Pemollow

THYB on Facebook

Wednesday, August 24, 2011

Would you just follow the sign?


Assalamualaikum. Hye.

Aku ada terbaca pasal post solat membelakangkan kiblat. Kata orang itu, it's fine sebab bumi ini bulat. Kalau di tegangkan tali panjang dari arah menghadap atau membelakangkan kiblat, nanti akan sampai ke kaabah juga. Ok aku taktahu setakat mana kebenaran bulatnya bumi ini yang kalau kau berlari laju2 lurus lama2 akan sampai tempat kau bermula. Tapi kalau dah ada signbod tunjuk mana stu arah kiblat, atau kau tanya sesiapa dan dia menjawab, Why must you membelakangkan the kiblat in the first place?
Ilustrasi sekadar hiasan

  1. Bayangkan seorang mengadap kiblat dan seroang lagi tu membelakangkan. Kemudian bumi ini diratakan dari arah anak panah merah...
  2. Maka bila situasi itu di-imagine-kan, maka yang membelakangkan kiblat tu sah2lah akan menghadap arah yang salah.
  3. Then di depan kaabah semua orang akan menghadap baitullah itu. Bukankah aneh jika kau sorang2 saja yang menghadap arah lain?
  4. Lainlah kalau kau berada di betul2 bertentangan di kutub yang lain. Maka kalau masih ada arah atau signbod menyatakan ini arah kiblat. Maka ikut saja.
So it's weird enough for people to disobey arah yang dah diberitahu, semata2 sebab teori bumi ini bulat, kan? Kalau dalam kapalterbang ke, kapal ke, atau masa tengah berperang naik kuda, maka kiblat kita ialah arah yang kita yakini. Solat tetap dilakukan. Yang aku belajarlah. Kalau dalam kapalterbang yang sentiasa bergerak2 tu, kita solat saja menghadap depan. Nanti bila dah sampai elok diqadha semula solat tadi. So untuk lebih kepastian, sila rujuk ustaz2 berdekatan anda.

Zaman teknologi canggih sekarang ni, nak tentukan arah kiblat bukanlah masalah besar pun. Yang perlu perbincangan ialah jika ada perbezaan pendapat antara dua arah kiblat, bukannya sebab kau nak hadap belakang bila orang kata kiblat di depan semata2 kerana menganggap bumi ini bulat.

Ke memang ada dalil mengharuskan solat membelakangkan kiblat? Setakat ilmu aku yang sedikit ni, aku belajar syarat sah solat ialah menghadap kiblat. Ustaz/ah aku tak pulak hurai walaupun membelakangkan, still boleh kerana bumi bulat. Haaa tu kena ada cikgu geo atau sains masuk bincang sekali.

p/s :: just follow the signbod.

okbai
Thanks for reading. Bye ;)

2 comments:

Kayun Asza said...

I had learnt new things from you, adiy and ur friend there. :) Tq so much

yui92 said...

@Kayun Asza me too =p=p=p