Pemollow

THYB on Facebook

Thursday, July 1, 2010

JOM pakai tudung~~


Assalamualaikum. Hye.

seruan untuk mereka yang berkaitan sahaja.....

onifares kali ini aku respons kepada entri yang berkaitan memakai tudung....

entri ini tidak ditujukan khas kepada sesiapa... sekadar pendapat yang disuarakan secara universal kepada (lelaki dan) perempuan khususnya... entri ini bersifat general dan umum... sesuai untuk semua lapisan masyarakat...

nota : sekadar membicarakan tentang tudung dan aurat secara kecil2an...

anda tahu kan... allah telah berkata dalam surah at-tiin... bahawa manusia itu sebaik2 kejadian... maka tidak timbul pertikaian orang(perempuan) yang xpakai tudung itu tidak baik atau buruk... semua orang baik dan indah... maka yang sebetulnya (dan ini pendapat aku lah) perempuan yang bertudung itu lebih baik... ditegaskan... semua orang xkira la pakai tudung atau tidak...baik jer... cumanya...kalau bertudung lebih baik...

kenapa??? amboi amboi... abis kalau xpakai tudung kurang baik la ea? tipikal betul soalan ni... sentiasa orang argue... kalau pakai tudung xsemestinya baik... ada jer yang pakai tudung tapi couple... ada ja yang pakai tudung tapi mengumpat... ada ja yang pakai tudung tapi curang... lantak lah... yang salah orang tu lah...bukan tudung tu... habis kalau yang pakai tudung dan baik akhlaknya tu apa cerita? yang xpakai tudung pastu jumpa kat kelab hiburan tu apa cerita?? ketahuilah...terimalah hakikat... (perempuan) bertudung memang lebih baik daripada yang tidak... kalau mereka kata... walaupun saya xpakai tudung, saya sentiasa berpuasa, saya bersedekah, saya taat suami... bla3.... oh taat suami ya? habis yang xtaat allah tu apa kes?
http://hatiwanita.files.wordpress.com/2008/12/tudung.jpg

allah perintahkan wanita2 agar menutup aurat...lelaki pun allah suruh...cuma aurat lelaki ni xda masalah sangat... senang nak jaga... pakai seluar pakai tshirt setel lah... yaa perempuan memang diberi tanggungjawab yang berat untuk menutup aurat... diakui memang susah menjaga aurat wanita... tapi kalau perkara itu anda boleh tangani... anda memang wanita solehah lah... sifir mudah---> wanita baik taat perintah allah...menutup aurat perintah allah...kesimpulannya...wanita yang menutup aurat taat perintah allah... sebaliknya... anda tahu lah kan...xtahu? anda patut berasa malu...

malu dan sedih...kerana jika anda tidak menutup aurat...maka anda telah violate kasih sayang anda kepada orang2 yang anda kasihi...wahai perempuan... tahu x betapa bestnya jadi perempuan? yaaa besz gila2 sebab anda xpayah susah2 tanggung dosa... time kecik2 semua dosa ayah tolong tanggungkan... bila dah kawen semua dosa suami tolong tanggungkan... kalau anda tidak menutup aurat...bayangkanlah dosa yang mereka terpaksa tanggung... anda kata anda sayang ayah anda... anda kata anda cintakan suami anda... anda kata anda kasihi anak2 dan saudara lelaki anda... tapi anda bagi mereka dosa anda... tidakkah itu suatu jenis violation? aku xtaw apa terjemahan yang sesuai bagi perkataan itu...

analogi mudah... kalau anda xsolat... anda berdosa...tp kalau anda solat xsempurna...anda tetap dapat ganjaran mengerjakan solat...maybe xla se-besz mereka yag sempurna solat...tapi atleast dapatlah daripada xdapat langsung kan??

sama lah bab pakai tudung ni pun...kalau dah rasa susah sangat nak pakai labuh2...pakai la ikut fesyen yang ada sekarang... tapi perlu diingatkan jugak...kalau anda pakai tudung dengan cara yang x efisien...contohnya pakai selendang tapi xlilit kemas2... selapis jer...nampak abis apa yang ada dalam selendang tu... susahlah jugak.. macam anda solat tapi xbaca alfatihah...rugi jer solat anda...

pakailah bagi kemas...atleast xnampak rambut dan belahan leher baju...jangan pakai macam bienda atau ogy ahmad daud atau siti nurhaliza... kalau xlabuh pun sekurangnya baju anda akan cover dada anda...jangan pakai tudung singkat dan baju leher luas... buat anda nampak tidak bijak...


satu lagi anda....jangan jadi macam artis2... pakai tudung dalam drama/muvi...apa mereka ingat yang suruh menutup aurat itu allah ke direktor? kalau nama xda binti xpa lah... lagi bodohnya pasal artis2 kita buat kenyataan yang kebanyakannya berbunyi seakan-akan

"saya masih belum bersedia"---> nak laksanakan perintah allah pun kena sedia xsedia?? oh selama ni sebelum jadi artis xpernah pergi sekolah kot?

"kalau dipaksa2 tidak ikhlas dan sia2"---> ketahuilah...lebih sia2 kalau xbertudung...kalau pakai xikhlas...sekurang2nya xdapat dosa...kalau xpakai langsung...dapat dosa...statement ini lebih bodoh daripada statement pertama...

kan nampak elok jer kalau pakai tudung? tell me..huduh ke kalau dy pakai tudung?


kelebihan bertudung bukanlah anda dapat jimatkan make up...tapi anda dapat jimatkan dosa anda... bahkan kalau anda perasan... hijab sebenarnya menutup kecantikan... orang lelaki xbanyak kecantikan...sebab tu tutup sikit ja...rambut lelaki xcantik... rambut perempuan cantik sebab tu kena tutup... dan seluruh badan perempuan itu cantik sebab tu kena tutup... barulah nampak decent...nampak ada something nice...ada nur... biarlah dunia xnampak anda cantik...asalkan allah nampak anda cantik... lagipun... pakai tudung cantik lah...apa yang xcantik?

ada orang kata..."alah kalau pakai labuh2 pun lelaki boleh imagine..." memanglah...lelaki ada 9 akal...imaginasi tinggi lah...sebab tu pakai tutup elok2... atleast lelaki akan terbayang2 ja macam mana la rambutnya... fikirlah...kalau anda xpakai tudung...anda dah jimatkan sel otak lelaki untuk imagine tempat lain pulak... dan lebih kronik kalau anda pakai seluar yang mencanang saiz anda punya ahh-aku-xmola-sebut-benda alah-tu...baju lengan pendek... dan lain2 yang anda lebih tahu...

oleh itu... kalau anda masih terfikir2 nak pakai tudung ke x? oh come on lah... baik tanya diri anda "nak dapat dosa banyak2 ke x??"... aurat ni melibatkan orang di sekeliling anda... kalau anda memang jenis duduk di rumah xkeluar2 xpa lah... masalahnya anda2 akan berinteraksi dengan orang ramai... orang nampak aurat anda... dan itu merupakan suatu bentuk kesalahan... mungkin ada yang sanggup berkata "xpa...allah maha pengampun.." memanglah... jangan lupa noh... allah cipta syurga... neraka pun ada gak... peristiwa israk mikraj xpernah dengar ke? tanya ustazah berdekatan...

xkan anda xmahu bersama suami anda di syurga nanti? senang gilo kalau orang perempuan nak masuk syurga....4 syarat jer... solat...puasa... taat suami... jaga kehormatan... yaaa jaga kehormatan...kalau tudung pun xpakai...aurat xtutup... kehormatan apakah yang anda jaga? xmo masuk syurga ke???

kasihanilah suami anda...saudara lelaki anda... ayah anda.. dan anak lelaki anda...anda melahirkan mereka dengan susah payah... xkan anda nak mereka tanggung dosa anda xtutup aurat tu??

aurat lelaki memang senang dijaga... sebab tu aku sangat pelik dan sedih dengan pemain2 sukan yang ada bin tapi main pakai seluar pendek.... orang2 lelaki yang xtutup aurat sebab nak ikut fesyen... dan lain2 yang seumpama... memang xreti jaga maruah betul...

http://sarahmalek.com/wp-content/uploads/2007/09/tudung-sept-07-065.jpg
ni la tudung...kot2 xkenal...

xkesahlah kalau xsempurna...yang penting ada attempt untuk menutup aurat... istiqamahlah dengan tudung tu... sekurang2nya kain sehelai tu dapat melepaskan anda dari api neraka di akhirat nanti walaupun kalau kena api di dunia pun ia akan hangus menjadi abu...kan magic tuu? anda xperlu tunggu mimpi untuk bertudung... xdanya nak tunggu2 seru... semuanya tu atas kesedaran diri sendiri... kalau nak tunggu seru jugak...maybe kalau dari stage tudung bawal nak ke tudung labuh...ok la jugak alasan tunggu sampai seru... kalau yang masih belum bertudung... pakailah kerana allah...kalau nak kasar sikit...pakailah tudung dan sedarlah diri cepat2 sebelum menyesal...

p/s : pakailah tudung.... anda mampu mengubahnya...

Thanks for reading. Bye ;)

15 comments:

faiz said...

heee...pendekatan yg berani...
segenap aspek laa katakan.yup.agak setuju dgn pendapat sedara.emm for girls yg agak terasa bila baca,mmg pakai tudung cara yg betul buat anda nmpak cantikkk lagi :)

yui92 said...

eeekkkzz..apa sedara2 niyh? ehehe no offend k...umum umum...

~ain~ said...

yui.... aku bce ny xsbr2 nk cmment..! btol2... dlu time aku xwjib pkay tdung.. aku tgk org pkay tdung... aku pk.. mesty depa ny alim.. pstuh bler aku da pkay tdung.. aku tgk org xpkay tdung.., mesty sosial + gedik + heyyzz.... haha... so., y cntik2 tuh.. klu pkay tdung.. ya allah.. msty cun lagy... [mcm maya karin dlm paper hr tuh..] ayu sgt~

yui92 said...

ain: ya... apa yang allah gariskan ada banyak kebaikan yang kadang2 kita xnampak.... semoga kita akan istiqamah laksanakan perintah allah sedaya yang mungkin

Yang Areff said...

fuh...mcm nk pakai tudung jer bc entry nih, hahahahaha

yui92 said...

tahniah krn anda trasa nk pkai tudung..


aaaa tp perlu ka cgu pkai?? ehehe

anis hasni said...

i think you should come here... aku ada kengkawan yang tak pakai tudung... maila bagi nasihat sikit... hahahahha... just kidding...

yui92 said...

mim: ahaha..hg suruh ja lah dpa baca entry ni...anyway ni opinion ja taw

yui92 said...

mksud aku segala bnda dalam blog aku la opinion jaa

Sang Rembulan said...

adik..angah copy apa yg hg tulis ni no..sbb nk bg kt kwn aku la..dia slalu komen yg pompuan brtudung ni jahat..suka ngumpat..hehehe..semoga bla dia bc artikel ni..trbuka pintu ati dia tuk tutup aurat...amin..

Sang Rembulan said...

adik..angah copy apa yg hg tulis ni no..sbb nk bg kt kwn aku la..dia slalu komen yg pompuan brtudung ni jahat..suka ngumpat..hehehe..semoga bla dia bc artikel ni..trbuka pintu ati dia tuk tutup aurat...amin..

yui92 said...

hahah...suruh ustaz la nasihat dy..

izyanty collection said...

setuju sangat ngan en3 nie..

red pillow blue watch said...

minta share dalam blog..thanks..:)

farouq said...

hu,hu minta diorang pakai tudung saji masa berlakon.