Pemollow

THYB on Facebook

Monday, September 19, 2011

Updated Facebook Comment For Blogger Tutorial (dan cara2 menggunakannya)


Assalamualaikum. Hye.

Aku dah pernah buat tutorial ni dulu tapi macam tak mendapat sambutan jer (kali ni pun rasanya sama). So kali ni sebab ada orang tanya so aku buat sekali lagi dan siap dengan penerangan sekali camna nak guna benda alah itu. Penerangan cara nak guna? What for laa macam la orang tak tahu guna facebook comments. Okies ada ja sedikit benda yang kamu perlu tahu sebab kalau semua orang reti guna kenapa komen di blog ini sangat sedikit? Adakah mereka kedekut komen? Oh itu sebab blog kau tak besz. Cis baiklah tapi aku tetap akan buat juga heheh.

    Baiklah untuk kefahaman menyeluruh mai sini aku bagi penerangan bergambar

    Kalau kamu log in FB sebelum view blog, boleh komen terus je.


     Kalau tekan Change tu, dia akan keluar profile FB kita yang lain untuk diguna untuk komen.
    Macam aku ada FB Page, boleh jugak nak komen guna yang itu.


    Aku sekarang mengkomen sebagai Yui92 (page) bukan Hikaru Yui (profile)


    Kalau tekan Log Out maka akan jadi macam ni. Kalau view blog sebelum 
    sign in pun dia keluar macam ni jugak.


    Kalau nak guna email yahoo pun boleh.


    Kadang2 jadi camni...


    BACA JE YANG KAT ATAS TU.


    Insya allah akan boleh.



    Berminat?



    Ok so let's get started. Cam biasa Dashboard - Design - Edit HTML - Tick the Expand Widget Tempate.

    <div id='fb-root'/><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=202796639731448&amp;xfbml=1'/><fb:comments colorscheme='light' expr:href='data:post.url' num_posts='2' width='550'/>

    Ambik coding di atas dan tepek di bawah

     <data:post.body/>

    Faham? Eh lupa pulak kalau kamu letak di atas pun boleh tapi nanti kotak komen tu akan berada di atas post lah kalau di bawah maka kotak komen akan berada di bawah (logik).

    Siaplah. Lepastu boleh edit width nak bagi besar mana kan ikut lebar blog masing2 kan. Number of post sampai sepuluh aku rasa. Nak color scheme light atau dark? Light untuk kuasa kebaikan dan Dark untuk kuasa kejahatan ok merepek 'light' kalau kamu nak tulisan kotak komen itu warna hitam (untuk background blog cerah) macam blog aku dan 'dark' kalau kamu nak tulisan kotak komen itu berwarna putih (untuk background blog gelap) macam blog mana aku tahu dan kalau aku terbalik pandai2 la ea.

    Cara nak guna pulak, senang jer.

    1. Pastikan anda login Facebook dulu sebelum view blog yang guna benda alah ni,
    2. Kalau buka blog dulu, boleh sign in kemudian, atau
    3. Sign in dalam blog tu guna benda alah tu pun boleh. Cumanya
    4. Kena refresh page. Kalau tak, jahanam tak jadi. Hohoho
    *Baik aku tambah di sini satu coding lagi iaitu Facebook LIKE button yang macam aku guna di blog aku. Ada banyak jenis LIKE button. So bolehlah explore sendiri. Yang aku nak coding ni yang aku pakailah. Ini dia code-nya here here (macam biasa dengar tak perkataan itu?)



    <div>
    <fb:like action='like' colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='trebuchet ms' layout='standard' send='true' show_faces='false'/>
    </div>

    Cara sama letak di bawah atau di atas


     <data:post.body/>

    Cam biasa boleh edit. Standard tu aku taktau pulak nak ganti2 dengan apa. Biar standard ja lah kot. Like action 'like' boleh digantti dengan 'reccommend'. Send button boleh enable/disable. Kalau rasa menyemak boleh tukar jadi false. Kalau rasa nak send entry tu sebagai message FB bolehlah guna. Lepastu kalau kamu agak blog kamu satu enty seratus orang LIKE sehari, dua hari 200, maka bolehlah letak 'true' pada faces. Nanti keluar profile pics orang2 yang LIKE nampak sangat gah dan ekstravaganza. Kalau setakat macam blog aku ni tak letak la untuk meminimakan penggunaan ruang.

    Jadi kamu bolehlah letak LIKE button dulu atau nak letak comment box dulu ke boleh jugak pun. Kalau nak letak di atas pun boleh saja. Kalau nak kreatif2 buat macam aku gabung dengan text alahhhh kreatif sangatlah tu cheh pun boleh saja. Sesedap oren kamulah nak buat macam mana. Kalau code tu tak menjadi, try buang div tu. Kalau tak jadi gak sorry aku bagi coding sesat heheheh.

    ok tamat edit*

    Ok tamatlah tutorial kita. Selamat menggunakan benda alah ini dan silalah komen banyak2. Takda Facebook pun takpa boleh guna email yahoo. Habis takda apa boleh guna anonymous sebab aku tak kisah kamu nak tulis apa. Kalau aku tak suka aku tak publish heheh.

    Kalau sudi gunalah tutorial ini aku tidak minta banyak cukuplah sekadar kamu LIKE Page aku atau entry ini. Kalau nak link ke sini balik pun sangat aku hargai ececeh habaq ja la SAPA AMBIK CODE NI TOLONG PROMOT BLOG AKU WEY PASTU FOLLOW kan senang?

    ehem kalau tak jadi aku tidak bertanggungjawab okies maybe kamu perlu cari tutorial lain tapi ada ke tutorial yang lebih mudah dari ini hoho entahlah cari lah. Usaha tangga kejayaan, kan?

    okbai

    Thanks for reading. Bye ;)

    6 comments:

    Kayun Asza said...

    kalau nk boh butang like FB?..hehehe

    yui92 said...

    @Kayun Asza haaa satni aku tambah code like button yg aku pakai.. klu x ok hg cari la kat tnet sbb byk jenih butg like ni

    izzana said...

    ohoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ohooooiiiiiii nk buat tpi tk reti.. arrrrrr tragis..

    nub said...

    aku dok buat asik x jadi jaa..

    terus aku x buat dah.

    haha

    yui92 said...

    @izzana errkkk... copypaste ja code tuh... ikuti langkah mudah yg disediakan ececeh...

    yui92 said...

    @nub err alamak.. haha xdapaek nak menolongnyer