Pemollow

THYB on Facebook

Tuesday, June 28, 2011

Tutorial facebook comments for blogger untuk setiap entry by yui92


Assalamualaikum. Hye.

Entry semalam masih panas. Sila baca dan komen okies. hahah merayu

OMG OMG yui92 buat tutorial wa cakap lu. Bukan selalu. Tak pernah2 buat tutorial. Retikah kau? hahah pasal tak pernah buat la aku buat weyh. Tak sempurna la sesuatu blog kalau takda tutorial ye tak? Haaa aku buat ni sebab ada junior aku mintak. Taktau la dia still nak ke dah takmau tapi aku buat je lah kan kot2 ada yang nak.

Budak ni kata FB comment dia kata keluar komen yang sama kat setiap entry. Memang la dik. Dah reference url kan satu je so kalau kamu letak code tu kat bawah data:post.body maknanya setiap post keluar commentbox dengan url homepage kamulah. So akan samalah di setiap entry. Here's what you have to do okies. Sila baca dengan berhati2 dan fahami dengan sebenar2 faham ahahah.

Aku dah buat entry panjang2 sekali problem la. Kawan aku pakai kod aku agak menjadi so aku letak sajalah.

OKIES AKU ADA SATU CODE YANG KAMU BOLEH TEMPEK DAN FB COMMENTS AKAN MUNCUL DI SETIAP ENTRY. TERMASUK ENTRY2 LAMA. CUBA LA CHECK ENTRY AKU YANG LEPAS2 SEMUA ADA FB COMMENTS WEYH. TERUJA TAK???

Okies aku godek coding tu lama la jugak. Taktau la kot2 dah ramai yang buat tapi aku baru jumpa malam hari aku habis oral exam anatomy. Senang je wahai adik2ku. Ambik code ni haa

<div id='fb-root'/><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=202796639731448&amp;xfbml=1'/><fb:comments colorscheme='light' expr:href='data:post.url' num_posts='2' width='550'/>

Lepastu edit la. Boleh tukar number of post. Letak la banyak mana pun kot. Lepas tu edit la saiz dia.

Then masuk dashboard -> design -> edit html -> tick 'expand widget templates.

Cari <data:post.body/>

Paste coding tadi di bawah data post body. Tengok jugak kalau2 ada gadget lain di bawah dia. Ni contoh :

<data:post.body/>

<hr/><center>
<b>ayat masing2</b>
</center><hr/>

<div id='fb-root'/><script src='http://connect.facebook.net/en_US/all.js#appId=202796639731448&amp;xfbml=1'/><fb:comments colorscheme='light' expr:href='data:post.url' num_posts='2' width='550'/>

<div>
<fb:like action='like' colorscheme='light' expr:href='data:post.url' font='trebuchet ms' layout='standard' send='true' show_faces='false'/>
</div>

Nampak? Aku letak text di bawah data post body. Lepastu baru comment box. Lepas tu ada LIKE button. So susun2lah okies.

Then, SIAPLAH!!! Lepas ni setiap entri baru dan lama ada fb comments. Dan yang paling penting komen2 tu tak bertindan sesama sendiri. It works with me. So kalau tak menjadi bolehlah bagi feedback supaya aku boleh try fix mana yang patut.

If you find this tutorial helpful, then please LIKE this entry, leave a comment. follow and tell people about this blog. ahahah just kiddin.

Like and link this tutorial back here is fine. And then tulislah sebaris dua ayat mengatakan kamu ambik tutorial tu di blog ini. Alaah macam Fynn Jamal cakap "Cukuplah kau TIDAK mengatakan apa yang ada di sini BUKAN milikku." Boleh kan?

Hakcipta terpelihara? Aku taktahu lah. Kalau ada sesiapa yang dah pernah buat dan aku tak kredit dia, sorrylah. Aku pun dapat benda ni masa godek2 coding malam hari aku exam oral anatomy. So kalau sama tu kebetulanlah kot. Jangan saman aku. heheh

p/s :: haish sembang banyak dari tuto. Well yui92 memang peramah dontcha know?

Selamat mencuba dan okbai
Thanks for reading. Bye ;)

1 comment:

Arif Aiman said...

thanx for this really-easy-tutorial.. btul2 mmbntu! thanx a lot!! :)