Pemollow

THYB on Facebook

Monday, December 26, 2011

Biskut Meri dan Buah Kismis 2


Assalamualaikum. Hye.

So dah berlalu pun hari itu. Yes based on this entry's title you should know what day I am referring to. So? Ada sesiapa wish kah? Nah lihat ini okies.

Actually it should be mErry.. kan?

Mungkin kita boleh ambil contoh seorang India beragama Hindu melintasi kawasan orang Islam sedang menjalankan penyembelihan lembu semasa Hari Raya Qurban.

Bayangkanlah dia percaya lembu itu tuhan dia dan kita menyembelih tuhan dia. Lepas tu lapah2 lagi. Kulit disiat2 dan daging diagih2kan.

Suddenly dia ucapkan Selamat Hari Raya sebab nak menjaga keharmonian misalnya. Adakah dengan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada kita menjadikan dia Islam?

Tidakkan? Jadi mungkin ada orang yang beranggapan sekadar mengucapkan Merry Christmas sama ada bertujuan menjaga keharmonian atau yang agak tidak dapat diterima iaitu tujuan bergurau, keadaannya sama seperti Hindu tadi. Sekadar mengucapkan.

Tapi Islam berbeza dengan agama lain.

Memang Allah tidak akan terburu2 menghukum kita kerana Allah terlebih tahu niat kita bukanlah untuk mengakui ketuhanan Jesus atau memuja Santa Claus atau apa2 saja. Tapi kenapa mahu meletakkan diri dalam kontroversi ini? Bila kita ucap, maka banyak kekeliruan timbul dan perdebatan tercetus. Semua mahu menegakkan pendapat masing2. Cuba kalau kita tidak wish. Sesiapa pun tak bising. Aman.

Let alone saja. Ucap tahniah. Cukuplah.

Dan kalau kita nak tegur orang yang ucap, tegurlah sekadarnya. Kalau dia berdegil masih nak wish sana sini, maka bahagian kita dah selesai. Tak perlu dipanjang2kan hal ucapan ini. Mungkin, malah memang ia termasuk dalam perkara haram dan berdosa. Tetapi sampai membawa hukum murtad tu, tidaklah.

Tahun depan tak payah ucap dah okies? Dan tak payah gaduh pasal hal ini.

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

6 comments:

metalmickey_79 said...

"let alone saje. ucap tahniah. cukuplah" - betul lh tu. itulah yg sepatutnya.

Kayun.Zack said...

aku ucapkan, semoga hepi selaluu dgn famili.

TecerWidad said...

Ada juga yang marah-marah kata macam-macam kalau wish xmas bagai. Tapi ada antara yang marah tu pi bertandang open house sambutan xmas anjuran kerajaan negeri atau pusat. Yang tu nak pakai konsep apa pulak? Rezeki jangan ditolak? atau kalau nak bunyi Islamik, fardhu kifayah?

Lu pikir la sendiriiiiiiiiii

Hikaru Yui said...

@TecerWidad ohh ada ke anjuran mcm tu? negeri mana buat?

Si Syabab said...

'Tapi kenapa mahu meletakkan diri dalam kontroversi ini?'

bkn ko ke yg slalu buat entri kontroversi?

ko yg bukak ruang utk org pertikai kebaikan...wlaupn ko sndiri ngaku bnde tu betul...buat gak entri prtikai bnda tu, xpn prtikai org yg dok buat bnda tu...

anda...nk trafik ea?

Hikaru Yui said...

@Si Syabab jwpn soalan pertama : bukan aku

kalau readers nak fikir apa pun itu hak masing2 dah besar boleh fikir.

jwpan soalan kedua : nak. kahkahkah