Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, October 19, 2011

Cabaran Menjadi Perempuan Zaman Ini


Assalamualaikum. Hye.

Hari ini terasa nak update walaupun kesibukan hampir2 merenggut ketenteraman aku. Yalah orang lain pakat study boleh pulak aku nak update entry bagai. Nak mampos?

Tapi nak update jugak. Saja nak keluarkan pendapat walaupun tahu bukan ada siapa nak kisah pun. Cumanya kali ini aku harap ada yang kisah.

Seorang kawan aku kata blog aku ni banyak sangat cerita pasal tudung. Seorang lagi kata aku selalu tulis pasal kewanitaan. Haha perkataan kewanitaan itu agak melampaulah aku rasa.

Tapi yeah it's true. Aku memang banyak menyentuh isu2 pasal perempuan balik2 tulis pasal aurat. Balik2 tulis pasal tudung. Bosan. Aku pun bosan. Ok kali ini kita tulis pasal baby pulak. Nak?

Bila sebut pasal baby, yang lebih awal muncul dalam kepala ialah perempuan. Agak janggal kaitkan baby dengan lelaki. Melainkan jika lelaki itu ialah Mr. Mama dalam cerita Tv3 suatu ketika dulu yang agak tidak faymous kerana aku tidak menontonnya. Haha ohh kalau aku tengok baru faymes lah yer?

Dan masa aku baca berita pasal baby diburaikan perut oleh ibu sendiri, just sebab teman lelaki yang tidak mahu menerima baby tersebut, dan ada gambar2 ini dan ini mula menular di Facebook, terasa macam nak belajar ilmu santau pun ada. Aku nak busungkan perut perempuan tu sampai kembung macam belon di fun fair yang diisi helium, lepas tu bagi pecah. Boommm baru padan dengan apa yang dia buat kan?

Dan video ini pun menyayat hati jugak.

Ok berbalik kepada cabaran menjadi perempuan zaman moden globalisasi atau lebih mesra pengguna dengan nama akhir zaman atau kalau nak lagi mesra zaman nak dekat kiamat dah oii. Perempuan yang dimaksudkan khas ialah muslimah2 sekalian. Kalau yang kapir tu aku tak kisah la. Yang saudara seagama ni yang nak kalut ni.

Ini cabaran paling major lah aku rasa.

  1. Style
  2. Song
  3. Sex
  4. Soul
Dunia ni diketahui umum dah sampai ke penghujung2nya. Tapi perempuan disogokkan dengan pelbagai fesyen yang semakin menjauh dari suruhan Allah. Allah suruh tutup aurat tapi perempuan zaman sekarang ni sibuk nak bukak aurat. Bila orang kata bangang bodo piang, mula nak marah. Lepastu cop orang ustaz tak bergaji la, budak kanyaq la, padahal sapa lagi kanyaq tah la tua bangka pun aurat tak reti nak tutup.

Lepas tu makin ramai pulak yang nak menjadi Yuna. Nyanyi kat youtube, lepastu jadi pop di kalangan ular, lepas tu jadi artis. Pencapaian yang bagus tu tapi tak kena tempat la pulak. Tak dilupakan Ustazah Pilihan yang telah mengundang kontroversi.

Yang lagi haru, bila semakin banyak kes seks luar nikah, lepastu ada anak luar nikah, lepas tu abortion, dan kalau tak abort pun dia tinggal di masjid, yang lagi macam babi punya perangai jenis yang tinggal dalam tong sampah atau baling dari tingkat 3 apartmen tu. Eh silap. Bukan macam babi. Babi pun kalau kamu nak tahu, menjaga anak2nya sebaik mungkin. Sampai gemuk2 jadinya. Pernah kau dengar anak babi ditinggalkan di tempat buang sampah?

Dan tak cukup buat dosa dengan Allah, perempuan2 zaman sekarang juga banyak yang tergedik2 nak tinggal Allah. Kalau ikut mat salleh kristian hensem boleh tahan la mungkin godaan kuat ke apa. Ni banyak ikut mat bangla mana tah bukan nak racist la tapi jujur aku katakan, takda taste betullah orang yang tinggal agama semata2 sebab cinta lah bajet2nya. Bodoh gila. Mungkin itulah yang dikatakan bimbo? Eh?

Ya masalah2 yang disebut di atas juga dibuat oleh segelintir atau sebilangan besar lelaki yang keparat2. Tak adillah kalau sebut perempuan saja kan. Tapi cuba tengok balik. Tengok betul2.

Lelaki kalau berfesyen, banyak yang segak2 tu pakai still menutup aurat.
Lelaki kalau menyanyi pun, penangan suaranya dan perawakannya tidaklah sehebat perempuan.
Lelaki kalau buat seks bebas, perut dia takkan memboyot walaupun tak makan apa2 pil.
Lelaki juga selalunya mengekalkan agama jika berkahwin dengan orang yang lain agama.

Ya aku shallow dalam memberi fakta. Aku bukan mengadap televisyen 24 jam. Aku mengadap komputer surf internet dan buka benda yang aku suka. News are absolutely none of my concern. Tapi setakat random issues tu aku tahulah juga. Apa yang aku tulis di atas tu ada betulnya kan?

Selalu orang kata tak payah perasan hebat setakat nak menyalahkan orang lain dan menghakimi orang lain. Dosa pahala Allah yang tentukan. Bukan kita, Kita manusia. Tutup mulut jaga diri sendiri cukuplah. Selalunya perempuan2 yang bajet bagus lah cakap macamni. Jenis kepala batu belah batu bertangkup takmahu dengar nasihat bila orang tegur kata orang penyibuk. 

Tak payahlah rasa diri tu hebat kalau setakat solat 10 minit 5 kali sehari 20 hari sebulan tapi dedah aurat 10 jam sehari 30 hari sebulan. Takpayahlah rasa diri tu hebat boleh mengaji 10 mukasurat Alquran tapi mencarut lagi banyak kali dari zikir.

Buat baik tu kalau sedikit pun Allah kira. Allah balas dengan kebaikan berganda. Jangan lupa. Kejahatan pun Allah balas juga. Walaupun kita yakin keampunan Allah lebih besar dari murkanya, siapa kita nak rasa selamat sangat dan buat dosa sewenang2nya? Bukan main lagi cakap pasal mati tapi amalan hidup macam firaun yang tak mahu mati.

Sila terasa dan ambil pengajaran.

Sekian terima kasih.
Thanks for reading. Bye ;)

4 comments:

nub said...

jaga diri wahai wanita-wanita... 9 nafsu nak dukurung oleh 1 akal.

girlpower kan ada, guna guna =)

uskutsilence said...

cube hang baca ni. kenyataan paling bengong:

"Do Not Blame Our Dress, Punish The Rapist", "My Body Is Not Porno, What's Porno Is Your Brain", "Do Not Blame Our Dress, Blame The Rapist" and "Rapist = Foke You"

http://prisonerofjoy.blogspot.com/2011/10/miniskirts-and-sexual-violence.html

Arif Aiman said...

tukaq lagi template ==''

hmpir tak kenal..

true words.. ? eh.. spa ni ? haha!
tak silap dah lma da kn.. tu la.. tak rajin update spa suruh..

btw.. hoh.. entah, apa perasaan prmpuan tu time baut mcm tu kt bayi tuh..

ank kucing kena langgar pun aku menitis..

Tsk.. sad case..

Mim Hasniyah Yusof said...

haha, ni dah tahap marah ni...
Awat mr yui, girlfriend hang free hair ka...;P :P (Aku memain ja... :P :P)
By the way, memang betul pun apa yang hang kata tu, tapi, ikut pendapat depa sendiri, kan... KIta bukannya boleh buat apa pun...
Biaqlah depa sendiri tanggung.