. Kahkah nasib baik aku lelaki dan tidak mampu beranak.

Sejahat2 aku yang suka menyakitkan hati mak bapak, aku selalu ada di rumah. Bebal dalam bilik ja hempas pintu kuat2. Lepas tu kalau rumah terbakar ke apa masuk pencuri ke, sekurang2nya aku ada di situ. Boleh cuba sedaya upaya selamatkan apa yang ada.

Cuba imagine masa kau tengah 'hilang' tu dan mak ayah kau pergi cari then suddenly accident ke apa, macam mana? You'll blame yourself for eternity! Sanggup?

Kalau kes culik betul2 tu lain cerita. Penjenayah pun satu hal conscience pergi mana tah. Kalau ya pun dah nak masuk neraka sangat, pergi bunuh diri konfem masuk neraka. Jangan nak commit crime yang menyusahkan orang sangatlah.

Suka2 betul nak culik anak orang. Kalau nak anak pergi kahwinlah oi buat anak sendiri. Boleh culik bila2 masa sebab anak kau. Dunia nak kiamat makin banyak dosa pulak dibuatnya. Tak best sungguh.

Dan kes2 culik banyaknya melibatkan orang perempuan. Kenapa ya? Mungkin sebab perempuan ni istimewa. Kecil2 mereka comel. Buas pun tak buas sangat macam budak lelaki. Senang nak dibawa ke mana2 sebab tak kuat melawan. Lepas tu kalau di simpan boleh dibuat bisnes. Pernah dengar cerita budak perempuan diculik dan dibesarkan menjadi pelacur? Sadis sungguh.

Sebab tu dalam Islam orang perempuan ni diberi kedudukan istimewa. Dan dalam keistimewaan tu pulak, orang lelaki diwajibkan menjaga mereka. Bila ada problem dengan lelaki, maka perempuan pun akan bermasalah. Siapa yang menjadikan lelaki hampeh? Perempuan juga. Bagaimana? Nantilah di lain entry. Sila nantikan dengan pernuh anticipation. Hehe bajet blog dia ramai orang baca sangat.

Berbalik kepada isu culik, aku tak mampu nak bagi cara bagaiman nak bezakan kes culik yang betul dengan kes culik-tapi-sebenarnya-lari-dari-rumah-duduk-dengan-boyfriend-sebab-stress-konon.

Tapi aku ada tips nak elakkan diri anda diculik. Silalah baca dan amalkan kalau rasa relevan. Aku bagi ni spontaneous ja jadi memang haram tak reliable pun. Tapi boleh cuba. Oh kalau yang tutup pintu kunci, dan yang asas2 tu boleh fikir sendiri. Aku bagi yang kureng sikit dari itu.


Tips untuk mak agar anak kecil tidak hilang : 


  1. Jangan suruh anak keluar beli barang terutamanya megi. Suruh suami tak pun pergi sendiri.
  2. Kalau bawak pergi shopping, mata tu jangan liar sangat tengok signboard sale.
  3. Jangan sembang dengan promoter sampai tak perasan anak dah jalan sendiri.
  4. Hantar suami ke pintu semasa nak pergi kerja. Boleh scout secara pantas siapa yang ada kot2 tengah mengintai rumah tunggu suami keluar sebelum memulakan attack.
  5. Belajar menembak. Pernah tengok Bree Ban de Kemp dalam Desperate Housewives? Aku rasa sebagai ibu yang protective kepada anak2nya, dia tu kira exemplary la jugak.

Tips untuk suami/ayah supaya anak gadis tidak diculik :

  1. Tampar anak anda yang bawah umur baru 12 tahun tapi berkapel macam orang umur 20 tahun.
  2. Didik anak dan isteri tutup aurat. Bukan tudung tu yang menjaga tapi Allah.
  3. Cari lelaki soleh dan kahwinkan dengan anak anda.

Tips untuk gadis supaya tidak diculik :

  1. Jaga diri sendiri dengan pakaian sopan.
  2. Jangan ramah sangat dengan lelaki. Seadanya cukup.
  3. Kalau tak boleh kontrol, nak ramah jugak, pastikan tidak gedik. Perempuan gedik ialah perempuan yang bila mak panggil dia jawab 'ya' atau 'hum' tapi kalau dengan lelaki dia jadi 'yaaaa~~~' dan huummm~~~'.
  4. Jangan biasakan pakai heels sebab boleh melambatkan kelajuan berlari. Kalau pakai jugak, jangan lari sebaliknya sepaklah penculik dengan heels nescaya rasanya macam hells.
  5. Pakai tudung. Selit tudung dengan jarum. Bila didekati penculik atau lelaki suspicious, ambil jarum tadi dan cucuk. Nak lagi best cucuk matanya biar buta. 
  6. Kalau nak cari kawan lelaki yang agak2 boleh diharap, cari yang biasa dan tak awkward dengan perempuan tapi tak kapel. Orang yang jaga diri daripada benda kapel ni hampir 90% selamat untuk dibuat kawan. Tak awkward dengan perempuan pula penting supaya tidaklah kelihatan seperti sebatang kayu yang bergerak. Yang jenis hati dikotori nafsu ni kau rasa selamat ke?

Tips untuk penculik agar tidak menculik :

  1. Pergi kahwin supaya anda ada aktiviti berfaedah bersama keluarga selain menculik dan dapat memahami perasaan apabila anak diculik.
  2. Beli laptop dan install DotA. Main sampai ketagih supaya tiada masa lapang untuk menculik.
  3. Dengar ceramah ustaz Azhar Idrus.
  4. Jangan tinggal solat jumaat. Sebab kebanyakan penculik ialah lelaki yang gelap hatinya.
  5. Puasa agar tidak larat menculik.
  6. Bila rasa nak menculik, pergi tengok wayang. Setelah 2-3 jam berlalu dan masih rasa mahu menculik, tengok wayang lagi. Sampai hilang rasa nak menculik tu.
  7. Tidur. Tiada orang yang menculik ketika tidur melainkan ada sleeping disorder. Jenis mengigau ke apa kan?

Tips agar tidak lari dari rumah :

  1. Tak payah tips. Sedar diri cukup. Bulu pun tak lebat lagi nak lari dari rumah konon. Bagi SPM dapat stret A dulu baru nak lari dari rumah pun. Dapat tajaan best2 pergi oversea study. Lari dari rumah jugak tapi dalam keredhaan mak bapak, dan naungan Allah Azza wa Jalla.
Sekian saja tips. Kalau dah amal tapi masih berlaku, amka sila terima takdir dengan penuh keredhaan.

Bukan apalah kan. Isu ni serius tapi bila tetiba jadi macam dibodohkan, maka habis semua orang lepas ni yang kalau diculik secara serius pun akan disalah sangka macam yang dalam komen di atas tu. People will be suspicious. Memang la kita tak boleh generalise tapi nila setitik rosak susu sebelanga tahu? Kalau aku tak dala sebelanga. Cuba kamu titil nila dalam sebelanga susu mana ada effect. Lainlah kalau bertitik2 atau susu tu secawan cuma.

Selamat beramal dan okbai.

Thanks for reading. Bye ;)

16 comments:

Munirah Shamsudin said...

Jgn suruh anak keluar beli brg terutamanya maggi? Kelakar lah kau. Apa kaitan maggi dgn kehilangan anak. Hekhek. Ok serius.

arsal74 said...

hurm...kalau lari dr asrama waktu mlm camna plak? hehehe

sweet pearl said...

tips yang baik!!! =D

Hikaru Yui said...

@Munirah Shamsudin sbb bila lapar mak suruh pergi kedai beli sendiri..anak tanya beli apa? mak jawab megi..haha tah bukan kes budak hilang tu sbb kelaur g kedai beli megi ke?

Hikaru Yui said...

@arsal74 itu tips utk guru... cgu la kena buat..hehe

Hikaru Yui said...

@sweet pearl baik? haha merepek adalah =p=p=p

Loyar Lawa said...

HAHAHHAHAHAHAHHA LAWAK LA TIPS TIPS TPI COOL DAN ADE BETOLNYA

TecerWidad said...

Tips apa ni? Tapi boleh jugak nak guna. Tang penampaq tu rasa macam nak buat di sekolah. hahaha. ok, tak buleh

Hikaru Yui said...

@Loyar Lawa sila amalkan dgn istiqamah =p

Hikaru Yui said...

@TecerWidad knfem dapat guru plg popular lepas tu

Srikandi permata said...

salam..
bila bce entry nie..
teringt kes smlm kat taman ni.
smlm dikatakan ada bdk f2..hilang pas beli burger..
tghri td..makbapak dia dh buat report.
last2..pas2..ada seorang kakak antr dia blik..
rupanya jumpa laki yg knal di fb..
bru nk berjumpa..
huhu..
kesian makayah dia..malu je depa ngn perangai anak..
dah la ramai orang dok p cri dia..
hmm..manusia2.

Nurusaurus said...

tips cikgu aku dulu, bawak apa tu yg ada dua kaki+ jarum tu? yg adik bradik jangka lukis tu .. letak dalam poket, bukak siap2 , buleh tikam org kalu tetiba nk menculik =P

Tips dari bapak aku, cakap "bismillah , Allahu akbar" lepas tu kau bantai attack je kalau dah desperate sgt..

Hikaru Yui said...

@Srikandi permata senang sungguh dy percaya org dalam fb tu..haish =(

Hikaru Yui said...

@Nurusaurus smart gak tuh..haha

Kayun.Zack said...

buleh tahan la tips2 hg. mak aku x berapa bg keluaq pekan dgn kwn2 dah la ni sejak dok naik kes2 gini la ni.

Hikaru Yui said...

@Kayun.Zack jagalah diri tuu...hg kena culik kang xdak la org nak komen blog aku nii..hehee