Pemollow

THYB on Facebook

Friday, December 17, 2010

Maaf, maybe… lupa, mustahil…


Assalamualaikum. Hye.



Ok kali ni aku terasa nak sambung sedikit pasal cerita toyol yang berlaku baru2 ni… dan macam yang aku dah cerita sebelum ni toyol itu dah busted so xtoyol sangat lah kan kantoi dy orang rupaya tapi yang dy buat perangai macam toyol tu sapa suruh?

Aku sebenarnya ada terfikir masa sebelm si dia tertangkap… ya lah kan mestilah ada macam2 andaian kan sapa laaa yang dok mencuri ni haih…. Sejujurnya aku cakap aku sebenarnya xboleh terima kenyataan pencuri tersebut ialah orang yang pernah lepak2 dengan aku.. makan sesama.. keluar jalan sekali.. as for me aku boleh terima kalau ada orang kecurian yang berlaku di tengah malam ke ada peragut hulur pisau kat tengkuk ke.. or anything yang macam tu.. yes itulah perompak sangat jahat dan teruk perangainya so orang macam tu memang layak dipaggil perompak perampok peragut penyamun dan xterkecuali toyol…. Tapi kan bila orang tu rupa2nya orang yang kita kenal.. yang baik dengan kita… yang pernah sembang2 dengan kita… oh aku xboleh terima lah.. rasa macam mana tah… seolah2 macam ni laa… orang yang kita percaya.. yang kita suka… tiba2 suatu hari heboh cerita pasal keaiban kita… in the end orang yang menyebarkan cerita tunialah orang tadi yang kita percaya yang kita suka tu..

eh eh macam xjelas jja kan contoh aku… tapi tah la aku pun xsure nak cerita macam mana… Cuma yang aku boleh kata sekarang… yea aku senyum kat dy and still I say hi to him.. buat macam normal macam xda apa2 macam aku xtaw cerita tu… tapi sendiri mau ingat la benda ni berat kot… xkan boleh punya nak kembali macam dulu… adoi la.. susah oo nak plastikkan perasaan ni… nak buat macam mana ea? Bagi cadangan sikit…

lagi satu…kalaulah benda ni berlaku kat aku… aku sebagai yang tercuri… mesti xdak masalah aku nak maafkan pencuri tu… Cuma maybe sampai bila2 pun aku xkan lupa perbuatan dy… tunggulah aku nyanyuk maybe aku akan lupa…. Dan kalau aku lah yang mencuri… tak tahulah nak letak mana muka ni… nak pergi pindah ke mana… nak buat apa kalau semua ni berlaku…

ok lah fikir banyak2 pun bukan membantu ke arah kecemerlangan aku pun.. haha lantak kamulah… aku xda masalah dengan kamu so jangan cari masalah dengan aku… benda dah jadi… lepas2 ni insaf la k… xyah buat benda2 macam ni dah… bukan besz pun.. senang ke hati kalau buat macam ni?  
Come on lah…. Macam xbiasa duduk asrama lak… biasa la curi2… helooo kalau curi selipar g tandas pastu letak kat tempat lain or buat harta terus aku pun xkesah… ni curi beribu2 LE kot… berlarutan pulak tuh kalau sekali ja xpa gak…
http://1.bp.blogspot.com/_wNhJcAI3W-A/SwiElF6im2I/AAAAAAAABUA/dJt_DnT_gWY/s1600/forgiveness.jpg
 maaf boleh ja.... lupa no way neuron aku masih berfungsi okay...
 

Ok lah itu saja… cerita toyol tamat dengan entry ini... =p


ya allah ampunkan dosa kami bila kami buat jahat kat orang dan ampunkanlah dosa orang kat kami dan jauhkan kami dari buat salah kat orang serta pelihara kami dari kejahatan kami sendri... lindungi kami dari api neraka.... 
Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, November 11, 2010

KENANGAN…… ia indah tapi……


Assalamualaikum. Hye.


Bagitau aku… siapa yang xda kenangan indah dalam hidup.. atau kenangan pahit.. atau apa2 saja kenangan sama ada tawar masam manis payau kelat hatta tasteless sekalipun… mesti ada punya lah… haha tipu kalau orang tu kata dy xda kenangan.. maknanya otak dy ada masalah mengumpul memori sama ada faktor keternyanyukan atau xada otak terus…

Kenangan boleh CUBA dipadamkan tetapi mustahil untuk dilupakan kecuali jika kita menghantukkan kepala kita berulang2 kali dengan momentum yang kuat atau amnesia… kenangan ialah hanu ang sentiasa mengekori kita dan bergantung kepada kita bagaimana nak menghadapi hantu ini…
Aku sendiri kadang2 gagal mengalahkan hantu ini… kadang2 bila aku dengar lagu Innocence, avril lavigne… aku mula lah nak teringat rumah… ingat masa dulu2 sebelum pindah… masa aku still budak sekolah… time tu sangat besz… sangat innocent.. the innocence is brilliant..i hope that it will stay.. the moment is perfect.. please don’t go away… I need you now and I’ll hold on to it.. don’t you let it pass you by…. Haha nostalgias sungguh lah kiranya….

Yeah aku sangat prone dengan kenangan… kadang2 aku teringat mak bapak… pernah sekali tu aku mimpi mak aku sampai berair mata aku.. nasib baik time tu pagi kawan2 aku semua sleeping beauty aku ja yang sroottt srootttt atas katil… bantal memang basah time tu… haha ataupun aku bukak folder gambar kawan2 aku kat sekolah time pergi lawatan… mula lah aku nak letak kepala atas meja… pastu senyum sorang2 ingat balik kisah2 dulu… masa xberapa nak cerdik… masa tu aku selalu annoy kawan2 aku.. kesian mereka terpaksa berkawan dengan makhluk annoying macam aku… =p=p yeah semua tu sangat kuat untuk aku lawan… kenangan melekat dengan kukuh dalam otak… dalam memori… kenapa aku xingat cikgu sejarah aku ajar apa sedangkan aku ingat apa yang dy marah aku bila xdapat A subjek sejarah… yaa sebab apa yang dy ajar tu bukan kenangan tetapi dy itu sendiri suatu kenangan…

Kenangan ialah hantu… yang menyebabkan sesetengah orang tidak mampu memandang ke hadapan… seperti seorang lelaki yang kematian isteri atau anak misalnya… pastu hari2 sedih.. malas pergi kerja.. asyik dengar suara anak/isteri dy kat telinga… semua itu hantu lah kan?

Ingat lagi cerita hari tu? Haa itu ialah suatu kenangan… yang aku cuba lupakan tapi xboleh… aku still ingat… aku stil rasa benda tu macam baru lagi berlaku… dah berbulan2… 2010 pun dah nak habis… tapi kenangan itu still ada…

Menurut firasat aku… cara terbaik untuk menghadapi kenangan ialah let it go ja… kenapa aku dah get over cerita aku gaduh dengan orang time sekolah rendah? Sebab… aku ada kenangan baru iaitu gaduh dengan orang time sekolah menengah pulak.. haha iyaa.. betul… cara terbaik mengahadapi kenangan dulu ialah cipta kenangan baru… by time… kenangan lama akan tersisa… ia xkan hilang… mustahil.. kecuali jika kita menghantukkan kepala kita kita dengan kuat berulang2 kali… atau kita amnesia… tapi ruangan otak kita terhad dan xmampu nak ingat balik semua kenangan yang ada… kalau ada kenangan baru… yang lama akan sedikit sebanyak kita dapat get over… yeah.. mari cipta kenangan baru!

p/s : my family and my frens…my everything I left behind.. I’ll return one day.. wait for me, I never forget u see… get over is another thing… deep inside all of you remains,.. forever, and always…. =p=p=p





Thanks for reading. Bye ;)

Saturday, October 30, 2010

I know sooner or later… I will let go after all….


Assalamualaikum. Hye.




Yeah it’s been a month since I arrived at Egypt… many things happened and amused me in a lot of ways… I know people will laugh upon seeing me too but I can’t help laughing when watching people with their stuffs… here, everything is just way too amusing…

Why I am here? Why I am here? Why I am still here? I am the one who doesn’t scare of blood but I rather peel a machine rather than a human…. I never overcome my fear of slimy thingies especially bugs but I am going to put my hands inside the gastro intestinal tract soon… how come this is happening to me?
I admit… everything wasn’t my decision… it was just written that way and I have no courage of questioning it nor complaining about it… come to think of it… I was so lucky… I was one of the students at my previous secondary school, whom the teachers believed in.. to get the school with  flying to the sky colours… yeah thank god I achieved my goal to score 11As what a relief I didn’t take EST paper or else I might get one B back there…

I am not a genius but god always give me chances… I did a lot of mistakes but he forgave me, maybe… I did repent a lot… and repeat the mistakes again and again… I don’t know ..it’s not mine to talk about this anyway… however I believe my presence here is due to god’s will upon me… there are so many things I had gone through in making this decision and suddenly this is the answer that I get… although it was not fully my decision.. I accept it with all my heart…
This person who got 11As applied for scholarships… yeah scholarshipS…. He was very greedy… actually not so… he just doesn’t want to burden his parents anymore… unlike many other boys.. this one was rather snobbish.. He was not so obedient, rather defensive, rather big talker, and sometimes coward… he just had a heart that wished, wished, and wished that he could e a better person and maybe that is the reason god still give him chances….
At first this boy applied for JPA… he went to arau, perlis for the interview… he believed a stupid fact he got from out of nowhere about the interview at arau would be much simpler and the competition was rather low… indeed he was wrong… people are good anywhere… even in arau… =p=p

Next he applied for petronas… he was once the holder of BKP… know that? Yeah Biasiswa kecil petronas it is… the only boy at his school of his batch… if I am not mistaken…. He was soooo delirious upon knowing that his best friend was also going to apply for it…

Next he was dreaming to be a pharmacist… he thought being a pharmacist is easy… his friend’s sister is a pharmacist… living a simple but luxurious life… making him admire pharmacy even more… so he intended to join an agent to go to Egypt, studying on his own money.. at that time he didn’t know how was the hell of studying overseas without sponsorship… at least for him as he was not from rich family.. yeah his family is simple… not so money-ful but not up to the extend of living a poor life…
So his friend suggested him to apply for zakat… the sponsorship is in medical field… no choice…

Yeah yeah it was a hard choice especially when you get all of it…
He was so excited being at UTP that he even forgot to prepare the right document.. know what? His parents came from kedah to send him the documents… he was supposed to go back home by bus but his parents came for him… what a loser….
But he got the sponsorship… yeah he strived for it… his parents strived for it… and god wills it…

He also asked his parents to send him to arau… although there was INTAN just nearby… they left home at 5 in the morning… performing subuh prayer at R&R… he arrived quite late… but still managed to get in the interview on time… he was so nervous but still able to speak properly especially in English… actually he was not so good speaking in English it was just that when he speaks in malay he became even worse…
But he got the sponsorship… yeah he strived for it… his parents strived for it… and god wills it…

Then the zakat thing… he filled the application form on the last day… he submitted the form at the end of office hours… he was so clumsy that his appli-form was so untidy, with mixing of capital and small letters… yeah guess who took him to the menara zakat every time? His parents of course…. the next week he was called to the interview and he answered more or less not so seriously… he never want to be a doctor after all… not at that time…
But he got the sponsorship… yeah he strived for it… his parents strived for it… and god wills it…

How about the agent? He got a half an hour lecture from his sisters when throwing that idea…
Even during his driving class… he asked his instructor for an opinion… the instructor (or is it teacher?) told him that an engineer is more interesting… he wanted to be an engineer… he saw utp already… he chatted with his friend… he got the same idea of studying machines rather than human… he loves maths.. sooo much… there are a lot of maths in engineering and very little and almost none maths in medic or pharmacy… yeah utp said HI to him already…

But I don’t know why in the god’s name he was here in Egypt today… he was studying here in this sooo miserable country.. if we compare the cleanliness… the traffic.. yeah this place is sooo sooo bad… but when we see from different perspectives… this place is not so bad… it is very good actually… the environment is dirty and sandy and dusty but there are many things here could be learnt… he just can’t say it yet because he is STILL learning too…
He met new friends… he met new people… he learnt new language… a language he doesn’t know himself… he smelled new air…(the dusty and stinky one).. there are so many things here… even he can’t describe all… what is seen bad.. he spoke his mind out… that’s why there are so many bad things is listed here… the good things? He kept it deep inside his heart so that he will keep on being strong to survive… this is an alien district…he can’t live here yet…he is merely staying..what is the difference? Living means freely live… staying means restricted…
Everyday… he thinks for the best reason to reason his presence here… he just doesn’t know.. even until now… he was confused… he was baffled.. he was puzzled… had he made the right choice or not? 

So I just met him and slap the senses in him… yeah I told him not to think about reasons.. sometimes there are no reasons…  why I am not him? Why he is not me? Why I don’t have an iPhone? Who can tell a reason? Just let it be… we must believe time to reveal all things… that I got from maiev shadowsong… yeah who the hell is that? Some people will know while some others will not… let it be… why they don’t know? No need for the reasons… even if there are reasons… it will not make much difference anyway…

I wrote this stuff so long… to remind me… that he is me… the boy up there… the boy who is now transforming into an adult.. although we both hate aging but white hairs keep on sprouting on our head… wrinkles forms… who can deny that? Who can reason that? Nobody.. just let it be… reasons are sooo not important here…
I want me to remember… loooooong ago… before I was created… the fate of mine was already spun… already exist… already known… fate has spoken.. I must obey.. this is an order.. by the god… whatever my choice is… I am not deciding it alone… part of it was already decided.. long ago… before I was born…  even before my grandmothers gave birth to my mother and father…
Come to think of it… regardless of where I am now… as long as I don’t leave HIM… I won’t be astray… I know I am just a people… there are a  lot more better people then me… those HE will love more… however one thing I do believe… HIS LOVE is soooo huge that he can love all even those who hate HIM… I believe HIS FORGIVENESS is soooo huge that he can even forgive all my sins if HE want to.. I just have to pray for that and be a better person…  I believe HIS WEALTH is soooo huge that he can feed me all the time and I only have to work for it a little… and one thing the most important is that I believe even if HE have a lot of faithful devotees out there that HE will love so even more than me… HE will still have time to listen to my prayers.. to count my tears.. to consider my doas… to love me and bless me with his never ending bestows…
Honestly things are rather hard here… the good friend I have is my laptop… yeah so silly but truly true… who will sing to me? Who will entertain me? Who will play with me if it is not my lappy? Just kidding… I got a better friend… let it be a secret for now… =p
If I was to write the story… I would be writing a mini novel just about this stuff.. I think this is enough… maybe this entry is boring.. with a lot of grammatical errors.. oh I don’t write for quite a long time and this is the consequence… I lost my vocabulary… my grammar mastery… my writing ability.. but never mind… there’s no need to reason… let it go… do better now.. don’t wait till tomorrow…

My muther.. my futher… my bruthers… my susters…(isn’t it lovely with that ‘u’? no? alright…whatever..) I miss you all.. but why didn’t I call? So many unspeakable truths here.. no need to reason ok.. I’ll do it when I get the chance… =p

This is the longest entry in full English so far, I think… haha yeah it might be…I really have to let go… I can’t go on if I keep on thinking about this… the past was long gone… the future awaits.. and now is the time… for whatever stuffs I need to settle.. gotta do it now… who can tell me a way to be happy? If I follow someone’s way it might just not work.. people are different even in the way of being happy… I am happy although every day I have to be in crowd and dust… that makes me learn… I am going to be sleeping with the dust one day… six feet under… who can tell what type of slimy things down there? Or the smell of rotten flesh? Everything will be the way it will be… just follow the flow…

This entry is so long right? Yeah.. so long… =p thanks if you read till the end… this uninteresting story of mine… thanks a lot yeah!!



p/s : everything is just written as they crossed the mind... nothing is to be taken personally.. =p=p=p

Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, July 18, 2010

kalau nak... bayarlah~


Assalamualaikum. Hye.

bayaran... nak masuk tandas awam pun kena bayar dua puluh sen.....

kalau tandas ada muka camni anda sanggup bayar x?

dunia hari ini memang mahal... no money no talk gitu.... tapi adakah ada duit itu (atau kekayaan lah) akan menjamin kebahagiaan? jawapan aku ialah yak (antara ya dan tidak) tapi lebih menjurus kepada ya.... walaupun kadang2 bayaran tidak semestinya dibuat menggunakan wang ringgit malaysia atau rupiah... ia tetap dibuat menggunakan kaedah lain... yang penting semua kena bayar... kalau xbayar guna duit... so--->

bayar dengan tulang retak/patah/hancur terus
bayar dengan darah
bayar dengan nyawa sendiri
bayar dengan nyawa orang lain

oh oh... ya itu kalau anda nak bayar hutang kepada along yang otai2 lah... setakat pinjam kat kawan2 yang bukan setakat sebulu malah boleh dibuat kaunselor persendirian tak berbayar... mungkin anda perlu puji2 sikit ja dan semua bayaran dikira setel...
http://jensonlim.files.wordpress.com/2009/09/ist2_7036422-free-price-tag.jpg

sekarang ini...perkara di atas hampir pupus


kebahagiaan pun ada harganya... kalau anda xmahu bayar harga yang setimpal... maka lebih baik anda tidak mendapat kebahagiaan itu... walau apa pun yang terjadi... setiap kemudahan akan datang bersama kesusahan...vice versa...setiap kesusahan datang dengan kemudahan... mari kita beri contoh mudah... cumanya kebahagiaan tidak semestinya dibayar secara cash...boleh juga hutang atau instalment...

kadang2 kalau kita xsanggup bayar harga kebahagiaan itu...boleh ja kalau nak buangkan kebahagiaan itu... misalnya kalau kita xsanggup bayar harga berdepan dengan orang ramai... maka kita xpayahlah buat public speaking... tapi melepaslah kita kebahagiaan merasa confident dan sense of accomplishment...


bila mission accomplished...rasa nak senyum camni kan?



bila xberapa accomplisged...benang jer rasa...


kalau kita kaya...kita serba xkena bila didekati orang...ada persepsi dalam diri mengatakan mereka mahu mendekati kita kerana duit kita harum sedangkan kita berbau petai...
kalau kita cantik(especially perempuan)... ada satu suara yang meragukan dalam diri menyebabkan kita resah sama ada kita dicintai kerana diri kita as a whole atau kerana kecantikan... bila kita popular...kita risau apa akan jadi bila kita sudah tidak popular dan lain2...

tapi adakalanya kita xperlu bayar semua itu dengan harga yang terlalu tinggi...ada ja orang kaya yang hidupnya berkat sebab sentiasa berjariah...so harta sentiasa jalan...amalan pun banyak..ada ja orang cantik yang menemui cinta sejati... dan lain2 lah... depends jugak dengan rezeki masing2 lah... dan xketinggalan how the person lives his/her life...


kadang2 orang itu sangat happy...itu rezeki dari-Nya

bayangkan jika anda jalan2 ke sekolah/tempat kerja/mana2 saja di mukabumi...tiba2 ada seorang yang tidak dikenali memberi anda rm100... xdak pasai pun... adakah anda akan ambil? mengikut paranoid budak darjah satu... mak kata jangan ambil lolipop dari orang yang tidak dikenali... perkara itu relevan sehingga kini...tetapi sebenarnya kalau orang itu memang kaya raya...dy nak bagi seribu pun xda masalah...tapi kita anggap perkara itu xnormal... dan kita mengelaknya...

sebagai satu mekanism mempertahankan diri... tolak saja kebahagiaan itu kerana kadang2 ia akan menuntut bayaran yang lebih tinggi daripada yang sepatutnya...


kadang2 orang memilih untuk menolak kebahagiaan berteman
demi mempertahankan diri daripada dilukai teman

sebab itu kita perlu bijak memilih kebahagiaan jenis apa yang kita mahu...kerana kita perlu juga sanggup membayar harganya... contoh lah...

bila dah jadi makbapak...kalau nak kumpul duit banyak2 kena kerja lah... kena kerja kuat2 maybe dua2 orang sekali... bila dua2 orang kerja kuat2 bersedialah bayar dengan masa bersama anak2...kalau anak2 jenis faham...alhamdulillah... kalau jenis xfaham asyik nak lari dari rumah jer... jangan nak tuding2 jari kat orang lain pulak ea...




haaa kalau nak happy family ramai2 macam ni... kena sanggup bayar
beranak banyak kali...tahan kerenah anak2... dan lain2 yang bukan mudah noh

bila loving couple dengan orang... kena pandai la sikit... kalau nak seronok2 sampai over2 tapi xmo nikah... bersedialah untuk bayar harga baby dalam perut bagi anda yang perempuan dan bersedialah bayar harga dibelasah orang ramai kalau kantoi bagi anda yang lelaki...kalau nak selamat dunia dan akhirat... bayarlah harga menunggu hari pernikahan...anda akan bahagia... dijamin pulak tuh...


hubby: jom nikah
hunny: jom...
~nikah...connecting people~



kalau anda student...pilihlah sama ada nak enjoy pastu bayar dengan huruf C/D atas result exam anda nanti...kalau anda sanggup bersusah payah... pampasannya ialah masa depan yang cerah menanti anda...


cerah sungguh...

anda suka gosip?? memang pun seronok...tapi kalau anda pula yang dibahankan...digosipkan... bagaimana anda gembira begitulah anda akan sengsara...


lagi banyak mulut teman anda gosip...lagi besz... lagi banyak mulut
gosipkan anda...lagi besz la jugakkan??

kalau anda nak jadi hamba yang taat... sediakan istiqamah sebagai bayaran untuk segala ibadah anda... syurga bukan percuma ok... kalau nak masuk neraka... anda xperlu melabur banyak2...enjoylah buat jahat dan anda akan masuk ke situ secara free of charge tapi limited time lah sekiranya anda masih muslim...

bayaran.,... nak masuk tandas pun kena bayar dua puluh sen...kalau xsanggup bayar harga itu... perut xselesa lah dan sangguplah rasa perut yang memulas dan berpusing2 seperti merry go round ketikamana anda berjalan2 di bandar atau mall...

p/s: anda xperlu risau kerana setiap harga kebahagiaan itu most of the time la anda dah setel bayar sebelum anda dapat kebahagiaan tersebut...


see? kalau nak rama2 tu hinggap...kena la bayar dengan sabar




yaa...anda xperlu sempurna untuk bahagia... kerana
ketidaksempurnaanlah kunci kebahagiaan..(uuu yang ni aku reka ja)



aku suka yang ni...

Thanks for reading. Bye ;)

Thursday, July 1, 2010

JOM pakai tudung~~


Assalamualaikum. Hye.

seruan untuk mereka yang berkaitan sahaja.....

onifares kali ini aku respons kepada entri yang berkaitan memakai tudung....

entri ini tidak ditujukan khas kepada sesiapa... sekadar pendapat yang disuarakan secara universal kepada (lelaki dan) perempuan khususnya... entri ini bersifat general dan umum... sesuai untuk semua lapisan masyarakat...

nota : sekadar membicarakan tentang tudung dan aurat secara kecil2an...

anda tahu kan... allah telah berkata dalam surah at-tiin... bahawa manusia itu sebaik2 kejadian... maka tidak timbul pertikaian orang(perempuan) yang xpakai tudung itu tidak baik atau buruk... semua orang baik dan indah... maka yang sebetulnya (dan ini pendapat aku lah) perempuan yang bertudung itu lebih baik... ditegaskan... semua orang xkira la pakai tudung atau tidak...baik jer... cumanya...kalau bertudung lebih baik...

kenapa??? amboi amboi... abis kalau xpakai tudung kurang baik la ea? tipikal betul soalan ni... sentiasa orang argue... kalau pakai tudung xsemestinya baik... ada jer yang pakai tudung tapi couple... ada ja yang pakai tudung tapi mengumpat... ada ja yang pakai tudung tapi curang... lantak lah... yang salah orang tu lah...bukan tudung tu... habis kalau yang pakai tudung dan baik akhlaknya tu apa cerita? yang xpakai tudung pastu jumpa kat kelab hiburan tu apa cerita?? ketahuilah...terimalah hakikat... (perempuan) bertudung memang lebih baik daripada yang tidak... kalau mereka kata... walaupun saya xpakai tudung, saya sentiasa berpuasa, saya bersedekah, saya taat suami... bla3.... oh taat suami ya? habis yang xtaat allah tu apa kes?
http://hatiwanita.files.wordpress.com/2008/12/tudung.jpg

allah perintahkan wanita2 agar menutup aurat...lelaki pun allah suruh...cuma aurat lelaki ni xda masalah sangat... senang nak jaga... pakai seluar pakai tshirt setel lah... yaa perempuan memang diberi tanggungjawab yang berat untuk menutup aurat... diakui memang susah menjaga aurat wanita... tapi kalau perkara itu anda boleh tangani... anda memang wanita solehah lah... sifir mudah---> wanita baik taat perintah allah...menutup aurat perintah allah...kesimpulannya...wanita yang menutup aurat taat perintah allah... sebaliknya... anda tahu lah kan...xtahu? anda patut berasa malu...

malu dan sedih...kerana jika anda tidak menutup aurat...maka anda telah violate kasih sayang anda kepada orang2 yang anda kasihi...wahai perempuan... tahu x betapa bestnya jadi perempuan? yaaa besz gila2 sebab anda xpayah susah2 tanggung dosa... time kecik2 semua dosa ayah tolong tanggungkan... bila dah kawen semua dosa suami tolong tanggungkan... kalau anda tidak menutup aurat...bayangkanlah dosa yang mereka terpaksa tanggung... anda kata anda sayang ayah anda... anda kata anda cintakan suami anda... anda kata anda kasihi anak2 dan saudara lelaki anda... tapi anda bagi mereka dosa anda... tidakkah itu suatu jenis violation? aku xtaw apa terjemahan yang sesuai bagi perkataan itu...

analogi mudah... kalau anda xsolat... anda berdosa...tp kalau anda solat xsempurna...anda tetap dapat ganjaran mengerjakan solat...maybe xla se-besz mereka yag sempurna solat...tapi atleast dapatlah daripada xdapat langsung kan??

sama lah bab pakai tudung ni pun...kalau dah rasa susah sangat nak pakai labuh2...pakai la ikut fesyen yang ada sekarang... tapi perlu diingatkan jugak...kalau anda pakai tudung dengan cara yang x efisien...contohnya pakai selendang tapi xlilit kemas2... selapis jer...nampak abis apa yang ada dalam selendang tu... susahlah jugak.. macam anda solat tapi xbaca alfatihah...rugi jer solat anda...

pakailah bagi kemas...atleast xnampak rambut dan belahan leher baju...jangan pakai macam bienda atau ogy ahmad daud atau siti nurhaliza... kalau xlabuh pun sekurangnya baju anda akan cover dada anda...jangan pakai tudung singkat dan baju leher luas... buat anda nampak tidak bijak...


satu lagi anda....jangan jadi macam artis2... pakai tudung dalam drama/muvi...apa mereka ingat yang suruh menutup aurat itu allah ke direktor? kalau nama xda binti xpa lah... lagi bodohnya pasal artis2 kita buat kenyataan yang kebanyakannya berbunyi seakan-akan

"saya masih belum bersedia"---> nak laksanakan perintah allah pun kena sedia xsedia?? oh selama ni sebelum jadi artis xpernah pergi sekolah kot?

"kalau dipaksa2 tidak ikhlas dan sia2"---> ketahuilah...lebih sia2 kalau xbertudung...kalau pakai xikhlas...sekurang2nya xdapat dosa...kalau xpakai langsung...dapat dosa...statement ini lebih bodoh daripada statement pertama...

kan nampak elok jer kalau pakai tudung? tell me..huduh ke kalau dy pakai tudung?


kelebihan bertudung bukanlah anda dapat jimatkan make up...tapi anda dapat jimatkan dosa anda... bahkan kalau anda perasan... hijab sebenarnya menutup kecantikan... orang lelaki xbanyak kecantikan...sebab tu tutup sikit ja...rambut lelaki xcantik... rambut perempuan cantik sebab tu kena tutup... dan seluruh badan perempuan itu cantik sebab tu kena tutup... barulah nampak decent...nampak ada something nice...ada nur... biarlah dunia xnampak anda cantik...asalkan allah nampak anda cantik... lagipun... pakai tudung cantik lah...apa yang xcantik?

ada orang kata..."alah kalau pakai labuh2 pun lelaki boleh imagine..." memanglah...lelaki ada 9 akal...imaginasi tinggi lah...sebab tu pakai tutup elok2... atleast lelaki akan terbayang2 ja macam mana la rambutnya... fikirlah...kalau anda xpakai tudung...anda dah jimatkan sel otak lelaki untuk imagine tempat lain pulak... dan lebih kronik kalau anda pakai seluar yang mencanang saiz anda punya ahh-aku-xmola-sebut-benda alah-tu...baju lengan pendek... dan lain2 yang anda lebih tahu...

oleh itu... kalau anda masih terfikir2 nak pakai tudung ke x? oh come on lah... baik tanya diri anda "nak dapat dosa banyak2 ke x??"... aurat ni melibatkan orang di sekeliling anda... kalau anda memang jenis duduk di rumah xkeluar2 xpa lah... masalahnya anda2 akan berinteraksi dengan orang ramai... orang nampak aurat anda... dan itu merupakan suatu bentuk kesalahan... mungkin ada yang sanggup berkata "xpa...allah maha pengampun.." memanglah... jangan lupa noh... allah cipta syurga... neraka pun ada gak... peristiwa israk mikraj xpernah dengar ke? tanya ustazah berdekatan...

xkan anda xmahu bersama suami anda di syurga nanti? senang gilo kalau orang perempuan nak masuk syurga....4 syarat jer... solat...puasa... taat suami... jaga kehormatan... yaaa jaga kehormatan...kalau tudung pun xpakai...aurat xtutup... kehormatan apakah yang anda jaga? xmo masuk syurga ke???

kasihanilah suami anda...saudara lelaki anda... ayah anda.. dan anak lelaki anda...anda melahirkan mereka dengan susah payah... xkan anda nak mereka tanggung dosa anda xtutup aurat tu??

aurat lelaki memang senang dijaga... sebab tu aku sangat pelik dan sedih dengan pemain2 sukan yang ada bin tapi main pakai seluar pendek.... orang2 lelaki yang xtutup aurat sebab nak ikut fesyen... dan lain2 yang seumpama... memang xreti jaga maruah betul...

http://sarahmalek.com/wp-content/uploads/2007/09/tudung-sept-07-065.jpg
ni la tudung...kot2 xkenal...

xkesahlah kalau xsempurna...yang penting ada attempt untuk menutup aurat... istiqamahlah dengan tudung tu... sekurang2nya kain sehelai tu dapat melepaskan anda dari api neraka di akhirat nanti walaupun kalau kena api di dunia pun ia akan hangus menjadi abu...kan magic tuu? anda xperlu tunggu mimpi untuk bertudung... xdanya nak tunggu2 seru... semuanya tu atas kesedaran diri sendiri... kalau nak tunggu seru jugak...maybe kalau dari stage tudung bawal nak ke tudung labuh...ok la jugak alasan tunggu sampai seru... kalau yang masih belum bertudung... pakailah kerana allah...kalau nak kasar sikit...pakailah tudung dan sedarlah diri cepat2 sebelum menyesal...

p/s : pakailah tudung.... anda mampu mengubahnya...

Thanks for reading. Bye ;)

Tuesday, February 16, 2010

karya hunun : A Song From the Island


Assalamualaikum. Hye.

Last day on the island I smiled at every second
There were a lot of things I had learned
The stars danced a shimmering light
Lit up the whole silent night
It was a Heavenly sight
Then the Naiad took my hand Roaming free in the sea
Watching coral reef Watching deep blue fish
Dryad in the glade With her floral tiara
Sang a vivid song Saved me from Medusa
I went to the castle of the clouds
On the Icarus' wings Riding Pegasus' back
It took me flying Away from the misery
Of silence and blindness Of hatred and despair

I got the answer for my heart's desire
Praise be to God Praise be to God
The one and only God
There is none but one


p/s : the song has the meaning of it's own...it can be understood just like that or with a lil adjustment by thinking......

Thanks for reading. Bye ;)

Sunday, February 14, 2010

cerpen bersiri : bahagian 2


Assalamualaikum. Hye.

ok......ni la bahgaian dua cerita tue.....sapa xbaca lg bhg 1, scrol ke bawah........kang x paham plak...huhuu......

***
I was chilled to the bone. A gorgon-like creature was chasing after Marie and Dryad. A ray of Green light emerged from the creature's eyes, petrifying everything in its path. "Oh my, be careful!!"Dryad pushed me. The beam hit her. From the feet be began to turn into stone. "Marie, sorry because the tiara is not completed yet. Here, you can take mine. Oh, how about this?" she sang.
"Don't let your heart grieves, it must be awful
Remember what God gives, you must be thankful
Praise God, praise God, the One and only God"

Magically, the song crippled the gorgon. The creature's serpentine hair hissed as if they were in pain. "You will learn, dear..."Dryad was petrified to the neck. "DRYAD!!" Marie screamed and hugged the smiling statue. "Run, quick!" Marie took the tiara. In her hands, the tiara turned golden. In the tremor, I remembered Perseus, a hero my brother used to tell me about. He used a shield to reflect the demonic beam while fighting Medusa. Suddenly, I saw a heraldic shield. I parried the gorgon's claw attack. When she was about to gaze with the petrifying beam, I blocked with the shield. Like the story used to resolve, the creature turned into stone. "God is great. HE who turned down the evil. Light will prevail." The creature said with its final breath. "God is great...God is great..."The serpents said continuously.

The day after, we climbed the island hill, up to a cliff. There, we found Prometheus' wings. We sufed the sky. "There is no forcing by God..." I heard the wind whispered. All of the sudden,my wings slipped off my hands. A white heroic Pegasus caught me. Then another one came by. The Pegasuses took us both to a castle of clouds which was floating miraculously. The island below looked like a crescent moon. Green and yellow crescent surrounded by blue and white.

"Carl..." I saw my mother and my brother. Beside my mother was a handsome man. Never met before. However, as he hugged me and kissed me on the forehead, I got the feeling of acceptance, recognition, and love, just like the one I felt when my mother hugged me.
"I'm leaving, Marie. Don't be sad. God is with you, with us all." The male spoke to Marie. "I love you, brother." Then a gust of wind blow the castle of clouds. All of them disappeared with a smile. The white haven vanished. Marie and I went down together with the rain to a garden on the island. The lush greenery garden was full of flowers and fruits. That was the third day. The teenager appeared again. "Praise be to God. HE who does it all and should be questioned not. On that day, we returned, with a lesson.

"Carl, call me mom, ok?" Dr Esme said on the day she adopted me as her child. I know I was wrong. I was not losing all. I couldn't have it all as I have only two hands. I was injured badly in the accident that killed my mother and my brother. My leg was to be amputated to prevent further infections. I have a new mom and a good doctor taking care of me. I got to meet a lot of new friends, so why should I complain? I am alive, at least!

"Mom, will everything be alright?" "Have faith in God. Believe me. God willing, everything will be fine." I saw Dr Esme Munira's determined face. I got a new name after I witnessed there is none but one God. "This is for you." Mom gave me my hand-phone. "Be strong ahmad.i'll alwys pray 4 u.- Sender : Maria, January 7 20**. "Thanks, Maria" I monologue. When I was waiting for the amputation, I could hear in my deepest part of my heart, the song Dryad sang...
"Don't let your heart grieves, it must be awful
Remember what God gives, you must be thankful
Praise God, praise God, the One and only God"

***END***

Thanks for reading. Bye ;)