Pemollow

THYB on Facebook

Tuesday, November 8, 2011

Eidul Adha Faraway So Close 3


Assalamualaikum. Hye.

This time, it's Hari Raya at Haiyu Asyir, people.

Very interesting plus it was like a small reunion because my brothers from Alexandria were there, too.

Jalan dari Abbasia ke Haiyu Asyir naik bas dah jadi macam naik roller coaster. Dengan shock absorber yang haram tak absorb pun, aku pulak duduk seat paling belakang, memang terlambung2. Banyak kali jugak la terangkat bonbon dari seat tu. Terasa diriku ringan seperti kapas dan tiada masalah berat badan. Sebenarnya underweight tu masalah jugak tapi mengenangkan overweight lebih merisaukan, aku syukurkan saja.

Kalau benar gegaran mampu memecahkan lemak, maka cadangan aku silalah rajin naik bas. Nescaya lemak akan menggeletar ketakutan lantas berambus dari tempat persembunyiannya di celah2 kulit, arteri, dan organ dalaman.

Drebar buat pit stop beli makanan.
Then sampai Asyir orang dah buat kerja. Aku memang nak tolong tapi semua benda dah occupied. Dan pisau pun tak bawak. Maka tengok2lah dulu. Masuk rumah pegawai ada orang tengah buat makanan fino berinti telur cincang. Aku jadi tukang rasa. Haha keji datang lewat tapi makan dulu. Lepas tu tolong buatkan air dan letak di luar. Kira tolonglah tu kan?


More proper...






Here's a video. Ececeh orang buat kerja boleh aku buat rakaman pulak kan? Dah la tak best. Tapi bila pegang henset sambil rakam2, dan mulut pulak kata "Ni nak buat dokumentasi", and the people are fine with that.


Lepas tu bila sampai masa potong2 bawang, carrot, tomato apa semua tu aku pun buat la sebab tak ada orang buat lagi. Nak tolong lapah tak ada pisau besar. Pisau yang aku guna potong bawang tu besar sikit saja dari jari tengah aku so tak sesuailah nak buat lapah. Lebih elok dibuat kupas bawang. Kupas ka potong? Eh.


Jumpa adik2 dari Alex. Ohh da besar2 kamu. Memang la hoi takkan makin lama makin kecik? Well those are quite a blogger. But they requested me not to reveal them. Apa la hal?


Dan bebudak makin ramai datang. Dah jadi reunion kecil2an. Tapi mostly yang ada ni semuanya bukan Ainshams la. Iqbal ASU, pastu Thalhah dan Aminuddin Cairo. Lagi tiga tu Alex.


Abang Nasir pun ada. Lama tak jumpa dia. Hehe.
Pastu balik singgah rumah abang Nasir. Tengok kucing dia nama MIMI. Macam nama cekedi dulu2 NINI. Tapi mari kita tukar sikit dan nyanyi dengan irama yang sama. Boleh la sing along kalau tahu. Kalau tak tahu diam2 sudah.

"Mimi cokolat celup, celup celup!
Mimi cokolat celup, celup celup!
Rasa kacang strawberi, cukup enak sekali.
Mii mii.
MIMI!
Pilihan anda."

Keluaran KINO's kalau tak silap aku. Yang buat segala Ding Dang, Tora datang lagi, JoJo, dan yang sewaktu dengannya.

Sambil2 tu abang Nasir buat demo akupuntur sikit. Boleh hilangkan sakit kepala katanya. Kalau ada kesempatan teringin nak belajar jugak. Tapi aku tengok jarum terus jadi malu2 Mimi eh kucing. Well aku baru setahun study medicine. Bukan setahun jadi medical practitioner. So make sense la kan? Eh, tak ke?

Walaupun macam tak berapa nampak kaitan cucuk tangan dengan ringan kepala...

Dan setelah habis makan anggur di rumah abang Nasir, kami bertolak ke rumah aku pula di Abbasia. Sebelum tu transit di Sabie' sebab takut terlepas maghrib. Beriman tak? Hehe. Actually penat kot kalau nak straight ke Abbasia so berhenti sebentar di Sabie' kira oklah. Aku sebelum gerak ke rumah dah call hasif suruh masak. Sedang aku hanya membawa para pemakan, mereka menyedia makanan di rumah. Keji tak aku?

Tak kan? Tetamu bawak berkat kepada rumah. Kiranya aku membawa berkat balik ke rumah. Besar manfaatnya. Mudah2an rumah baru kami itu akan dilimpahi keberkatan. Amiin. Sila ucap terima kasih kerana aku membawa berkat balik ke rumah.

Lepas makan2, ambik gambar sikit, dan mereka pun balik la. Singgah Ramsis dulu nak beli tiket kereta api bebudak Alex. Thalhah tidur rumah aku malam tu. Tidur di rumah aku, bukan meniduri rumah aku tau. Kahkahkah.


And I just knew that I am the only person (I think) who can use my handphone to snap pictures, with minimal shaking and without shaking the image to its death. Kalau shake pun sikit2 ja macam haritu. Orang lain semua ada sedikit unsur keparkinsonan. Kahkahkah. No. Actually it's a bond between my stuff and me. Bajet je hehe

lepas ni aku start buat entry pasal benda lah ni okbai
Thanks for reading. Bye ;)

11 comments:

Gigi Monster said...

eh suma sbpikp ya? kurang bersosial aku neh dulu, x perasan pun muka depa. huhu.

yui92 said...

@Gigi Monsterbanyak budak intake baru.. sbb tu xkenal kot..hehe

Muhammad Iqbal said...

aii, banyak sangat aih gambaq saya. Stop all of this!

tapi nak terima kasih banyak-banyak sebab sediakan 'western' food di rumah banglo abg tu, hiihi :)

yui92 said...

@Muhammad Iqbal mana ada banyak.. dua ja pun.. musanna ja xjamak lagi.. gambar beramai2 xkira la =p=p=p

western siap dengan chips n soda.. haha

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

Salah! salah!


nama dia nini. bukan mimi. baru saja makan 1st day raya haji hari tu.

yui92 said...

@h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r tcher.. sila baca betul2.. mmg nama benda alah tu NINI tapi kucing tu nama MIMI... hehe dan saya nyanyi lagu tu dgn nama kucing tu la.. =p=p=p

aLong baik said...

len kali ajak aku skali.haish..

yui92 said...

@aLong baik hg dok jauh sgt =p

Ahyad said...

gambaq saya spoi la pulak.. :p

yui92 said...

@Ahyad eh? yg mna?

h.u.m.a.n - e.n.g.i.n.e.e.r said...

(apahal kau bengap sangat Widad)


T_____T